[ROM][WWE/PLK]Jackos S3 WM6.5 21913 + Sense 2.5/2.1|TF3D2.1

• 1539 Odpowiedzi
  • 110963 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
[ROM][WWE/PLK]Jackos S3 WM6.5 21913 + Sense 2.5/2.1|TF3D2.1
« dnia: Czerwiec 25, 2010, 22:44:38 »
Witam,

[ROM][01.05.2011][WWE]Jackos S3 WM6.5 21913 + Sense 2.5/2.1|TF3D2.1

Zrzuty (wersja 1.2) - nowsze w wątku Autora (link powyżej).

ROM jest przygotowany w 7 edycjach różniących się wersją wgotowanego Co0kie's Home Tab. Seria S3 to nowa, stworzona od "zera" edycja. Mocno poprawiona. Wszystkie ROMy posiadają "klasyczną" aplikację Wiadomości oraz nową nakładkę na Wiadomości Sense (People Messaging).
Cytat: Jackos
JackFULL
- CHT2.0.0 final

JackFULL legacy
- CHT1.8.5

SkrobPRO
- CHT1.7.1

ManilaRUSH
- Sense 2.5 only (4 column quicklinks -> CHT 1.6.1)

ShowLITE
- Sense 2.5 only

SmartMOVE (bonus release)
- Sense 2.1 only (some mods to make it feel like Sense 2.5)

SleekBASIC (bonus release 2)
- TF3D 2.1 only

Nowy ROM S3 oparty jest na buildzie 21913.
Domyślny PagePool wynosi 16 MB.

Historia wersji, czyli tzw. Changelog znajduje się zawsze w TYM MIEJSCU

Download: Jackos ROM repository

Poniżej umieszczam kilka przydatnych moim zdaniem informacji oraz sprawdzonych, działających modów.

Autoinstall - w ROMach Jackosa wgotowany jest Tom's AutoInstall. Instaluje on wybrane przez użytkownika programy już w czasie kustomizacji po HR. Używa się go bardzo prosto: tworzymy na karcie pamięci katalog 'Autoinstall', kopiujemy po prostu nasze ulubione instalki do tego katalogu i już. Działają niestety tylko pliki 'cab', więc żadnych skryptów w stylu xda-uc czy provxml nie uruchomimy (chyba, że wrzucimy je do cab'a). Z mojego doświadczenia wynika, że nie wszystkie programy się instalują, tzn. są problemy z tymi, które wymagają ingerencji użytkownika innej niż wybór miejsca docelowego instalacji (np. w niektórych programach przy instalacji konieczny jest wybór języka itp.). Tym niemniej jest to bardzo przydatne narzędzie. Ja np. mam swoje caby z ustawieniami systemu. A więc po HR czy po flashu mam system w dużej mierze ustawiony pod siebie (konta e-mail, dźwięki, urządzenia BT, czcionki itp. idt.). Wystarczy zmienić parę rzeczy w manili, ustawić datę, przywrócić dane PIM i troszkę plików ustawień i voilla. :)

ActionScreen - jeśli to się wyda komuś przydatne, nieco zmodyfikowałem na swoje potrzeby oryginalną instalkę Smaberga tak, że oprócz zainstalowania samej aplikacji podpina ją również pod lewy SoftKey (jak w PROven'ie), a dodatkowo tworzy w MenuStart dwa dodatkowe linki do szybkiego włączania/wyłączania WiFi oraz BlueTooth. Lubię mieć te przełączniki na HS. Plik można pobrać TUTAJ

Jeśli ktoś woli klasyczny Smaberg Action Screen, to może skorzystać z podpowiedzi @dawidggg (dzięki Dawid), która znajduje się w tym poście.

TaskBar - jeśli ktoś nie lubi klasycznych ikon taskbara, to proponuję Brian's Taskbar w wersji od gfreek. Nie zauważyłem żadnego zwolnienia ani innych problemów po instalacji tych ikonek. Wygląda to mniej więcej tak:
Link do Brain's TaskBar by gfreek

Dialer Skin - do ogólnie ciemnoszarej kolorystyki ROMów Jackosa pasuje moim zdaniem skórka dialera zaproponowana przez @dawidggg tutaj:

W tym samym poście znajdziecie jeszcze zestaw ikonek (wg mnie ładnych), a tutaj jeszcze mod zmieniający ikony zakładki "Settings" na kolorowe.
Dzięki za wszystkie propozycje i testowanie! :ok:

Lockscreen - skoro już robię tutaj porządek, to dopiszę jeszcze jedną rzecz.
ROMy S3 mają domyślnie wyłączony lockscreen (ekran blokady) rodem z WM6.5 (ten z suwakiem), który ma tendencję do "pompowania" procesu gwes.exe oczywiście nie czyszcząc po sobie zajętej pamięci.
Aby przywrócić blokadę znaną z WM6.5 należy ściągnąć i zainstalować cab o nazwie Jackos WM6.5 lockscreen z posta #5 wątku na xda.

