Tragiczna bateria w Touch Pro - final

• 155 Odpowiedzi
  • 18437 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
Odp: Tragiczna bateria w Touch Pro - final
« Odpowiedź #90 dnia: Październik 18, 2008, 13:45:36 »
Odebralem dzisiaj prosiaka z CRC. Mimo adnotacji o wymianie plyty glownej, dostalem zupelnie nowy, zapakowany fabrycznie zestaw. Bardzo mi taka opcja odpowiada :) Wada tego rozwiazania jest niestety niemoznosc szybkiej i precyzyjnej oceny zuzycia pradu przez nowy egzemplarz - bateria jest oczywiscie takze nowa. Wlasnie koncze wyladowywac go do zera przed pierwszym ladowaniem, nastawie na noc i jutro zobaczymy.

Aha, zanim zarzucicie serwis zadaniami wymiany sprzetu - moj prosiak zostal kupiony w hurtowni "w celu dalszej odsprzedazy" i w zwiazku z tym oddalem do serwisu caly zestaw jako "przedsprzedaz", czyli na zasadach, na jakich sklep oddaje sprzet, w ktorym wykryl wade jeszcze przed sprzedaniem go. Tak wiec moze sie okazac, ze kupione "normalnie" prosiaki beda naprawiane na innych zasadach.

Ja wczoraj dzwoniłem do CRC - teraz już pod inna nazwą - i powiedzieli, że oni tylko naprawiają sprzęty, bez możliwości wymiany ich na nowe. W poniedziałek wybieram się do swojego sprzedawcy i zobaczymy co się urodzi - wymiana czy serwis.
Czekam na testy, czy coś się poprawiło :ok:

*

Offline grzegorzSA

• **
  • 201
  • Sprzęt: Qtek 8500, HTC TP
« Odpowiedź #91 dnia: Październik 18, 2008, 16:34:36 »
Mam pytanie co do acbPoweMeter
Przy ładowaniu wszystko ok pokazuje.
Po zdjęciu ładowania czerwona linia wskakuje na poziom 4,5E+09mA a brązowa idzie od dołu w poblize tej czerwonej. Total mi pokazuje 429427200 ;-)
A może działa tylko przy ładowaniu???

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #92 dnia: Październik 18, 2008, 16:59:59 »
najpierw trzeba porownac wyniki testow i stwierdzic czy to wina zwiekszonego poboru pradu czy zmniejszonej pojemnosci bateri,
jesli wyjdzie ze bateria slabo trzyma to juz jej wiele nie zaszkodzi
mam pytanie co to znaczy by ostatnie kilka godzin działania było na stanie wstrzymania ?
żeby telefon był na wyłączonym wyświetlaczu bez uruchomionych aplikacji w tle,

takim rozladowaniem uszkodzić sprawnej baterii "się nie da"
ogólnie:
Baterie litowo-jonowe powinny być ładowane 2 fazowo:
1. stałym prądem, aż ogniwo osiągnie 4,20 V
2. stałym napięciem 4,20 V, aż prąd spadnie do zera (dla pewnych typów ogniw Li-ion o napięciu znamionowym 3,70V napięcie ładowania wynosi 4,10 V na ogniwo)
Nie należy rozładowywać ogniw Li-ion do napięcia niższego niż 2,8V na ogniwo!
no niby nie da się uszkodzić ale niektóre egzemplarze Kaisera wskakiwały w bootloader i niedało się ich w żaden sposób ruszyć, może były uszkodzone, a może w Touch Pro już niema takiego zagrożenia...

*

Offline grzegorzSA

• **
  • 201
  • Sprzęt: Qtek 8500, HTC TP
« Odpowiedź #93 dnia: Październik 18, 2008, 17:01:55 »
no niby nie da się uszkodzić ale niektóre egzemplarze Kaisera wskakiwały w bootloader i niedało się ich w żaden sposób ruszyć, może były uszkodzone, a może w Touch Pro już niema takiego zagrożenia...
czyli to bardziej Kaisera problem niż ogniw ;-)

*

Offline brent

• **
  • 174
  • Sprzęt: Cala kolekcja :)
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 18, 2008, 18:31:40 »
Ja wczoraj dzwoniłem do CRC - teraz już pod inna nazwą - i powiedzieli, że oni tylko naprawiają sprzęty, bez możliwości wymiany ich na nowe. W poniedziałek wybieram się do swojego sprzedawcy i zobaczymy co się urodzi - wymiana czy serwis.

