@Hardie, której wersji Jackosa używasz?
Ja mam SkrobPRO i rozłączanie GPRS działa jak najbardziej (ustawione w Dial-UP Enabler/Disabler - właśnie przetestowałem) jak również kiedy dostaję SMSa to ekran się nie wybudza. Wieczorem w domu sprawdzę gdzie w rejestrze siedzi klucz do kontroli wybudzania ekranu. A jak chcesz szybciej to poszukaj "SMS Wakeup event".
Z manilą jest czasem lepiej czasem gorzej, ale jakichś poważnych freezów nie zauważyłem, z wyjątkiem sytuacji kiedy po SR wchodzę w zakładkę "Muzyka". Tutaj może 2 sekundy muszę zaczekać zanim się lista utworów odświeży. Aha, no i po przywróceniu kontaktów, wiadomości i plików przy pomocy PIM Backup zazwyczaj PIM się wiesza. Pisze, że zakończono, ale "Exit" nie działa. Pomaga tylko SR. Ale ten problem miałem również w innych ROMach od kiedy przywracam wielkie ilości wiadomości i plików...
Co do zakładek to masz na myśli Operę Mobile? Czy mini?
Na pytania nie potrafię niestety odpowiedzieć. Mnie też denerwuje, że Album szuka zdjęć w całej karcie pamięci, a nie tylko w "defaultowych" katalogach. Ale nie znalazłem póki co rozwiązania...