Tragiczna bateria w Touch Pro - final

• 155 Odpowiedzi
  • 18393 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline brent

• **
  • 174
  • Sprzęt: Cala kolekcja :)
Odp: Tragiczna bateria w Touch Pro - pierwszy wniosek
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 12, 2008, 22:43:42 »
Nie chcę mędrkować, ale te opisy ile komu trzyma bateria w takim tworze jak TP jest trochę dziwne. To dlatego, że jest to kombajn, który ma na pokładzie mnóstwo wodotrysków a one uwielbiają prąd :). Ja kiedy się nie bawie i poprostu korzystam z tego urządzenia jak z normalnego telefonu to potrafi wytrzymać nawet około 4 dni. Wiadomo, że GPS, WiFi i inne bzdety pochłaniają prąd, mam jeszcze PDA Asusa i używam go właściwie tylko do nawigacji i kiedy pracuje w nim moduł GPS jakaś bardziej skomplikowana mapa to ono rzadko kiedy na baterii wytrzymuje 8 godzin. A to przecież tylko PDA bez telefonu i innych takich  pierdółek i baterią o takiej samej pojemności! Kupiłem TP przedewszystkim jako telefon, a wodotryki mają ułatwiać mi pracę i czesm uprzyjemnić życie :P a czas pracy baterii powiem szczerze, że miło mnie zaskoczył, bo ani we wspomnianym asusie, ani we wcześniej używanym przezemnie SE P990i bateria nie trzymała tak długo jak w TP. Ba gorzej jeśli powiem że w  głupim Siemensie M65 bateria potrafiła mi dnia całego nie wytrzymac a była nowa. Także lidziska powiadam nie narzekajcie bo jak na taką zabawkę to bateria i tak jest cierpliwa i pozwala na wiele.

Tylko problem polega nie na tym, ze nie jestesmy zadowoleni z czasu pracy na baterii. Chodzi o to, ze niektore prosiaki dzialaja wielokrotnie krocej, niz cala reszta. Moj np. lezy zupelnie nieuzywany od 19:00 (dzisiaj!), ma zrobiony HardReset, wylaczone absolutnie wszystko (3G, BT, WiFi, EDGE, GPS itd.) poza voice, wyjeta karte microSD, a juz zezarl 23% baterii! Gdybym mieszkal w normalnym kraju, nawet bym na tym forum nie zawracal nikomu glowy, ale niestety tu jest Polska i musze byc przygotowany na to, ze jutro w serwisie jakis idiota powie mi, ze:
a) przeciez telefon dziala, odpalaja sie kulki i o co mi chodzi
lub
b) ze ich technik nie zauwazyl nic nienormalnego i place 100 za ekspertyze
lub
c) serwis wykryl slady zalania i moge ich pocalowac w dupe
lub
d) mam czekac 8 tygodni na wymiane plyty glownej
lub
e) musza wyslac do ekspertyzy do Mozambiku

i tak dalej... Dlatego chce wiedziec, czy ktos inny ma taki problem i czy ewentualnie da sie go rozwiazac bez fatygowania sie do serwisu. Wyglada niestety na to, ze nie da sie  :(
W kolekcji m.in.: N9210i, Clie665, SPV, MDA3, FS720, A925, N9300, Qtek 8300, TYtN 1&2, iPhone2G, G900, Eee901, Raphael, E63, i780, i8000, i5700, C6-00, Kindle3G, iPhone4, Milestone, NookColor, SGS2

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 12, 2008, 23:03:03 »
a do ilu schodzisz moj diamond potrafi zejsc do 0% potem sie resetuje zamiast wylaczać, przy 10% potrafi jeszcze sporo pociągnąć

w kazdym razie wyproboj http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=109967.0
nie zaszkodzi a moze pomoze
E powinno byc zakratkowane

Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline morion69

• *
  • 78
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Kingston 8GB
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 13, 2008, 08:57:13 »
mój sprzęt narazie chodzi ok 26h i stan baterii 82%, 3G i wifi wyłaczone, ale włączony BT, w tym czasie kilka krótkich rozmów i kilka odebranych maili... Wnioski na dzisiaj... HTC TP jako telefon - nieźle, jako PDA - słabo...
mija 48h użytkowania na ROMie 1.6 z włączonymi opcjami jak wyżej i stan baterii pokazuje 70% :D... niemożliwe żeby SecondToday (którego w 1.6 nie ma) tak obciążał baterię ;)

edit:
tak sobie teraz pomyślałem... gdzie instalujecie soft, w urządzeniu czy na karcie pamięci... możliwe że jeśli soft jest na karcie to wtedy bardziej żre prąd... ja mam wszystko w urządzeniu oprócz Automapy teraz...
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2008, 09:00:18 wysłana przez morion69 »
..::jutro to dziś, tyle że jutro::..