No coz, pisalem, ze moj przypadek byl specyficzny i innym moze sie wymiana nie udac. Zreszta u mnie takze oficjalnie nie wymieniono calego zestawu. Opis naprawy: "wymiana plyty glownej".

A co do baterii: to jest nowka sztuka po pierwszm ladowaniu, wiec wg. mojego doswiadczenia ma teraz tylko czesc docelowej pojemnosci. Ale i tak jest lepiej. W ciagu 11h zjadl 45%, ale nie lezal spokojnie - przez 1,5h gmeralem w systemie, internetowalem, instalowalem jakies duperele, zabawialem sie backupami, GPSem itd. Moim zdaniem ten prosiak bedzie wytrzymywal 2x dluzej niz poprzedni. Co oznacza, ze jest beznadziejny, ale nie tragiczny. Zobaczymy. Dobije go dzisiaj i znowu nastawie na noc. Moze jutro przerzuce karte do G900 i pozwole prosiakowi z spokoju konsumowac baterie i to da jakies lepsze pojecie o jego apetycie.

Aha, jeszcze jedno - ten egzemplarz ma lepiej dzialajacy ekran dotykowy, w poprzednim trzeba bylo bardzo zdecydowanie naciskac rysikiem i bylo to czasami denerwujace.
W kolekcji m.in.: N9210i, Clie665, SPV, MDA3, FS720, A925, N9300, Qtek 8300, TYtN 1&2, iPhone2G, G900, Eee901, Raphael, E63, i780, i8000, i5700, C6-00, Kindle3G, iPhone4, Milestone, NookColor, SGS2

*

Offline morion69

• *
  • 78
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Kingston 8GB
« Odpowiedź #95 dnia: Październik 18, 2008, 18:37:04 »
11h zabawy i 45% zjedzone to jak dla mnie dobry wynik jak na to urządzenie... w końcu to nie jest zwykła komórka tylko dość wypasiony komputer... Ja do tej pory używałem Nokii N70 i weszło mi w krew codzienne zasypianie z ładowarką ;) W tamtym sprzęcie też zużycie baterii było duże a funkcjonalność była o niebo mniejsza niż w HTC TP... Więc jeśli przy intensywnym użyciu wytrzyma 48h to jak dla mnie jest dopuszczalny wynik.
..::jutro to dziś, tyle że jutro::..

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #96 dnia: Październik 18, 2008, 18:40:02 »
11h zabawy i 45% zjedzone to jak dla mnie dobry wynik jak na to urządzenie...

Gdyby to bylo 11h zabawy, to tak, ale to bylo 9,5 lezenia, a tylko 1,5 zabawy.
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2008, 08:28:09 wysłana przez brent »
W kolekcji m.in.: N9210i, Clie665, SPV, MDA3, FS720, A925, N9300, Qtek 8300, TYtN 1&2, iPhone2G, G900, Eee901, Raphael, E63, i780, i8000, i5700, C6-00, Kindle3G, iPhone4, Milestone, NookColor, SGS2

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #97 dnia: Październik 18, 2008, 18:46:33 »

No coz, pisalem, ze moj przypadek byl specyficzny i innym moze sie wymiana nie udac. Zreszta u mnie takze oficjalnie nie wymieniono calego zestawu. Opis naprawy: "wymiana plyty glownej".

A co do baterii: to jest nowka sztuka po pierwszm ladowaniu, wiec wg. mojego doswiadczenia ma teraz tylko czesc docelowej pojemnosci. Ale i tak jest lepiej. W ciagu 11h zjadl 45%, ale nie lezal spokojnie - przez 1,5h gmeralem w systemie, internetowalem, instalowalem jakies duperele, zabawialem sie backupami, GPSem itd. Moim zdaniem ten prosiak bedzie wytrzymywal 2x dluzej niz poprzedni. Co oznacza, ze jest beznadziejny, ale nie tragiczny. Zobaczymy. Dobije go dzisiaj i znowu nastawie na noc. Moze jutro przerzuce karte do G900 i pozwole prosiakowi z spokoju konsumowac baterie i to da jakies lepsze pojecie o jego apetycie.

