Bateria

• 23 Odpowiedzi
  • 4573 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kubeus

• *
  • 77
  • Sprzęt: HP Ipaq 614c -> HTC Touch Pro 2
Bateria
« dnia: Listopad 24, 2009, 13:38:55 »
Witam,
Wiele osób skarży się na "słabą" baterię. Ja czytając wiele artykułów doszedłem do wniosku ,że wiele osób uszkadza swoje baterie Li-Ion tzw. "formatowaniem".

Jedna z osób o wysokim stopniu na forum wypowiada się w taki sposób:

""
Co do Li-Ion:
Baterie te NIE MAJĄ efektu pamięci więc nie potrzebują formatowania. Co więcej...
Jeśli taka bateria jest na siłę rozładowywana przy pierwszych cyklach to następuje jej NIEODWRACALNE USZKODZENIE i nie da się jej już naprawić!

(dlatego właśnie producenci ładują aku. do poziomu 30%, by nie uległy zniszczeniu podczas czekania na klienta)

Jeśli juz NAPRAWDĘ musisz sobie formatować baterię Li-Ion to zrób tak:

1. Po wyjęciu baterii z pudełka naładuj ją do pełna
2. Nie dopuść do rozładowania w pierwszych kilku cyklach tylko ładuj POMIMO, że urządzenie się jeszcze tego nie domaga (np. po rozładowaniu do 30%)
3. Postępuj tak 3 razy bo więcej nie ma ŻADNEGO sensu.

""

Czy wy "formatujecie" telefon (bardziej baterię) w sposób wymieniony wyżej czy w sposób podany niżej ?
""
1.Czekamy, aż w telefonie wyczerpie się bateria. Można przyśpieszyć ten proces. Np. słuchając MP3, albo dzwoniąc pod jakiś bezpłatny numer i zostawiając telefon. Słuchawka musi sama się wyłączyć. Komunikat "Pusta bateria" mówi nam, że w baterii zostało jeszcze troche energii.
2.Wyłączony telefon podłączamy pod ładowarke (ewentualnie stacje bazową).
3.Ładujemy przez około 12 godzin.
4.Znowu rozładowywujemy baterie.
5.Trzykrotnie powtarzamy punkt 3 i 4.
6.Teraz mamy poprawnie sformatowaną baterie.

""

Jedni mówią ,że ta pierwsza uszkadza baterię a inni ,że ta druga ? Komu wierzyć ? I czy w ogóle jest sens formatowania baterii ?

[mod]Poprawiłem w ankiecie słowo formatować na poprawne formować.[/mod]
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2010, 16:38:23 wysłana przez jakubd »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 24, 2009, 13:43:24 »
Temat powraca jak bumerang a trzeba zacząć od tego, że baterię się FORMUJE (formatować to sobie można np. dysk). Ja nigdy baterii nie formowałem, w obecnym pda mam ok. 1,5 roku bez wymiany i w miarę dobrze trzyma. Doładowuję kilka/naście razy dziennie podłączając do PC. Amen
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Kubeus

• *
  • 77
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 24, 2009, 13:53:16 »
chodzi o formatowanie pamięci baterii czyli formowanie pojemności.

właśnie ja w telefonach standardowych (Nokia, SE) przestrzegałem rozładowania do 0 (aż padnie) i ładowania do 100% a gdzy kupiłem swoje pierwsze PDA chyba od razu naładowałem je do 100% i zacząłem normalną pracę. Ale i w tym i w tym są Li-Ion ...

*

Offline Manieczek78

• 29
  • Sprzęt: HTC Touch Pro II
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 24, 2009, 13:56:24 »
Doładowuję gdy stan baterii zbliża się do 30 % ale tylko dlatego , żeby nie padła w momencie kiedy jest potrzebna .

