[25.03.2010] PROven kitchen

• 141 Odpowiedzi
  • 24427 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Marcin-htcpro2

• **
  • 216
  • Sprzęt: HTC PRO2
Odp: [25.03.2010] PROven kitchen
« Odpowiedź #60 dnia: Kwiecień 01, 2010, 10:43:34 »
Z tego co pamiętam zmieniłem tylko nazwę katalogu StartUp na Autostart.
Przepraszam, że dopiero dziś, ale wczorajszy wieczór miałem na tyle ciężki, że nie zajrzałem nawet do kompa.

Dzięki za pamięć, zaraz testuje ;)

Połączone: Kwiecień 02, 2010, 09:29:56
Działa super, miałem zły wpis.

A nie wiecie jak zrobić coby razem ze świeżą instalacją ustawiał się odpowiedni dzwonek z mp3? i to samo z sms ? Macie jakiś pomysł?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 09:29:56 wysłana przez Marcin-htcpro2 »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #61 dnia: Kwiecień 02, 2010, 11:07:42 »
Mniej więcej wiem jak to zrobić, ale nie mam czasu tego przetestować, więc pierwsze info dopiero po świętach.
Ja też pracuję nad tym, żeby zrobić ROM prawie gotowy ze swoimi dzwonkami i swoimi wpisami w regu. Te ostatnie są łatwe do zrobienia (@Qsqa ma swoje pakiety w REG_TWEAKS i tam po prostu dołożyłem się ze swoimi wpisami, chociaż dla porządku powinienem utworzyć swoje własne). Dodanie nowego dzwonka będzie się wiązało z dograniem do pakietu odpowiedniej mp3, napisaniem app.dat, w którym każesz umieścić ten plik w odpowiednim katalogu (np. My Documents\My Ringtones - czy jak to się tam po polsku nazywa) i zrobieniem app.reg, w którym dodasz ścieżki do tych dzwonków do standardowych wpisów rejestru.
Tylko jestem pewny, że gdzieś w kuchni są już zdefiniowane pliki reg, w których znajdują się ścieżki do standardowych dzwonków systemu i wolałbym je najpierw znaleźć, żeby nie powodować jakiejś sprzeczności. Albo może właśnie tamte standardowe ścieżki edytować zamiast tworzyć nowe pliki reg.
Tak czy inaczej mam już coś niecoś gotowe, tylko nie flashowałem tego jeszcze, bo przed świętami mam dużo roboty wieczorami. A poza tym chcę jeszcze dopisać reg'i do swoich standardowych programów, żeby oprócz samych instalacji flashowała mi się od razu ich konfiguracja, więc testy dopiero po świętach.
Może w takim razie niech lepiej się @Qsqa wypowie. Może okaże się, że i ja coś źle robię.

*

Offline Marcin-htcpro2

• **
  • 216
« Odpowiedź #62 dnia: Kwiecień 02, 2010, 11:22:53 »
Widzę że kombinujesz podobnie do mnie, trzeba będzie połączyć siły i może wyjdzie coś sensownego z tego.
Przydałby się taki przewodnik dla zaawansowanych do gotowania, może qsqa w wolnej chwili coś pomoże, napisze coś więcej o gotowaniu. 

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #63 dnia: Kwiecień 02, 2010, 11:36:29 »
Takich przewodników jest dość sporo na xda, tylko ja nie jestem aż tak biegły z angielskiego a w dodatku nie mam na to czasu. Więc ograniczam się do tych zmian w kuchni @Qsqi co do których nie mam wątpliwości (albo takich, które łatwo dadzą się sprawdzić)... ;)
Na razie mam ROM na 21898 i działa. W sumie niedużo zmieniłem w stosunku do wersji oryginalnej a i tak mam jakieś wariacje z pamięcią. W dodatku cleanRAM zamiast czyścić to jeszcze bardziej zajmuje pamięć :) Po SR mam ok. 89 MB, cleanRAM pokazuje, że wyczyścił 12-15 MB i że wolna pamięć wynosi ok. 80 (:) ), a po wyjściu z cleanRAM w podglądzie pamięci jest 74 MB ;) Dokładnie to samo miałem w wersji z poprzednim buildem, tylko stamtąd powyrzucałem całą masę pakietów i myślałem, że z czymś przesadziłem.
Tym razem z wersji oryginalnej wyrzuciłem tylko youtuby, facebooki, twittery i tym podobne. ResProxy tym razem nie ruszałem. Z modów mam tylko Cookie Home Tab. Widać jeszcze muszę się duuuużo nauczyć o gotowaniu... ;)

*

Offline Marcin-htcpro2

• **
  • 216
« Odpowiedź #64 dnia: Kwiecień 02, 2010, 11:41:22 »
Szkoda że nie ma takiego emulatora do romu aby nie wgrywać na urządzenie tylko można by przetestować na PC, czy wszystko działa i rom jest przynajmniej poprawnie ugotowany.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 12:00:55 wysłana przez Marcin-htcpro2 »

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #65 dnia: Kwiecień 02, 2010, 12:01:25 »
No niestety - gotowania można się nauczyć tylko metodą prób i błędów...

