Ja na stockowym nigdy nie miałem TD2 tools, a AM zachowuje się tak samo. To znaczy obraca się w dobrą stronę, ale wystarczy otworzyć i zamknąć klawiaturę by wróciła do portrait. Lub też jeśli ktoś zadzwoni, to po powrocie AM znowu jest portrait.
Tak samo było z AM 6.1, którą miałem wcześniej i 553 którą mam teraz. Nie pomagają narzędzia typu changescreen czy G-config. AM ich po prostu nie słucha. Wydaje mi się, że to jest "wina" AM, a nie TP2 czy konkretnego programu.
No to jeżeli tak Ci się zachowuje AM na stockROM-ach to ja bym pisał do suportu

Uwierz mi to nie jest normalne zachowanie. Po to jest landscape, żebyś mógł włożyć PDA w uchwyt poziomo, nawigować, słuchać muzyki, odbierać połączenia, a po zakończonej rozmowie wracasz do AM i ma być dalej landscape, a nie portrait. Co to za interes przy 120 czy 140 km/h wyciągać tel z uchwytu, rozkładać qwerty, składać i chować tel do uchwytu

Na żadnym stockROM-ie nie miałem problemów z AM i landscape, ustawiałem w landscape, nawigowałem 2 lub więcej godzin, w tym czasie słuchałem mp3 z PDA i obsługiwałem połączenia (używam oficjalnego ROM-u HTC z sense 2.5). Do tego jeszcze parę dni temu miałe uruchomioną transmisję danych i śledzenie przez facebook lokalizację, żadnych zwiech, resetów czy nie powracania do lanscape.