Tragiczna bateria w Touch Pro - final

• 155 Odpowiedzi
  • 18432 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Tragiczna bateria w Touch Pro - final
« Odpowiedź #120 dnia: Październik 23, 2008, 15:24:27 »
Jak instalujecie HomeScreen PlusPlus?
Sciagnalem,posadzilem,zrobil sie folder, klik i nic sie nie dzieje.

T.

*

Offline brent

• **
  • 174
  • Sprzęt: Cala kolekcja :)
« Odpowiedź #121 dnia: Październik 23, 2008, 17:00:41 »
Jak instalujecie HomeScreen PlusPlus?
Sciagnalem,posadzilem,zrobil sie folder, klik i nic sie nie dzieje.

T.

To jest wtyczka do today - juz nie pamietam, ale byc moze trzeba ja wlaczyc. A juz na pewno trzeba wylaczyc TF3D.
W kolekcji m.in.: N9210i, Clie665, SPV, MDA3, FS720, A925, N9300, Qtek 8300, TYtN 1&2, iPhone2G, G900, Eee901, Raphael, E63, i780, i8000, i5700, C6-00, Kindle3G, iPhone4, Milestone, NookColor, SGS2

« Odpowiedź #122 dnia: Październik 27, 2008, 19:41:29 »
trzeba ustawić jakąś konfiguracje dla tego programu żeby zobaczyć wyniki baterii CommMgrPro. http://www.commmgrpro.com/ ? przez ile ma być uruchomiony i czy bateria musi być przed włączeniem tego programu naładowana na full? I jeszcze jedno co jakiś czas sam się włącza ActiveSync co też powoduje szybsze rozładowanie baterii jak go wyłączyć?
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 20:56:33 wysłana przez marcin508 »

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #123 dnia: Październik 27, 2008, 21:17:07 »
wystarczy raz uruchomic nie trzeba nic konfigurowac powinno na domyslnych ustawieniach rejstrowac
jeden wykres pokazuje % naladowania  bateri a drugi pobor pradu, nie musi byc naladowana do full, co do czasu uruchomienia to zalezy od Ciebie juz po kilku minutach powinien sie rysowac wykres
ActiveSync  sam sie nie powinien wlaczac chyba ze po podlaczeniu do usb, zreszta jak jest wlaczony ja nie widze wiekszego zuzycia
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline anatidus

• *
  • 72
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO
« Odpowiedź #124 dnia: Październik 27, 2008, 21:38:19 »
Po przeczytaniu naprawdę wielu wątków na xda i innych stronach opiszę swoje poszukiwania w rozwiązaniu tego problemu. Mój prosiak wytrzymywał od godziny 6 rano do około godziny 23 przy w miarę normalnym użytkowaniu. Na oryginalnym romie próbowałem następujących rzeczy:
1. Zmiana ustawień w Advanced config, wszystkie na oszczędność w zakładace Power. --> Zmiana nie przyniosła żadnych skutków.
2. Zmiana ustawień podświetlania w zasilaniu na minimum --> Zmiana przyniosła nieznaczne skutki na moje niewprawne oko około 1 godziny dłużej między auto podświetlaniem.
3. Wyłączenie w zakładce notifications w sktools wszystkich niepotrzebnych rzeczy, między innymi AS. --> Nie przyniosło skutków.
4. Wywalenie z autostartu wszystkich zbędnych programów (nie pamiętam już dokładnie jakich) --> Nie przyniosły te zabiegi skutków.