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 13, 2008, 08:59:54 »
niemożliwe żeby SecondToday (którego w 1.6 nie ma) tak obciążał baterię :wink:
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy mało prawdopodobne ;)
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline majkeljj

• **
  • 129
  • Sprzęt: HTC Touch Pro, HTC 7 Mozart
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 13, 2008, 11:51:26 »
mija 48h użytkowania na ROMie 1.6 z włączonymi opcjami jak wyżej i stan baterii pokazuje 70% :D...
hmm ciekawe jak intensywnie używaleś TP, u mnie wytrzymuje 1,5 dnia, praktycznie tylko czytajac smsy i maile. Ja mam ROM 1.90

*

Offline morion69

• *
  • 78
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 13, 2008, 12:20:56 »
51h - 68%... :)
tak jak pisałem, kilka rozmów tel. kilka smsów i dzisiaj ze 3 maile... poza tym budzik o 6.00 ;)

*

Offline roboepa

• *
  • 68
  • Sprzęt: HTC TouchPro
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 13, 2008, 12:41:41 »
Widzę że niektórzy macie wgrane nowsze radio. Czy wszyscy u których wytrzymuje ponad 2 doby mają inne radio niż standardowo. Ja jeszcze na wersji 2.0, ale w każdej wersji telefon wytrzymywał mi troszkę ponad 2 doby max. Radia nie zmieniałem.
Robert

*

Offline morion69

• *
  • 78
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 13, 2008, 12:55:03 »
ja mam standardowe tylko ROM 1.6 :)

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 13, 2008, 13:48:38 »
W ramach ostatniej proby chce wgrac inny rom. I z tej okazji pytanie - czy mozna bez zostawiania sladow powrocic pozniej do oryginalnego ROMu i  SPL w celu unikniecia problemow z gwarancja? Mam z xda cos o nazwie "StockSPL_ForWarrantyOnly_SPL190_1.zip", nie mam jeszcze oryginalnego ROMu. Moze glupio robie, ale dopiero jutro bede mial czas pojechac do serwisu i mnie ten lezacy na stole lapczywy prosiak denerwuje  :mrgreen:
W kolekcji m.in.: N9210i, Clie665, SPV, MDA3, FS720, A925, N9300, Qtek 8300, TYtN 1&2, iPhone2G, G900, Eee901, Raphael, E63, i780, i8000, i5700, C6-00, Kindle3G, iPhone4, Milestone, NookColor, SGS2

*

Offline JaroKolo

• **
  • 127
  • Sprzęt: SPV M3000 => Eten X500 => Raphael => HD2 ;-)
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 13, 2008, 18:18:50 »
moj diamond potrafi zejsc do 0% potem sie resetuje zamiast wylaczać, przy 10% potrafi jeszcze sporo pociągnąć

A ja dzisiaj zaobserwowałem również coś dziwnego dotyczącego baterii. Miałem 51% i zrobilem mu SR. Po odpaleniu jakże wielkie było moje zdziwienie kiedy miałem zaledwie 29%  :D "Koń by się usmiał" Po chwilowej dezorientacji wpadłem na pomysł kolejnego SR i znowu zdziwko 48%  :shock: Wszystko trwało ok 2min  - 2 X SR. Czy to potrafi ktoś logicznie wytłumaczyć?? Właściwie bateria to dla mnie jedyny na tę chwilę widoczny mankament Prosiaka.
Napisane: Październik 13, 2008, 18:04:13
Nie chcę mędrkować, ale te opisy ile komu trzyma bateria w takim tworze jak TP jest trochę dziwne. To dlatego, że jest to kombajn, który ma na pokładzie mnóstwo wodotrysków a one uwielbiają prąd :). Ja kiedy się nie bawie i poprostu korzystam z tego urządzenia jak z normalnego telefonu to potrafi wytrzymać nawet około 4 dni. Wiadomo, że GPS, WiFi i inne bzdety pochłaniają prąd, mam jeszcze PDA Asusa i używam go właściwie tylko do nawigacji i kiedy pracuje w nim moduł GPS jakaś bardziej skomplikowana mapa to ono rzadko kiedy na baterii wytrzymuje 8 godzin. A to przecież tylko PDA bez telefonu i innych takich  pierdółek i baterią o takiej samej pojemności! Kupiłem TP przedewszystkim jako telefon, a wodotryki mają ułatwiać mi pracę i czesm uprzyjemnić życie :P a czas pracy baterii powiem szczerze, że miło mnie zaskoczył, bo ani we wspomnianym asusie, ani we wcześniej używanym przezemnie SE P990i bateria nie trzymała tak długo jak w TP. Ba gorzej jeśli powiem że w  głupim Siemensie M65 bateria potrafiła mi dnia całego nie wytrzymac a była nowa. Także lidziska powiadam nie narzekajcie bo jak na taką zabawkę to bateria i tak jest cierpliwa i pozwala na wiele.

