[ROM][WWE/PLK]Jackos S3 WM6.5 21913 + Sense 2.5/2.1|TF3D2.1

• 1539 Odpowiedzi
  • 111116 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: [ROM][WWE]Jackos S2 Collection :) - WM6.5/Sense 2.5 bez wycieku pamięci
« Odpowiedź #60 dnia: Lipiec 02, 2010, 14:56:00 »
Hehe... a ja jak zwykle jestem nadgorliwy i zacząłem pisać nowego helpa. Ale może to i racja, po co powielać informacje, które już zostały napisane. Ode mnie tylko tyle:

- zapoznaj się z procedurą HardSPL tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/rhodium/htc-touch-pro-2-rhodium-faq-dla-poczatkujacych/msg1196609/#msg1196609
masz tam też instrukcję wgrywania gotowanych ROMów, a potem:

- ściągnij ROM Jackosa, wewnątrz będziesz miał 3 podfoldery ("Recommended tool Task29", "Recommended Radio" i "ROM") i właśnie w tej kolejności powinieneć je instalować.
Zresztą za pierwszym razem możesz zainstalować wyłącznie "ROM", bo Radio z ostatniego ROMu HTC powinno wystarczyć. Jeśli po flashu będziesz miał jakieś problemu, np. zwiechy, wolne działanie czy dziwne komunikaty, to trzeba będzie powtórzyć procedurę tym razem z wykorzystaniem wszystkich 3 narzędzi.

*

Offline dawidggg

• 467
  • Sprzęt: SX1,Nokia N73,n95 8GB ,HTC TP ,HTC TP2
« Odpowiedź #61 dnia: Lipiec 02, 2010, 15:11:26 »
Widzę Skrobel  że wkładasz wiele w pracy w tym wątku, testuje spolszczenie i powiem szczerze że angielski mi nie przeszkadzał ale miło widzieć wkońcu swój wspaniały pl ,wielkie dzieki narazie zero problemów do pełnego szczęścia braakuje mi zmiany htc message na cos szybszego
Jackos EVO ShowLite 1.3.0 +WimoSpeed 729.6 MHz
RADIO 4.49.25.91

*

Offline scottie

• *
  • 97
  • Sprzęt: Palm Pre2, (HTC TP2 + AM Europe)
« Odpowiedź #62 dnia: Lipiec 02, 2010, 15:25:57 »
Koledzy notosiup i Skrobel,

bardzo dziękuję za wstęp, dalsze rozdziały muszę dopisać sam... Zaczynam wieczorem.
Pozdrawiam, Adrian

*

Offline hardie

• **
  • 118
  • Sprzęt: Rhodium
« Odpowiedź #63 dnia: Lipiec 02, 2010, 20:23:05 »
skrobel zrobiłem dokładnie tak jak opisałeś ze spolszczeniem, i poza HS w zakładkach mam IDS_XXXXXXX :(
Wersja oczywiście dobra, SkrobPRO 1.2.1 CHT1.7.1

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #64 dnia: Lipiec 02, 2010, 20:42:10 »
skrobel zrobiłem dokładnie tak jak opisałeś ze spolszczeniem, i poza HS w zakładkach mam IDS_XXXXXXX :(
Wersja oczywiście dobra, SkrobPRO 1.2.1 CHT1.7.1
Czy możesz podać jakieś konkretne przykłady tych IDSxxx? albo ze 2 zrzuty? czy we wszystkich zakładkach oprócz home dzieją się te rzeczy?
Pytam, bo mi akurat Sense przetłumaczyło się ładnie - nie znalazłem żadnych poważnych błędów poza tym, że niektóre polskie napisy nie mieszczą się w przeznaczonych dla nich miejscach (np. w zakładce Pogoda).
Problem miałem z resztą systemu. 2 razy telefon poważnie się przywiesił przy wejściu w Start - Settings i.... zatrzymał się zegar na HS. Wróciłem więc do WWE, żeby sprawdzić czy to była wina spolszczenia czy nadal będę miał problemy.

*

Offline dawidggg

• 467
« Odpowiedź #65 dnia: Lipiec 03, 2010, 18:40:19 »
tez mam problem z zegarem
RADIO 4.49.25.91

*

Offline scottie

• *
  • 97
« Odpowiedź #66 dnia: Lipiec 04, 2010, 10:54:05 »
Załadowałem wersję FULL - bardzo dziękuję Kolegom za ściągę dot. instalacji. Fajnie rzeczywiście to wszystko poszło (za radą kol. Skrobela, pojechałem z instalacjją łącznie z task29 i radiem). Na razie wszystko śmiga OK.

