Sensor ruchu

• 17 Odpowiedzi
  • 5730 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Lionix

• 17
  • Sprzęt: Asus P535+HTC Touch Pro2
Sensor ruchu
« dnia: Sierpień 18, 2010, 23:15:43 »
Siema, jak zrobić aby ekran sam się przestawiał po obróceniu PDA? Trochę wkurzający jest fakt że sensor ruchu do niczego nie służy oprócz dziadowskiej poziomicy  :-? Wcześniej miałem P535, i tam aby obrócić ekran musiałem się bawić klawiszami, i tutaj też sobie tak ustawiłem, ale żebym musiał sam go przewracać, kiedy jest sensor to jakaś paranoja...
Niby można wysunąć klawiaturę ale to jednak nie to, poza tym nie chce latać z takim klockiem :)
Aha, mam jeszcze pytanko, ten czujnik światła to w ogóle działa (o ile jest, bo niby tak, a jeśli jest to gdzie) bo nie ważne czy stoję na środku ulicy czy w bunkrze to automatyczne podświetlenie działa jak.... nie działa, non stop się świeci tak samo. Kolejna rzecz dzięki której chciałbym zapomnieć o wspaniałym P535 :P

a taki offtop, pozdro dla tego kto wymyślił że nie da się wyłączyć podświetlenia (niby się wyłącza a nadal się lekko świeci)  :ohreally:

dzięki!

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: Sensor ruchu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 19, 2010, 00:14:34 »
Po kolei:
Czujnik ruchu działa ale w aplikacjach wymienionych w rejestrze w kluczu
HKCU\Software\HTC\HTCSENSOR\GSENSOR\WhiteList
Fabrycznie to najczęściej outlook, opera, notatki, word i parę innych.
Można to zmienić instalując prostą aplikację z załącznika i SR.

Czujnik światła działa, ale czasem automatyczne dopasowanie jasności jest wyłączone w ustawieniach. Spróbuj Menu Start -> Ustawienia -> System -> Zasilanie -> Podświetlenie -> Automat. wyreguluj podświetlenie (w różnych ROMach ścieżka może się nieco różnić).
Z tym że standardowa regulacja podświetlenia jest IMHO mało skuteczna (przeważnie zbyt jasna), dlatego ja np. używam programu do regulacji podświetlenia, LUMOS.

A z tym wyłączaniem podświetlenia, to jeśli suwaczkiem zjeżdża się do minimum, to faktycznie się jeszcze odrobinę świeci, ale u mnie jeśli się wyłącza zupełnie, to faktycznie jest ciemno...

*

Offline Lionix

• 17
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2010, 00:55:04 »
Ok, z tym już ok, dzięki

ale mam jeszcze pytanie, da się zrobić coś żeby gry działały? Bo jako że nie ma  normalnej klawiatury, trza wysuwać qwerty.

No i jest tak: odpalam jakąś grę (np. ages of empires), i tam ekran się automatycznie obraca. Po otworzeniu klawy, ekran wariuje, jest tak jak by się obrócił ale obraz pozostał, nie wiem jak to opisać. I np. strzałka w górę działa jako w bok, itp.

A np. po uruchomieniu duke nukem, ekran się nie obraca, ale po wysunięciu ekraniu problem jest J.w
pozdro

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 19, 2010, 09:41:29 »
Z grami na TP2 jest generalnie różnie. Sam instaluję tylko takie, o których czytałem, że poprawnie działają na TP2, a przynajmniej na PDA bez klawiszy kierunkowych. Opisany przez Ciebie problem miałem w Tycoon DeLuxe, ale nie znalazłem rozwiązania. Tyle, że projekt TTDX na WinMo został zawieszony...

*

Offline Lionix

• 17
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 19, 2010, 13:50:52 »
No niestety.
Czujnik światła to jednak lipa, dzisiaj jest słonecznie, wyszedłem i w ogóle się nie rozjaśniło, i za co daję tyle kasy?   B) Wolałbym nic nie instalować, ale trza. I jeszcze klawisze się podświetlają, lmao to nawet w n95 (shit :D ) nie włączały się (czy w czymśtam innym co miało czujnik światła, już nie pamiętam...ale chyba n95) :D

Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Jak by ktoś mógł jeszcze podać strony (lub nazwy gier) sprawdzonych na TP 2 było by nieziemsko  :ok:
No to już wszystko
POZDRO
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2010, 13:52:38 wysłana przez Lionix »

*

adtech

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2010, 14:33:02 »
Jak by ktoś mógł jeszcze podać strony (lub nazwy gier) sprawdzonych na TP 2 było by nieziemsko  :ok:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=550973

Zaczyna się od programów, kończy na grach. Wszystko sprawdzone i działające na TP2.

