Po niewątpliwym sukcesie ROMów Jackosa ze startem na górze facet dał się w końcu przekonać do wypieku na dole. Postanowiłem założyć nowy wątek, żeby nie mieszać dyskusji na temat poszczególnych wersji. Poza tym na xda również pojawił się nowy wątek, a więc niech tutaj też tak będzie.
Przede wszystkim link do wątku oryginalnego:
[ROM][01.05.2011][WWE]Jackos EVO WM6.5.x 28236 + Sense 2.5/2.1|TF3D2.1ROM jest przygotowany w 6 edycjach różniących się wersją wgotowanego Co0kie's Home Tab. Wszystkie ROMy posiadają "klasyczną" aplikację Wiadomości oraz nową nakładkę na Wiadomości Sense (People Messaging).
JackFULL
- CHT2.0.0
JackFULL legacy
- CHT1.8.5
SkrobPRO
- CHT1.7.1
ManilaRUSH
- Sense 2.5 (4 kolumny skrótów [CHT1.6.1])
ShowLITE
- czysty Sense 2.5
SmartMOVE (bonus release)
- Sense 2.1 only (some mods to make it feel like Sense 2.5)
SleekBASIC (bonus release 2)
- TF3D 2.1 only
Changelog czyli historia wersji jest dostępna TUTAJ.
Download wersja WWE (angielska): Jackos ROM repositoryDownload wersja PLK (oraz wątek informacyjny): Jackos ROMs PLK by Skrobel
Wersja PLK jest to "przerobiona" przeze mnie wersja WWE. Jackos pokazał mi jak rozebrać ROM do postaci "płaskiego dump'u" i jak go złożyć z powrotem. To wystarczyło do podmiany plików językowych oraz paru ustawień i tak powstały wersje PL.
Autoinstall - w ROMach Jackosa wgotowany jest Tom's AutoInstall. Instaluje on wybrane przez użytkownika programy już w czasie kustomizacji po HR. Używa się go bardzo prosto: tworzymy na karcie pamięci katalog 'Autoinstall', kopiujemy po prostu nasze ulubione instalki do tego katalogu i już. Działają niestety tylko pliki 'cab', więc żadnych skryptów w stylu xda-uc czy provxml nie uruchomimy (chyba, że wrzucimy je do cab'a). Z mojego doświadczenia wynika, że nie wszystkie programy się instalują, tzn. są problemy z tymi, które wymagają ingerencji użytkownika innej niż wybór miejsca docelowego instalacji (np. w niektórych programach przy instalacji konieczny jest wybór języka itp.). Tym niemniej jest to bardzo przydatne narzędzie. Ja np. mam swoje caby z ustawieniami systemu. A więc po HR czy po flashu mam system w dużej mierze ustawiony pod siebie (konta e-mail, dźwięki, urządzenia BT, czcionki itp. idt.). Wystarczy zmienić parę rzeczy w manili, ustawić datę, przywrócić dane PIM i troszkę plików ustawień i
voilla.
UC_NET 0.9.4.4 - to dużo potężniejsze narzędzie "kustomizacyjne". Oprócz cabów uruchamia skrypty .mscr, importuje plik .reg, .provxml, kopiuje wszystkie pliki do wybranych katalogów świeżo wgranego ROMu. Jedyną "wadą" programu jest to, że uruchamia się po całkowitym "postawieniu" systemu, a więc możemy mieć wrażenie, że system jest gotów do pracy, a mimo to "coś" go jeszcze zajmuje. Rewelacyjny tutorial jak używać UC_NET, autorstwa Wall-E znajdziecie TUTAJ.
ActionScreen - jeśli to się wyda komuś przydatne, nieco zmodyfikowałem na swoje potrzeby oryginalną instalkę Smaberga tak, że oprócz zainstalowania samej aplikacji podpina ją również pod lewy SoftKey (jak w PROven'ie), a dodatkowo tworzy w MenuStart dwa dodatkowe linki do szybkiego włączania/wyłączania WiFi oraz BlueTooth. Lubię mieć te przełączniki na HS. Plik można pobrać
TUTAJ
Jeśli ktoś woli klasyczny Smaberg Action Screen, to może skorzystać z podpowiedzi @dawidggg (dzięki Dawid), która znajduje się w
tym poście.
Lockscreen - skoro już robię tutaj porządek, to dopiszę jeszcze jedną rzecz.
ROMy S3 mają domyślnie wyłączony lockscreen (ekran blokady) rodem z WM6.5 (ten z suwakiem), który ma tendencję do "pompowania" procesu gwes.exe oczywiście nie czyszcząc po sobie zajętej pamięci.