[25.03.2010] PROven kitchen

• 141 Odpowiedzi
  • 23674 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
Odp: [25.03.2010] PROven kitchen
« Odpowiedź #120 dnia: Styczeń 10, 2011, 16:37:06 »
Jednak nie kumam o co biega :( Myślałem że to na zasadzie klik-klik i po sprawie a tu lipa. Nawet nicnierobienie a jedynie wygenerowanie romu bez zmian kończy się na ekranie startowym :/

EDIT: Robię to na WinXP HE, może ma to jakieś znaczenie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 17:07:04 wysłana przez pasza_sadyka »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #121 dnia: Styczeń 10, 2011, 17:04:15 »
To dziwne, bo u mnie właśnie tak to zadziałało. Wczytałem sobie jedną z gotowych zachowanych konfiguracji qsqi i ROM się ugotował bootowalny. Potem zacząłem robić różne modyfikacje i poza jednym przypadkiem zawsze byłem w stanie uruchomić urządzenie. Fakt - nie bardzo rozumiałem co robię, więc efekty działania poszczególnych programów albo Sense potrafiły być nieprzewidywalne... ;)

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #122 dnia: Styczeń 17, 2011, 03:40:04 »
Panowie proszę o radę. Kombinuje jak mogę bez efektu - romy jakie bym nie wypichcił /od bez zmian po takie jak chcę/ nie ładują się - jedyne co mam to ekran startowy z logiem windows i koniec :(

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #123 dnia: Styczeń 17, 2011, 09:51:12 »
Wiesz, gotowanie to chyba nigdy nie jest "klik-klik i po sprawie".
Chyba będziesz musiał spróbować wyłączyć wszystkie paczki EXT i zobaczyć czy tak ruszy. Próbowałeś może zmieniać build systemu (z tego co pamiętam w kuchni są wgrane 2, próbowałeś gotować na obu)? W pierwszym poście tego wątku Qsqa wrzucił też gotowe do wrzucenia buildy 21898 i 23568. Może wypróbuj te.
Jeśli to że system nie wstaje jest spowodowane którąś paczką, to albo wyłączenie EXT albo zmiana buildu musi pomóc. Jeśli ani jedno ani drugie nie pomoże, to w takim razie jest to wina jakiegoś ustawienia kuchni. Wtedy może ściągnij ją jeszcze raz i zacznij od początku?

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #124 dnia: Styczeń 17, 2011, 17:36:47 »
No to chyba spróbowałem już wszystkiego z listy :/ Nadal i wciąż "preparing your phone for first..." i pasek postępu który dochodzi do końca i nic, nic, nic :/

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #125 dnia: Styczeń 17, 2011, 19:57:06 »
I ściągnąłeś całą kuchnię jeszcze raz? I nadal nie działa? Spróbuj jeszcze za radą Adtecha sprawdzić czy masz taki plik jak NTConfig.dll, wyszukaj go np. TotalCommanderem, bo może być ukryty.

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #126 dnia: Styczeń 17, 2011, 21:45:18 »
Tak, kuchnię zassałem raz jeszcze, plik mam nawet w dwóch miejscach w kuchni, opcja Recmod nie jest dostępna po kliknięciu na nim.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #127 dnia: Styczeń 17, 2011, 21:52:10 »
opcja Recmod jest dostępna tylko na folderach. A skoro Ty masz plik a nie folder (czyli moduł), to znaczy, że już go nie trzeba recmodować.
Ale ja na gotowaniu się nie znam, więc nie wiem co jest grane... A kuchnię erviusa widziałem ostatnio chyba z 5 miesięcy temu...

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #128 dnia: Styczeń 17, 2011, 21:57:47 »
A może mieć znaczenie że z uporem maniaka wywalam wszystkie pliki manili/sense?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #129 dnia: Styczeń 17, 2011, 22:00:12 »
Tak, jeśli wywalasz te pliki z dysku, a nie odznaczasz paczki w kuchni... Ale to nie tłumaczy dlaczego ROM prosto od Qsqi i z jego konfiguracją też nie wstał.

