He, ja Proximity akurat bardzo lubię. Często chodzę z telefonem w kaburze, a w uszach słuchawki, albo dongle BT. Wtedy jeśli ktoś do mnie zadzwoni, to odbieram przyciskiem na słuchawkach/zestawie BT i rozmawiam. I w czasie rozmowy czujnik wyłącza wyświetlacz, aktywne są tylko przyciski. Ale po zakończeniu rozmowy wyświetlacz się włącza i przez minutę jest aktywny. Wtedy robią mi się różne dziwne rzeczy (włączają się aplikacje, dialer, albo wybiera się ostatnie połączenie).
Z HD2 ProximityLocker po zakończeniu rozmowy czujnik od razu wyłącza ekran. Pomijając fakt, że ja nie muszę pamiętać, żeby wyłączyć przyciskiem jak wkładam do kieszeni czy kabury. Tak samo jeśli włączam jakiś proces (np. backup) i chcę, żeby on pracował w tle ale chcę schować telefon do kabury, to zamiast wyłączać go przyciskiem power (który wstrzymuje proces), po prostu wyłączam ekran zbliżając palec do czujnika i jestem pewny, że on działa w tle, a ja mogę schować telefon do kaburki.
Trzeba się tylko przyzwyczaić, żeby nie machać paluchami w pobliżu czujnika

A jeśli z drugiej strony chcemy na jakiś czas szybko wyłączyć czujnik żeby np. ściągać na zajęciach, to jest do tego skrót w menu start -> Tools.