Narobilem testow i wyszlo mi co nastepuje:
-
minimalne, stabilne zuzycie w stanie gotowosci to u mnie
52 mA (wylaczone: UMTS, BT, TF3D, auto. podswietlenie), podswietlenie na minimum, swiezak po HR, zero programow uruchomionych ani nawet zainstalowanych, tylko HomeSreen do pomiaru baterii
-
prawidlowe zuzycie w stanie uspienia to u mnie srednio
15 mA (min. 10, max 20)
I teraz sie zaczyna najciekawsze: po zainstalowaniu karty microSD zuzycie w stanie czuwania nie zmienia sie, natomiast w stanie uspienia
rosnie niemal pieciokrotnie, do 70-75 mA! Czyli dluzej wytrzyma caly czas wlaczony, niz uspiony. Wydaje mi sie, ze czasem pomaga reset i przez pewien czas jest normalnie, ale od momentu odkrycia tej prawidlowosci nie udalo mi sie tego osiagnac, wiec mozliwe, ze po prostu robilem wtedy testy bez karty, ktora co chwila przekladalem, bo instalowalem z niej wszystko nie chcac odpalac ActiveSync.
Zaleznosc jest bardzo wyrazna - po wyciagnieciu karty od razu spada zuzucie, po wlozeniu rosnie. Pozostaje jeszcze kwestia prawidlowosci wskazan (u mnie wg. HomeSreen). Jesli jednak wziac po uwage, ze
moj prosiak wytrzymal po naladowaniu zaledwie 16h (w ogole nie uzywany, caly czas uspiony!), to wszystko sie mniej wiecej zgadza, bo przy pojemnosci 1350 i zuzyciu 75 mA powinno to byc 18h, ale bateria ze wzgledu na mlodosc i zawyzanie parametrow przez producentow moze miec realnie mniej niz 1350 mAh.
Zmiana parametrow Power Saving w Advanced Config nic nie daje. No nic, atakuje jutro serwis
I jeszcze prosba - koledzy, porobcie testy swoich prosiakow, bo wg. mojego smutnego doswiadczenia z tym czyms, ktore w Polsce udaje serwis, moze byc problem z naprawa takiej usterki i wtedy lepiej zaatakowac grupowo.