*

Offline Lionix

• 17
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 19, 2010, 14:36:21 »
:* ogromne dzięki za to. Dziwne że nie znalazłem wcześniej (hm?)
pozdro

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 20, 2010, 07:34:02 »
Również dziękuję za programik HTC_G-Sensor_Lists, mam jednak pytanie odnośnie Today Screen. Mianowicie nie działa mi obracanie po zmianie położenia PDA
w liście znalazłem taki wpis: <parm name="Today Screen" value="" datatype="string" /> czy tu nie powinna być podana ścieżka do pliku?
Tylko jakiego?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 20, 2010, 09:52:12 »
Dziwne, u mnie zadziałało od razu...

TodayScreen dotyczy raczej ekranu "Dzisiaj" Windowsa, a nas interesuje bardziej:
<parm name="TF3D" value="\Windows\Manila.exe" datatype="string" />

I to powinno powodować przewracanie HomeScreen Manili. Przetestuję dokładniej wieczorem, teraz jestem w pracy i nie za bardzo mogę.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 20, 2010, 11:34:40 »
Mnie interesuje właśnie ekran "Dzisiaj" Windowsa.
Nie używam Manili

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 20, 2010, 12:42:13 »
A to przepraszam, w takim razie spróbuj ręcznie wyedytować (pewnie będziesz musiał dodać) następujące wartości w rejestrze:

HKCU\Software\HTC\HTCSENSOR\GSensor\WhiteList
wartość string: "Start" = "MSSTARTMENU"
(to wymusza obracanie start menu)

wartość string: "Desktop" = "DesktopExplorerWindow"
(to jest dla ekranu Today)

Nie testowałem na sobie. Znalazłem to tutaj:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=6050656&postcount=6

*

Offline Lionix

• 17
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 20, 2010, 13:15:11 »
Hey mam jeszcze pytanie, potrzebowałbym programu (a najlepiej wtyczki) do auto wyłączania ekranu (nie całego systemu) , bo tak jak mówiłem, ustawione jest wsystko OK (to nie mój pierwszy WM) i jak ma wyłączyć oświetlenie to tylko się ściemnia, a i tak delikatnie świeci ;/
Normalnie wyłączam ręcznie, ale jak np. dostane sms to się włącza, i świci przez całą noc.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 20, 2010, 21:55:46 »
Ale ja to ustawiam w opcjach Zasilanie -> Podświetlenie.
I ustawiam uśpienie urządzenia gdy nieużywane przez 1 min. To wprowadza w tryb Standby, który jest tożsamy z ręcznym uśpieniem przyciskiem Power.

*

Offline Lionix

• 17
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 20, 2010, 22:19:22 »
No ja o tym wiem. Ale właśnie takie coś mnie nie zbawia, bo jak np. słucham muzy to mi się wyłącza WMP itp.  :-?
A wyłączenie samego ekranu sobie ustawiłem pod tą strzałkę obok czerwonej słuchawki, i teraz potrzebuję takie coś ale auto :P

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 21, 2010, 20:08:11 »
A to przepraszam, w takim razie spróbuj ręcznie wyedytować (pewnie będziesz musiał dodać) następujące wartości w rejestrze:

HKCU\Software\HTC\HTCSENSOR\GSensor\WhiteList
wartość string: "Start" = "MSSTARTMENU"
(to wymusza obracanie start menu)

wartość string: "Desktop" = "DesktopExplorerWindow"
(to jest dla ekranu Today)

Nie testowałem na sobie. Znalazłem to tutaj:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=6050656&postcount=6

Działa super, dziękuję

*

Offline Lionix

• 17
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 21, 2010, 22:40:12 »
Dobra, ja mam ostanie pytanie, jak już uda mi się jakoś uruchomić jakiś program, i chcę zdefiniować klawisze, to każdy klawisz (od A do Z, od 0 do 1) jest wykrywany jako jeden.Co to za gówno?
I tak jak np. ustawię np. start pod A, a marsz pod Z, jest wykrywane jako jeden klawisz
Nie ma na to jakiegoś fixa? Nie no, ja myślałem że jak dam tyle kasy za sprzęt to będzie OK a tu takie bajery  :-?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 22, 2010, 01:37:31 »
Masz na myśli przydzielanie klawiszy np. wewnątrz gry?

Jeśli na "gołym" systemie, to ja używałem Rhodium Keyboard Controller i działało jak złoto! ;)

A tyle kasy dałeś za nieograniczone możliwości kustomizacji i wzbogacania WinMo o dziesiątki funkcji, które wprawdzie w innych telefonach były domyślnie, ale za to nie miałeś satysfakcji z samodzielnego ich zainstalowania, skonfigurowania itd :evil:

*

Offline Lionix

• 17
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 22, 2010, 22:43:10 »
OK dzięki :D

Hej
Jeszcze jedno pytanie cieniasa, czy da się zrobić tak jak na PC , aby na dole ekranu pokazywały się otwarte aplikacje? Gdy uruchomiłem pocket GG i zminimalizowałem ikona GG się tam pojawiła, i zastanowiło mnie czy da się tak zrobić do innych programów  :mrgreen: pzdzr