W tym powyższym poście znajdziecie też inne przydatne caby stworzone przez Autora.

I na sam koniec niespodzianka ode mnie:
Jackos S3 ROM PLK - WM6.5 + Sense 2.5 | TF3D 2.1 by Skrobel  :)

Wersja PLK jest to "przerobiona" przeze mnie wersja WWE. Jackos pokazał mi jak rozebrać ROM do postaci "płaskiego dump'u" i jak go złożyć z powrotem. To wystarczyło do podmiany plików językowych oraz paru ustawień i tak powstały wersje PL.

Za pomoc w jego stworzeniu (a właściwie przerobieniu) dziękuję w szczególności Jackosowi, ale specjalne podziękowania należą się również Qsce oraz Budniowi.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2012, 11:35:52 wysłana przez Skrobel »

*

Offline ReedScout

• *
  • 94
  • Sprzęt: TP2 (Rhodium) - HD2 - SGS
Odp: Jackos S2 ROM Collection :) - WM6.5/Sense 2.5 bez wycieku pamięci
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2010, 23:00:40 »
1 pyt. jak z wydajnością na HS ?
2 pyt. jak z wyciekami pamięci po dłuższym użytkowaniu
i ost. da się to jakoś spolszczyć ? nie żebym nie znał Ang. ale ost. jestem leniwy :)

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2010, 23:16:09 »
1 pyt. jak z wydajnością na HS ?
2 pyt. jak z wyciekami pamięci po dłuższym użytkowaniu
i ost. da się to jakoś spolszczyć ? nie żebym nie znał Ang. ale ost. jestem leniwy :)
1. Zgodnie z opiniami użytkowników xda ROM w wersji z czystym Sense 2.5 jest na HS rewelacyjny, bez przycięć i spowolnień. Ja używam natomiast ROMu z CHT 1.7.1 i dla mnie wydajność i tak jest najlepsza spośród używanych przeze mnie Sense 2.5. Najnowsze CHT 1.8.5 było dla mnie mimo wszystko odrobinę za wolne, ale to kwestia gustu.

2. W tej chwili, po ponad 2 dobach intensywnego użytkowania zajęta pamięć wynosi 67%. Nie mam cleanRAMa.

Na ostatnie pytanie nie umiem odpowiedzieć, bo jeszcze nie próbowałem. Ale ponieważ ROM jest na bazie S2, to na zdrowy rozum powinno się to dać jakoś zrobić.

*

Offline ReedScout

• *
  • 94
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2010, 23:29:11 »
czyli mówisz że na tych romach HS chodzi płynnie ManilaRUSH / ShowLITE ok więc będę próbował a co do  spolszczenia to jutro coś pokombinuje (myślałem tylko że już jest coś gotowego "Leniwiec" :) )
jak narazię jestem zainteresowany

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2010, 23:41:21 »
Niestety prawie każda wersja CHT zajmuje sporo zasobów. Ale za to daje tyle dodatkowych funkcjonalności, że jakoś Sense 2.5 wyobrażam sobie tylko z CHT. Trzeba się jednak pogodzić z tym, że nasze PDA nie mają 1GHz zegara i da się odczuć minimalne "skakanie" przy przesuwaniu slidera zakładek, czy przy przewijaniu start menu... Jak dla mnie zupełnie nie wpływa to na komfort użytkowania, a fakt, że mogę spokojnie przeglądać pocztę, mając włączoną Operę z kilkoma zakładkami, Settings, MobileGadu, WiFi, jednocześnie Windows Media czy klienta YouTube i wszystkie te aplikacje działają płynnie i żadna z nich nie ulega przymusowemu zamknięciu z powodu braku pamięci, jest bezcenny.

