[SZUKAM] ROM z Playa

• 12 Odpowiedzi
  • 2170 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bisztov

• *
  • 88
  • Sprzęt: HTC Desire Z, HTC Touch Pro 2
[SZUKAM] ROM z Playa
« dnia: Listopad 09, 2011, 17:16:29 »
Witam. Czy ma ktoś namiar na ROM z Playa? Nie mam możliwości wgrania gotowanych ROMów bo mam założony HardSPL i niestety nie mam jak go ściągnąć ponieważ gdy fon szedł do serwisu to ze "strachu" utraty przed gwarancją powróciłem do HardSPL (no ale mało ważne). ROM z Playa przydałby mi się choćby po to żeby przy każdym HR nie wpisywać ustawień internetu, mms... Zawsze jakiś plus  :mrgreen: bo już mnie to wkurza (nie mogę odbierać/wysyłać MMSów a mi na tym zależy). Uprzedzam, że program typu HTC Network Wizard nie rozwiązuje problemu bo są tam stare ustawienia więc proszę na ten temat nie pisać. Aktualnie posiadam ROM jeszcze gdy mieliśmy naszą Erę. Więc jakby ktoś miał namiar na ROM z Pleya a podejrzewam, że jest taki ponieważ Play ma go w swojej ofercie to byłbym bardzo zadowolony  :evil:
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2011, 18:06:46 wysłana przez Bisztov »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: [SZUKAM] ROM z Playa
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 11, 2011, 10:20:31 »
Wiesz, nie mam pojęcia gdzie szukać ROMu z Playa, ale po pierwsze jeśli w ostatnim fabrycznym ROMie HTC ustawienia MMSów w Play są nieaktualne (a np. dla Orange są), to nie licz na to, że w ROMie Play będą aktualne.
Po drugie powinieneś dać radę zainstalować każdy fabryczny ROM, nie tylko z Playa.

A po trzecie ustawienia MMS są przechowywane w rejestrze, więc można je wytrackować i zapisać w postaci cab'a, który będzie je automatycznie przywracał.

Po czwarte da się zmodyfikować pliki .db Autokonfiguracji tak, żeby działała dobrze. Może to by również pomogło innym co mają problemy.

*

Offline Bisztov

• *
  • 88
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 11, 2011, 13:26:19 »
Jeśli mógłbyś mi dać namiar na czysty ROM to byłbym wdzięczny. Z internetem sobie jakoś poradziłem ale MMSów nie umie dalej ustawić. Gdy wchodzę w ustawienia -> połączenia -> połączenia i wybieram nowe to piszę że "Istnieje już połączenie o tej nazwie" mimo, że mam tylko jedno połącznie w zarządzaniu siecią. Natomiast gdy chciałem udostępnić połącznie poprzez USB to była tam całą masa innych. Gdzie się one ukrywają? Wiem, że zbaczami z tematu ale może mi ktoś pomoże bo już naprawdę nie wiem gdzie grzebać dalej w ustawieniach żeby to znaleźć... :-|

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2011, 13:34:17 »
Żebym to ja wiedział jak to się wszystko nazywa w ROMie Ery...
Generalnie potrzebujesz mieć przynajmniej dwa połączenia internetowe. W Orangu się to nazywa Orange Internet i Orange MMS. Oba mają inne serwery i takie tam.

A niezależnie od tego ustawienia MMS są przechowywane w inny miejscu. Wejdź w Wiadomości tekstowe potem Menu -> Opcje (albo Opcje MMS) -> Zakładka Serwery.

Jedne ustawienia muszą się zgadzać z drugimi. Nie wiem niestety skąd wziąć działające ustawienia dla Play'a. W google trochę się tego pojawia, ale najnowsze jakie znalazłem pochodzą z początku roku, więc mogą również być nieaktualne.
Najlepiej byłoby gdybyś zadzwonił do infolinii i żeby tam Ci podali co trzeba poustawiać (jakie założyć połączenia i co ustawić dla tych serwerów MMS), a potem wrzuć je gdzieś tutaj (nawet zakładając nowy wątek w dziale WinMo), i będziemy wspólnie pomagać Ci tak je wprowadzić żeby działało. Zresztą jak podasz model telefonu, to być może konsultant powie Ci nawet w których menu szukać. Albo może Ci podpowie gdzie można znaleźć ROM Play dla TP2.

*

Offline Bisztov

• *
  • 88
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 11, 2011, 13:58:40 »
Dzwoniłem już wcześniej do Playa i mi podał dokładnie takie ustawienia stąd http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=40910 Ponawiam moje pytanie z poprzedniego postu " Gdy wchodzę w ustawienia -> połączenia -> połączenia i wybieram nowe to piszę że "Istnieje już połączenie o tej nazwie" mimo, że mam tylko jedno połącznie w zarządzaniu siecią. Natomiast gdy chciałem udostępnić połącznie poprzez USB to była tam całą masa innych. Gdzie się one ukrywają?" Wiesz może co z tym zrobić? Niechiałbym znowu przeprowadzać HR... :S Rom z ery wydaje mi się że nie ma tu nic do znaczenia jeśli chodzi o ustawienia, choć mogę się mylić. Po prostu nie wiem gdzie się ukrywają tamte ustawienia które są przy próbie udostępnienia internetu z TP2 na PC  :sad:
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2011, 14:00:34 wysłana przez Bisztov »

