Tragiczna bateria w Touch Pro - final

• 155 Odpowiedzi
  • 18443 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JaroKolo

• **
  • 127
  • Sprzęt: SPV M3000 => Eten X500 => Raphael => HD2 ;-)
Odp: Tragiczna bateria w Touch Pro - pierwszy wniosek
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 15, 2008, 12:42:19 »

1. Przy testowaniu wlaczonego prosiaka koniecznie trzeba doprecyzowac jasnosc podswietlenia. Bez tego wyniki mozna rozbic o kant. Najrozsadniej przyjac max bez automatu.

2. W przypadku Wifi wazne jest to, czy jest zestawione polaczenie, jaka jest moc i jakosc sygnalu, no i czy w razie zerwania polaczenia Wifi sie wylacza.

3. Zdecydowanie bardziej od wariantu Wifi/BT przydal by sie test z obciazeniem procesora/akceleratora, np. MP3 czy odtwarzanie filmow. Najlepiej odtwarzanie w kolko jakiegos typowego pliku jak chocby trailer Matrixa.

4. CommMgrPro ma bardzo sympatyczna opcje zapisywania logu - sa tam godzina, data i procent naladowania baterii. Takie wyniki mozna zaimportowac potem do Excela i wyczyniac z nimi co sie chce, analizowac, przeliczac, rysowac wykresy.

ok. warunek podstawowy: na goły rom - dowolny, ale trzeba podać numer,  zainstalowany tylko CommMgrPro i później udostępnienie jego logu  :grin:

WARIANT A - po 12h ładowania z sieci oryginalną ładowarką bez SIM, i pamięci, tryb samolot,  podświetlenie na full i nie wyłącza podświetlenia ani urządzenia.

Jeżeli ktoś chce jeszcze poprawić warunki wariantu A testu bateryjki to czekam na uwagi i rady  :grin:

co do reszty - za obciążenie procka odpowiada software. Wcześniej pisałem, że powinno to być również przedmiotem testów  :ok: Natomiast sprzęt też trzeba zweryfikować pod kątem co z niego najbardziej ciągnie baterię. Proponuję dalszą dyskusję nad doprecyzowaniem i utworzeniem kolejnych optymalnych wariantów raz BT, dwa WiFi, trzy co wydaje mi się najtrudniejsze - najtrudniejsze radia, cztery softwaru i tu może a nawet musi być kilka kolejnych punktów.

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #61 dnia: Październik 15, 2008, 22:56:54 »
94h - dalej 38%... naprawde mu odwaliło ;)
szarik.rcm piszę te spostrzeżenia głównie dlatego, że do tej pory używałem różnych romów i wydajność baterii mnie nie zadawalała, ale w piątek wieczorem wrzuciłem ROM 1.6Lite i jak zwykle ładowałem baterię przez noc, a od soboty rana nie podłączałem go do ładowarki:) nie wiem narazie jak to możliwe, ale albo bateria nagle uformowała się i teraz działa jak powinna, albo soft nie drenuje baterii jak w poprzednich wersjach...

Właśnie powiedziałeś ciekawą rzecz. Ktoś kiedyś wrzucił posta, że im dłużej ładuje TP tym dłużej trzyma bateria. Ty mówisz, że ładowałeś całą noc. A ja ostatnio zauważyłem, że jak wyłączę z ładowania zaraz po osiągnięciu 100% to mija chwila i już mam 99%, a jak dłużej potrzymam TP na ładowaniu tz. podtrzymującym, czyli po osiągnięciu już tych 100%, to dłużej mu zajmuje zejście ze 100% do tych 99%. Trochę to zawile wytłumaczyłem, ale mam nadzieję, że rozumiecie :ok:
A co do testów, to uważam, że niestety zarówno WiFi jak i moduł GSM uzależnione są od zbyt wielu czynników, takich jak siła zasięgu, jakość sygnału, ograniczane nawet przez ściany domu czy drzewa w okolicy. Niestety o ile z WiFi można zrezygnować o tyle z GSM chyba nie bardzo się da i nie ma to sensu, bo w końcu to chyba GSM jest najbardziej, moco-żerny.
PS. dziś znowu mi ekran zaśnieżył, ale nie trwało to dłużej jak 10 min i zrobiłem mu SR, dzięki czemu obyło się bez straty baterii.