*

Offline ReedScout

• *
  • 94
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2010, 23:47:13 »
Spoko dzięki za info. i tak przetestuje :) już mnie zachęciłeś a skoro już mowa o przeglądarkach youtubach i innych :) mały Off-top "zerknij na przeglądarkę Uzard Web zamieściłem linka w dziale przydatne Cab..... http://pdaclub.pl/forum/rhodium/przydatne-cab-tips-tweaks-reg-programy-etc-wszysko-tu/90/  zżera mniej zasobów niż opera ( nie wiem jak w porównaniu z mini) a jej plusem jest odtwarzanie wideo na stronkach i obsługa flasha ;]

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 25, 2010, 23:57:21 »
Widziałem Twojego posta, dzieki. Mam subskrypcje na wszystkie wątki z tego działu :D
Sam testowałem też SkyFire, który ma podobne zalety w kontekście obiektów "embedded", ale nie umiałem zmusić systemu do obsługi "obcych" przeglądarek jako domyślnych. Linki zawsze otwierały mi się w Operze, a jak coś przekombinowałem w rejestrze, to w ogóle w IE.

*

Offline ReedScout

• *
  • 94
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2010, 23:59:50 »
jak odpalasz Uzard'a to się pyta czy ma być domyślnym przeglądaczem  :)

*

jakozlowski

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 26, 2010, 00:48:29 »
Ja też zacząłem od wersji JackFULL, ale CHT 1.8.5 choć ma kilka dodatkowych ulepszeń to jest rzeczywiście za ciężki.  Wersja SkrobPRO jest najwłaściwsza wg. mojej oceny.

*

Offline ReedScout

• *
  • 94
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 26, 2010, 10:26:00 »
Ja też zacząłem od wersji JackFULL, ale CHT 1.8.5 choć ma kilka dodatkowych ulepszeń to jest rzeczywiście za ciężki.  Wersja SkrobPRO jest najwłaściwsza wg. mojej oceny.

Również potwierdzam JackFull jest szybka ale nie za szybka wiec przesiadłem się na SkrobPRO zdecydowanie lepsza wersja ale szybsza do niej jest ManilaRUSH :) którą teraz testuje

*

jakozlowski

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 26, 2010, 10:54:19 »
Miałem wersję ShowLITE, ale w porównaniu do SkrobPRO nie ma zbyt dużej różnicy w szybkości a CHT poprawia funkcjonalność.

Połączone: Czerwiec 26, 2010, 11:51:39
Miałem wersję ShowLITE, ale w porównaniu do SkrobPRO nie ma zbyt dużej różnicy w szybkości a CHT poprawia funkcjonalność.

PS. Czy przed wgraniem nowego ROMu czyścicie pamięc przy pomocy Task29 ? Pytam bo nigdy tego jeszcze nie robiłem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 11:51:39 wysłana przez jakozlowski »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 26, 2010, 12:51:43 »
PS. Czy przed wgraniem nowego ROMu czyścicie pamięc przy pomocy Task29 ? Pytam bo nigdy tego jeszcze nie robiłem.
Ja szczerze mówiąc nie zawsze. Jeśli zmieniam ROM z "ciężkiego" (np. S2) na lekki (np. hybrydę albo Oldschool) to wtedy tak. W drugą stronę wychodzę z założenia, że jeśli wgrywany właśnie ROM ma dużo więcej plików i zajmuje więcej miejsca, to bardzo prawdopodobne, że zajmie całą powierzchnię "dyskową" przypisaną do wcześniejszego ROMu i jeszcze sporo więcej.
Z ROMami Jackosa jest nieco inaczej, bo w ROMie na WM6.5 bazowanym na S2 plik nbh zajmuje np. 136 MB, więc przed jego ROMami na wszelki wypadek przejeżdżam PDA taskiem29. Ale jak zastępowałem JackFULL ROMem SkrobPRO, to już nie robiłem taska.

