Po przeczytaniu naprawdę wielu wątków na xda i innych stronach opiszę swoje poszukiwania w rozwiązaniu tego problemu. Mój prosiak wytrzymywał od godziny 6 rano do około godziny 23 przy w miarę normalnym użytkowaniu. Na oryginalnym romie próbowałem następujących rzeczy:
1. Zmiana ustawień w Advanced config, wszystkie na oszczędność w zakładace Power. --> Zmiana nie przyniosła żadnych skutków.
2. Zmiana ustawień podświetlania w zasilaniu na minimum --> Zmiana przyniosła nieznaczne skutki na moje niewprawne oko około 1 godziny dłużej między auto podświetlaniem.
3. Wyłączenie w zakładce notifications w sktools wszystkich niepotrzebnych rzeczy, między innymi AS. --> Nie przyniosło skutków.
4. Wywalenie z autostartu wszystkich zbędnych programów (nie pamiętam już dokładnie jakich) --> Nie przyniosły te zabiegi skutków.
W tym czasie robiłem pomiary na ile zmieniło się napięcie pobierane. Wachało sie ono od 55 do 71 mA. Wkurzony miernymi żeby nie powiedzieć żadnymi efektami postanowiłem zmienić rom i radio rom w urządzeniu. Zmieniłem na 1.6 Little. Domyślnie z tego co zauważyłem wszystkie ustawienia są w nim na najwyższą oszczędność jeśli chodzi o zakładkę Power w Advanced Conf. Jednak urządzenie w dalszym ciągu pobierało za dużo prądu bo ponad 55 mA. Zacząłem więc znowu grzebać by znaleźć odpowiedz. Znalazłem w jakimś wątku na XDA sposób na powiększenie pojemności baterii poprzez rozładowanie jej kilkakrotne do "zera" (oczywiście nie do kompletnego zera do stanu w którym urządzenie samo się wyłączy) i potem ponownego naładowania do pełna przy wyłączonym prosiaku.
Po pierwszych 2 ładowaniach pojawiła się znaczna poprawa czasu życia baterii powiedziałbym że prosiak wytrzymywał po tych zabiegach do 25godzin. Poprawę mogę wytłumaczyć jedynie złym sformatowaniem baterii zaraz po kupnie i poprawieniu przez ten zabieg odrobinę czasu życia baterii. Po około 6 rozładowniach nie zauważyłem już dalszej poprawy więc zaprzestałem dalszych tego typu rozładowań jako iż jest to nie do końca zdrowe dla baterii. Można oczywiście w ten sposób odświeżyć nieco baterię gdy zaczyna tracić na pojemności. Osiągnąłem tym samym czas życia ponad 30 godzin przy automatycznej regulacji podświetlania. Nie było to jednak do końca satysfakcjonujące. Zastosowałem podobne zabiegi jak dla prosiaka na oryginalnym romie tj. wyłączyłem AS, wyłączyłem niepotrzebne programy z autostartu. Nie poprawiło to już jednak znacząco życia baterii żeby nie powiedzieć wcale.
Nie poddałem sie jednak i szukałem dalej. Wyczytałem na XDA że jest swoisty bug (moim zdaniem) związany z ciągłą próbą łączenia z lepszą siecią tzn. Edge/3G itd. Prosiak próbuje się połączyć z lepszą siecią praktycznie cały czas dlatego jest tak duże zużycie energii nawet w gdy urządzenie jest w stanie uśpienia. Sprawa może być trudna do zauważenia gdy mieszkamy/pracujemy/uczymy się w miejscy gdzie jest dobry zasięg. Do potwierdzenia tej teorii mogę podać przykład z pracy. Pracuję niestety w firmie na zadupiu i zasięg mam tylko w kilku miejscach na zakładzie między 1 a 2 kreskami. W trakcie 8 godzin pracy przy ciągłym zrywaniu i ponownym nawiązywaniu połączenia z Siecia komórkową bateria przy nie używanym urządzeniu potrafilą spaść 25-35%. Przed zabiegami takimi jak wydłużenie czasu życia baterii itd. potrafiła spać o ponad 50%. (horror). Tłumacze to ciągłym wyszukiwaniem lepszej sieci i ciągłym nawiązywaniem połączenia zaraz po jego zerwaniu. Gdy mamy automatyczne łączenie za każdym razem telefon próbuje sie zarejestrować w sieci komórkowej co pożera wbrew pozorą baterie strasznie. Wyłączyłem więc kilka kolejnych rzeczy.
Na początek w advanced config w data connections GPRS auto attach czyli jak mniemam automatyczne logowanie do sieci gdy urządzenie jest w zasiegu. Poprawiło to już odrobinę życia baterii po zabiegach nieużywane urządzenie spadało o jakieś 20%. Doszedłem do wniosku że sprawcą problmów są ciągłe próby łączenia się z siecią. A jak wiemy nie ma jednej sieci u nas więc próbuje się połączyć przez kilka chwil np Plus,Orange aż znajdzie Heyah. Postanowiłem to zmienić w ustawieniach telefonu i wybrałem z automatycznego wybierania sieci ręczne wybieranie i wybrałem sieć preferowaną. Następnie w Pasmo ustawiłem to z którego korzystam czyli GSM, GSM (900-1800). Większość z nas i tak nie korzysta z pozostałych takich jak UMTS i zasięgi 1900-850.
Wynik tych akcji jest następujący:
Po odłączeniu telefonu od ładowarki o godzinie 6 rano wytrzymuje ponad 48 godzin bez ładowania. Przy normalnym używaniu w pracy i słuchaniu w drodze do i z pracy przez około 2 godziny mp3 bateria po około 10 godzinach jest na poziome 83%. Po słuchaniu radia przez WiFi (2h) na Full performance w ustawieniach wifi o godzinie 23 baterii jest ponad 55 %. Przy porządnym obciążeniu tj działania urządzenia przez około 5 godzin dziennie wytrzymuje 2 doby (takie użytkowanie jak opisałęm około 30 min rozmów, 2 h muzy mp3, 2 godziny muzy przez wifi na full performance – przy czym się strasznie grzeje i inne pierdoły nie wymienione w sumie smsy itd.). Przy używaniu tylko jako telefon tj. dzwonienie i sms spokojnie 3 dni powinien wytrzymać (nie sprawdzałem jako iż dość często potrzebuje jego dodatkowych funkcji

.
Mam nadzieję że informacje tu zawarte się komuś przydadzą. Pozdrawiam.
Edit:
Przepraszam jeśli zduplikowałem niektóre wypowiedzi. Nie odwiedziałem tego wątku zbyt często gdy powstał, a gdy udało mi się osiągnąć poprawę odrazu podzieliłem się spostrzeżeniami. Jednak może to być dobry zbiór rad dla posiadających tego typu problemy.