Zacinająca się klawiatura.

• 18 Odpowiedzi
  • 3712 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kolata

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Zacinająca się klawiatura.
« dnia: Lipiec 10, 2011, 16:59:07 »
Witam,

Mam pytanie, ponieważ od kilku dni mam problem z klawiatura a mianowicie z przyciskami spacji oraz backspace. Piszac szczególnie szybko smsa nie robi mi odstepów a mocniejsze wciśnięcie klawiatury skutkuje podwójnym odstępem, nie jest tak za każdym razem ale często i jest to denerwujące. Podobnie z backspacem nie zawsze reaguje na wciskanie. Próbowałem na 2 romach szczecinianina i Taela i caly czas to samo.  Czy to normalne czy raczej powinienem sie zaniepokoić i nadaje się już pod jakiś serwis?

Odp: Zacinająca się klawiatura.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 10, 2011, 18:34:32 »
Z tego co pamiętam to jedna ze standardowych usterek Rafałka.
Jeżeli masz gwarancje, to z niej skorzystaj...

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 10, 2011, 19:25:15 »
Niestety potwierdzam tak jak przedmówca- to usterka sprzętowa...
Mi w serwisie wymienili całą klawiaturę jednak po 3 miesiącach problem znowu wrócił...

Zacinające się klawisze QWERTY
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 21, 2011, 23:43:59 »
Witam wszystkich.
Otóż posiadam prawie roku HTC Touch Pro. Od jakiegoś czasu mam problem z niektórymi klawiszami na klawiaturze QWERTY. Nie wszystkie działają z taką łatwością i lekkością jak na początku mojego użytkowania. Niektóre klawisze jak np: [P],[BACKSPACE],[SPACE,][C] muszę mocniej docisnąć aby zadziałały. Czego to może być wina i jak naprawić usterkę  ? Czy to wina jakiegoś zakurzenia ?  I jak sądzicie ile mogłaby kosztować naprawa przeszkadzającego mi defektu 

Serdecznie dziękuje za każdą pomoc i pozdrawiam serdecznie.
 :) :)

*

Offline kolata

• *
  • 96
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2011, 21:44:58 »
Odesłałem HTC do serwisu i oddali mi go z informacją, że należy mi się wymiana na nowy, niby dobrze, ale teraz mam problem bo odkupiłem telefon od osoby prywatnej i w Orange nie mogą mi tego wymienić, a HTC nie może albo nie chce... patowa sytuacja.

Był ktoś w sytuacji, że odkupił telefon od osoby z Orange i później chciał go wymienić w ramach gwarancji?

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 20, 2011, 00:05:43 »
Dlaczego uważasz, że nie pomogą? Teoretycznie dowód zakupu gwarancja i kwitek z serwisu powinny wystarczyć. Problem jest taki, że touch pro już w orange nie mają...

*

Offline anonim001

• **
  • 204
  • Victory is mine!
  • Sprzęt: Treo 600-> Wizard-> G900-> Raphael
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 20, 2011, 00:28:02 »
A gdzie na karcie gwarancyjnej jest napisane imię i nazwisko osoby kupującej telefon w Orange? U mnie nigdzie nie ma czegoś takiego na karcie. Chyba, że Twoja karta została podpisana przez poprzedniego właściciela - to już całkiem inna sprawa.
@edit: ja mam z kolei inne pytanie - czy CRC mocno przywiązuje wagę do tego, w jakim opakowaniu przyjdzie do nich telefon? Szkoda mi wysyłać w oryginalnym opakowaniu, bo mam przykre doświadczenia z ich powrotem (a raczej ich brakiem), a w przyszłości planuję jeszcze telefon odsprzedać.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2011, 00:32:50 wysłana przez anonim001 »

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 20, 2011, 19:58:36 »
Ludzie opanujcie się i nie wysyłajcie telefonów w pudełkach :P
Tylko zagracają serwisy i są nie poręczne, zazwyczaj i tak telefony są owijane w folię bąbelkową więc nic się im nie stanie. :)

Gwarancje nie są podpisywane i nie ma znaczenia kto kupił telefon (nawet jeżeli to faktura i są podane szczegółowe dane).
Z reguły wystarcza nawet kopia (ksero) dowodu zakupu (niekiedy nawet z zasłoniętymi danymi kupującego). Natomiast bardzo ważne są dane sprzedawcy (salonu).

Ale bardzo mnie dziwi zachowanie tego serwisu... Czy aby to był na pewno serwis autoryzowany?
Przecież to oni powinni wymienić Ci telefon na nowy (masz gwarancję producenta w tym przypadku HTC, a nie operatora).
W przypadku jeżeli telefon jest uszkodzony i "należy się" wymiana na nowy a owego modelu nie ma już w magazynach, otrzymujecie pismo w którym macie do wyboru inny model danej marki.