*

Offline mruz

• *
  • 66
  • Życie jest zbyt krótkie żeby być małym..
    • Darmowe ogłoszenia
  • Sprzęt: Touch Pro 2
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 26, 2010, 16:10:08 »
jak sprawa z tym wyciekiem pamięci? używam obecnie EnergyROM z 22.06.2010 (Dinik glass) i jestem mega zadowolony, cht nie przycina, nie przymula, bardzo podoba mi się ten them glass, do angielskiego się przyzwyczaiłem tylko te wycieki pamięci :(

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 26, 2010, 16:26:45 »
Dziś 3-ci dzień bez Soft Resetu. Ilość zajętej pamięci 67%. W porównaniu do innych ROMów to wynik chyba co najmniej niezły. ;) Oczywiście nie porównujmy do Oldschool'a, bo tam 7 dni bez SR to standard... Ale za to trzeba było pogodzić się z TF3D.
Nie wspomniałem dotąd o baterii. Ładowałem ją wczoraj wieczorem. Teraz jest już po 16, a stan baterii wynosi 97%. Fakt, jest weekend, więc używam telefonu mniej niż zazwyczaj, ale 3% przez ponad 12h to również dla mnie wynik całkiem w porządku. ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 16:28:36 wysłana przez Skrobel »

*

Offline ReedScout

• *
  • 94
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 26, 2010, 17:59:54 »
cholerka a ja kombinuje ze spolszczeniem tego romu ale na razie wychodzą mi gdzieniegdzie hmm wzorki :)

hmm Skrobel ładnie z tą baterią ciekawe jaki będzie całkowity czas... wiadomo że bateria baterii nie równa ale uśredniając....

*

Offline mruz

• *
  • 66
  • Życie jest zbyt krótkie żeby być małym..
    • Darmowe ogłoszenia
  • Sprzęt: Touch Pro 2
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 27, 2010, 00:41:02 »
Właśnie wgrywam świeżego Energy z przed kilku minut... zobaczymy co z tymi wyciekami, jak co to spróbuje tego Jackos'a  :ohreally:

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 27, 2010, 11:43:37 »
Mam pytanie. Czy do w wersji SkrobPRO da się wgrać tapety na inne zakladki niż HS i tapetę do widoku landscape? Z JackFULL zrezygnowalem bo byl dla mnie za wolny.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 27, 2010, 13:02:21 »
Do każdego ROMu z manilą da się wgrać tapety dla wszystkich zakładek. Tyle, że w JackFULL masz CHT 1.8.5, w którym to się robiło jednym ustawieniem. W pozostałych wersjach trzeba ściągnąć mod o nazwie BG4All Tabs (albo coś podobnego) dla Sense 2.5.
Nie będę żadnego proponował, bo nie wypróbowałem żadnego, ale na xda z pewnością znajdziesz kilka wersji.
Inną możliwością jest ściągnięcie gotowego cab'a z tapetą dla wszystkich zakładek zrobionego w HDWall. To też znajdziesz w xda pod hasłem "Background for all tabs". Gdybyś coś ciekawego znalazł to pochwal się tutaj albo w dziale "Zmiana wyglądu HTC Touch Pro2".
Z góry dzięki.

*

Offline hardie

• **
  • 118
  • Sprzęt: Rhodium
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 27, 2010, 13:33:19 »
Czy może ktoś napisać jak z pamięcią po 3-4 dniach używania?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 27, 2010, 13:52:42 »
Wczoraj wieczorem musiałem zrobić SR, bo zainstalowałem nowy taskbar, ale to i tak były 3 pełne doby używania i pamięć wynosiła 67%.

*

Offline dawidggg

• 467
  • Sprzęt: SX1,Nokia N73,n95 8GB ,HTC TP ,HTC TP2
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 27, 2010, 14:22:05 »
niemoge sobie poradzić z action screen by był w home zamiast calendar ma ktoś może jakąś porade -dobra poradziłem sobie wielki bałagan z ikonami ale romik swietny
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 16:47:11 wysłana przez dawidggg »
Jackos EVO ShowLite 1.3.0 +WimoSpeed 729.6 MHz
RADIO 4.49.25.91

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 27, 2010, 15:26:55 »
Wgralem to i nie moge ustawić żadnej tapety.
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=636887
Wgrałem cos innego i nawet działało ale nie wspolpracowalo z CHT. Jak komos uda sie to zrobic to niech sie odezwie.

EdiT: Właściwie to odinstalowalem to i nadal nie moge zadnej ustawić ;/

Połączone: Czerwiec 27, 2010, 16:05:00
Fuck yea! Znalałem coś co działa super z tym Romem:
http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=309569&d=1271280341
Zainstalować caba zrobic soft reset i cieszyc się wlasnym tlem na wszystkich tabach.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 16:05:00 wysłana przez Miedziak »

*

Offline dawidggg

• 467
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 27, 2010, 17:58:23 »
Jaki polecasz taskbar
RADIO 4.49.25.91

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 27, 2010, 18:10:24 »
Wie ktoś czy na HS da sie zastąpić przycisk w lewym dolnym rogu ekranu "phone" na taki ktory odpala menu z wieloma rzeczami do odpalenia? Nowy SMS e-mail zdarzenie etc. Widziałem to w jakimś romie... chyba qsqa.