W tym czasie robiłem pomiary na ile zmieniło się napięcie pobierane. Wachało sie ono od 55 do 71 mA. Wkurzony miernymi żeby nie powiedzieć żadnymi efektami postanowiłem zmienić rom i radio rom w urządzeniu. Zmieniłem na 1.6 Little. Domyślnie z tego co zauważyłem wszystkie ustawienia są w nim na najwyższą oszczędność jeśli chodzi o zakładkę Power w Advanced Conf. Jednak urządzenie w dalszym ciągu pobierało za dużo prądu bo ponad 55 mA. Zacząłem więc znowu grzebać by znaleźć odpowiedz. Znalazłem w jakimś wątku na XDA sposób na powiększenie pojemności baterii poprzez rozładowanie jej kilkakrotne do "zera" (oczywiście nie do kompletnego zera do stanu w którym urządzenie samo się wyłączy) i potem ponownego naładowania do pełna przy wyłączonym prosiaku.
Po pierwszych 2 ładowaniach pojawiła się znaczna poprawa czasu życia baterii powiedziałbym że prosiak wytrzymywał po tych zabiegach do 25godzin. Poprawę mogę wytłumaczyć jedynie złym sformatowaniem baterii zaraz po kupnie i poprawieniu przez ten zabieg odrobinę czasu życia baterii. Po około 6 rozładowniach nie zauważyłem już dalszej poprawy więc zaprzestałem dalszych tego typu rozładowań jako iż jest to nie do końca zdrowe dla baterii. Można oczywiście w ten sposób odświeżyć nieco baterię gdy zaczyna tracić na pojemności. Osiągnąłem tym samym czas życia ponad 30 godzin przy automatycznej regulacji podświetlania. Nie było to jednak do końca satysfakcjonujące. Zastosowałem podobne zabiegi jak dla prosiaka na oryginalnym romie tj. wyłączyłem AS, wyłączyłem niepotrzebne programy z autostartu. Nie poprawiło to już jednak znacząco życia baterii żeby nie powiedzieć wcale.
Nie poddałem sie jednak i szukałem dalej. Wyczytałem na XDA że jest swoisty bug (moim zdaniem) związany z ciągłą próbą łączenia z lepszą siecią tzn. Edge/3G itd. Prosiak próbuje się połączyć z lepszą siecią praktycznie cały czas dlatego jest tak duże zużycie energii nawet w gdy urządzenie jest w stanie uśpienia. Sprawa może być trudna do zauważenia gdy mieszkamy/pracujemy/uczymy się w miejscy gdzie jest dobry zasięg. Do potwierdzenia tej teorii mogę podać przykład z pracy. Pracuję niestety w firmie na zadupiu i zasięg mam tylko w kilku miejscach na zakładzie między 1 a 2 kreskami. W trakcie 8 godzin pracy przy ciągłym zrywaniu i ponownym nawiązywaniu połączenia z Siecia komórkową bateria przy nie używanym urządzeniu potrafilą spaść 25-35%. Przed zabiegami takimi jak wydłużenie czasu życia baterii itd. potrafiła spać o ponad 50%. (horror). Tłumacze to ciągłym wyszukiwaniem lepszej sieci i ciągłym nawiązywaniem połączenia zaraz po jego zerwaniu. Gdy mamy automatyczne łączenie za każdym razem telefon próbuje sie zarejestrować w sieci komórkowej co pożera wbrew pozorą baterie strasznie. Wyłączyłem więc kilka kolejnych rzeczy.
Na początek w advanced config w data connections GPRS auto attach czyli jak mniemam automatyczne logowanie do sieci gdy urządzenie jest w zasiegu. Poprawiło to już odrobinę życia baterii po zabiegach nieużywane urządzenie spadało o jakieś 20%. Doszedłem do wniosku że sprawcą problmów są ciągłe próby łączenia się z siecią. A jak wiemy nie ma jednej sieci u nas więc próbuje się połączyć przez kilka chwil np Plus,Orange aż znajdzie Heyah. Postanowiłem to zmienić w ustawieniach telefonu i wybrałem z automatycznego wybierania sieci ręczne wybieranie i wybrałem sieć preferowaną. Następnie w Pasmo ustawiłem to z którego korzystam czyli GSM, GSM (900-1800). Większość z nas i tak nie korzysta z pozostałych takich jak UMTS i zasięgi 1900-850.
Wynik tych akcji jest następujący:
Po odłączeniu telefonu od ładowarki o godzinie 6 rano wytrzymuje ponad 48 godzin bez ładowania. Przy normalnym używaniu w pracy i słuchaniu w drodze do i z pracy przez około 2 godziny mp3 bateria po około 10 godzinach jest na poziome 83%. Po słuchaniu radia przez WiFi (2h) na Full performance w ustawieniach wifi o godzinie 23 baterii jest ponad 55 %. Przy porządnym obciążeniu tj działania urządzenia przez około 5 godzin dziennie wytrzymuje 2 doby (takie użytkowanie jak opisałęm około 30 min rozmów, 2 h muzy mp3, 2 godziny muzy przez wifi na full performance – przy czym się strasznie grzeje  i inne pierdoły nie wymienione w sumie smsy itd.). Przy używaniu tylko jako telefon tj. dzwonienie i sms spokojnie 3 dni powinien wytrzymać (nie sprawdzałem jako iż dość często potrzebuje jego dodatkowych funkcji :)) .
Mam nadzieję że informacje tu zawarte się komuś przydadzą. Pozdrawiam.