Mam takie pytanka:
- czy da się zamienić napis "Jackos S2 ROM" tak, aby wyświetlała się nazwa operatora?
- Skrobel wspomniałeś, że zapisujesz ustawienia poczty, itp. do CABów - możesz zdradzić jak?
- czy jest jakiś soft, który byłby cyfrowym kompasem (o ile TP2 coś takiego wspiera)
Pozdrawiam, Adrian

*

jakozlowski

« Odpowiedź #67 dnia: Lipiec 04, 2010, 11:08:48 »
Nazwę operatora zmieniasz w CHT Editor - Pozostałe ustawienia - Własna nazwa operatora.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #68 dnia: Lipiec 04, 2010, 13:05:38 »
tez mam problem z zegarem
Pamiętam, dlatego napisałem po wielokropku.
Tyle, że u mnie problem z zegarem wystąpił TYLKO raz i TYLKO kiedy używałem spolszczenia na v1.2a. Potem dopiero uświadomiłem sobie, że nie zrobiłem HR po flashu. Wgrałem 1.2.1, po flashu zrobiłem HR i od tamtej pory (przedwczoraj) nie miałem problemów z zegarem ani z przywieszaniem ale na WWE. Dziś wieczorem znów spróbuję "zapodać" spolszczenie i zobaczę jaki będzie efekt.
Zastanawiam się co u Ciebie mogło spowodować te problemy. Na zdrowy rozum musi to być jakiś mod do manili, bo "czysty" ROM działa u mnie bez najmniejszego problemu. Nie przypuszczam też, żeby był to konflikt np. z Brian's TaskBar'em. Ewentualnie mogło to spowodować BG4A (którego używałem bardzo krótko i u mnie po prostu mogło nie wystąpić) albo właśnie spolszczenie. Teraz zainstalowałem BG4A na WWE i też poobserwuje. Może jakoś razem znajdziemy program lub mod, który to u Ciebie powoduje.

Połączone: Lipiec 04, 2010, 13:42:49
- Skrobel wspomniałeś, że zapisujesz ustawienia poczty, itp. do CABów - możesz zdradzić jak?
Niestety nie tak bezpośrednio do CABów. Poprostu żmudną metodą prób i błędów powyszukiwałem gdzie w rejestrze siedzą te parametry, które zawsze zmieniam. Z tych parametrów robię sobie pliki *.reg, które potem importuję WinCE Cab Managerem i tworzę sobie cab'a. Ustawienia urządzeń BT też są przechowywane w rejestrze w kilku kluczach, więc to się też daje zaimportować. Nie będę dokładnie w tej chwili opisywał które to klucze, bo po pierwsze zajęłoby to pewnie kilka strona, a poza tym akurat Ty możesz zmieniać zupełnie coś innego. Ale fakt, że takiego spójnego tutoriala o edytowaniu rejestru nie znalazłem. Jeśli będziesz miał pytania albo problemy to pisz na PW, postaram się coś doradzić.
Z kolei e-mail i ustawienia WiFi przygotowałem sobie dzięki ProvXML Creator. Powstałe w ten sposób pliki provxml również importowałem do Cab'a. Tyle że nie wszystko zadziałało od razu, również dla różnych serwerów niektóre ustawienia musiałem zmieniać ręcznie. A z kolei z WiFi musiałem sobie zrobić zupełnie oddzielne CABy, bo ustawienia WiFi mogę bez problemu importować tylko jak WiFi jest włączone i widoczna jest ta sieć, której ustawienia chcę zaimportować.

- czy jest jakiś soft, który byłby cyfrowym kompasem (o ile TP2 coś takiego wspiera)
Znalazłem tylko coś takiego:
http://pdaclub.pl/forum/rhodium/rhodium-a-aplikacja-kompas/
Ale nie testowałem, więc musisz sprawdzić sam. ;)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2010, 13:42:49 wysłana przez Skrobel »

*

Offline dawidggg

• 467
« Odpowiedź #69 dnia: Lipiec 04, 2010, 15:03:53 »
korzystam z wersji manila rush ale htc mesage swoja predkoscia mnie wyprowadza z rownowagi mam pytanko najblizsza jesli chodzi o ram wersja jest show lite ????
RADIO 4.49.25.91

*

Offline scottie

• *
  • 97
« Odpowiedź #70 dnia: Lipiec 04, 2010, 15:18:39 »
Ale nie testowałem, więc musisz sprawdzić sam. ;)

No i jest odp. Sam soft to nie wszystko:
THE DIGITAL COMPASS NEEDS MAGNETIC HARDWARE, IT WILL NOT WORK ON ANY DEVICE EXCEPT THE HD 2
Pozdrawiam, Adrian

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #71 dnia: Lipiec 04, 2010, 16:30:11 »
Witam,
Aktualizacja pierwszego postu: Pojawił się ROM z Sense 2.1 (!!!), podobno ultraszybki, a wolna pamięć lepsza niż w Hybrydach.