*

Offline morion69

• *
  • 78
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Kingston 8GB
« Odpowiedź #62 dnia: Październik 16, 2008, 07:52:45 »
117h - 27% :)
z tym ładowaniem baterii nie jest do końca tak jak piszesz... za każdym razem dawałem TP do ładowania na noc, więc ładował się tak średnio ok. 7-8h i nie było różnicy w działaniu... jedyną jak narazie przyczyną dłuższej żywotności baterii jest dla mnie soft 1.6Lite, ponieważ tylko to zmieniło się jak zaczął dłużej trzymać... co najważniejsze na wygaszonym ekranie zużycie jest naprawde minimalne, od wczorajszego wieczora, przez ok 8-9h nie spadł nawet 1% :)
Co do testów baterii to nie twierdzę że trzeba rezygnować z modułu GSM, ale tylko wyłączenie wszystkich odbiorników radiowych gwarantuje jednakową pracę w każdych warunkach...
..::jutro to dziś, tyle że jutro::..

*

Offline grzegorzSA

• **
  • 201
  • Sprzęt: Qtek 8500, HTC TP
« Odpowiedź #63 dnia: Październik 16, 2008, 08:29:20 »

ten wynik jest wbrew fizyce... :wink:

*

Offline majkeljj

• **
  • 129
  • Sprzęt: HTC Touch Pro, HTC 7 Mozart
« Odpowiedź #64 dnia: Październik 16, 2008, 08:34:24 »
no mi sie udało wyciągnąc 48 h przy firmowym romie,włączonym GSM i HSDPA, ale TP byl normalnie używany nawet GPS dzialal z jakies 40 min. Niestety do testu nie mogę się przyłączyć bo muszę korzystać z urządzenia ;)

*

Offline roboepa

• *
  • 68
  • Sprzęt: HTC TouchPro
« Odpowiedź #65 dnia: Październik 16, 2008, 08:50:25 »
:O
Tobie chyba się popsuł ten telefon. Wyślij do serwisu.  :mrgreen:
Ja jeszcze na 2.0, przy włączonym BT, kilkoma rozmowami i zabawami w pasjansie wyciąga około 2,5 doby. Uważałem ten wynik za całkiem niezły, ale to co się dzieje na Twoim TP to przechodzi najśmielsze oczekiwania. :ok:

... jedyną jak narazie przyczyną dłuższej żywotności baterii jest dla mnie soft 1.6Lite, ponieważ tylko to zmieniło się jak zaczął dłużej trzymać... co najważniejsze na wygaszonym ekranie zużycie jest naprawde minimalne, od wczorajszego wieczora, przez ok 8-9h nie spadł nawet 1% :)
A ile Ci wytrzymywał na poprzednim ROMie? Jak duża różnica w stosunku do poprzednich?
Robert

*

Offline morion69

• *
  • 78
« Odpowiedź #66 dnia: Październik 16, 2008, 08:53:34 »
pisałem wczesniej, że miałem chyba wszystkie poprzednie ROMy jakie na tym forum się ukazywały i ostatni 2.0 wytrzymał max 48h, ale jak pisałem bateria przy odpaleniu czegokolwiek poprostu znikała w oczach :)

*

Offline grzegorzSA

• **
  • 201
« Odpowiedź #67 dnia: Październik 16, 2008, 09:07:29 »
Policzmy...
1340mAh pojemność baterii
dzielimy na 117h czasu pracy
to daje średnio 11,45mA poboru prądu.
Zakładając oczywiście całkowite rozładowanie baterii a to jest niemożliwe.
Założyć trzeba że do wykorzystania mamy ok. 1250mAh - to da średni prąd 10,68mAh
Do tego dodajmy że urządzenie jeszcze było używane i jeszcze ma 27% pojemności.
W to - to już nie uwierze że tak można...