*

Offline dawidggg

• 467
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 27, 2010, 18:15:46 »
tu masz caba pózniej wklej zawartość z katalogu HTCActionScreen do windows/action screen i na koniec advanced config i menu//more setiting/key mapping/ zmieniasz left softkey

Połączone: Czerwiec 27, 2010, 18:19:21
Romik świetny ale wgrałem nowy taskbar i strasznie go zaczeło przymulać ma ktoś może coś sprawdzonego
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 18:19:21 wysłana przez dawidggg »
RADIO 4.49.25.91

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 27, 2010, 19:13:38 »
Działa. Wielkie dzięki!

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 27, 2010, 21:25:02 »
No więc tak:
Taskbar - osobiście używam Brian's Taskbar w wersji od gfreek z cyfrowymi symbolami baterii. Nie zauważyłem żadnego zwolnienia ani innych problemów.
KLIK Wygląda to mniej więcej tak:
.
Szukałem też tego samego taskbar'a w wersji czarno-białej, ale te które udało mi się znaleźć nie działały zbyt dobrze (pomieszane ikonki, albo niepotrzebne notyfikacje). Kolega @Sardor też mi pomógł, ale to również nie było do końca to czego szukałem, więc wróciłem do tych kolorowych

ActionScreen - jeśli to się wyda komuś przydatne, nieco zmodyfikowałem na swoje potrzeby oryginalną instalkę Smaberga tak, że oprócz zainstalowania samej aplikacji podpina ją również pod lewy SoftKey (jak w PROven'ie), a dodatkowo tworzy w MenuStart dwa dodatkowe linki do szybkiego włączania/wyłączania WiFi oraz BlueTooth. Lubię mieć te przełączniki na HS:

MMS - nie wiem czy zauważyliście - w wersji SkrobPRO oraz ShowLITE nie ma klienta MMS. Można go pobrać i zainstalować tutaj: KLIK. Potem wystarczy uruchomić ręcznie autokonfigurację sieci (StartMenu -> Settings -> Connections -> Connection Setup) i również ustawienia połączeń i serwerów MMS powinny być w porządku.

Informacja dodatkowa:
Dziś 2 dzień pracy na jednej baterii bez ładowania. Stan na godzinę 21:25 = 55%. WiFi włączone non-stop od jakichś 2h.  Dziś tylko 6 rozmów, łącznie może ok. 25 minut. Wczoraj 19 rozmów, myślę, że ok. 50-60 minut ogółem. Oprócz tego maile kilka razy dziennie (przez WiFi), parę odpowiedzi na xda i PDAC oraz po kilka SMSów dziennie.

@Miedziak, dzięki za eksperymenty z BG4All. Faktycznie działa.
Koledzy czy macie coś przeciw temu, żebym Wasze propozycje i sprawdzone, działające mody umieszczał w pierwszym poście?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2010, 13:40:49 wysłana przez Skrobel »

« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 27, 2010, 23:23:20 »
Skrobel chyba zartujesz sobie :)
Jasne ze możesz wrzucać to gdzie chcesz. Fajnie ze mogę pomoc w czymkolwiek :)

*

jakozlowski

« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 27, 2010, 23:43:47 »
MMS - nie wiem czy zauważyliście - w wersji SkrobPRO oraz ShowLITE nie ma klienta MMS.

Dzięki Skrobel za info. Nawet nie zwróciłem na to uwagi  :shock:
Klient już zainstalowany.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 28, 2010, 09:21:10 »
Fuck yea! Znalałem coś co działa super z tym Romem:
http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=309569&d=1271280341
Zainstalować caba zrobic soft reset i cieszyc się wlasnym tlem na wszystkich tabach.
Słuchaj, czy Tobie po zainstalowaniu tego cab'a działają notyfikacje wiadomości na homescreen? U mnie po zainstalowaniu BG4All nie ma na homescreen powiadomień o SMSach. Pojawia się ikonka na taskbarze, ale na zakładce wiadomości nie ma tej zielonej kropki z ilością nie przeczytanych wiadomości (ani na belce powiadomień z CHT).