Edit:

Przepraszam jeśli zduplikowałem niektóre wypowiedzi. Nie odwiedziałem tego wątku zbyt często gdy powstał, a gdy udało mi się osiągnąć poprawę odrazu podzieliłem się spostrzeżeniami. Jednak może to być dobry zbiór rad dla posiadających tego typu problemy.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 18:57:37 wysłana przez anatidus »

« Odpowiedź #125 dnia: Październik 27, 2008, 23:10:03 »
chylę czoło przed determinacją, która co najważniejsze przyda się innym forumowiczom.
ja na razie walczę ze zwisami nowo zakupionego TPro, później pewnie skorzystam z twoich ustawień.
A przede wszystkim na początku kilka razy rozładuje baterię do zera... dzięki

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #126 dnia: Październik 27, 2008, 23:19:27 »
Na początek w advanced config w data connections GPRS auto attach czyli jak mniemam automatyczne logowanie do sieci gdy urządzenie jest w zasiegu. Poprawiło to już odrobinę życia baterii po zabiegach nieużywane urządzenie spadało o jakieś 20%.

Ten zabieg przytaczany już był w tym temacie i dziale o Diamondzie. Znacząco poprawia żywotność baterii, sam z tego korzystam i polecam wszystkim. Problemem jest tylko to, że jak połączysz się z netem czy chociaż uatualnisz dane w pogodynce w TF3D od razu to ustawienie przestaje działać i należy wyłączyć i jeszcze raz włączyć moduł GSM (np. przez menadżera komunikacji).
Co do reszty ustawień, jak tylko odzyskam TP to przetestuje :)

« Odpowiedź #127 dnia: Październik 27, 2008, 23:41:28 »
u mnie też była lipa z baterią :( pierwsze ładowanie i po 12 godzinach był pisk o baterię a wcale jakoś go nie katowałem...  teraz po radach z forum czyli ustawienie sieci na ręczne Orange i wyłączeniu w Advance config EDGE attacha ;) .... po 16 godzinach zjechały mi 3 kreski z 10 :D :D :D
w tym czasie z 10 minut rozmów, godzinka excela, 5 smsów, podświetlanie na 2 ząbek bez automatu i słuchawa bluetooth jakieś 2 godziny :) aha kilka razy też używałem wifi ( w sumie to z godzinkę netu)
Co by nie mówić stopień mojego zadowolenia rośnie z dnia na dzień :D

*

Offline majkeljj

• **
  • 129
  • Sprzęt: HTC Touch Pro, HTC 7 Mozart
« Odpowiedź #128 dnia: Październik 28, 2008, 09:14:28 »
kto mi dokladnie powie gdzie jest to Advance config?? bo w Settings->Connections jest tylko Advanced Network i tam moge tylko włączyć/wyłaczyć HSDPA i to drugie ;)

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #129 dnia: Październik 28, 2008, 09:33:16 »
Advanced Configuration Tool musisz sobie ściągnąć i wgrać :)
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #130 dnia: Październik 28, 2008, 11:30:47 »
Właśnie wrócił do mnie mój TP :mrgreen: Biorę się za rozładowywanie baterii i testowanie.

