Hah, zadajesz coraz trudniejsze pytania

Odpowiem wymijająco:
blokadą CHT bawiłem się tylko przez kilka dni, bo była tak zabugowana, że mi się odechciało. Pomysł był strasznie fajny, ale problemy z orientacją ekranu (lockscreen u mnie pojawiał się zawsze w portrait, nawet jak telefon miałem w samochodzie poziomo i przed zablokowaniem orientacja była pozioma), po odblokowaniu w ogromnej większości przypadków pojawiał się HS, zamiast aplikacji jaka była na górze przed zablokowaniem i fatalna współpracą z blokadą systemową spowodowały, że lockscreen CHT nie zagościł u mnie.
Dlatego też nie mam pojęcia jak go zintegrować z systemową blokadą w taki sposób jak oczekujesz.
W ogóle jesteś pewny, że to migotanie ekranu nie jest spowodowane przez czujnik zbliżeniowy? Na próbę wyłącz może go całkowicie (zrób na HS przełącznik czujnika zbliżeniowego i go "unieaktywnij"

). Natomiast wydaje mi się, że zróżnicowanie przejścia w tryb standby z timera czy z przycisku będzie bardzo ciężkie, bo z tego co pamiętam to zdarzenie dla systemu jest jednakowe: "przejdź w tryb StandBy".
Jedyne co sobie wyobrażam to jakiś skrót na HS, który mógłbyś użyć w celu zablokowania z kodem, ale rodzaj blokady (z kodem/bez kodu) zmienia się w rejestrze i zmiana zaczyna obowiązywać po restarcie, więc nie sądzę, żeby obyło się bez programu, który będzie zmieniał rodzaj blokady w rejestrze, potem wymuszał odświeżenie rejestru, potem wymuszał przejście w tryb StandBy z zablokowaniem ekranu. W dodatku ten program musiałby siedzieć w pamięci czekając na odblokowanie, żeby z kolei wyłączyć blokadę kodem.
W takie projekty programistyczne nigdy się nie bawiłem i nigdy nie "otarłem się" o gotowe rozwiązanie tego typu...