Tylko problem polega nie na tym, ze nie jestesmy zadowoleni z czasu pracy na baterii. Chodzi o to, ze niektore prosiaki dzialaja wielokrotnie krocej, niz cala reszta. Moj np. lezy zupelnie nieuzywany od 19:00 (dzisiaj!), ma zrobiony HardReset, wylaczone absolutnie wszystko (3G, BT, WiFi, EDGE, GPS itd.) poza voice, wyjeta karte microSD, a juz zezarl 23% baterii! Gdybym mieszkal w normalnym kraju, nawet bym na tym forum nie zawracal nikomu glowy, ale niestety tu jest Polska i musze byc przygotowany na to, ze jutro w serwisie jakis idiota powie mi, ze:
a) przeciez telefon dziala, odpalaja sie kulki i o co mi chodzi
lub
b) ze ich technik nie zauwazyl nic nienormalnego i place 100 za ekspertyze
lub
c) serwis wykryl slady zalania i moge ich pocalowac w dupe
lub
d) mam czekac 8 tygodni na wymiane plyty glownej
lub
e) musza wyslac do ekspertyzy do Mozambiku

i tak dalej... Dlatego chce wiedziec, czy ktos inny ma taki problem i czy ewentualnie da się go rozwiązać bez fatygowania sie do serwisu. Wyglada niestety na to, ze nie da sie  :(

Panowie i ... Panie oczywiście,

już dawno miałem na ten temat pewne spostrzeżenie - ale dopiero powyższa wymiana opinii a właściwie jedno zdanie oraz przygoda wlasna z posta powyżej dały impuls do podzielenia się nim.

Otóż:

a - nie ma dwóch baterii, które były by testowane w identycznych warunkach - czasem są one jedynie zbliżone - wersja romu czy radia. Reszta jest bełkotem subiektywnych spostrzeżeń.
b - logicznie wywodząc z a wyniki tak amatorsko prowadzonych testów będą obarczone takim błędem - że nie będą reprezentatywne dla zagadnienia. Np. mój prosiak na tym samym romie potrafi raz wytrzymać ok 33 h a raz nawet powyżej 70. Wg. mnie subiektywnie rzecz biorąc - użytkuję go tak samo w obu przypadkach  :grin:
c- jeżeli chcemy zidentyfikować winowajcę "energiożerności" to musimy zrobić to bardziej profesjonalnie bo teraz to błądzimy po omacku. Należało by co najmniej dwa takie same pod względem romu radia i najlepiej zasięgu prosiaki tak samo obciążyć. Najprościej będzie z BT i WiFi, gorzej z modułem telefonicznym. Po sprawdzeniu hardwar`u możemy pójść w stronę programów - przy zachowaniu tych samych zasad.

Jeżeli ktoś ma swoje zdanie na ten temat to czekam na info.

Pozdrawiam

JK

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
Odp: Tragiczna bateria w Touch Pro
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 13, 2008, 19:13:52 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=109967.0
moze to pomoze, mi pomoglo trzyma dobe :)

Ameryki nie odkrywam, ale może komuś się to przyda i taka żywotność baterii mu wystarczy, więc wrzucam swoje obserwacje :ok:
Po kilku dniach testowania tego co napisał slawrumia, muszę powiedzieć, że mój TP trzyma co najmniej 2x dłużej niż poprzednio, przy stosunkowo częstym używaniu. Podobnie jak koledzy mam ustawiony automatyczne podświetlenie na 2 ząbku oraz w Menadżerze komunikacji wyłączone 3G, z Bluetootha i WiFi też sporadycznie korzystam.

