Jeśli chodzi o blokowanie ekranu, to aktualnie niczego nie używam, ale pamiętam, że miałem podobne problemy jak Pozioma kiedy używałem romów z dialerem S2 oraz LockDevice od Danielherrero. Po prostu dialer nie przedostawał się na pierwszy plan ponad pozostałe aplikacje ani ekran blokady.
W tej chwili do wyłączania/blokowania ekranu używam tylko HD2ProximityLock, który chyba jest domyślnie we wszystkich ROMach Jackosa.
A z procentową baterią problem jest taki, że potrzebujesz odpowiednio zmodyfikowanej biblioteki phcanOverbmp.dll (chyba), w której muszą być ikony (lub wartości) dla każdego stanu baterii od 0% do 100% + ikonka ładowania. W domyślnej bibliotece systemowej są tylko 4 stany baterii + ładowanie.
Takie biblioteki znajdują się przede wszystkim w "custom" taskbarach. Ja używam zmodyfikowanej (przez siebie) wersji BilboBrian B/W taskbar (
klik), w pierwszym poście tego wątku jest link do bardziej kolorowych wersji zmodyfikowanych przez gfreek'a.
W ogóle jak się na xda wpisze "custom taskbar" to jest tego baaardzo dużo, a ogromna większość ma domyślnie procentowy wskaźnik.