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 24, 2009, 13:56:36 »
@Kubeus zrób sobie jak tam chcesz, napisałem Ci z doświadczenia swojego (miałem kilka pocketów) i innych bo temat był wałkowany miliard razy. IMO nie ma sensu formować/formatować skoro nic to nie poprawi.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 24, 2009, 13:56:46 »
Po pierwsze primo, formatuje (nadaje się strukturę logiczną) się dyski. Baterie się FORMUJE (nadaje się właściwości "chemiczne"). Ale to już szczegół terminologiczny.
A resztę w skrócie powiem tak (już to robiłem, tutaj też):
Formowanie baterii generalnie dziś nie ma sensu, jeżeli bateria pochodzi od dobrego producenta - on ją formuje w fabryce. Jeżeli nie, to formowanie polega na 2-3-krotnym powtórzeniu cyklu naładuj do pełna/rozładuj do końca/naładuj do pełna itd.
Teraz kwestia druga: konserwacja. W celu utrzymania "pełnej wydajności" baterii, warto ją co jakiś czas rozładować "do zera" i naładować do pełna bez przerywania.

Pytanie: dlaczego tak robimy? Odpowiedź może być zaskakująca: nie dlatego, że "bateria musi się upchać, ułożyć, czy coś" tylko dlatego, że elektronika sterująca ładowaniem i zasilaniem z baterii Litowo-jonowej musi się skalibrować, niejako nauczyć charakterystyki ogniw, a to jest możliwe tylko przy pełnym rozładowaniu i naładowaniu. Jeżeli nie pozwoli się okresowo na wykonanie takiej kalibracji, informacje zapisane w pamięci układu sterującego "rozjadą" się z ze zmieniającą się cały czas charakterystyką rozładowania ogniw i efektem będzie wyłączenie bez ostrzeżenia, lub częściej: wyłączenie, zanim ogniwa tak na prawdę się rozładują.

Kolejny mit: ładowanie przez 12 godzin. Bzdura, bo po zakończeniu ładowania w przypadku 99% urządzeń akumulator jest odłączany od ładowania i nic więcej się nie dzieje - dopóki poziom naładowania nie spadnie poniżej 95% (parę dni to potrwa), gdy znowu rozpoczyna się doładowywanie. W pozostałych urządzeniach (pewnie uszkodzonych) dochodzi do przeładowania ogniwa i jego zniszczenia.

Kolejny mit: Rozładowanie do zera (wyłączenia urządzenia) powoduje uszkodzenie ogniwa. Bzdura. Po to baterią zarządza układ sterujący, żeby nie dopuścić do głębokiego rozładowania akumulatora (który faktycznie ulega zniszczeniu po zbyt głębokim rozładowaniu) i odcina zasilanie urządzenia, gdy ogniwo rozładuje się poniżej 25-30%, żeby całość nie uległa zniszczeniu pod wpływem efektu samorozładowania przez kilka jeszcze tygodni.

I jeszcze uwagi poboczne:
Ogniwa litowe zużywają się wprost proporcjonalnie do:
- liczby cykli ładowania/rozładowania (każde użycie powoduje spadek pojemności)
- temperatury ogniw (im wyższa temperatura, tym szybciej ogniwo padnie - dlatego warto wyjąć baterie z urządzenia, które stale pracuje pdo zasilaniem zewnętrznym)
- stopnia naładowania (unikamy przechowywania naładowanych ogniw)
- czasu (po prostu ogniwo starzeje się)

I podsumowanie:
1. Kupując urządzenie ładujemy je, rozładowujemy i ładujemy ponownie, nie przerywając tych czynności.
2. Używamy DOWOLNIE, nie przejmując się bateriami
3. Co jakiś czas (2-3 miesiące?) staramy się rozładować je do zera i naładować.
4. Po 2 latach i tak urządzenie wyrzucimy/wymienimy, więc nie ma sensu się tym aż tak przejmować, bo w tym czasie pojemność baterii nie spadnie poniżej 50=6-% pojemności przy najgorszym możliwym sposobie traktowania.