PS. Dopiero teraz zauważyłem 2 stronę tego tematu. Widzę, że temat baterii w TP to temat rzeka. Mnie bardzo pomógł sposób z Diamonda. Dodam jeszcze, że mam wszystko w standardzie - ROM, radio i inne. Kilka programów, w większości zainstalowanych na karcie pamięci SanDisk SDHC 4GB.
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2008, 19:22:33 wysłana przez szarik.rcm »

*

Offline majkeljj

• **
  • 129
  • Sprzęt: HTC Touch Pro, HTC 7 Mozart
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 14, 2008, 08:33:08 »
po 24h mam 70% baterii przy włączonym touch flo, HSDPA i automatycznym podświetlaniu. w tym czasie wykonałem kilka rozmów sprawdzalem maile pare minut Wi-Fi, ze 4 smsy.

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 14, 2008, 10:54:17 »
Panowie i ... Panie oczywiście,

już dawno miałem na ten temat pewne spostrzeżenie - ale dopiero powyższa wymiana opinii a właściwie jedno zdanie oraz przygoda wlasna z posta powyżej dały impuls do podzielenia się nim.

Otóż:

a - nie ma dwóch baterii, które były by testowane w identycznych warunkach - czasem są one jedynie zbliżone - wersja romu czy radia. Reszta jest bełkotem subiektywnych spostrzeżeń.
b - logicznie wywodząc z a wyniki tak amatorsko prowadzonych testów będą obarczone takim błędem - że nie będą reprezentatywne dla zagadnienia. Np. mój prosiak na tym samym romie potrafi raz wytrzymać ok 33 h a raz nawet powyżej 70. Wg. mnie subiektywnie rzecz biorąc - użytkuję go tak samo w obu przypadkach  :grin:
c- jeżeli chcemy zidentyfikować winowajcę "energiożerności" to musimy zrobić to bardziej profesjonalnie bo teraz to błądzimy po omacku. Należało by co najmniej dwa takie same pod względem romu radia i najlepiej zasięgu prosiaki tak samo obciążyć. Najprościej będzie z BT i WiFi, gorzej z modułem telefonicznym. Po sprawdzeniu hardwar`u możemy pójść w stronę programów - przy zachowaniu tych samych zasad.

Jeżeli ktoś ma swoje zdanie na ten temat to czekam na info.

Pozdrawiam
JK

Moje zdanie jest takie, ze nie ma co madrzyc sie o roznych warunkach, bateriach i profesjonalnych sposobach testowania, bo to nie jest watek o zroznicowaniu czasow pracy roznych egzemplarzy. Jesli prosiak po HR, zupelnie nieuzywany ani nawet nie dotykany, lezac sobie w 90-100% zasiegu i z wylaczonym absolutnie wszystkim poza zwyklym voicem, wyladowuje sie do zera po 16-18 godzinach, to ewidentnie jest cos nie tak, prawda?

*

Offline morion69

• *
  • 78
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 14, 2008, 11:36:46 »
bloga ciąg dalszy... 74h życia - 45% baterii :) chyba mój TP sie popsuł ;))) w dalszym ciągu podobne użytkowanie, z tym że przejechałem z 20 minut na navigacji jeszcze... co do problemów z łapaniem Fixa na automapie to u mnie łapał może z 1 minute i działa bez problemu w aucie leżąc przy dźwigni ręcznego, bo nie dorobiłem się jeszcze uchwytu... :)
aha no jeszcze zeskanowałem jedną wizytówkę do kontaktów :)...

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 14, 2008, 13:44:13 »

... lezac sobie w 90-100% zasiegu i z wylaczonym absolutnie wszystkim poza zwyklym voicem, wyladowuje sie do zera po 16-18 godzinach, to ewidentnie jest cos nie tak, prawda?