W załączeniu gotowa paczka do zmiany powiadomień: SMS, e-mail, dzwonek

*

Offline Marcin-htcpro2

• **
  • 216
« Odpowiedź #66 dnia: Kwiecień 02, 2010, 12:12:00 »
qsqa zawsze na posterunku - dzięki !

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 02, 2010, 12:21:40 »
Nie zmienia to faktu, że na moim TP2 odkąd tylko zainstalowałem pierwszy ROM S2 to dzwonki się przycinają i to niezależnie od rodzaju i formatu. Trochę mnie to wkurza, ale było tak zarówno na Jackos S2 ROM, jak i na "wyciekniętym" S2; na PROvenie 3.0 i tak samo teraz. Zarówno dźwięki SMS (muszą być w wav, żeby zadziałały) jak i normalne dzwonki mp3 są "przerywane". Na stock WM6.5 ani na Jackos Hybrid nie miałem tego problemu.

Natomiast paczka się bardzo przyda - dzięki @Qsqa!

*

Offline Marcin-htcpro2

• **
  • 216
« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 02, 2010, 12:32:46 »
Nie zmienia to faktu, że na moim TP2 odkąd tylko zainstalowałem pierwszy ROM S2 to dzwonki się przycinają i to niezależnie od rodzaju i formatu.

To ciekawe, nie zauważyłem u siebie tego problemu. A w jakim momencie się przycina? na początku czy w trakcie - czy nie ma reguły ?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 02, 2010, 12:43:50 »
Właściwie nigdy nie zwracałem uwagi na jakąś regułę tego "efektu", ale faktycznie wydaje mi się, że przycinają się w podobny sposób, ok. 2-3 sek od początku dźwięku, tylko faktycznie nie za każdym razem. Teraz przysłałem do siebie parę SMSów i chyba w 2 było ok, pozostałe były przerywane.
Próbowałem dzwonki konwertować na lżejsze formaty, ale wydaje mi się, że mp3 mono 92kbits 32kHz to jest i tak niski format. Ponieważ @Budniu mówił, że jemu też się przycinają na S2, to przyjąłem, że tak musi być dopóki ktoś mądry nie wymyśli fix'a. Podobnie jak w przypadku nowego dialera i rozmów głośnomówiących. "It's not a bug, it's a feature"  :mrgreen:

Połączone: Kwiecień 05, 2010, 20:52:01
Kolejne pytanie:
Nadal używam tego samego "prawie oryginalnego" ROMu na 21898, ale dziś dopiero usiłowałem uruchomić aparat foto. I tu niestety zdziwienie, bo "Nie można otworzyć pliku Camera. Albo nie został on podpisany przy użyciu zaufanego certyfikatu, albo nie można znaleźć jednego z jego składników (.....)".
Dziwne, bo w poprzednim ROMie, który był duuuużo bardziej okrojony przeze mnie (aż za bardzo :P) aparat działał. Przejrzałem jeszcze raz wszystkie wyłączone pakiety, ale nie mogę skojarzyć żeby któryś dotyczył aparatu. Może ktoś miał podobny problem, albo po prostu wie co może być przyczyną?

Kolejne pytanie:
Czy wypuszczenie przez Sunnysoft oficjalnej wersji spolszczenia zmienia cokolwiek jeśli chodzi o tą kuchnię? Czy można tą Interwrite'ową wersję rozgotować? I czy w ogóle warto to robić? Niektórzy (np. @Budniu) twierdzą, że nawet lepiej im ta wersja działa niż PROven. Ja najchętniej spróbowałbym wykryć czym ta oficjalna wersja różni się od tego S2, na której bazowany jest PROven (bo jeśli działa lepiej, to przecież muszą być jakieś różnice) i wrzucił to "coś" do kuchni PROven'a...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2010, 20:52:01 wysłana przez Skrobel »

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 06, 2010, 00:57:50 »
Przecież ta kuchnia bazuje na najnowszym oficjalnym sofcie od HTC.
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 06, 2010, 07:22:02 »
Też mnie to dziwi, ale takie są fakty, na PROvenie 3.0 czy też na swoim wypieku z kuchni miałem praktycznie na stałe zużycie RAM na poziomie ~70%, w tym oficjalnym z InterWrite mam ~60% i nie rośnie :mysli:. Piszę o używaniu bez czyszczenia cleanRAM-em.

