Wi-Fi - słaby sygnał , kiepskie transfery - ma ktoś lekarstwo ?

• 10 Odpowiedzi
  • 3121 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Elou wszystkim.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem rafałka. Jak narazie jestem z niego bardzo zadowolony z jednym wyjątkiem - modułu wifi . Jakość sygnału wifi jest szokujaco niska (a kupiłem ten telefon dla wygodnego surfowania po necie na wifi :/ ).
Gdy stoję odgrodzony jedną ścianą od routerka wifi, łapie ledwo ledwo pół paska jakości sygnału. Niedajboże żebym się przesunął o 2-3 metry dalej, to już ledwo jedna czwarta ... Mój poprzedni telefon (tośka g810) nie miał żadnych problemów i łapał sygnał na "pół paska" przez 3 ściany na zewnątrz budynku w ogrodzie ! Ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać? Może montaż jakiejś zewnętrznej anteny ? Może wgranie jakiejś lepszej wersji radia czy rom`u ? W chwili obecnej testowałem: oryginalny 6.1 rom z orange, nastepnie Amigantomek a w chwili obecnej mam najnowszy Energy z sense 2.5 - na kazdym to samo. Wgrałem nawet nowsze radio 1.08.25.20 i dalej żadnej poprawy...Dziś potestuję radio 1.14.25.35 które tak wszyscy chwalą ale coś czuję że nadal będzie kicha :/ .

Odp: Wi-Fi - słaby sygnał , kiepskie transfery - ma ktoś lekarstwo ?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2010, 10:38:54 »
Zmień z maximum battery saving na maximum performance ale to i tak mało da, moduł WIFI jest DO DUPY ;)

ja pod routerem mam 3 z 5 kresek ;)

Przyzwyczaisz się.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2010, 11:09:48 »

Zmień z maximum battery saving na maximum performance ale to i tak mało da, moduł WIFI jest DO DUPY ;)

Przyzwyczaisz się.
Zapomniałem dodać że to równiez przetestowałem ... zero różnicy a baterie żarło w szalonym tempie .

*

Offline safian

• 20
  • Sprzęt: Touch PRO
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 29, 2010, 16:10:49 »
Jest roznica, ale raczej nie w sile sygnalu, tylko w jego jakosci, tzn. widac to bardzo dobrze ogladajac filmy w necie :}

*

Offline Micros

• 23
  • Energy ROM | 27Jun2010 | Manila 2.5 | R 1.14.25.35
  • Sprzęt: B7610 | HTC Touch Pro | Benq E72 WM6.5
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2010, 14:01:52 »
Ja też jestem za zmianą Radio ROM'u w tym przypadku. Eksperymentując z różnymi czułem różnicę w działaniu WiFi - np. u mnie na uczelni w niektórych miejscach jest słaby zasięg i na niektórych Radio ROM'ach łączyło mnie, a na niektórych nie.
Z tego co pamiętam najlepszy efekt był przy 1.14.25.35 i 1.17.* Niestety przy 1.17.* leciała mi bateria, więc wróciłem do 1.14.*
WM 6.5 build 21916 B7610DDJE2 Megalite by Daskalos
EB0: Eboot_B7610NXXJC2_HW_70 Phone: Phone_B7610XXJC1 CSC: B7610NXENJC2

*

Offline waclaw

• 270
  • Sprzęt: HTC One Max
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2010, 01:16:00 »

Przyzwyczaisz się.

Mi się z tym cięzko zgodzić, zrobiłem właśnie teścik, siedząc od rutera jakieś 3m i mam co prawda signal quality jakieś 80% paska ale poszedłem w najdalszy zakątek mieszkania gdzie od rutera dzielią mnie 3 sciany i niecałe 10m w lini prostej i w wireless lan w signal quality miałem z 40% paska  i ogólnie śmigał net np youtube normalnie, pozatym łapie mi jeszcze jakiegoś APeka z zewnątrz a najbliższe mieszkanie jest piętro wyżej. Myślę, że to kwestia odpowiedniego Radia. Jak by co to w power mode mam best battery.
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2010, 01:22:42 wysłana przez waclaw »
M600i>P535>Diamond>TouchPro>N900>Desire Z>HTC One S>Galaxy Note 2>HTC One Max

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 31, 2010, 08:33:42 »
Ja we własnym kiblu ledwo łapie sygnał z routera.....

Radio rom ma tu mało do gadania po prostu moduł WIFI jest do bani.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 31, 2010, 10:01:45 »
Ja we własnym kiblu ledwo łapie sygnał z routera.....

Radio rom ma tu mało do gadania po prostu moduł WIFI jest do bani.

No coz - wgralem radio 1.14.25.35 , zmienilem roma (ecxquisite) i ... szok ! nagle zaczlame lapac ze znacznie wiekszej odleglosci i  z lepsza jakoscia (choc i tak zadko bo zadko ale zgubi zasieg). W kazdym razie testuje inne rom`y, a radio zostawie poki co.
Dam znac jak tam dalej testy .
P.S. W robocie zrobilem testa na tym samym routerku wifi,  i przez 5 scian w kiblu dziala .... moze ja mam zajebiscie dom wybudowany z za gruba deka? W sumie sam go niedawno budowalem...

*

Offline Micros

• 23
  • Energy ROM | 27Jun2010 | Manila 2.5 | R 1.14.25.35
  • Sprzęt: B7610 | HTC Touch Pro | Benq E72 WM6.5
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 31, 2010, 10:09:39 »
Dosyć ważne jest, żeby router stał 1) wysoko 2) przynajmniej 1-1,5m od urządzeń mogących zakłócić sygnał np. telewizor lub sprzęt audio z grubej rury... 3) najlepiej nie przy samej ścianie, chyba, że to ścianka działowa... 4) jeśli masz 2 anteny spróbuj je rozłożyć w literę V
WM 6.5 build 21916 B7610DDJE2 Megalite by Daskalos
EB0: Eboot_B7610NXXJC2_HW_70 Phone: Phone_B7610XXJC1 CSC: B7610NXENJC2

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 08, 2010, 15:03:37 »
Dosyć ważne jest, żeby router stał 1) wysoko 2) przynajmniej 1-1,5m od urządzeń mogących zakłócić sygnał np. telewizor lub sprzęt audio z grubej rury... 3) najlepiej nie przy samej ścianie, chyba, że to ścianka działowa... 4) jeśli masz 2 anteny spróbuj je rozłożyć w literę V

1) no , jest na piętrze w 1-dno piętrowym budynku
2) nie ma w okolicy 5 metrów żadnych innych urzadzeń (chyba że odkurzacz raz w tygodniu się liczy ;)
3) jest przy ściance działowej która jest na samym środku domu
4) niestety kicha - nie mam zewnetrznych antenek bo to routerek do modemu huawei - ma wbudowaną.

Ogólnie: mam dwa lapki, na obu net śmiga rewelacyjnie w calym domu a nawet w ogródku.
Rafuś daje rade ostatnio jakby trochę lepiej i w miejscach w których przebywam w domu nie rwie mi już połączenia tak często (choć raz na kilka dni się mu zdaża).Ostatnio wgrałem najnowszego Energy z 1st of April i na razie nie będę narzekał :)
Dzięki za pomoc.
Raph rulz !

*

Offline matczar

• 43
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 08, 2010, 15:25:22 »
Możesz jeszcze na routerze ustawić kanał nr 1 (z 13 możliwych ) dla wifi. Nie będzie to jakiś niesamowity skok w sile sygnału, ale powinno trochę pomóc.