Jakieś pytania?
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 24, 2009, 14:01:03 »
Ja wyładowałem do 0 i naładowałem do 100, zawsze tak robię i nigdy z baterią problemów nie miałem. Baterie Li-Ion nie mają efektu pamięci więc nie możemy tu mówić o żadnym formatowaniu :ohreally: Baterie się formuje, choć z tymi nowymi to różnie piszą :D Fakt jest jeden, że jakkolwiek by nie robić to w razie czego baterie kosztują grosze w porównaniu do naszego sprzętu :E
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline Kubeus

• *
  • 77
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 24, 2009, 14:17:37 »
Ja mam kilka pytań  :)

Czy jeśli kupię telefon i wyjmę go z pudełka to od razu po tym jak zobaczę ,że działa i ,że nie trzeba go reklamować mam go wyłączyć i naładować do 100% a następnie rozładować do 0, i znowu naładować do 100% ???

czy

wyjąć go z pudełka, sprawdzić czy działa rozładowując go do 0 , naładować do 100% i rozładować do 0 i naładować do 100% ???

Czy to ma jakąś różnicę ?

Czy 0 to znaczy aż telefon sam się wyłączy ?

Czy jest różnica między Li-Poly i Li-Ion w tym temacie ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2009, 14:21:44 wysłana przez Kubeus »

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 24, 2009, 14:47:21 »
Jak kupisz, to obojętne co zrobisz, byleby nastąpiło jedno pełne rozładowanie (od 100% do progu wyłączenia). Ze względu na brak efektu pamięci, kolejność nie ma znaczenia.
Żeby uniknąć nieporozumień z 0%, ja piszę zawsze o wyłączeniu, lub progu wyłączenia. (w rzeczywistości w baterii zostanie jeszcze 20-30% naładowania).
Nie, Litowo-jonowe od litowo-polimerowych niczym się tutaj nie różną (poza pojemnością na cm3).
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline karlos

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC TyTn II HTC Diamond 2, HTC Touch HD HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 25, 2009, 08:38:09 »
A ja spotkałem sie z jeszcze dziwniejszą tezą

Jeśli wymniemy baterię i rozładujemy ją podłanczając diodę od pilota do np. telewizora
( trochę to podobno trwa ) ale potem bateria wytrzymuje około tygodnia bez doładowywania
Człowiek który mi o tym mówił był tak przekonany że chcial się ze mną założyć o skrzynkę wódki
Jak twierdzi zrobil tak swojego Sony Er K800 i żony Nokie

Spotkaliście się z czymś takim - wyczytał to gdzieś na jakimś forum

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 25, 2009, 11:11:10 »
Myślę, że jeszcze należy splunąć przez lewe ramię do tyłu, rzucić kości z królika i sprawdzić ich układ oraz porównać jak to sie ma do gwiazd i planet. Jeżeli sie pokryje to baterię ładujemy przy pełni księżyca do 100% i po tym zabiegu będzie trzymała do nastepnej pełni, kiedy powtarzamy ładowanie :E

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
  • Sprzęt: HTC Tytn II --> HTC Touch Pro 2 --> HTC Desire HD
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 25, 2009, 11:58:12 »
Formowanie baterii zrobiłem dokładnie tak, jak w sposobie opisanym w wątku na ten temat w xda-develeopers:
1. nowe urządzenie z wsadzoną baterią, bez włączania PDA, BEZ KARTY SIM, BEZ KARTY PAMIĘCI, prosto z pudelka podłączyłem do ładowania na full (zielona dioda).
2. włożyłem kartę SIM, kartę pamięci, odpaliłem PDA po raz pierwszy, i używałem do pierwszego komunikatu o niskim stanie zasilania.
3. wyłączyłem PDA i podłączyłem na noc do ładowania.

Po kroku nr 3 uznałem proces formowania baterii za zakończony.
PDA używam od lipca, średnio wytrzymuje mi 2-3 dni. Staram sie nie ładować z USB na PC (mam wyłączoną odpowiednia funkcje w 'ustawieniach') i nie narzekam kompletnie na baterie w HTC.
Identycznie robiłem z Kaiserem, którego używałem przez niemal 1,5 roku - na jednej baterii, która wytrzymywała 2 dni bez ładowania. 

*

Offline Marjo

• 32
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 26, 2009, 22:36:59 »
Krotka pilka z mojej strony, nawet najubozsza bateria ma tzw. chip a on odpowiada za ladowanie im czesciej tym gorzej.  Co do ogniw zasilania to ZAWSZE trzeba je formatowac zeby ze tak powiem "przywyczaic do ladowan" i tyle w temacie. Z reszta kogo to tutaj obchodzi jak nikt z was sam nie zarobil na tego typu telefon. Rzucajcie blotem ja i tak wiem swoje.