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2011, 00:47:25 »
Aktualnei: Jackos 1.6.0, Sieć: PLAY

Właczam, coś tam się samo konfiguruje, klikam "OK" (albo podobnie) i ... działa internet/mms i generalnie wszystko ;>

Co chcesz jeszcze konfigurować? O_o

*

Offline Bisztov

• *
  • 88
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2011, 09:27:16 »
Do konfiguracy MMS muszę mieć utworzone jeszcze jendo połączenie o profilu MMS a mam tylko Internet więc Internet działa, mogę przeglądać strony, aktualizować pogodę ale MMSów nie mogę ani wysyłać ani odbierać. ROM Jackos 1.6.0 jak się domyślam jest gotowany a ja nie mam zdjętego HardSPL i musialbym się bawić w paypal itd więc potrzebuję choćby jakiegoś czystego ROMu z HTC bo mam wgrany jeszcze soft z Ery.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2011, 09:32:32 wysłana przez Bisztov »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 12, 2011, 14:44:11 »
Jedyne co mi przychodzi do głowy to rejestr. Tam jest przynajmniej jedno miejsce, w którym są zdefiniowane klucze o nazwach identycznych dla poszczególnych połączeń GPRS. Spróbuj pousuwać klucze z:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Comm\ConnMgr\Destinations

Ale zupełnie inną sprawą jest, że to połączenie możesz nazwać jak chcesz. Potem przy konfiguracji w ustawieniach wiadomości będziesz i tak musiał wybrać "Połącz przez". Tam jest rozwijana lista połączeń. Na niej zresztą pokazują się te same nazwy, których klucze znalazłem w tym powyższym kluczu rejestru.
Tak więc usuń z tego miejsca w rejestrze wszystkie niepotrzebne połączenia zostawiając takie ogólne, np. Internet, Mój ISP, Moja sieć firmowa itp. A na pewno możesz usunąć te, które i tak nie działają. Potem restart i spróbuj założyć profil raz jeszcze.

*

Offline Bisztov

• *
  • 88
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 13, 2011, 09:43:25 »
Niestety edycja rejestru nic nie dała. Po wybraniu nowego połączenia mim,o że mam tam tylko dwa pisze, że dane połączenie już istnieje. Chyba będę musiał zrobić HR choć mi się nie chce wgrywać wszystkiego od nowa. Chyba, że prędziej przesiądę się na Desire Z  :mrgreen:

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 13, 2011, 13:48:24 »
To dziwne, właśnie zrobiłem eksperyment. I faktycznie kiedy próbowałem dodać połączenie o identycznej nazwie jak istniejąca "Orange Internet", to system mi nie pozwolił. Potem usunąłem istniejące połączenie w ustawieniach, po czym sprawdziłem w tym kluczu rejestru i klucz nadal tam istniał. Wtedy także nie mogłem dodać połączenia "Orange Internet". Ale po usunięciu całego klucza z rejestru już dodałem "Orange Internet" bez problemu. Nawet nie musiałem restartować telefonu.

Nie zmienia to faktu, że możesz dodać połączenie o innej nazwie (nawet "MMS 2"), bo w ustawienia ARCSoft'a i tak przydzielasz aplikacji jedno połączenie MMS, którego powinna używać do ściągania MMSów. To też przed chwilą przetestowałem i działa.

*

Offline Bisztov

• *
  • 88
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 13, 2011, 14:28:22 »
OK. Dzięki bardzo. Będę kombinował.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 13, 2011, 14:49:05 »
 OK, tylko jak już będziesz kombinował, to spróbuj nie zakładać nowego połączenia od razu w Start -> Ustawienia -> Połączenia -> Połączenia tylko wejdź na zakładkę Zaawansowane -> Wybierz sieci -> Nowa...
U mnie to zawsze działa, nawet jeśli chcę założyć identyczne połączenie.

Potem wchodzisz w Start -> Wiadomości -> Menu -> Opcje wiadomości -> Serwery i załóż nowy domyślny serwer dla Playa wybierając to połączenie, które założyłeś wcześniej dla MMSów.

Musi się dać chyba, że Era w swoim ROMie coś poblokowała, ale szczerze mówiąc nie przypuszczam...

EDIT: A jeśli już w desperacji będziesz przygotowywał się do zmiany ROMu, to zacznij od HR i spróbuj najpierw poustawiać te połączenia i przetestować MMSy. Gdzieś niedawno czytałem, że ROM Ery jest lepiej przygotowany niż fabryczny ROM HTC. Choć oparty o starszą wersję Sense 2.1 a nie Sense 2.5.
Jeśli chcesz spróbować fabryczny ROM HTC, to najnowszy jest zawsze tu: http://firma.sunnysoft.cz/htc/ Tylko oczywiście jest to najnowszy dostępny, ale to nie znaczy, że nowy :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2011, 14:52:29 wysłana przez Skrobel »

*

Offline Bisztov

• *
  • 88
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 13, 2011, 14:54:00 »
Nic to nie dało... Już se darowałem z tym. Tu potrzbny jest HR ale nie chce mi się tego robić. Era nic nie poblokowała bo wczesniej było ok. Dzęki bardzo za zainteresowaniem tematem. Juz nie mam nerwów do tego a HR nie uśmiecha mi się robić...