*

Offline morion69

• *
  • 78
« Odpowiedź #68 dnia: Październik 16, 2008, 09:13:35 »
nie no oczywiście, pisze tak dla jaj żeby nabić troche postów...  :S

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #69 dnia: Październik 16, 2008, 11:45:36 »

wielka prosba odpal ten programik i przetestuj ze 100h a potem export history
 CommMgrPro. http://www.commmgrpro.com/

bedziemy bardzo wdzieczni, bedzie mozna zglebic tajemnice jakim sposobem tak sie dzieje
po exporcie current i battery mozna pliki txt wrzucic do excela i przyjrzec sie dokladnie wynikom w wartosciach
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline morion69

• *
  • 78
« Odpowiedź #70 dnia: Październik 16, 2008, 11:48:39 »
ok dobiję go do końca, a potem przetestuję tym softem :)
a tak wogóle to: 121h i dalej 27% :)

« Odpowiedź #71 dnia: Październik 16, 2008, 12:06:58 »
przepraszam wszystkich ale to co tu piszecie to jest chore "a jak laduje to mi sie grzeje, a ja mam po tylu i tylu 40%, a ja po tylu i potylu 39,5% a mi trzyma a mi nie trzyma a ja mam 2% mniej czy wyslac do serwisu?" mam wrazenie ze 70% (znowu te procenty) przesiadlo sie ze zwyklych komorek a to jest HTC Touch Pro (pda) (pocket) (cos tam z windows mobile) to nie nokia samsung sony ericsson to mozesz ustawiac przestawiac robic z nim co chcesz ma praktycznie wszystkie w tej chwili
(U NAS) dostepne standardy wiec bawisz sie i to musi pozerac baterie (nie mialem w tym tygodniu z bytnio czasu wiec korzystalem tylko z telefonu wytrzymal 6 dni)

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #72 dnia: Październik 16, 2008, 13:10:37 »
przepraszam wszystkich ale to co tu piszecie to jest chore "a jak laduje to mi sie grzeje, a ja mam po tylu i tylu 40%, a ja po tylu i potylu 39,5% a mi trzyma a mi nie trzyma a ja mam 2% mniej czy wyslac do serwisu?" mam wrazenie ze 70% (znowu te procenty) przesiadlo sie ze zwyklych komorek a to jest HTC Touch Pro (pda) (pocket) (cos tam z windows mobile) to nie nokia samsung sony ericsson to mozesz ustawiac przestawiac robic z nim co chcesz ma praktycznie wszystkie w tej chwili
(U NAS) dostepne standardy wiec bawisz sie i to musi pozerac baterie (nie mialem w tym tygodniu z bytnio czasu wiec korzystalem tylko z telefonu wytrzymal 6 dni)
jakbys choc troche poczytał, to bys sie dowiedział ze te 70% ma problem bo im nie trzyma nawet jakby nie uzywali niczego i bylby na samym czuwani nie wytrzymał 6dni, a Twój nie dosc ze wytrzymał na czuwaniu to jeszcze korzystałes z telefonu
wiec jakbys zechcial pomoc a nie sie przechwalać  to prośba odpal ten programik i przetestuj ze 100h a potem export history
CommMgrPro. http://www.commmgrpro.com/
zebysmy mogli dojsc do przyczyny powodu ze pozostałe 70% tak nie ma
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline brent

• **
  • 174
  • Sprzęt: Cala kolekcja :)
Odp: Tragiczna bateria w Touch Pro - final
« Odpowiedź #73 dnia: Październik 16, 2008, 17:50:11 »
Obiecywany przeze mnie w tytule final jest tylez pozytywny, co niczego nie wyjasniajacy. Pewnie wiekszosc z Was sie domysla  :wink:  -  tak tak, to nasza stara, dobra znajoma: WYMIANA PLYTY GLOWNEJ.

A wiec najwieksza zagadka ostatnich tygodni pozostala niewyjasniona  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 17:52:26 wysłana przez brent »
W kolekcji m.in.: N9210i, Clie665, SPV, MDA3, FS720, A925, N9300, Qtek 8300, TYtN 1&2, iPhone2G, G900, Eee901, Raphael, E63, i780, i8000, i5700, C6-00, Kindle3G, iPhone4, Milestone, NookColor, SGS2

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #74 dnia: Październik 16, 2008, 18:01:10 »
Tzn. wymienili od tak bez oporów ? jestes juz po wymianie ?  napisz troszke wiecej jak to teraz wyglada ?