« Odpowiedź #72 dnia: Kwiecień 06, 2010, 23:14:36 »
Mam problem, w htc sense w zakładce e-mail nie ma liter ą,ś,ć ale jest ę i ł . Macie może jakiś pomysł jak to poprawić , bo zamiast naszych znaków sa jakieś inne znaki. Na oryginalnym provenie v 3.0 też ten problem występuje. niby nic ale troszkę wkurzające. Dzięki za pomoc.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #73 dnia: Kwiecień 07, 2010, 07:16:18 »
Jednak powrót do swojego wypieku. W tym oficjalnym CommManager straszliwie mulił, a po uzyciu cleanRAM przestał wczoraj wogóle reagować tzn. nie włączał, ani Wi-Fi, ani BT :mysli: Więc podjałem jedną i słuszną decyzję :P

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #74 dnia: Kwiecień 07, 2010, 09:32:30 »
Witam po świętach,

Właśnie pobrałem polonizację od IW i porównam pliki mui - może będą lepiej przetłumaczone. Jeżeli tak to wydam update kuchni...

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #75 dnia: Kwiecień 07, 2010, 15:06:00 »
Właśnie pobrałem polonizację od IW i porównam pliki mui - może będą lepiej przetłumaczone. Jeżeli tak to wydam update kuchni...
Witaj. Zgodnie z informacjami od @Budnia i @Yogi z mobione można też spróbować wyciągnąć nowy dialer, bo obaj zgodnie twierdzą, że nie ma w nim problemu z trybem głośnomówiącym.

A najlepszym dowodem na to, że oficjalny wypust nie jest tym samym co "wycieknięty" są checksum'y:
Cytat: Jackos
Got the md5 checksums!
7624E42A60EDC7C8884E958F42443B5A for the offical HTC RUU_signed.nbh.
9322C5595629C997B9ACE5B3F77AB530 for the SunnySoft RUU_signed.nbh.
Strange that the version numbers are same! They're both for Europe, both called Rhodium_HTC_Europe_2.07.401.1! But they aren't same 0.o

Holy shit! I checked the radios and SPL's. They aren't same too!

OK, now I'm a bit confused 0.o

źródło: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=6110166&postcount=262
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2010, 15:12:14 wysłana przez Skrobel »

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #76 dnia: Kwiecień 07, 2010, 18:21:12 »
To w takim razie spojrzę również na ROM z IW...

Checksuma akurat tutaj nic nie powie - pamiętaj o tym, że w ROMie z IW masz jeszcze "ekstra" nakładkę...

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #77 dnia: Kwiecień 07, 2010, 20:16:04 »
Oczywiście masz rację, ale @Jackos porównywał wersje WWE, bo jego PLK nie interesuje. A skoro nawet WWE się różnią to znaczy, że coś jednak zmienili. Zresztą to dla mnie i tak nie ma znaczenia. Umiesciłem tą informację przede wszystkim dla Kucharzy :)

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #78 dnia: Kwiecień 07, 2010, 21:20:08 »
No to jestem w kropce - właśnie porównałem ROM ze strony IW i HTC i to są dokładnie te same ROMy! wszystkie pakiety w EXT, wszystkie OEMy są dokładnie takie same. Tak naprawdę to nie wiem jakim cudem w ROMie z IW może działać poprawnie dialer w trybie głośnomówiącym  :O.

Znowu w cabach z nakładki nie ma nic coby mogło zmienić działanie dialera ...

Czy ktoś może jeszcze raz przetestować czy faktycznie na tym ROMie ze strony IW działa głośnomówiący - tzn jeżeli, ktoś do nas dzwoni i na początku rozmawiamy normalnie i później w czasie rozmowy kładziemy telefon na ekranie, czy wtedy druga osoba faktycznie nas słyszy ?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #79 dnia: Kwiecień 08, 2010, 17:40:12 »
Nie potrafię odpowiedzieć na powyższe pytanie, ale za to mam kolejne:
Jak konwertować cab'y, które nie mają w sobie żadnych plików xml? Próbowałem skonwertować CAB_converterem instalkę mobi reader'a (http://www.mobipocket.com/soft/reader5/mobireader.arm.cab), ale tam w środku są tylko pliki typu MBPCES~1.003 i żadnego pliku ze ścieżkami gdzie należy je wrzucić. Instalator na PDA sobie z nimi radzi (o dziwo), ale CAB_converter już nie. Wypakowuje tylko te pliki w takiej postaci jak w cabie i tworzy puste pliki app.dat i reg. W sumie to bzdura i można jednego cab'a doinstalować po wgraniu HR, ale pytam z dociekliwości.
Podobnie nie potrafię wgotować Rusch IT 4 columns start menu. Paczka po konwersji zawiera tylko pliki cpr, ale oryginalny cab też składał się z kilku plików, które - zgodnie z instrukcjami w setup.xml po zmianie nazw są wrzucane do /Windows, więc teoretycznie powinno to działać tak samo. Chyba, że te cpr'y później na etapie kustomizacji są jeszcze raz nadpisywane oryginalnymi?