THE DIGITAL COMPASS NEEDS MAGNETIC HARDWARE, IT WILL NOT WORK ON ANY DEVICE EXCEPT THE HD 2
W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd...

korzystam z wersji manila rush ale htc mesage swoja predkoscia mnie wyprowadza z rownowagi mam pytanko najblizsza jesli chodzi o ram wersja jest show lite ????
Tak, powinno być tak jak piszesz. ShowLITE powinna mieć nawet odrobinę więcej pamięci, ale teraz, kiedy pojawił się ROM SmartMOVE z Sense 2.1 to już chyba więcej pamięci pod WM 6.5 nikt nie uzyska ;) Chyba, że @Qsqa :)

*

adtech

« Odpowiedź #72 dnia: Lipiec 04, 2010, 16:36:39 »
W takich chwilach wszyscy czekamy na wypiek qsqa. Z pewnością będą ładniejsze ikonki.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #73 dnia: Lipiec 04, 2010, 20:14:15 »
Ikonki można sobie zmienić :) Muszę przyznać, że ikonki Dinik w PROven'ach były bardzo ładne, ale dla mnie troszkę zbyt... błyszczące.
Ale to dla mnie nie ma znaczenia. Dla mnie to nie jest najważniejsza rzecz, na jaką zwracam uwagę przy wyborze ROMu. Żaden z używanych przeze mnie PROvenów nie miał takiej wydajności jak Jackos S2. Widzę, że @Qsqa wpada tu czasem mimo, że nic nie pisze (tu = na forum), może więc przygotowuje jakąś bombę i chcę ją dopracować zanim ją nam pokaże. Do tego czasu naprawdę z przyjemnością używam Jackos'a.
Mam zamiar nawet wypróbować ten najnowszy wynalazek z Sense 2.1. Kiedy używałem Oldschool'a to jedyną rzeczą jaka mi przeszkadzała było stare radio, które akurat w tym rejonie gdzie ja jeżdżę powodowało częste rozłączanie rozmów (słaby sygnał).

*

jakozlowski

« Odpowiedź #74 dnia: Lipiec 04, 2010, 21:07:20 »
Ja już używam Jackos S2 ROM SmartMOVE v1.2.1.  ROMik jest rzeczywiście szybki. Pamięć zajęta na poziomie ok. 50%.
Jedyna "wada" to to, że manila 2.1 i brak CHT  :)

« Odpowiedź #75 dnia: Lipiec 05, 2010, 10:31:51 »
Czy do SmartMOVE jest jakis backgroud for all? Czy są animacje pogody?
Własciwie to z tego co widze to funkconalnością nie wiele odbiega od oldschool roma, raptem pogoda na lockscreenie zakladka z internetem lockscreen i pare szczegółów.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2010, 10:36:46 wysłana przez Miedziak »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #76 dnia: Lipiec 05, 2010, 11:27:08 »
Czy do SmartMOVE jest jakis backgroud for all? Czy są animacje pogody?
Własciwie to z tego co widze to funkconalnością nie wiele odbiega od oldschool roma, raptem pogoda na lockscreenie zakladka z internetem lockscreen i pare szczegółów.
Tak i Tak :)
Co do BG4All to z pewnością mam coś w domu (teraz jestem w pracy) i jestem niemal pewny, że ściągnąłem to z tego wątku:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=551614 chociaż szczerze mówiąc to ostatnio kiedy używałem Sense 2.1 to instalowałem tapety z HDWall (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=529576)
Niektóre z BG4All uruchamiają albo wyłączają animację pogody na HS. Więc trzeba czytać którą wersję ściągamy. Nie używałem nigdy animacji pogody, więc nie mam własnego doświadczenia w tym temacie.

W ostatnim przypadku też masz rację TF3D jest wcześniejszą wersją Sense. Ale po pierwsze oprócz pogody na HS i usługi lokalizacji zmienił się nieco układ niektórych zakładek sense w stosunku do TF3D. Po drugie do Sense jest o wiele więcej modów (tła, zegary, ikony, symbole pogody itd.) oraz np. zastosowane przez Jackosa mody zmieniające sposób edycji spotkań na ten znany z Sense 2.5 oraz widok kalendarza czy parę innych szczegółów. Po trzecie w końcu WM6.5 pozwala na użycie radia 4.xxxxx, które po prostu działa dużo lepiej od tego rekomendowanego do Oldschool jeśli chodzi o miejsca o słabym zasięgu GSM/3G nie powodując ultraszybkiego zużycia baterii.