Aha, jeszcze jedno - ten egzemplarz ma lepiej dzialajacy ekran dotykowy, w poprzednim trzeba bylo bardzo zdecydowanie naciskac rysikiem i bylo to czasami denerwujace.
możliwe że teraz lepiej skalibrowany został ekran dlatego lepiej chodzi

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #98 dnia: Październik 18, 2008, 18:49:50 »
moim zdaniem tak jak w diamoncie ekrany mają od dwoch roznych poroducentów i widac ekrany roznią sie nie tylko ciepłotą kolorów ale rowniez dotykiem
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #99 dnia: Październik 18, 2008, 19:59:40 »

Jak rozumiem rozładowujesz TP i później ładujesz go przez ileś godzin w ciągu nocy? Uważasz, że to dobry sposób na formatowanie baterii? Ja rozładowałem TP i później potrzymałem do fulla. I tak kilka razy. Czy to, że Ty zostawiasz TP na całą noc może mieć znaczenie w tym przypadku?

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 19, 2008, 07:27:23 »
Jak rozumiem rozładowujesz TP i później ładujesz go przez ileś godzin w ciągu nocy? Uważasz, że to dobry sposób na formatowanie baterii? Ja rozładowałem TP i później potrzymałem do fulla. I tak kilka razy. Czy to, że Ty zostawiasz TP na całą noc może mieć znaczenie w tym przypadku?

Od lat stosuje ta sama strategie i praktycznie zawsze osiagam czasy dzialania deklarowane przez producenta (jak uczciwy) lub przynajmniej w gornej strefie czasow innych uzytkownikow.

A strategia jest bardzo prosta - po zakupie nigdy nie laduje sprzetu od razu, zawsze rozladowuje do samego spodu, po czym nastawiam do ladowania, najlepiej na cala noc. Przez nastepne 7-10 cykli rozladowuje do zera i laduje pod korek, ale juz nie cala noc. Dzieki stosowaniu pelnego cyklu nie tylko chemia baterii jest w stanie osiagnac pelnie mozliwosci, ale takze elektronika sterujaca bateria ma okazje dobrze sie skalibrowac.

Potem, po tych 7-10 cyklach doladowuje juz kiedy chce, ale zawsze do pelna. Raz na kilka (znowu mniej wiecej 7-10 cykli) rozladowuje do samego spodu.

Jeszcze jedno - dobrze wykonanej baterii litowo-jonowej/polimerowej nie da sie uszkodzic przez nadmierne rozladowanie, bo jej elektronika na to nie pozwoli, odcinajac prad ponizej jakiegos woltarzu. Oczywiscie baterie mozna zalatwic na amen pozwalajac sie jej dalej rozladowywac samoczynnie, wtedy spadnie ponizej krytyczngo napiecia i doopa. Mozna tez skutecznie zabic baterie zostawiajac sprzet na bardzo dlugo (tydzien) podpiety do ladowarki, w ten sposob ludzie najczesciej wykanczaja baterie w laptopach.

BTW: nowy prosiak wytrzymal po pierwszym ladowaniu 21h, w tym 4h zabawy. Nie jest zle :)
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2008, 08:22:25 wysłana przez brent »

*

Offline morion69

• *
  • 78
« Odpowiedź #101 dnia: Październik 19, 2008, 10:49:08 »
  Mozna tez skutecznie zabic baterie zostawiajac sprzet na bardzo dlugo (tydzien) podpiety do ladowarki, w ten sposob ludzie najczesciej wykanczaja baterie w laptopach.

no i tu się akurat nie zgodzę... mam laptopa Asusa już 2 lata i w zasadzie głównie działa jako stacjonarka... moge lekko stwierdzić że w ciągu 2 lat około 23,5 miesiąca jest podłaczony do prądu i nie tak dawno jak wczoraj na baterii wytrzymał ok 2,5 godziny... no chyba że mam jakąś super wypasioną baterię do której nie stosuje się Twojej teorii ;)

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #102 dnia: Październik 19, 2008, 11:15:03 »

no i tu się akurat nie zgodzę... mam laptopa Asusa już 2 lata i w zasadzie głównie działa jako stacjonarka... moge lekko stwierdzić że w ciągu 2 lat około 23,5 miesiąca jest podłaczony do prądu i nie tak dawno jak wczoraj na baterii wytrzymał ok 2,5 godziny... no chyba że mam jakąś super wypasioną baterię do której nie stosuje się Twojej teorii ;)

Niech mnie ktos w razie czego poprawi, natomiast moj aktualny stan wiedzy jest nastepujacy.