Standby time:
Up to 462 hours for WCDMA
Up to 367 hours for GSM

ile teraz trzyma 200-300  :E

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #75 dnia: Październik 16, 2008, 18:28:02 »
Tzn. wymienili od tak bez oporów ? jestes juz po wymianie ?  napisz troszke wiecej jak to teraz wyglada ?

Dzwonilem przed chwila, sprzet oddany wczoraj, a dzisiaj do odbioru z adnotacja o wymianie plyty glownej. Dzisiaj juz nie zdarze sie tam wybrac, jutro odbiore i potestuje.
W kolekcji m.in.: N9210i, Clie665, SPV, MDA3, FS720, A925, N9300, Qtek 8300, TYtN 1&2, iPhone2G, G900, Eee901, Raphael, E63, i780, i8000, i5700, C6-00, Kindle3G, iPhone4, Milestone, NookColor, SGS2

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #76 dnia: Październik 16, 2008, 18:38:04 »
jak pomoze to tez oddam, jakby nie bylo to bedzie najprostsze rozwiązanie

*

Offline MoVeR

• 35
« Odpowiedź #77 dnia: Październik 17, 2008, 00:14:03 »
Jest jeszcze smieszniej - robie wlasnie od paru godzin test, z ktorego powoli zaczyna wynikac, ze nawet w trybie "samolot" wytrzymuje tyle samo  :mad:

(...)
uogolniajac, spada mi jakies 10% na dobe.

czyli z tego mam rozumiec iz po 5 dobach masz 50% naładowania baterii???

wnioskuje to po niecalych 2 dobach takiego uzytkowania i poboru energii. nigdy dluzej nie wytrzymalem nie bawiac sie nim ;) czesto gram, korzystam z wifi czy gps'u, a wtedy bateria w oczach maleje ;)

*

Offline venor

• 275
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #78 dnia: Październik 17, 2008, 02:14:55 »
Informacja z serwisu HTC

"Power Measurement Test

Main board leakage current Test Procedure

This is a quick method to measure if any abnormal leakage current on main board
which caused high power consumption compare to GOOD main board.

(1) Requirement:
- Control box

Equipment list

1. Control box

2. 4 colors cable
Cable A: Red
Cable B: Yellow
Cable C: Green
Cable D: Black

C. types Jig
Jig - E (3 pins-Short)

Equipment set up
1. Connect control box and jig through
3 colors cable with red, black and yellow

2. Set up each button by row A~D
according to product specification
Following is an setting for Diamond

It means, press button A0,B8,D0

A-fiolet
B-żółty
C-niebieski
D-biały

3. Install jig to device
(the photo is for reference only)

Start testing
1. Turn on control box power button

2. Press Power button to turn on the
Device

3. In “main page”, Check phone status,
Click “Turn on flight mode”
Set the unit to :
* Flight mode
* Make sure all RF function is off (phone,
BT, Wifi..)

Idle current test
4. Measure Idle mode current. Idle current
value must under 80mA, if over the
criteria, it means M/B failed, please
replace M/B for repair.

Sleep current test
5. After idle current checked, Switch OFF
the unit. Unit is turn off and no display.
sleep current value must under 3mA, if
over the criteria, it means M/B failed,
please replace M/B for repair.

Conclusion:
If current consumption is passed at both of idle and sleep mode, it means M/B is GOOD. If
there is any item FAILED at idle or sleep mode, it means M/B is failed, please replace M/B
for repair."

Myśle ,że się przyda ;-)

Zachęcam do sprawdzenia poniższego  ROM`u ;-)
[ROM] [ENG] [READY] ROMeOS² v1.12 (B20755)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=426099
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2008, 02:23:28 wysłana przez venor »
DEVICE: HTC Touch HD (Blackstone)

*

Offline venor

• 275
« Odpowiedź #79 dnia: Październik 17, 2008, 03:27:07 »
Następne przydatne informacje:

The Definitive Better Battery Life Guide, Part 1
Posted by Anton D. Nagy
September 1st, 2008 at 12:15 AM
Here are some general tips for improving your Windows Mobile Professional device’s battery life, allowing you to gain some more power and minutes, maybe hours, between charging cycles. These tricks do not involve any special skills and are not referring to deep changes, are just some easy usability tricks.

