Ja na razie utknąłem na SleekBASIC, głównie z powodu reinstalacji systemu na "dużym" kompie. Nie powiem, żeby mi się ten system nie podobał, ale development chwilowo zawieszony

W dodatku nie wiem czy zauważyliście, ale wszystkie moje pliki na Hotfile, do których linki były wymienione tutaj lub na mobione zostały skasowane z uwagi na naruszenie regulaminu (poszło archiwum ROMów 1.3, oraz wszystkie ROMy na mobione). Natomiast ROMy Jackosa WWE wiszą wciąż na Hotfile. To oznacza, że kasowane są konkretnie wersje umieszczone na polskich forach.
ROMy SkrobPRO 1.8 PLK i SleekBASIC 1.8 PLK są właściwie gotowe, ale nie będę ich chwilowo wrzucał, bo to usuwanie plików wydaje mi się podejrzane. Poczekam co się będzie działo dalej.
A odpowiadając bezpośrednio na Twoje pytanie: tak, wydaje mi się, że jeśli ewentualny HR nie jest dla Ciebie stratą 8h to warto spróbować CHT 2.0. Ja używałem chyba ok. tygodnia i napotkałem niewielkie problemy (które opisałem już gdzieś wyżej), ale nie dyskwalifikowały one normalnego użytkowania ROMu, a raczej utrudniały konfigurację CHT. Z kolei aktualna beta JackFULL 1.8 różni się od tej, którą ja testowałem tylko wersją CHTE (jeśli dobrze pamiętam) i być może działa jeszcze lepiej. Chociaż na xda jeden czy dwóch userów sygnalizowało problemy.
Niestety Jackos uprzedził, że październik ma bardzo zajęty (cóż, studia) a Co0kieMonster zaplanował wydanie ostatecznej wersji CHT 2 na koniec października, więc przez najbliższe parę tygodni albo beta albo wcale