Czy można regulować które paczki są "realizowane" na końcu? Zauważyłem np. że pierwsze 3 skróty na Homescreen zawsze robią się takie same jak w oryginalnym PROven'ie, nawet jak w paczce "Co0kie home tab" zmieniłem app.reg stosując w nim własne skróty do programów. Dopiero jak z paczki EXT\SHARED\My_RegTweaks\REG_Manila_Settings_2.5_2\0415 usunąłem te kilka linijek dotyczących skrótów na Homescreen to zaczęły działać moje własne. Więc w jakiś sposób EXT\SHARED\My_RegTweaks są "wgrywane" później niż EXT\SHARED\My_Packages. Czy można to zmienić?

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #80 dnia: Kwiecień 08, 2010, 18:03:47 »
Cab converter nie jest narzędziem doskonałym i na niektórych cabach po prostu się wykłada  - w wolnej chwili postaram się zrobić poprawne EXTy do tych programów

co do kolejności wgrywania - decyduje nazwa EXTa, jeżeli chcesz, żeby był wykonywany na końcu nazwij go zzz_twoja_nazwa i po sprawie

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #81 dnia: Kwiecień 08, 2010, 18:23:48 »
Wcale nie narzekam na CAB_convertera. Post zamieściłem po przeczytaniu wątku na xda, gdzie ludzie też się skarżyli na caby bez setup.xml, tylko oni wiedzieli co z takimi cabami zrobić.
Również nie chodziło mi o to, żebyś robił to za mnie. Domyślam się, że muszę ręcznie zmienić nazwy plików na takie jakie przyjmują po instalacji, jak również ręcznie dodać odpowiednie wpisy do plików dat i reg.
Powiedz, czy masz jakieś "ulubione" narzędzie do wykrywania zmian w rejestrze (coś na kształt SK Tracker, RegLogger), bo wtedy mógłbym łatwo wykryć jakie wpisy zostały dodane po instalacji każdego cab'a i wpisać je ręcznie. Z plikami jest gorzej, bo nie wiem który plik z cab'a ma jaką nazwę po instalacji. Co najwyżej po rozmiarze można byłoby to wykryć.
A co do Rusch it to właściwie chyba wystarczy, żeby te pliki były dodawane na samym końcu, ale i tak zawsze "My_Reg_tweaks" będą po "My_packages", bo są alfabetycznie dalej (jeśli dobrze zrozumiałem). Chyba, że te *.cpr'y są zastępowane plikami z SYS albo OEM...

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #82 dnia: Kwiecień 08, 2010, 21:45:47 »
Widzisz tym razem ja napisałem prawdę "nie do końca" - na końcu zawsze wykonują się pliki provxml i trzeba je przejrzeć czy nie zmieniają czegoś co wcześniej wrzuciliśmy do EXTa

*

Offline kubusik

• 340
  • Pan inż. EiT ;)
  • Sprzęt: Leo, Kaiser, 2xNiki, Hermes, Magician
« Odpowiedź #83 dnia: Kwiecień 09, 2010, 14:38:46 »
BTW ja już działam na 23557  :mrgreen:

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 09, 2010, 15:14:45 »
BTW ja już działam na 23557  :mrgreen:
Kolega zmienia te buildy jak rękawiczki...  :P Jest jakaś różnica w stosunku do poprzednich?