*

lipalipski

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 27, 2009, 00:32:45 »
A Ty sam zarobiłeś na "tego typu telefon"? WOW! Udało Ci się. Chciałbym być taki, jak Ty, z pracą i w ogóle zajefajny.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 27, 2009, 07:34:33 »
@Marjo ostrzegam Cię, nie rób OT i nie pisz bzdur obrażając innych klubowiczów.

*

Offline Watcher

• *
  • 74
  • Sprzęt: HTC Touch Pro II+16GB, MIO A701 WM6.5-23016.5.3.0.PLK
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 27, 2009, 19:53:25 »
Postanowiłem i ja dorzucić swoje trzy grosze,  ponieważ sprzedawałem baterie i troszkę doświadczenia mam.

1. każda bateria ma efekt pamięciowy, tylko nowoczesne baterie mają bardzo wąską pętlę histerezy.
2. formowanie baterii na pewno pomaga wydłużyć jej żywotność, 3-krotne powtórzenie cyklu rozładowanie - ładowanie do pełna jest wskazane
3. Nie należy przesadzać z czasem ładowania, owszem, pierwszy raz można ładować baterię nawet 10 godzin, ale potem wystarczy do momentu gdy pojawi się komunikat o naładowaniu.
4. W urządzeniach gdzie można ustawiać poziom rozładowania, przy którym sprzęt się wyłącza, nie należy zmieniać ustawień producenta. Ustawienie np 0% może faktycznie uszkodzić baterię w sposób nieodwracalny i pozbawić części pojemności (niektóre sekcje po prostu przestaną działać).
5. Każda bateria ma określoną ilość cykli po których pojemność maleje (na skutek zachodzących nieodwracalnych procesów chemicznych) natomiast proces ten, jak ktoś wyżej napisał trwa na tyle długo, że na ogół zdążymy wymienić sprzęt.

Aha i jeszcze jedno: ładowarki samochodowe niestety skracają żywotność baterii ponieważ stosują proces "szybkiego ładowania" stosunkowo dużym prądem.
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2009, 20:00:47 wysłana przez Watcher »
Watcher

*

Offline luqasss

• 423
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO 2
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 09, 2010, 12:15:12 »
Ja przy formowaniu baterii zauważyłem coś takiego: Pierwszy cykl wykonałem przy max rozladowaniu i naładowaniu (w tym czasie zmieniłem kilka radyjek i romów (bateria wytrzymała 1dzień). 2 raz przy radiu XX.77 rozładowałem telefon maksymalnie i ponownie załadowałem (bateria  trzymała 2dni) I teraz najważniejsza sprawa. 3 raz postanowiłem załadować baterie na full. Tzn przy osiągnięciu 100% ładowanie jest przerywane. Odłączyłem ładowarkę i załączyłem ponownie (doładowało chwilę baterie) i tak 3razy.

Zauważyłem że czas pracy urządzenia znacznie wzrósł - do 4dni (przy kilku rozmowach dziennie, smsowaniu, stałe sprawdzanie godziny, wyświetlaczem zarządza program także nie jest to zawsze na full)

I teraz pytanie czy to "doładowanie" do maxa mogło lepiej uformować baterię ?
SE P910i >> HTC Hermes >> HTC Kaiser >> HTC Raphael >> HTC Rhodium

ROM:  ¯`·.¸¸.- Energy -.¸¸.·´¯
RADIO: 4.49.25.77

*

Offline luqasss

• 423
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 16, 2010, 10:16:14 »
PS. Czy u Was tez tak jest że przy lądowaniu baterii , gdy lądowanie się odłącza i widnieje 100% , po odłączeniu ładowarki nagle spada na 98%-95% ?

*

notosiup

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 16, 2010, 10:52:09 »
U mnie tak nie ma, jest normalnie 100%.