# Go to Start, Settings, Personal, Phone, Band and select “GSM” network in the first box plus your provider’s frequency. Leaving everything to auto makes your device periodically search for available UMTS signal and frequencies, thus draining your battery faster by constant Radio (signal) search

# Go to Start, Settings, Connections, Beam and Uncheck “Receive all incoming beams”. Leaving the box checked will make your device stand by for any beam activity (For explanation on the term “beam”, please read the OBEX Inbox article)

# Go to Start, Settings, Connections, Bluetooth and disable Bluetooth. Leaving your Bluetooth turned on will make your Bluetooth hardware constantly drain some valuable battery

# Go to Start, Settings, System, Screen (Start, Settings, System, Power or Start, Settings, System, Backlight on some devices) and set the lowest timeout in seconds for backlight. This way you save some battery power having your device’s backlight turn off instead of being prolong active.

# While you are there, adjust backlight intensity while on battery according to your needs. Keeping backlight at its maximum level consumes more power.

We’re following-up on our battery life improvement tips with Part 2 of The Definitive Better Battery Life Guide for Windows Mobile Professional devices. Again, these tricks do not involve any special skills and are not referring to deep changes, are just some easy usability tricks.

# Go to Start, Settings, System, Power and set the lowest timeout in seconds for device Turn off. This way you save some battery power having your device go to sleep when you no longer use it after that period of time.

# Turn off your Data connections. Being constantly connected to your data connection (either G, E or 3G) increases battery usage even if you are not actually sending or receiving data through it, because it keeps your radio and device active.

# It is always a good practice to check for running applications, services and processes in the background, as well as really closing applications instead of having Windows default minimize behavior. Some of these might really drain the memory while being active in the background.

# For those devices that have a Light sensor and a G Sensor (like Diamond and Raphael), it is a good practice to increase the polling interval of these sensors (you can do it with the already reviewed schaps’ Advanced Configuration Tool v.3) to 0.5 – 1 second. Constantly polling sensors increases battery usage.

# Some other steps you can take is keeping your devices up to date with Manufacturer’s updates. These usually include newer build, optimized drivers and Radio updates (not as is FM Radio, but the Hardware part of the device responsible with communications: GSM, UMTS, Bluetooth, WiFi, GPS, etc.)

# Connect your devices to a charger (wall or USB) whenever you have the opportunity. Li-Ion batteries, unlike NiCd batteries, perform best when they are frequently charged.

B)
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2008, 03:46:30 wysłana przez venor »

*

Offline venor

• 275
« Odpowiedź #80 dnia: Październik 17, 2008, 05:06:57 »

polecam programik HTC:)
["Napiecie naładowanego akumulatora musi wynosić minimum 3,75V pod obciążeniem"]

http://buzzdev.net/components/com_simpleboard/uploaded/files/PowerDetect.rar

ewentualnie acbPowerMeter

http://www.mobiletopsoft.com/pocket-pc/download-acbpowermeter-1-1.html

"Kalibracja akumulatora za pomocą wyładowywania w trybie BL.
Pomaga
sprawdzić co się dzieje z energią akumulatorów i jaką mają w chwili obecnej pojemność.

pewnej procedury reformatowania aku( z xda-dev)
1. Naładuj do pełna 100% za pomocą oryginalnej ładowarki a nie  USB.
2. Przełacz na tryb BL ( bootloader mode) (backlight+power+reset) i zostaw do pełnego wyładowania - aż się sam wyłączy.
3. Powtórnie naładuj do pełna 100% za pomocą oryginalnej ładowarki a nie  USB.
4. Ustaw podświetlenie ekranu na max i wyłącz automatyczne wyłączanie.
5. Odłącz od ładowarki i czekaj do pełnego wyładowania i wyłączenia.
6. Powtórz od kroku 3, a następnie ustaw swoje wartości podświetlenia i wyłączania.
7. To koniec procedury  :)) "
 :smile:

jest jeszcze programik "40iPlay" ["czytelny wykres ładowania/rozładowania baterii w ciągu ostatnich 12 godzin plus procent naładowania, voltaż, amperaż i temperatura baterii"]

"Serwis HTC - zgodnie z opisem ,napięcie akumulatora poniżej poziomu 3.65 V jest krytyczne dla odpalenia systemu"

Napisane: Październik 17, 2008, 04:29:00
cd. informacje z serwisu HTC:

"Battery rundown test procedure

Test Requirement:
-Windows 2000/XP
-USB Cable
-ActiveSync 4.2 above (WINCE 6.0 should use ActiveSync 4.5)
-Master Unit
-Battery in Warranty
Caution: Please charge your unit to full capacity for battery (until the green light
is displayed) before doing the test.

