Jak już sam odkryłeś, procedura wgrywania ROMu jest właśnie taka, jak napisałeś

Napisz na początek którą wersję zainstalowałeś. Jeśli PLK to faktycznie jest tam wgotowana wersja ActionScreen'a bez skrótów do WiFi i BT, ponieważ we wszystkich ROMach Jackosa (bodajże od v1.4) takie skróty są wgotowane (Menu Start -> Narzędzia) tylko mają inne, niebieskie ikonki. Dlatego wyrzuciłem swoje skróty przy gotowaniu, żeby ich nie mnożyć.
To samo dotyczy skrótu Nowy... czy Akcja... przypisanego do prawego SoftKey'a. Ponieważ "Nowy..." nazywało się to w PROven'ach @Qsqi, doszedłem do wniosku, że nie będę kopiował jego rozwiązania, tylko wymyślę swoje

. Natomiast ręcznie zainstalowany ActionScreen z niniejszego wątku oczywiście instaluje wersję "poprzednią" ze skrótami i z napisem "Nowy..."
Brak skrótu "Telefon"... hmmm... faktycznie chyba gdzieś widziałem Telefon w menu start. Sam zawsze naciskam zieloną słuchawkę, żeby wywołać dialer. Ale specjalnie dla Ciebie postaram się znaleźć jak taki skrót stworzyć

Komunikaty o których piszesz są "przychodzą" chyba z ActionScreen'em, który jest angielski. Przyjrzę się tematowi, ale nie wiem czy dam radę je zmienić.