Standardowo wyglada to tak, ze po naladowaniu baterii laptop (i kazde inne urzadzenie) przechodzi na niewielki prad podtrzymujacy. To wlasnie ten prad formuje baterie, dlatego na poczatku zaleca sie trzymanie na ladowarce przez kilka(nascie) godzin po osiagnieciu 100%. I nie ma problemu, jest trwa to kilkanascie lub nawet kilkadziesiat godzin. Ale po bardzo dlugim czasie ten prad zabija baterie. Jesli bios pisali inteligentni ludzie, po pewnym czasie laptop udcina prad podtrzymujacy i pozwala baterii na samoczynne rozladowywanie, co pewien czas ladujac ja normalnie. I byc moze dlatego twoj Asus dziala. Moze to byc tez zasluga inteligentnego modulu sterujacego w baterii. Niestety wiekszosc lapkow zabija w koncu baterie. Sposrod moich znajomych traktujacych laptopy jako stacjonarki, 100% zniszczylo baterie w ciagu roku, polora. Trzymaja im tyle, ze ledwie starcza na start windows. A mobilnie uzyli tych komputerow kilka lub najwyzej kilkanascie razy.
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2008, 11:17:43 wysłana przez brent »

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 19, 2008, 11:23:25 »
więc dlatego wyjmuje się baterie jak laptop jest ciągle na zasilaczu :P bateria się niezużywa a jakby co wciąż jest pełna bo prawie wogule nietraci nałądowania :P

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #104 dnia: Październik 19, 2008, 11:56:26 »
To ja też mam chyba jakiegoś specjalnego lapka, albo te wszystkie teorie są o kant d... rozbić ;) Mam Acera, który ponad pół roku chodzi praktycznie tylko na zasilaczu, zasilanie nie odłączam na noc, bateria cały czas jest w lapku a do tej pory nie straciła prawie nic ze swojej znamionowej pojemności (czasy czuwania teraz są prawie identycznie jak zaraz po zakupie).

więc dlatego wyjmuje się baterie jak laptop jest ciągle na zasilaczu język bateria się niezużywa a jakby co wciąż jest pełna bo prawie wogule nietraci nałądowania język
Ja kupuje sprzęt o to żeby go używać a po to żeby odkładać go do szafki ;) Baterię w lapku traktuje jak UPS, kiedy zabraknie prądu mogę spokojnie dalej pracować i nie muszę martwić się o swoje dane.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #105 dnia: Październik 19, 2008, 13:14:40 »
To ja też mam chyba jakiegoś specjalnego lapka, albo te wszystkie teorie są o kant d... rozbić ;) Mam Acera, który ponad pół roku chodzi praktycznie tylko na zasilaczu, zasilanie nie odłączam na noc, bateria cały czas jest w lapku a do tej pory nie straciła prawie nic ze swojej znamionowej pojemności (czasy czuwania teraz są prawie identycznie jak zaraz po zakupie).

więc dlatego wyjmuje się baterie jak laptop jest ciągle na zasilaczu język bateria się niezużywa a jakby co wciąż jest pełna bo prawie wogule nietraci nałądowania język
Ja kupuje sprzęt o to żeby go używać a po to żeby odkładać go do szafki ;) Baterię w lapku traktuje jak UPS, kiedy zabraknie prądu mogę spokojnie dalej pracować i nie muszę martwić się o swoje dane.
wyjmowanie baterii zmniejsza zużycie bo jak bateria jest w środku to prąd do zasilania kompa przechodzi przez baterie zamiast bezpośrednio z zasilacza :P ale to już jak kto woli :P koniec OT z mojej strony :P

*

Offline morion69

• *
  • 78
« Odpowiedź #106 dnia: Październik 19, 2008, 14:45:04 »
to nie akumulator samochodowy, baterie mają elektroniczną blokadę zapobiegającą przeładowywaniu, i jeśli podłaczając laptopa do zasilacza bateria zostaje naładowana to prąd już przez nią nie leci tylko normalnie zasila laptopa, a bateria tak samo się zużywa jakbyś w pełni naładowaną wyjął z laptopa...

