Sorki, ale niewiele rozumiem z Twojego posta.
w pkt. 1 domyślam się tylko, że znalazłeś to w ustawieniach zaawansowanych WiFi. Dla mnie to ustawienie nigdy nie działało zbyt dobrze. Może przy starszych sterownikach WiFi ono miało jakieś znaczenie.
A w ogóle czym mierzysz szybkość transmisji?
Ad. 2. Widzę dwie przyczyny:
- program wykrywa zasłonięcie czujnika przez określony czas (ileś tam milisekund - wartość zapisana w rejestrze), dlatego jeśli tylko szybko machasz palcem nad czujnikiem to on może nie zadziałać od razu. Ale za to jak włożysz do kaburki lub kieszeni powinien się wygasić zawsze.
- po włączeniu ekranu też przez bodajże 150 ms czujnik jest nieaktywny więc może z tego wynika problem nie wygaszania po aktywowaniu.
Aaaa, jeszcze jedno: CHT 2.0.0 ma wbudowaną funkcję podświetlenia przy zbliżeniu do czujnika. Być może ona się "kłóci" z działaniem HD2ProximityScreenOff. Ja mam ją domyślnie wyłączoną w backupie ustawień. Ale Ty możesz musieć ją wyłączyć ręcznie (swoją drogą muszę zobaczyć która to wartość rejestru i wyłączyć ją w ROMie).
Spróbuj dodać do ekranu głównego "Luźny link" -> Przełączniki -> Podświetlenie zbliżeniowe i tym dodanym linkiem wyłączyć to podświetlenie. Potem link możesz usunąć, bo nie będzie już potrzebny.