TEST PROCEDURE

Connect device to PC
I. Setting and allow USB
connections in Microsoft
ActiveSync.
II. Connect your device and desktop/
or laptop via USB cable.
III. Check the pop-up message from
Microsoft ActiveSync when
device is synchronized with PC.

Copy the Battery Rundown tool into the device
IV. Make a folder in the device.
V. Copy PowerDetect.exe into the
folder.

Battery Rundown-1
VI. Adjust the Backlight brightness
into the maximum level on battery
power.

Battery Rundown-2
VII. uDrinsa obffl eb aTcklight if device
is not used for in Battery power.

Battery Rundown-3
VIII. Execute PowerDetect.exe under
WinCE

Battery Rundown-3
IX. Set the Sleep as 1hour
X. Set the Record as 2Mins

Battery Rundown-4
XI. After running 1 hour, the test will be
finished.
XII. Press the Power Button to turn on the
power.
XIII. Click ok to quit the program.

Battery Rundown-5
XIV. Test result is generated into the log
file as PowerCap(x).

Battery Rundown-6
XV. Tag the log file to check the capacity.

Caution: If the capacity is under 70%,
Please replace a new battery."

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #81 dnia: Październik 17, 2008, 10:42:33 »
brent posprawdzaj TP i powiedz czy ta wymiana płyty głównej coś dała. Bo jeżeli tak to wysyłamy wszyscy do CRC. Ja niestety mam do nich kawałek, więc TP pojedzie pewnie DHL, co wydłuży czas naprawy :(
Napiszcie proszę jeszcze czy przy okazji wymiany płyty głównej, HTC przestał się wam wieszać, bo nie ukrywam, że to mnie najbardziej interesuje.

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #82 dnia: Październik 17, 2008, 10:46:38 »
brent posprawdzaj TP i powiedz czy ta wymiana płyty głównej coś dała. Bo jeżeli tak to wysyłamy wszyscy do CRC. Ja niestety mam do nich kawałek, więc TP pojedzie pewnie DHL, co wydłuży czas naprawy :(
Napiszcie proszę jeszcze czy przy okazji wymiany płyty głównej, HTC przestał się wam wieszać, bo nie ukrywam, że to mnie najbardziej interesuje.

Za godzine jade po prosiaka - jak tylko cos sensownego bede mogl powiedziec, dam znac. Pewnie za pare godzin.

BTW: a kolega venor ma u mnie browar - uwielbiam takie technikalia :)

*

Offline sivy

• **
  • 178
  • Sprzęt: htc touch pro
« Odpowiedź #83 dnia: Październik 17, 2008, 11:47:08 »
dobra to jeszcze ja dołoze 3 grosze w sprawie bateri.
orginalny rom, orginalne radio, włożona karta 8GB (ale to chyba nie ma znaczenia)

przedwczoraj wieczorem naładowany na 100%
cała noc normalna lezał, zadzwonił o 5:50, kilka sms'ów sprawdzenie poczty, okolo 1,5h godziny rozmów przez cały dzień, internet przez 20-30 min. po hsdpa. dzisiaj rano tak samo 5:50 pobudka, do teraz rozmowy okolo 45 minut, sprawdzenie poczty, kilka maili, kilka sms'ów i stan bateri 34%.

a i uważam że to całkiem nieżle, żeby nie było że płacze:)

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #84 dnia: Październik 17, 2008, 11:56:20 »
dobra to jeszcze ja dołoze 3 grosze w sprawie bateri.
orginalny rom, orginalne radio, włożona karta 8GB (ale to chyba nie ma znaczenia)

przedwczoraj wieczorem naładowany na 100%
cała noc normalna lezał, zadzwonił o 5:50, kilka sms'ów sprawdzenie poczty, okolo 1,5h godziny rozmów przez cały dzień, internet przez 20-30 min. po hsdpa. dzisiaj rano tak samo 5:50 pobudka, do teraz rozmowy okolo 45 minut, sprawdzenie poczty, kilka maili, kilka sms'ów i stan bateri 34%.