*

jakozlowski

« Odpowiedź #77 dnia: Lipiec 05, 2010, 11:36:19 »
Z tego co czytałem na XDA to w SmartMOVE jest mały bug w edycji kontaktów z poziomu manili. Po wciśnięciu "Done" nic się nie dzieje.
Mam nadzieję, że wyjdzie jakaś poprawka bym nie musiał instalować na nowo romu.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #78 dnia: Lipiec 05, 2010, 11:46:14 »
Hehe... znając Jackosa - jeszcze dzisiaj :D

Update ode mnie:
Przez dwa dni działałem na czystym SkrobPRO 1.2.1 WWE żeby sprawdzić czy zwis zegara nie był spowodowany którymś z programów, ale nie zdarzył mi się ani razu. Wczoraj wieczorem zaaplikowałem więc ponownie pakiet PLK i jak dotąd nie mam problemów ani ze zwisaniem MenuStart ani z zegarem. Nie przetłumaczone pozostają niektóre templatki do edycji SMSów czy e-maili oraz klient MMS. Nad tym popracuję w najbliższym czasie.

*

Offline hardie

• **
  • 118
« Odpowiedź #79 dnia: Lipiec 05, 2010, 14:56:48 »
U mnie problem z zegarem również nie wystąpił ani razu jeszcze.

Skrobel, dziś wieczorem porobię zrzuty o które prosiłeś i podeślę :)

Ale mam chyba problem, otóż nie działają powiadomienia o dostarczeniu sms, ma ktoś na to radę? Rom SkrobPRO 1.2.1.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #80 dnia: Lipiec 05, 2010, 15:19:54 »
Ale mam chyba problem, otóż nie działają powiadomienia o dostarczeniu sms, ma ktoś na to radę? Rom SkrobPRO 1.2.1.
Hmmm... bardzo dziwne. Od kiedy nie działają? Od flash'u czy przestały po zaaplikowaniu spolszczenia? Zrobiłeś HR po flash'u? Nie działają w ogóle (ani ikonek, ani dźwięków, ani wibracji)?

*

Offline hardie

• **
  • 118
« Odpowiedź #81 dnia: Lipiec 05, 2010, 16:01:06 »
Od samego początku, na poprzedniej wersji też to samo było. Może w złym miejscu to ustawiam?
HR zawsze robię po wgraniu nowego romu. Nie ma dźwięku, wibracji, niczego... Permanentny Kononowicz ;)

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #82 dnia: Lipiec 05, 2010, 16:24:13 »
Od samego początku, na poprzedniej wersji też to samo było. Może w złym miejscu to ustawiam?
HR zawsze robię po wgraniu nowego romu. Nie ma dźwięku, wibracji, niczego... Permanentny Kononowicz ;)
Nieźle, ale ja w politykę się nie bawię... ;)
Jeśli ustawiasz w Sense, to może spróbuj tu:
MenuStart -> Settings -> Sounds&Notifications -> zakładka Notifications -> z listy wybierasz Messaging: New text message i tam masz wszystkie ustawienia.

Jak już to poustawiasz to spróbuj poszukać w rejestrze czy w poniższym kluczu masz ustawiony ten sam dźwięk, który wybierasz w powyższym menu:

HKCU\ControlPanel\Notifications\{A877D65B-239C-47a7-9304-0D347F580408}
Wave =

Ja mam włączony dźwięk, wibracje i miganie przez 5 minut i moja wartość tych podkluczy to:
AvailableOptions = 0
Duration = 5
Options = 7

*

Offline scottie

• *
  • 97
« Odpowiedź #83 dnia: Lipiec 05, 2010, 16:28:55 »
...moje poszukiwania, nie dały odpowiedzi... zatem pytam Was:
Dodałem sobie nowy folder w Start Menu i ma on ikonkę normalnego folderu. Da się ją skustomizowiać (sorry za słówko), aby wyglądała jak pozostałe (można gdzieś znaleźć na webie set ikonek zawarty w tym ROMie?)? Jeśli tak, to pewnie za pomocą JWD Icon Changer?
ROM JackFULL 1.2.1.
Pozdrawiam, Adrian

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #84 dnia: Lipiec 05, 2010, 16:53:21 »
Hihi... Ikonki do tego ROMu stworzył niejaki Showtime7 z xda-devs z tego co zrozumiałem specjalnie dla Jackosa. A więc niestety mało prawdopodobne, żeby można było gdzieś znaleźć więcej ikon z tej serii.
Jeśli natomiast chodzi o zmianę pliku ikony dla folderu, to z tego co wiem da się to zrobić stosunkowo łatwo. Wieczorem postaram się przesłać Ci więcej informacji.