*

Offline kolata

• *
  • 96
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 21, 2011, 12:56:06 »
Sprawa na dzień dzisiejszy wygląda tak:

Wysłałem telefon bezpośrednio do serwisu HTC w Jankach ( załatwiając wszystko przez infolinie, która była tragiczna, gdyż obsługa w ogóle nie znała się na rzeczy). Po 3 tyg dostałem decyzję, że telefon podlega wymianie i z tą kartką mam się zgłosić do Orange. Poszedłem z kartką i fakturą (bezimienną) do Orange a Pani kierownik po kontakcie z prawnikiem stwierdziła, że telefon jest własnością Pani Krystyny... która ma u nich abonament i tylko z jej podpisem można wymienić telefon (wprowadzając aneks do umowy). Oczywiście po kontakcie z w/w Panią odmówiła ona uczestnictwa w czymkolwiek więc sprawa na dzień dzisiejszy nie wygląda zbyt dobrze. Już ponad miesiąc telefon stoi nieużywany. Jak dla mnie porażka na całej linii i HTC i firmy Orange.

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 21, 2011, 19:07:41 »
Pani Krystyna w ramach abonamentu wykupiła telefon (który automatycznie stał się jej własnością i mogła z nim zrobić co chce).
To tak jak byś kupił auto jeszcze z gwarancją i nie chcieli by jej uwzględnić bo auto było kupione przez kogoś innego.

Rzecznik praw konsumenta się kłania, porady z tego co pamiętam są darmowe, więc śmiało dzwoń/przejdź się, a tam Ci wszystko wytłumaczą :) Bo ja też się mogę mylić. Ale tam powiedzą co masz dalej robić, jakie pismo i komu wysłać.
Do dzieła :)

Pozdrawiam, Rafał.

EDIT:
Możesz jeszcze tą Panią kierownik prosić o pisemne potwierdzenie swojej decyzji :)
Jednak wciąż wydaje mi się, że telefon powinien wymienić Ci serwis nie operator...
Ale jak pisałem wcześniej, rzecznik praw konsumenta to najlepsze i najmniej stresujące wyjście.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2011, 19:11:55 wysłana przez CzarnyRafal »

*

Offline kolata

• *
  • 96
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 22, 2011, 01:21:19 »
Dziś skontaktuję się jeszcze z HTC i zobaczymy jak to wyjdzie, wolę nie wchodzić na drogę rzecznika praw konsumenta jak najdłużej bo wiąże się to z dosyć sporą stratą czasową... Jednak jak widać to co wydaję się najbardziej logiczne w tym przypadku, dla niektórych (Orange) stanowi nie lada problem. Cieszę się że nie jestem abonentem Orange! Chociaż może nie głupim posunięciem było by jednak żeby rzecznik się tym zajął, może inni będą mieli lepiej. Czas pokaże.

Pozdrawiam.

*

Offline anonim001

• **
  • 204
  • Victory is mine!
  • Sprzęt: Treo 600-> Wizard-> G900-> Raphael
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 22, 2011, 20:48:03 »
Zadzwonić po poradę zawsze możesz, nie trwa to znowu aż tak długo i niewiele kosztuje ;)

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2011, 19:03:06 »
Rzecznik praw konsumenta to nie prawnik którego wzywasz i idziecie prosto do sądu...
On podpowie Ci co powinieneś zrobić, czy jakieś pismo do HTC?Orange sporządzić i ogólnie co Ci w takim przypadku przysługuje wg. prawa. Więc na prawdę warto zadzwonić.

*

Offline majkeljj

• **
  • 129
  • Sprzęt: HTC Touch Pro, HTC 7 Mozart
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 31, 2011, 12:54:02 »
myślę, że gdybyś miał umowę kupna od Pani Krystyny uwzględnili by to w salonie.

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 31, 2011, 21:04:09 »
A da sie jakoś przeczyścić klawiaturę nie uszkadzając ją ? (brak gwarancji)

*

Offline kolata

• *
  • 96
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 01, 2011, 17:22:12 »
sprężonym powietrzem w spray'u?
Ale czy cokolwiek to zmienia to nie wiem :)

myślę, że gdybyś miał umowę kupna od Pani Krystyny uwzględnili by to w salonie.

ale Pani Krystyna "nie chce mieć nic wspólnego z tym salonem" więc z nią się niczego nie załatwi. Serwis ma czas do soboty i takie dostałem zapewnienie, że ostateczną decyzję dostanę za 2 dni więc już poczekam i liczę że w jakiś sposób wybrną z tej trochę patowej jak dla nich sytuacji.

Generalnie biorę pod uwagę tylko wymianę na nowy lub zwrot pieniędzy, jak dla mnie to tylko jest tylko opieszałość ze strony serwisu (bądź co bądź ogólnopolskiego i wydawałoby się zaufanego) bo ta sprawa jest na prawdę oczywista.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2011, 17:26:11 wysłana przez kolata »

*

Offline lukasz_s1_zsl

• 30
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 07, 2012, 11:53:35 »
Temat dość stary, ale problem (jak dla mnie aktualny). Jako że telefon już po gwarancji a coś trzeba było zrobić skorzystałem z sposobu lucasss'a z forum na temat Kaisera. (http://pdaclub.pl/forum/kaiser/sposob-na-dobrze-dzialajaca-klawiature-i-lekkie-wciskanie-klawiszy/)
W TouchPro da się zrobić identycznie. Klawisze działają nawet lepiej niż gdy był nowy.

*

Offline PyToN

• **
  • 174
  • Sprzęt: Dell X51v 625MHz | Gigabyte U60 | HTC Touch Pro
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 15, 2012, 10:37:44 »
Potwierdzam metoda w temacie podanym wyżej w linku działa świetnie w TouchPro:
"Sposób na dobrze działającą klawiaturę i lekkie wciskanie klawiszy"