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #107 dnia: Październik 19, 2008, 15:22:51 »
źle mnie zrozumiałeś :P gdy bateria jest podłączona to laptop ciągnie prąd z baterii mimo że zasilacz jest podłączony :) nie miałem na myśli przeładowania a to że to tak jakby akumulator się nieco rozładowywał i był jednocześnie podładowywyany

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #108 dnia: Październik 19, 2008, 15:45:55 »
gdy bateria jest podłączona to laptop ciągnie prąd z baterii mimo że zasilacz jest podłączon
To jest wiedza fachowa czy forumowa? ;)
Idąc tym tokiem rozumowania laptop bez baterii na samym tylko zasilaniu sieciowym nie powinien się w ogóle uruchomić z powodu baterii która zamykała by obwód :)
Zaczynamy robić niezły OT więc chyba lepiej skończyć dyskusję na ten temat.
FXP208 - CM10

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #109 dnia: Październik 19, 2008, 16:56:42 »
gdy bateria jest podłączona to laptop ciągnie prąd z baterii mimo że zasilacz jest podłączon
To jest wiedza fachowa czy forumowa? ;)
Idąc tym tokiem rozumowania laptop bez baterii na samym tylko zasilaniu sieciowym nie powinien się w ogóle uruchomić z powodu baterii która zamykała by obwód :)
Zaczynamy robić niezły OT więc chyba lepiej skończyć dyskusję na ten temat.

inaczej mówiąc gdy bateria jest wyjęta prąd z zasilacza idzie na zasilanie komputera ale gdy bateria jest włożona prąd jest kierowany przez baterie aby podtrzymać poziom naładowania ;) więcej o tym dopiero się nauczę dopiero pierwszy rok informatyki skończyłem :P

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #110 dnia: Październik 19, 2008, 21:49:24 »
Wracajac do tematu:
- nowy prosiak jest po drugim ladowaniu
- odpiety od cyca 12h30m temu
- w tym czasie 55 minut rozmow
- 30 minut lazenia z aparatem foto (BTW: nie dziala tryb GPS)
- 20 minut internetowania
- 15 minut automapy
- 20 minut innych zastosowan
- podswietlenie auto
- zostalo 38%

Mniej wiecej osiagnal tym samym wydajnosc mojego Kaisera. Oczywiscie przy zalozeniu, ze to 38% to prawda, a przy pierwszych ladowaniach ze wskazaniami bywa bardzo roznie.

*

Offline morion69

• *
  • 78
« Odpowiedź #111 dnia: Październik 19, 2008, 22:06:28 »
Po 60h używania TP z commgrpro wystawiłem dwa pliki logów... więcej nie mogę narazie bo będę w rozjazdach więc sory;)
może to się do czegoś Wam przyda...:)
www.magicom.net.pl/bateria.rar

pozdrowionka

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #112 dnia: Październik 19, 2008, 22:30:18 »
Po 60h używania TP z commgrpro wystawiłem dwa pliki logów... więcej nie mogę narazie bo będę w rozjazdach więc sory;)
może to się do czegoś Wam przyda...:)
www.magicom.net.pl/bateria.rar

pozdrowionka

link zdechły :P

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #113 dnia: Październik 19, 2008, 22:44:28 »
link zdechły :P

Przed chwila byl calkiem zywy - sciagnalem, zalaczylem.

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #114 dnia: Październik 19, 2008, 23:06:07 »
u mnie za każdym razem wyskakuje "Not Found" :P

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #115 dnia: Październik 20, 2008, 00:38:10 »
po wstepnej analizie widze ze macie pobor pradu na czuwaniu 10-11mA a ja glownie 20-25mA
wiec to nie wina bateri

« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2008, 16:35:40 wysłana przez slawrumia »
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #116 dnia: Październik 20, 2008, 16:10:55 »
To i ja podrzucę swój log z 6 godzin używania Rafałka.
FXP208 - CM10

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 20, 2008, 16:28:17 »
widze to samo 10-11mA a ja sie zastanawilem jakim sposobem innym trzyma dwa razy dłużej
zrobilem HR moze mniej o jakies 2-3 mA ale i tak powyzej 20mA

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #118 dnia: Październik 21, 2008, 11:31:47 »
A jak wam sie udaje uzyskiwac takie fajne, spojne logi? Bo u mnie nic sie nie zapisuje w trybie uspienia, przy recznym wybudzaniu zapisuje jakies bzdury typu 300-500 mA, a jak ustawie automatyczne wybudzanie na ulamek sekundy co pewien czas, to zapisuje na przemian 8-9 mA i cos kolo 300 mA - i wychodzi wykres typu pila.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #119 dnia: Październik 21, 2008, 13:20:19 »
zauwazylem ze logi zawierają tylko zmiany, poki pobor pradu sie nie zmieni to przez caly okres jest ostatni stan, ale bateria raczej tylko spada i jesli tam stoi to kolejna ciekawostka ale to juz raczej pozostaje sie cieszyc zawsze mniej pradu chlipie