PS. Mógłby mi ktoś napisać jaki jest oryginalny ROM, radio itd w TP kupionych z początkiem października? Bo w moim wgrano ponoć nowe oprogramowanie, ale coś nie wiem czy ono aż tak nowe jest.

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #131 dnia: Październik 28, 2008, 11:37:09 »
Właśnie wrócił do mnie mój TP :mrgreen: Biorę się za rozładowywanie baterii i testowanie.

PS. Mógłby mi ktoś napisać jaki jest oryginalny ROM, radio itd w TP kupionych z początkiem października? Bo w moim wgrano ponoć nowe oprogramowanie, ale coś nie wiem czy ono aż tak nowe jest.

Moj pierwszy prosiak (kupiony 03.10.2008) w Device Information podawal:
Rom 1.90.401.1 wwe
Radio 1.02.25.19
Protocol 52.33.25.17U
Extpkg 1.90.401.101

Drugi - ten po wymianie - podaje inny zestaw:
Rom 1.90.401.1 wwe
Rom date: 08/01/08
Radio 1.02.25.19
Protocol 52.33.25.17U

Nie wiem, z czego wynikaja inne pozycje w spisie, ale wyglada na to, ze jest to to samo.

« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 11:39:01 wysłana przez brent »
W kolekcji m.in.: N9210i, Clie665, SPV, MDA3, FS720, A925, N9300, Qtek 8300, TYtN 1&2, iPhone2G, G900, Eee901, Raphael, E63, i780, i8000, i5700, C6-00, Kindle3G, iPhone4, Milestone, NookColor, SGS2

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #132 dnia: Październik 28, 2008, 12:59:59 »
Brent a ile Ci teraz trzyma sprzet ?
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #133 dnia: Październik 28, 2008, 14:02:01 »

Z wylaczonym 3G wieczorem mam ok. 40%. Ale jak duzo uzywam HSDPA, to pada przed koncem dnia. Dokladnie tak samo bylo w Kaiserze.

*

Offline majkeljj

• **
  • 129
« Odpowiedź #134 dnia: Październik 28, 2008, 14:11:31 »
kto mi powie co mam zrobic zeby w CommMgrPro pokazywał zużycie baterii i mA? na wykresie nic sie nie rysuje :(

*

Offline morion69

• *
  • 78
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Kingston 8GB
« Odpowiedź #135 dnia: Październik 28, 2008, 14:54:40 »
ustaw skale na "all"
..::jutro to dziś, tyle że jutro::..

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #136 dnia: Październik 28, 2008, 14:57:56 »
watpie zebym cos zmienial ale dodaje zrzuty ustawien

niektórym nie dziala ten program po wylączeniu (w stanie czuwania) , odchacz wylaczanie sie przy bateri i sprawdz czy programik dziala na wlaczonym pda

Z wylaczonym 3G wieczorem mam ok. 40%. Ale jak duzo uzywam HSDPA, to pada przed koncem dnia. Dokladnie tak samo bylo w Kaiserze.
rozumiem ze od rana 7 do powiedzmy 22giej
jesli tak to widze ze nie ma sensu wysylac do serwisu, czekam na xperie i porownam jeszcze jak xperia i jak diamond nie uzywany,
mialem mda pro po zmianie na baterie na 3150mAh i tak trzymal tylko do polnocy bo czesciej uzywałem

