Miałem raz podobną sytuację do Twojej, gdy PIM Backup nie tyle nie przywrócił wiadomości tekstowych, ale ich nie zapisał, ponieważ konto Widomości Tekstowe było dodane do wyjątków.
Ale poza tym jednym przypadkiem nigdy nie miałem problemów z SMSami. Owszem, PIM Backup nie potrafi zapisywać MMSów, ale o tym wszyscy wiedzą...
U mnie tak jakby wystąpił błąd zapisu, bo przy odczycie wygląda to tak :
-> Restore
-> Browse
-> Wybieram odpowiedni PIMBackup
-> Done
-> Okno z 7 zaznaczonymi pozycjami
-> Next >>
->
Okno "Select accounds and folders to restore" i ono jest puste, a powinno zawierać drzewko z rozwinięciem folderu "Text Messages" (Elem. usun. (ilość), Elem. wysł (ilość) itd...) -> Done
-> Nast. okno " Select files and folders to restore", tu jest OK, pojawia się drzewko z zazn. folderem "My devices"
-> Done nast. okno "Restore otions" Domyślnie wszystko zaznaczone na 1 poz.
-> Done i już dalej się wypakowuje tylko bez wiadomości tekstowych.
Po wielkości Backup'u przypuszczam, że SMS'y są zapisane, bo jego wielkość jest taka sama, jak teraźniejszych, działających.
Pierwszym razem w oknie "Select accounds and folders to restore" pojawiło się drzewko, ale tylko z rozwinięciem "skrzynka odbiorcza (3)" bo miałem na karcie SIM zapisane 3 wiadomości. Po moich eksperymentach z wgrywaniem starych ROM'ów przestało się i to pojawiać...
Co do MMS'ów, to wiem, że PIM Backup ich nie zapisuje i nawet ich nie miałem na skrzynce, poza jednym, który dostałem 2 tyg. temu. Czy coś takiego mogło być powodem, że archiwizacja nie przebiegała poprawnie ?!