Pewnie i prawda bo w specyfikacji jest napisane, że TP jest w stanie czuwania maksymalnie do 406 godz. (ponad 16 dni) czyli nawet w najmniej sprzyjających warunkach te twoje 18 godzin to zdecydowanie za mało.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 14, 2008, 13:54:45 »

... lezac sobie w 90-100% zasiegu i z wylaczonym absolutnie wszystkim poza zwyklym voicem, wyladowuje sie do zera po 16-18 godzinach, to ewidentnie jest cos nie tak, prawda?

Pewnie i prawda bo w specyfikacji jest napisane, że TP jest w stanie czuwania maksymalnie do 406 godz. (ponad 16 dni) czyli nawet w najmniej sprzyjających warunkach te twoje 18 godzin to zdecydowanie za mało.

Jest jeszcze smieszniej - robie wlasnie od paru godzin test, z ktorego powoli zaczyna wynikac, ze nawet w trybie "samolot" wytrzymuje tyle samo  :mad:

*

Offline MoVeR

• 35
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 14, 2008, 15:58:13 »
Jest jeszcze smieszniej - robie wlasnie od paru godzin test, z ktorego powoli zaczyna wynikac, ze nawet w trybie "samolot" wytrzymuje tyle samo  :mad:

to sie nazywa zlosliwosc rzeczy martwych.

jakbys go nie nazywal 'prosiak' tylko ladnie 'rafalek' badz 'TP' to by ci dluzej trzymal. teraz masz za swoje !   ;P

co do samego trzymania to zauwazylem, ze zalezy od tego w jaki sposob go laduje.
np jesli naladuje tylko z kompa do 100%, to po jakichs 12h (przy budzikach, taskach i kilku sms'ach) mam jakies 94%

a gdy naladuje go najpierw przez usb (przegrywam przy okazji rzeczu itp), a potem przelacze go do ladowarki sieciowej. to mimo, ze mial naladowana baterie w 100% badz prawie w 100% to laduje sie jeszcze ze 2h. ale pozniej przez nastepne 24h poziom naladowania baterii spada mi tylko kilka % (czyli srednio 2x wolniej siada).

uogolniajac, spada mi jakies 10% na dobe.
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2008, 16:06:07 wysłana przez MoVeR »

*

Offline JaroKolo

• **
  • 127
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 14, 2008, 20:36:01 »

Moje zdanie jest takie, ze nie ma co madrzyc sie o roznych warunkach, bateriach i profesjonalnych sposobach testowania, bo to nie jest watek o zroznicowaniu czasow pracy roznych egzemplarzy. Jesli prosiak po HR, zupelnie nieuzywany ani nawet nie dotykany, lezac sobie w 90-100% zasiegu i z wylaczonym absolutnie wszystkim poza zwyklym voicem, wyladowuje sie do zera po 16-18 godzinach, to ewidentnie jest cos nie tak, prawda?

Przepraszam, jeżeli odebrałeś to jako mądrzenie się. Ja właśnie sam chętnie bym sprawdził więcej niż na jednym prosiaku jak to jest z jego baterią i przekonał się czy mój jest wadliwy i mam iść z nim do serwisu. Niestety kupować drugiego dla testu to dla mnie zbytek luksusu  :grin:. Żeby sprawdzić, czy w twoim przypadku ewidentnie coś jest nie tak to najlepiej było by, żeby ktoś zrobił identycznie to samo. Taki właśnie był cel mojej wypowiedzi. Rozumiem, że jesteś wk...ny, ale poniżej mamy przypadek, że nawet w trybie samolotowym jest też ewidentnie coś nie tak  :grin:. Dwa razy tak samo mnie by dało do myślenia i może po prostu ustalmy w tym wątku podstawowe warunki testu i podzielmy się wynikami a nie opisujmy swoje wrażenia z różnych warunków eksploatacji. Najprościej było by zacząć właśnie od trybu samolot po pełnym rozładowaniu i ładowaniu przez 12h zładowarki - bo nawet różnica czy ładujesz z kompa czy z sieci jak widać robi różnicę. Tyle tytułem sprostowania mojego mądrzenia.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 14, 2008, 20:51:24 »
Jakby jeszcze ktos znalazl co to za programik to mozna by bylo potestowac i porownac wyniki
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline morion69

• *
  • 78
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 14, 2008, 21:50:35 »
to http://freewareppc.com/utilities/powerguard.shtml
a tak w ogóle to 84h i bateria 38% :)

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 14, 2008, 22:07:15 »
niestety to nie ten programik
powerguard juz testowalem wiecej niz pol godziny nie chce pociagnac, usypia razem z pda