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #130 dnia: Styczeń 18, 2011, 01:06:48 »
Dziwne ale przeszukałem na nowo i nie mam już tego pliku .dll Recmod wywala mi błąd więc już nie wiem o co chodzi. Czy można od kogoś "pożyczyć" ten pliczek i po prostu wrzucić go w odpowiednie miejsce?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #131 dnia: Styczeń 18, 2011, 01:39:40 »
Może dlatego, że parę postów wyżej źle podałem Ci jego nazwę. Powinien być NTFConfig.dll
W razie gdybyś go faktycznie nie miał, to jest w załączeniu.

Powinien się znaleźć w folderze
[kuchnia]\EXT\RHODIUM\[numer_buildu]\RHODIUM_External_Packages\Notification_Enhancement_3_5_20113824_00\files

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #132 dnia: Styczeń 18, 2011, 11:16:56 »
Dzięki Kolego :) To zapytam jeszcze tak, bo może coś źle robię:

1. odpalam kuchnię
2. wybieram load rom
3. wybieram jeden z dwóch konfigów które są dostępne w kuchni
4. nic nie zmieniam
5. klik na create rom
6. po chwili mam plik .nbh który albo pakuje na kartę pamięci albo zapodaję via program do uploadowania romu
7. powinno śmigać

No i śmiga, dziwne że się namęczyłem tyle i nic. Hmm zatem czego nie powinienem usuwać z kuchni? Bo chciałbym wygotować kompletnie ascetyczny rom w wersji angielskiej bez manili/sense bez dodatkowych tweaków i w zasadzie żadnych programów z listy dodatkowych.

EDIT: Dziwne bo zgodnie z sugestią autora nie dotykam konkretnych kategorii a jedynie wywalam wszystko pozostałe - w kategoriach MY: aplicattions, reg_tweaks, drivers etc i nie wstaje rom. Nie wiem co jest przyczyną. Jakieś sugestie?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 12:33:32 wysłana przez pasza_sadyka »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #133 dnia: Styczeń 18, 2011, 12:40:05 »
Zaraz, zaraz, to znaczy, że uruchomiłeś w końcu? :O

Z ostatnim pytaniem to już niestety nie do mnie... Ja przygodę z gotowaniem dopiero zaczynam. Pobrałem kuchnię (akurat nie erviusa) i staram się uporządkować w niej paczki, powyrzucać zbędne rzeczy (podobnie jak Ty) i przede wszystkim poznać która jest do czego.

Jeśli chcesz ugotować ROM w wersji angielskiej to wydaje mi się, że powinieneś dać radę to zrobić. Qsqa uporządkował paczki w taki sposób, że chyba niczego nie będzie brakowało, ale w założeniu PROven od początku był polski (przynajmniej dla Rhodium, bo widziałem, że Qsqa gotował kiedyś dla Raphaela, a swoje ROMy publikował na xda po angielsku) i nie potrafię powiedzieć czy zmiana języka da się przeprowadzić bez żadnych problemów.

Jeśli chcesz ugotować wersję angielską, to na xda jest kilka ROMów WWE z gotowymi kuchniami. W każdym razie zdecydowanie większy wybór niż PLK ;)

Jeśli chodzi o samo usuwanie składników ROMu, to będąc w kuchni możesz poszczególne paczki wyłączać (jęśli dobrze pamietam dwuklikiem). W ten sposób pliki znajdujące się w tych paczkach nie zostaną ugotowane, ale nie usuwasz ich z dysku, więc jeśli coś pójdzie nie tak (ROM nie wstanie) to jednym ruchem ręki przywracasz problematyczną paczkę. Niestety wiele paczek ma między sobą powiązania, albo jest powiązana z współdzielonymi składnikami ROMu. W domu mam swoją kuchnię i sporo już z niej wyrzuciłem, więc wieczorem mogę mniej więcej napisać co udało mi się wywalić zupełnie bez konsekwencji. Inne rzeczy można wywalić tylko robiąc dodatkowe czynności (robiąc paczkę "dummy" albo edytując rejestr czy provxml). Także to wszystko jest trudniejsze niż myślałem...
Potem jeszcze pozostaje wyczyszczenie XIP ze zbędnych rzeczy (debuggerów i tym podobnych), ale tutaj na nowo trzeba poprzydzielać RAM poszczególnym bibliotekom. Tak więc sporo roboty przed Tobą... :)