a i uważam że to całkiem nieżle, żeby nie było że płacze:)

to jakbys odpalił ten programik na dobe albo dwie  CommMgrPro. http://www.commmgrpro.com/ i wyeksportowal dwa pliki txt na koniec to by bylo miło

*

Offline sivy

• **
  • 178
  • Sprzęt: htc touch pro
« Odpowiedź #85 dnia: Październik 17, 2008, 12:03:59 »
mówisz i masz:)

ale sproboje w poniedzialek i wtorek, bo w weekend to staram się jak najmniej używać phona i testy moga być dość niemiarodajne.

soft sciągniety, w niedziele zainstaluje i naładuje na full i zrobie test.

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #86 dnia: Październik 17, 2008, 22:53:06 »
Odebralem dzisiaj prosiaka z CRC. Mimo adnotacji o wymianie plyty glownej, dostalem zupelnie nowy, zapakowany fabrycznie zestaw. Bardzo mi taka opcja odpowiada :) Wada tego rozwiazania jest niestety niemoznosc szybkiej i precyzyjnej oceny zuzycia pradu przez nowy egzemplarz - bateria jest oczywiscie takze nowa. Wlasnie koncze wyladowywac go do zera przed pierwszym ladowaniem, nastawie na noc i jutro zobaczymy.

Aha, zanim zarzucicie serwis zadaniami wymiany sprzetu - moj prosiak zostal kupiony w hurtowni "w celu dalszej odsprzedazy" i w zwiazku z tym oddalem do serwisu caly zestaw jako "przedsprzedaz", czyli na zasadach, na jakich sklep oddaje sprzet, w ktorym wykryl wade jeszcze przed sprzedaniem go. Tak wiec moze sie okazac, ze kupione "normalnie" prosiaki beda naprawiane na innych zasadach.

Dam jutro znac, jak wstepnie wyglada sytuacja z bateria.

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #87 dnia: Październik 18, 2008, 11:52:35 »
Widziałem sposób na tą baterie ale nie polecam go testować, sposób wygląda następująco:
Rozładować do zera i naładować do 100% 5 razy pod rząd, ale tak aby ostatnie kilka godzin działania było na stanie wstrzymania.

Metoda jest bardzo niepewna i trochę strach testować bo Kaiser czasem się psuł od takiego zabiegu a jak nie sam telefon to jego bateria doznawała uszkodzenia...
Podaje sposób dla tych odważnych :P

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #88 dnia: Październik 18, 2008, 12:11:35 »
najpierw trzeba porownac wyniki testow i stwierdzic czy to wina zwiekszonego poboru pradu czy zmniejszonej pojemnosci bateri,
jesli wyjdzie ze bateria slabo trzyma to juz jej wiele nie zaszkodzi
mam pytanie co to znaczy by ostatnie kilka godzin działania było na stanie wstrzymania ?

*

Offline grzegorzSA

• **
  • 201
« Odpowiedź #89 dnia: Październik 18, 2008, 12:42:59 »
Widziałem sposób na tą baterie ale nie polecam go testować, sposób wygląda następująco:
Rozładować do zera i naładować do 100% 5 razy pod rząd, ale tak aby ostatnie kilka godzin działania było na stanie wstrzymania.

Metoda jest bardzo niepewna i trochę strach testować bo Kaiser czasem się psuł od takiego zabiegu a jak nie sam telefon to jego bateria doznawała uszkodzenia...
Podaje sposób dla tych odważnych :P
takim rozladowaniem uszkodzić sprawnej baterii "się nie da"
ogólnie:
Baterie litowo-jonowe powinny być ładowane 2 fazowo:
1. stałym prądem, aż ogniwo osiągnie 4,20 V
2. stałym napięciem 4,20 V, aż prąd spadnie do zera (dla pewnych typów ogniw Li-ion o napięciu znamionowym 3,70V napięcie ładowania wynosi 4,10 V na ogniwo)
Nie należy rozładowywać ogniw Li-ion do napięcia niższego niż 2,8V na ogniwo!