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 14, 2008, 23:16:02 »
to http://freewareppc.com/utilities/powerguard.shtml
a tak w ogóle to 84h i bateria 38% :)

Morion69 Ty to chyba masz zepsutego tego TP :P wszyscy narzekają na baterie a Tobie hula, aż miło patrzeć :P Nie ukrywam zazdroszczę :P
Fakt faktem, że takie testowanie miałby sens, gdyby w całkowicie identyczny sposób użytkować oba modele. Może ktoś w rodzinie posiada 2 modele i choć przez jeden dzień w sobotę czy niedzielę mógłby oba ustawić w identyczny sposób i przetestować? To by był najlepszy sposób, bo tak to tylko wrzucamy tu nasze spostrzeżenia, a w końcu każdy z nas inaczej eksploatuje TP. No oprócz moriona69, który swojego chyba w cale nie używa :P (Wybacz, ale wprost nie mogę w to uwierzyć, że po 3,5 doby masz wciąż prawie 40% baterii :|)
Zdarza się wam, że TP się zawiesi i przez to straci dużo baterii? Tak jak już pisałem w innym dziale, dziś obudził mnie zaśnieżony ekran i strata baterii równa 70%, ze 100% zrobiło się raptem 30% :( Niestety nie wiem jak długo mój HTC pozostawał w tym stanie.

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #52 dnia: Październik 15, 2008, 06:17:53 »
Zdarza się wam, że TP się zawiesi i przez to straci dużo baterii? Tak jak już pisałem w innym dziale, dziś obudził mnie zaśnieżony ekran i strata baterii równa 70%, ze 100% zrobiło się raptem 30% :( Niestety nie wiem jak długo mój HTC pozostawał w tym stanie.

U mnie czasami dzieje sie podobnie ale nie wiem co powoduje gwałtowny spadek poziomu baterii...TP nie zawiesza się ale jest wtedy dość rozgrzany w okolicy baterii.
Sony Xperia Z3 Compact + TomTom GPS Navigation Traffic

*

Offline grzegorzSA

• **
  • 201
  • Sprzęt: Qtek 8500, HTC TP
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 15, 2008, 06:48:27 »

(...)
uogolniajac, spada mi jakies 10% na dobe.

czyli z tego mam rozumiec iz po 5 dobach masz 50% naładowania baterii???

*

Offline morion69

• *
  • 78
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 15, 2008, 08:03:29 »
94h - dalej 38%... naprawde mu odwaliło ;)
szarik.rcm piszę te spostrzeżenia głównie dlatego, że do tej pory używałem różnych romów i wydajność baterii mnie nie zadawalała, ale w piątek wieczorem wrzuciłem ROM 1.6Lite i jak zwykle ładowałem baterię przez noc, a od soboty rana nie podłączałem go do ładowarki:) nie wiem narazie jak to możliwe, ale albo bateria nagle uformowała się i teraz działa jak powinna, albo soft nie drenuje baterii jak w poprzednich wersjach... Używam TP głównie jako telefonu więc może i eksploatacja nie jest jakaś ekstremalna, ale nie mówię że nie wykorzystuję innych jego możliwości jak e-mail, RSS czy navi :)
Zobaczymy ile jeszcze pociągnie... :)

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 15, 2008, 09:15:44 »
Jakby jeszcze ktos znalazl co to za programik to mozna by bylo potestowac i porownac wyniki

To jest CommMgrPro. http://www.commmgrpro.com/

Uwaga - zle eksportuje bitmapy, wiec lepiej robic zrzuty calego ekranu, jak na tym obrazku.

BTW: ostatni test potwierdzil moje podejrzenie - moj prosiak zzera baterie w 16-18h lezac sobie na stole w trybie uspienia, przy wyjetym SIMie, karcie pamieci i wlaczonym trybie samolot. To nie prosiak, to jakis tucznik  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 10:11:20 wysłana przez brent »

*

Offline JaroKolo

• **
  • 127
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 15, 2008, 10:46:58 »

Fakt faktem, że takie testowanie miałby sens, gdyby w całkowicie identyczny sposób użytkować oba modele. Może ktoś w rodzinie posiada 2 modele i choć przez jeden dzień w sobotę czy niedzielę mógłby oba ustawić w identyczny sposób i przetestować? To by był najlepszy sposób, bo tak to tylko wrzucamy tu nasze spostrzeżenia, a w końcu każdy z nas inaczej eksploatuje TP.