A więcej to już Ci nie potrafię pomóc. A niestety większość kucharzy wyniosła się z działu Rhodium i mało kto się już kuchniami interesuje... :(

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #134 dnia: Styczeń 18, 2011, 14:07:11 »
Tak, odpaliłem. Może problemem był komp bo na lapku brata poszło ok. Co prawda nadal romy eng nie chcą się ładować ale spróbuje to  ugryźć tak że będę wywalał po jednym dwa kawałki i zobaczę co mi generuje problem. Jakie kuchnie z xda polecisz?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #135 dnia: Styczeń 18, 2011, 14:22:15 »
Żadnych gotowych nie próbowałem niestety, więc nie wiem która jest dobra. Ale kuchnie najczęściej są dokładane w wątkach o ROMach, a jeśli ROM ma dobre opinie użytkowników, to i kuchnia powinna być dobrze przygotowana.

Ja wybrałem - jak to powiedział Jackos - trudniejszą drogę i buduję swoją kuchnię od 0. Tzn. ściągnąłem OSbuilder, zdumpowałem stockROMy 2.07, 2.10 oraz 3.14 dla Leo i z nich próbuję zbudować własny zestaw wyszukując co lepsze paczki na xda.

Ale jeśli chodzi o kuchnie "ready-to-go" to zerknij np. tu:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=577318
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=850949
generalnie trzeba czytać, próbować i gotować. Chyba w tej kolejności....

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #136 dnia: Styczeń 18, 2011, 16:52:02 »
Może będziesz mógł powiedzieć które pliki odpowiedzialne są za taskbar? Chciałbym przywrócić domyślny. Trudno mi się też domyślić czego dotyczą tweaki .reg chociaż otwierając niektóre coś tam można wymodzić.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #137 dnia: Styczeń 18, 2011, 17:13:43 »
Nigdzie w kuchni nie ma folderu nazwanego "taskbar"?

Jeśli nie, to listę plików w których siedzą ikony taskbara masz tutaj i tutaj.

Wyszukaj po prostu np. phcanOverbmp i sprawdź jak się nazywa folder, w którym ten plik siedzi, potem wyłącz tak nazwaną paczkę w kuchni. Jestem pewien, że jest gdzieś oddzielna paczka z taskbarem...

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #138 dnia: Styczeń 18, 2011, 18:51:34 »
Kuchnię budujesz dla Rhodium'a?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #139 dnia: Styczeń 18, 2011, 22:37:13 »
Owszem.

Z paczek, które wyrzuciłem i mimo to sam ROM działa (chociaż nie działają te programy, które wyrzuciłem):
Autoupdate, Livesearch, CHome, Lockscreen (Uwaga, bez tych 2 ostatnich nie działa ekran blokady WM6.5), LockscreenNonEA, SampleMusic, SIM_Tkit, Skybox, Skymarket, SqlCeMobile, Themes, Transcriber, WelcomeCenter, WindowsLive, WindowsLiveIM, WMLiveSearch Widget, BCR, HTC Messaging, IME_Tutorial, LockScreenAppLauncher, OOBE.

Oczywiście moja kuchnia jest inna, toteż u Qsqi te paczki mogą nazywać się inaczej, a może ich w ogóle nie być. To na pewno nie wszystko co można wywalić z ROMu, tylko że mam mało czasu na eksperymenty, więc wolno mi idzie...

« Odpowiedź #140 dnia: Czerwiec 20, 2012, 00:31:18 »
czy ma to ktoś jeszcze na dysku??? bo linki padły

« Odpowiedź #141 dnia: Wrzesień 22, 2012, 19:29:00 »
Podobnie poproszę o aktualizację linków