*

Offline kubusik

• 340
  • Pan inż. EiT ;)
  • Sprzęt: Leo, Kaiser, 2xNiki, Hermes, Magician
« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 09, 2010, 16:00:04 »
Na razie nie zauważyłem żadnej :P

*

Offline sardor

• 507
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #86 dnia: Kwiecień 09, 2010, 23:49:06 »
Panowie macie tu już gotowego builda 23557 PL:

http://rapidshare.com/files/374030447/SYS_XIP_23557_PL_.rar

Pozdrawiam i przyjemnego kucharzenia:)

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #87 dnia: Kwiecień 14, 2010, 12:09:53 »
Widzisz tym razem ja napisałem prawdę "nie do końca" - na końcu zawsze wykonują się pliki provxml i trzeba je przejrzeć czy nie zmieniają czegoś co wcześniej wrzuciliśmy do EXTa
Ehh... jednak nie umiem sam stworzyć paczek do tych dwóch programów tak, żeby działały po flashu. MobiReader niby jest zainstalowany, ale ma "problem z certyfikatem albo brakującym składnikiem. Zainstaluj aplikację jeszcze raz blablabla. A 4 column start menu nie działa wcale. W plikach provxml nie udało mi się znaleźć takiego, który - na tyle na ile ja mogę to rozpoznać - mógłby modyfikować menu start. Ale powiedzmy, że te dwa caby mogę sobie doinstalować potem.

Testowałem również program RegLogger do wykrywania zmian w rejestrze przy edycji swoich ustawień, ale w nim każe otwarcie okna jest logowane jako nowe zdarzenie i po operacji wejścia do Settings i zmiany jednego parametru w logu pojawia się 300 nowych linii i strasznie ciężko jest wyfiltrować te wpisy, które są skutkiem zmiany parametrów systemu a nie po prostu utworzenia nowego okna itd.

Tak naprawdę to nie wiem jakim cudem w ROMie z IW może działać poprawnie dialer w trybie głośnomówiącym  :O.
Wiesz, jeśli to nie byłoby dla Ciebie wielkim problemem, to zrób paczkę z nowym dialerem z tego ROMu IW. Ja mam już kuchnię mocno przygotowaną "pod siebie" i kolejny flash nie przedstawia aż takiego problemu jak wgranie stockROMu. A z kolei nie chcę wgrywać ROMu "na chwilę" bo codziennie potrzebny mi sprawny telefon do pracy...

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #88 dnia: Kwiecień 14, 2010, 12:36:28 »
Spróbuję przygotować taką paczkę dzisiaj wieczorem  - ale szczerze mówiąc nie wierzę w pomyślny wynik

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #89 dnia: Kwiecień 14, 2010, 15:15:28 »
Spróbuję przygotować taką paczkę dzisiaj wieczorem  - ale szczerze mówiąc nie wierzę w pomyślny wynik
Ja też nie bardzo, ale ponieważ - jak wspomniałem - mam kuchenkę prawie gotową (poza jakimiś ustawieniami, których nie mogę znaleźć w rejestrze i poza danymi np. sieci bezprzewodowych i konfiguracji skrzynek pocztowych, których PIM Backup nie zachowuje, a które najchętniej zrobiłbym sobie w jakimś cab'ie) i mogę go łatwo wypróbować.

W międzyczasie zacząłem sobie powolutku ustawiać kuchnię z PROven'a 2.4 (aktualizuję paczki systemowe i aplikacje, dodałem nowy build, ale obrabiam manilę 2.1) i myślę sobie, że może WM6.5 ale z manilą 2.1 to jest jakiś pomysł. PROven'a 2.5 z manilą 2.1 miałem przez kilka dni zanim się pojawił "wyciek" S2 i pamiętam, że był super stabilny i w miarę szybki. Ale potem zainstalowałem S2 i trochę... wsiąkłem w Manilę 2.5, dopiero teraz przestałem się starać doprowadzić ją do działania i pomyślałem, że wyciągnę z którejś z Twoich starych kuchni (znalazłem tylko 2.5) manilę 2.1 bo pogodziłem się z faktem że 2.5 jest po prostu nie dla naszych maszynek zbyt wymagająca. Średnie użycie pamięci na poziomie 70% powoduje problemy z uruchomieniem nawet niektórych gier, a jak już się uruchomi parę aplikacji, to wtedy niektóre są przymusowo zamykane (najczęściej dotyka to opery akurat wtedy kiedy piszesz posta na forum i chcesz przejść np. do Settings żeby sprawdzić dla kogoś ścieżkę). Wyłączenie zamykania aplikacji pomaga tylko połowicznie, bo przy 96% zajętości pamięci telefon praktycznie nie reaguje...

BTW @Qsqa chciałbym jeszcze spytać czy mógłbyś mi wskazać w której paczce zawarte jest oprogramowanie dla XT9 i polskiego słownika? Bo w Twoich ROMach XT9 działa dużo lepiej niż po zainstalowaniu tego obecnego gdzieś "w okolicy" polski.cab. Tyle tylko, że nie mogę spowodować, żeby do słownika były zapisywane nowe słowa. Jak się kliknie FN + Spacja pojawia się menu XT9 i w podmenu XT9 Moje słowa zawsze jest pusto.