Może zostawiasz pda podpięte do ładowarki na noc i jak skończy ładować, odłącza prąd no i te parę procent przez noc zejdzie?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 16, 2010, 13:49:42 »
Jak już napisał @jakubd elektronika odłącza ładowanie po osiągnięciu 100% nawet jeśli ładowarka wciąż jest podłączona. Wtedy efekt jest taki, że świeci się zielona dioda, ale już po kilkudziesięciu minutach poziom naładowania jest 99%, bo bateria się nie ładuje. Można to zresztą poznać po temperaturze ładowarki czy obudowy telefonu.
Oczywiście jeśli telefon zostawimy na noc, pełne naładowanie osiągnie po powiedzmy 4h od podłączenia, a do rana już będzie się rozładowywał. Dlatego odłączając ładowarkę po kilku godzinach zawsze będzie mniej niż 100%.

*

Offline Petros

• 274
    • http://www.petros.loocky.pl
  • Sprzęt: Samsung i780 ^ WM6.1 ^ SPB MS3.5
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 18, 2010, 01:14:51 »
ja mam innego pda niż HTC ale bateria tego samego typu. Mam od 4 lat tą samą baterie i działa jak nowa !

zasada jest prosta. Rozładować  tylko do 30% ( nie chce tu pisać o wpływie rezystancji wewnętrznej ogniwa na prąd wyjściowy) ale zładować zawsze DO KOŃCA. starać sie unikać ładowania chwilowego "aby wytrzymał do wieczora to podładuje na 15 minut". Unikać ładowania z USB bo post ma małą wydajność prądową i po trzecie .. od czasu do czasu baterie można naładować podwójnie.. mimo że bateria sie naładuje i diada ładowania gaśnie można jeszcze raz podłączyć ładowarke i bateria sie będzie ładować jeszcze kilkanaście minut co uzupełni jej ładunek do pełnej pojemności. Trochę z elektroniką mam do czynienia więc polecam te rady, Moja bateria po 4 latach nie straciła nic z wigoru !
My phone is my PC.
(2004) Nokia 3310   ;   (2005) Motorola A925
(2006) Eten G500+  ;   (2010)Samsung i780

*

Offline hardie

• **
  • 118
  • Sprzęt: Rhodium
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 18, 2010, 13:28:37 »
A ja również chętnie dodam radę od siebie.

Nie bądźcie niewolnikami telefonu, ani baterii...
Zastanówcie się czy ciągłe zastanawiania się nad baterią i dostosowywanie swojego czasu i zajęć do cykli ładowania są warte tych 100 zł wydanych raz na 3 lata na nową baterię, o ile w ogóle ktoś z Was ją kupi, bo w 90% przypadków do czasu kiedy bateria przestanie Wam wystarczać, już zmienicie PDA.

Ja swoją uformowałem raz po zakupie, a teraz doładowuję jak potrzebuję i mam na to czas... trzyma tyle ile trzeba, a jak pada to podładowuję. To telefon jest dla mnie, a nie ja dla niego. Podobnie mam jak ktoś mnie pyta ile spala moj samochód, odpowiedź jest prosta. Pali tyle ile wleję, a i ciągle chce więcej :)

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 18, 2010, 16:42:32 »
Rozładować  tylko do 30%[...]
Czyli zalecasz rozładowanie do mniej więcej 40-50% pojemności ogniwa? Pytam, bo przecież pozostały ładunek wskazywany przez większość urządzeń pokazuje informację o pustych ogniwach (0%) gdy w baterii pozostaje od 10 do 30% ładunku - właśnie po to, żeby chronić ogniwa litowe, które ulegają zniszczeniu po całkowitym rozładowaniu.

*

Offline luqasss

• 423
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 09, 2010, 11:03:22 »
Mój natomiast "sposób" to poprostu staranie się by miec jak najmniej cykli ładowania. Tzn rozładować do 5-10% pożnie doładować do konca, i znowu ładować. Technika potwierdzona 5letnim doświadczenie gdyż wszystkie pda w ten sposób ładuję (czytałem gdzieś głębiej kiedyś o tym) I ta metoda się sprawuje. Jest ona bardzo podobna do metody Petrosa tyle że ja łąduje przy niższym poziomie. Na 30% to i bateria u mnie niekiedy idzen pochodzi (jak telefonik lezy sobie, albo jest niewiele uzywany)