Właśnie o to chodzi - wtedy moglibyśmy wszyscy wyciągnąć poważne wnioski, być może znaleźć winowajcę i zaradzić. W innym wypadku - tylko jak już pisałem i szarik.rcm podziela moją opinię wrzucamy tutaj - przepraszam za wyrażenie - bzdurne i wręcz niekiedy absurdalne spostrzeżenia. Z takich pierdół nie można nic sensownego wywnioskować. Wątpię by ktoś posiadał dwa prosiaki. Dlatego najłatwiej będzie - powtarzam - ustalić podstawowe warunki testu i każdy kto będzie miał ochotę w dowolnym najbardziej mu odpowiadającym momencie powtórzy teścik i w tym wątku podzieli się wynikiem w formie np. test wg. wariantu x czas pracy po 2h - 89%, po 4H - 65% itd. Może wtedy coś nam to da i stwierdzimy czy to HTC spierdzieliło, i co spierdzieliło, czy po prostu niektóre prosiaki mają wadliwe baterie lub inne ustrojstwo.

Już pisałem, że za podstawowy test możemy uznać wariant w trybie samolotu po 12h ładowania z sieci - bez karty sim i karty pamięci przy załączonym ekranie - nie oszczędzając energii bo nie chodzi tutaj o rekord ile mi wytrzyma ale o konkretny wynik do porównania z innymi. Proponuję uznać go za wariant a. W najbliższym czasie sam podzielę się informacjami jak wyszedł na moim prosiaku.
Jako wariant b proponuję wyłączyć radio i zostawić załączony BT - reszta identycznie, wariant c załączyć tylko WiFi.

Czekam na opinie dotyczące wariantów testowania i ewentualne zgłoszenia chętnych "współTESTERÓW"  :grin:

Pozdrawiam

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 15, 2008, 11:02:32 »

*

Offline morion69

• *
  • 78
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 15, 2008, 11:08:01 »
jak dla mnie jedynym miarodajnym testem baterii jest powyłaczanie wszelkich rodzajów komunikacji, czyli tryb samolot + BT,wifi na off... a do tego np wyłaczyć wygaszanie ekranu i podświetlenie dac na max... kazdy rodzaj komunikacji będzie zależny od warunków otoczenia, zasięgów i transferu danych, co nie jest w żaden sposób miarodajne...

a tak BTW to ... 97h - dalej 38% :)

*

Offline brent

• **
  • 174
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 15, 2008, 11:54:56 »
Już pisałem, że za podstawowy test możemy uznać wariant w trybie samolotu po 12h ładowania z sieci - bez karty sim i karty pamięci przy załączonym ekranie - nie oszczędzając energii bo nie chodzi tutaj o rekord ile mi wytrzyma ale o konkretny wynik do porównania z innymi. Proponuję uznać go za wariant a. W najbliższym czasie sam podzielę się informacjami jak wyszedł na moim prosiaku.
Jako wariant b proponuję wyłączyć radio i zostawić załączony BT - reszta identycznie, wariant c załączyć tylko WiFi.

Czekam na opinie dotyczące wariantów testowania i ewentualne zgłoszenia chętnych "współTESTERÓW"  :grin:

Pozdrawiam

1. Przy testowaniu wlaczonego prosiaka koniecznie trzeba doprecyzowac jasnosc podswietlenia. Bez tego wyniki mozna rozbic o kant. Najrozsadniej przyjac max bez automatu.

2. W przypadku Wifi wazne jest to, czy jest zestawione polaczenie, jaka jest moc i jakosc sygnalu, no i czy w razie zerwania polaczenia Wifi sie wylacza.

3. Zdecydowanie bardziej od wariantu Wifi/BT przydal by sie test z obciazeniem procesora/akceleratora, np. MP3 czy odtwarzanie filmow. Najlepiej odtwarzanie w kolko jakiegos typowego pliku jak chocby trailer Matrixa.

4. CommMgrPro ma bardzo sympatyczna opcje zapisywania logu - sa tam godzina, data i procent naladowania baterii. Takie wyniki mozna zaimportowac potem do Excela i wyczyniac z nimi co sie chce, analizowac, przeliczac, rysowac wykresy.