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #137 dnia: Październik 28, 2008, 15:14:36 »
rozumiem ze od rana 7 do powiedzmy 22giej

Tak. Plus-minus 2h.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #138 dnia: Październik 28, 2008, 15:27:06 »
ja bardziej liczylem na 3doby jak co niektorym
ale widac cudow nie ma a zuzycie bateri to jednak bardzo indywidualna sprawa przy srednim poborze pradu od 20mA do powiedzmy 300mA bo potrafi nawet do 500mA pociągnąć
to przy 1340mAh  to jakies 67h do 5h a raczej od 5 do 67 h
przy takiej rozpietości poboru pradu liczy sie kazdy sms rozmowa spojrzenie na zegarek cokolwiek

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #139 dnia: Październik 28, 2008, 16:28:12 »
ja bardziej liczylem na 3doby jak co niektorym
ale widac cudow nie ma a zuzycie bateri to jednak bardzo indywidualna sprawa przy srednim poborze pradu od 20mA do powiedzmy 300mA bo potrafi nawet do 500mA pociągnąć
to przy 1340mAh  to jakies 67h do 5h a raczej od 5 do 67 h
przy takiej rozpietości poboru pradu liczy sie kazdy sms rozmowa spojrzenie na zegarek cokolwiek

O, jestem pewien, ze bez najmniejszego problemu moge osiagnac 3 doby, ale musialbym zmienic styl uzywania prosiaka na... nieuzywania. Moj Kaiser, ktory kiedys wytrzymywal tyle samo, co teraz prosiak, po przejsciu na emeryture spokojnie spi sobie z aktywnym SIMem 5 dni. Albo lepiej. Z calym szacunkiem, ale jestem gleboko przekonany, ze ci wszyscy koledzy opowiadajacy o niezliczonych dniach, jakie wytrzymuja im baterie w prosiakach, po prostu bardzo malo uzywaja swoich telefonow. I tyle.

« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 16:30:17 wysłana przez brent »

*

Offline majkeljj

• **
  • 129
« Odpowiedź #140 dnia: Październik 28, 2008, 19:52:45 »
ok dzieki, wykresy dzialaja, ale dziwnie bo na zakladce Current pokazuje mi ciagle ponizej 0mA przy wlczonym ekranie -130mA do -200 mA ! ?? to chyba nie jest ok ;)

« Odpowiedź #141 dnia: Październik 28, 2008, 20:08:44 »
chciałbym dorzucić jedno spostrzeżenie dotyczące akurat mojego TF Pro, przypadłość o której pisałem w moim wątku z problemami.

Otóż zauważyłem ze przy wygaszeniu ekranu, jest on lekko podświetlony. Myślę, kurcze może tak ma być, skoro moja nokia E51,
cały czas lekko wyświetla godzinę na ekranie, nawet nie wzbudzona. Ale dzisiaj gdy zrestartowałem urządzenie, wygasiłem
monitor, i jest zupełnie czarny, minęło kilka godzin, ekran się wygasił i lekko świeci, lekko tzn tak ze gdy jest ciemno widzę wyświetlacz.
Restart i następne uśpienie ekranu i wyświetlacz zupełnie czarny.  Czy może ktoś ma podobnie???

To na pewno ma wpływ na zużycie baterii no i trochę denerwuje....

*

Offline morion69

• *
  • 78
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Kingston 8GB
« Odpowiedź #142 dnia: Październik 28, 2008, 20:51:54 »
pisałem już wcześniej że raz mi się zdarzyło że podświetlenie nie wygaszało się całkowicie, i wogóle przy wyłączaniu ekran sciemniał się bardzo wolno... na szczęście soft reset naprawił ten objaw... nie zdarzyło się to więcej... i raczej nie powinno się tak dziać :)
..::jutro to dziś, tyle że jutro::..

