Co jest z tym GPSem... ?

• 5 Odpowiedzi
  • 1211 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Roger from Cracow

• **
  • 152
  • Sprzęt: Touch Pro 2
Co jest z tym GPSem... ?
« dnia: Czerwiec 04, 2010, 17:52:40 »

Sytuacja wygląda tak, czasem GPS łapie fixa błyskawicznie i jest OK. Czasem widzi nawet do kilkunastu satelit, zarówno AM jak i HTC GPS Tool ale nie może ustalić fixa. W automapie mam żółte paski w podglądzie satelit a w HTC GPS słupki ale nie aktywne. I tak potrafi trwać od kilkunastu minut do uwaga półtorej godziny. Bywa, że reset na to pomaga. Kiedyś pojechałem w trasę odpaliłem AM i wyjechałem z Krakowa, fixa złapałem po jakis 130 km od Krakowa. Przyznam szczerze, że to jest dramat bo często mi się to zdarza jak się akurat spiersze. Aktualnie radio mam 4.49.25.91, niedawno go wgrałem, na jakimś starym radiu było podobnie. Dane satelit zawsze aktualizuje. COM4 oraz 4800 i 57600 bitów.

Jakieś sugestie ?

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Co jest z tym GPSem... ?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2010, 00:30:02 »
Masz aktualne efemerydy pobrane z sieci za pomocą GPS update tool czy jak to się tam nazywa w Rhodium?
No i jak zwykle powtarzam: wersja radioromu nie ma wpływu tak na GPS, jak i na WiFi oraz Bluetooth. RadioROM dotyczy tylko modułu GSM/3G.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline dav000

• **
  • 243
  • Sprzęt: htc TP2
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 05, 2010, 17:41:21 »
Nie pamiętam dokładnie nazwy , ale miałem kiedyś ROm na którym podobnie zachowyywał sie rhodium.
Oczywiście już go nie mam. Jak masz czas .... to polecam zmianę, mi się nigdy nie chce dociekać co , czemu.

*

Offline luqasss

• 423
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO 2
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 09, 2010, 12:18:59 »
Niby nie ma.... ale miałem podobny problem. Brak fixa do tego bateria padała w zaskakującym tempie. Wgraj radyjko z koncówką xx.77. U mnie to rozwiązało sprawę. Zarówno z baterią jak i GPSem
SE P910i >> HTC Hermes >> HTC Kaiser >> HTC Raphael >> HTC Rhodium

ROM:  ¯`·.¸¸.- Energy -.¸¸.·´¯
RADIO: 4.49.25.77

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 11, 2010, 12:37:05 »
Też jestem zainteresowany tematem, mam tak samo. Pomaga restart wtedy przeważnie łapie po 1s.
Zauważyłem, że dzieje się tak zwłaszcza po korzystaniu z połączeń wifi i BT. Radio chyba rzeczywiście nie ma wpływu, bo zmieniałem już wielokrotnie, teraz mam najnowsze od HTC i jest to samo. Kontakt z pomocą HTC sugeruje wysłanie do serwisu i chyba tak się to skończy, ale może jeszcze ktoś coś poradzi.

*

Offline zemiel

• 21
  • Sprzęt: HTC TyTN2,HTC Kaiser,HTC Touch Pro2,HTC7 Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 29, 2010, 22:38:49 »
Witam,a czy ktoś z was ustawiał zakładkę Zewnętrzny GPS? W programy ustawione jest standardowo na com4,w zakładce sprzęt przestawić np.na com3 i w zakładce dostęp zahaczyć czetboxa AUTOMATYCZNIE ZARZĄDZAJ SYSTEMEM gps . W automapie w ustawieniach GPS ustawic na com4 i szybkość transmisji może być 57600 i powinno działać,Przerabiam juz to w czwartym modelu HTC i jest wszystko ok.Visual Gps tez pokazuje satelity tak jak w automapie,powinno się  tez zaktualizować QuickGps , dla poprawy łapania fixa mozna zainstalować TURBO_GPS_Settings.To powinno wystarczyć do prawidłowego działania GPS