*

Offline hardie

• **
  • 118
« Odpowiedź #85 dnia: Lipiec 05, 2010, 17:05:42 »
Skrobel, ale nie chodzi o problem z powiadomieniem o raporcie doręczenia, tylko o nim samym.  Może źle się wyraziłem :) po prostu nie dostaję żadnego potwierdzenia że wiadomość została dostarczona.

*

Offline ReedScout

• *
  • 94
  • Sprzęt: TP2 (Rhodium) - HD2 - SGS
« Odpowiedź #86 dnia: Lipiec 05, 2010, 17:22:03 »
a ja tylko dodam ze spolszczyć romy od jackosa da się stnd. spolszczeniem z romu 2.07.401.1 z Sens 2.5XXX problem w tym że nie wszystko się spolszcza może ktoś umiał by edytować te caby tak aby były bardziej kompatybilne ? na życzenie dodam spolszczenie do tej wersji w postaci 2 cabów

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #87 dnia: Lipiec 05, 2010, 22:13:09 »
Skrobel, ale nie chodzi o problem z powiadomieniem o raporcie doręczenia, tylko o nim samym.  Może źle się wyraziłem :) po prostu nie dostaję żadnego potwierdzenia że wiadomość została dostarczona.
Aaaa, trzeba było tak od razu! To albo w Advanced Config albo bezpośrednio w rejestrze.
W AdvConf. -> Messaging -> SMS delivery notification
W rejestrze [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Inbox\Settings]
"SMSDeliveryNotify"=dword:00000001

a ja tylko dodam ze spolszczyć romy od jackosa da się stnd. spolszczeniem z romu 2.07.401.1 z Sens 2.5XXX problem w tym że nie wszystko się spolszcza może ktoś umiał by edytować te caby tak aby były bardziej kompatybilne ? na życzenie dodam spolszczenie do tej wersji w postaci 2 cabów
Właśnie cały problem na tym polega, że te caby nie pasują do końca do tej wersji niektórych paczek EXT użytych przez Jackosa. W dodatku w tych paczkach nie ma potrzebnych plików manili, bo one w większości shipped ROMów są włączone domyślnie. Stąd właśnie braki w zakładkach i menu. Pomijając fakt, że te caby instalują sporo niepotrzebnych śmieci, jak np. InterWrite keyboard, kilkanaście dodatkowych układów klawiatury (w wielu językach), aplikację Internat.exe (też chyba w 5 czy 6 językach), która uruchamia się przy starcie systemu, itp.
Dlatego ja próbuję zebrać tylko te pliki, które faktycznie mają znaczenie i z nich zrobię po prostu cab'a. Na razie trzeba ręcznie je wrzucać i ręcznie edytować rejestr, ale dokładnie to (oprócz wielu innych niepotrzebnych rzeczy) robią właśnie te 2 caby, które można znaleźć na tym forum.
Na razie wygląda na to, że zestaw do SkrobPRO jest już prawie gotowy i jeśli są chętni, to niedługo pojawi się cab. Muszę tylko popracować nad zmianą nazw linków i folderów tak, żeby nie straciły swoich ikon.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2010, 22:18:43 wysłana przez Skrobel »

*

Offline hardie

• **
  • 118
« Odpowiedź #88 dnia: Lipiec 06, 2010, 00:54:06 »
A tak wygląda u mnie spolszczenie :(

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #89 dnia: Lipiec 06, 2010, 01:14:08 »
Hmmm... wygląda to tak, jakby brakowało odpowiednich plików XXXXXXXX_manila w katalogu \Windows\. Spróbuj wrzucić jeszcze raz wszystkie pliki od 00f8c549_manila aż do 7aa78254_manila (te z mojego archiwum) do \Windows\. W tych właśnie plikach znajdują się polskie odpowiedniki tych IDSów.
Np. definicje wpisów w zakładce "Kalendarz" są w pliku 4df79905_manila. Twój system zachowuje się zupełnie tak, jakby tego pliku nie mógł znaleźć (i jeszcze przynajmniej 3 innych). Dlatego teraz najlepiej wyłącz Sense, potem SR, wrzuć pliki _manila z mojego archiwum, potem znów SR i włącz Sense.
A ja widzę, że będę musiał zrobić CAB'a. Ale to już nie dzisiaj, bo mi się oczy strasznie kleją.