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #143 dnia: Październik 28, 2008, 21:18:12 »
ok dzieki, wykresy dzialaja, ale dziwnie bo na zakladce Current pokazuje mi ciagle ponizej 0mA przy wlczonym ekranie -130mA do -200 mA ! ?? to chyba nie jest ok ;)
to znaczy co laduje się ? zrob export history przenies do excela i obejrzyj bedziesz mial dokladne wartosci

*

Offline majkeljj

• **
  • 129
« Odpowiedź #144 dnia: Październik 29, 2008, 09:29:56 »
to znaczy co laduje się ? zrob export history przenies do excela i obejrzyj bedziesz mial dokladne wartosci
no sami zobaczcie fragment logu (cały jest na minusie):
2008-10-29 06:04:26 -086mA
2008-10-29 06:09:09 -084mA
2008-10-29 06:19:47 -225mA
2008-10-29 06:20:17 -316mA
2008-10-29 06:20:47 -307mA
2008-10-29 06:21:17 -779mA
2008-10-29 06:21:47 -787mA
2008-10-29 06:22:17 -082mA
2008-10-29 06:22:47 -773mA

hehe, kto mi to wyjasni, bo perpetum mobile to ja nie mam i bateria pada :P

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #145 dnia: Październik 29, 2008, 10:14:45 »
no sami zobaczcie fragment logu (cały jest na minusie):
2008-10-29 06:04:26 -086mA
2008-10-29 06:09:09 -084mA
2008-10-29 06:19:47 -225mA
2008-10-29 06:20:17 -316mA
2008-10-29 06:20:47 -307mA
2008-10-29 06:22:17 -082mA

hehe, kto mi to wyjasni, bo perpetum mobile to ja nie mam i bateria pada :P

Ale w czym problem? Natezenie pokazuje ujemne, bo urzadzenie dziala i ciagnie prad z baterii. Jak podlaczysz do ladowarki, bedzie na plusie, bo prad bedzie tloczony do baterii.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2008, 10:16:54 wysłana przez brent »

*

Offline majkeljj

• **
  • 129
« Odpowiedź #146 dnia: Październik 29, 2008, 11:39:49 »
no ja sie nie znam wiec pytam :) dzieki za odpowiedź :)

Pytanie do posiadaczy ROM-u w wersji Lite, jakie macie uruchomione domyslnie Services i inne automatycznie uruchamiane programu podczas startu? bo nie wiem co jest potrzebne a co nie (mam rom producenta).
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2008, 11:43:46 wysłana przez majkeljj »

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #147 dnia: Październik 29, 2008, 11:49:52 »

takich wartosci to jeszcze nie widzialem musi sie ladnie grzac przy 700mA 2h i po bateri

*

Offline majkeljj

• **
  • 129
« Odpowiedź #148 dnia: Październik 29, 2008, 12:05:10 »
takich wartosci to jeszcze nie widzialem musi sie ladnie grzac przy 700mA 2h i po bateri
nie grzeje sie i trzyma do 48h :) w powerguard pokazuje do ok. 200mA wiec to chyba problem z programem CommMgrPro.
w tym przygladzie (j.w.) korzystalem z neta przez HSDPA, automatyczne podswietlanie.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2008, 12:08:00 wysłana przez majkeljj »

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #149 dnia: Listopad 15, 2008, 21:40:11 »
nie grzeje sie i trzyma do 48h :) w powerguard pokazuje do ok. 200mA wiec to chyba problem z programem CommMgrPro.
w tym przygladzie (j.w.) korzystalem z neta przez HSDPA, automatyczne podswietlanie.
niestety program co do prądu pokazuje bzdury na xperi nie schodzi ponizej zera tak jakby caly czas sie ladował

co do trzymania bateri powiem jedno diamond trzmal mi od rana do nocy a teraz leżąc w szufladzie z wlaczonym modulem telefonu ale bez karty sim wytrzymal
6 dni i 14godz przy pojemnosci 900mAh wiec touch pro wytrzyna jeszcze dłużej