Touch Pro i simlock - trzeba go zdjemować przed flashowaniem? Jaki ROM wybrać?

• 17 Odpowiedzi
  • 3391 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Nickname

• 333
  • Sprzęt: HTC HD2
Witam,

Jako że nie śledzę na bieżąco wszystkich newsów dotyczących Toucha Pro, bardzo bym prosił o odpowiedź na jedno nurtujące mnie pytanie. Czy pojawił się już jakiś darmowy sposób by zdjąć simlocka z Toucha Pro? Simlock na sieć Orange.
Jeśli nie, to czy w salonie Orange powinni mi to zrobić za darmo jeśli mam gwarancję i dowód zakupu? Jeśli nie za darmo, to za ile? Warto wykonać taką usługę? Jak to wygląda? Trzeba im oddać sprzęt? Nic nie popsują?

Pytam, bo chciałbym zmienić ROM, a jak czytałem to trzeba przed całą tą procedurą zdjąć simlock, prawda?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2010, 14:02:31 wysłana przez Nickname »

*

Offline bradley86

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA Vario IV
Odp: Touch Pro i simlock Orange
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2010, 21:04:24 »
Simlock a Cidlock to 2 rozne sprawy.
Cidlocka zmieniasz wgrywajac hardspla = tracisz gwarancje. Ale zawsze mozna zrobic rekonstrukcje.
Co do simlocka to nie wiem czy masz abonament czy jak, ale jak sie konczy okres umowy to powinni zdjac simlocka za darmo. Tak przynajmniej bylo w erze, ze po 2 latach zdejmowali.
MDA Vario IV, WM6.5 23658 stock-like Kitchen, 1.10.Olinex

*

Offline Nickname

• 333
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 18, 2010, 21:07:41 »
O CIDLocku wiem. Tzn. że nie trzeba zdejmować simlocka przed flashowaniem telefonu? Wydaje mi się, że czytałem, że trzeba to zrobić...

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2010, 21:16:22 »
O CIDLocku wiem. Tzn. że nie trzeba zdejmować simlocka przed flashowaniem telefonu? Wydaje mi się, że czytałem, że trzeba to zrobić...

Nie. Mam sim-a oranga i rom NRG.

*

Offline waclaw

• 270
  • Sprzęt: HTC One Max
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 19, 2010, 02:14:08 »
Simlock a Cidlock to 2 rozne sprawy.
Cidlocka zmieniasz wgrywajac hardspla = tracisz gwarancje. Ale zawsze mozna zrobic rekonstrukcje.
Co do simlocka to nie wiem czy masz abonament czy jak, ale jak sie konczy okres umowy to powinni zdjac simlocka za darmo. Tak przynajmniej bylo w erze, ze po 2 latach zdejmowali.

koszt zdjęcia simlocka w Orange to 77 zł, niezależnie czy się skończyła umowa czy nie
M600i>P535>Diamond>TouchPro>N900>Desire Z>HTC One S>Galaxy Note 2>HTC One Max

*

Offline Nickname

• 333
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 19, 2010, 13:42:32 »

Nie. Mam sim-a oranga i rom NRG.

Ee, no to super. Byłem przekonany, że jest to obowiązek. Dla pewności, mógłby to ktoś jeszcze potwierdzić, bo wiadomym jest, że nie chcę zrobić z TP przycisku do papieru?

Poza tym, jaki ROM polecacie? Chciałbym jakiś najbardziej stabilny, szybki i z Manilą z Leo (Manila 2.5?). Standard to już pewnie WM 6.5, nie? Co do języka, nie mam preferencji, może być zarówno ROM polski jak i angielski. Byle był szybki, stabilny i z Manila 2.5.
Do tego jaki RadioROM dla Orange? Jeśli to ma jakieś znaczenie, to jestem z Warszawy.
I jak lepiej flashować? Tradycyjnie z komputera czy lepiej z karty pamięci?

Odp: Touch Pro i simlock - trzeba go zdjemować przed flashowaniem? Jaki ROM wybr
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 19, 2010, 14:44:24 »
RadioRom twoj wybór naprawde,

ROM z manila 2.5 ale masz świadomość że manila 2.5 jest nie kompletna nadal? Jeśli tak to z angielskich masz TAEL'a i NRG z tym lepszych jeszcze ostatnio pojawił sie rom PROGRAMATIX'a nazwy nie kojarzę ale gościu sporo fajnych rzeczy zrobił także ma pojęcie i jego rom też powinien być ok.

Jak flashować też twój wybór.

*

Offline Nickname

• 333
W takim razie szukam czegoś, co jest już stabilne i dopracowane. W takim razie Manila 2.1? Mógłbym prosić o jakieś linki?
Co do radia, to widzę, że też masz Orange. Więc czy mógłbyś mi podlinkować swój radioROM? Radio działa z każdym ROMem czy to integralna część?

Co do flashowania, to jak jest bezpieczniej i łatwiej? Pierwszy raz będę wgrywał ROM. O czym koniecznie pamiętać?

*

Offline bradley86

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA Vario IV
Poczytaj sobie FAQ od A do Z jak flashowac.
Radiorom wgrywasz jaki chcesz tylko ze rom nie jest zbudowany pod wszystkie radioromy, wiec oprocz wgrania radioromu musisz przekopiowac sobie/zainstalowac rillphone.dll pod konkretny radiorom.
Sciagnalem kuchnie na najnowszym 23518, ugotowalem, wgralem co chcialem i mam stabilny rom :) Czasem sie zawiesi ale to jak kazdy win.
MDA Vario IV, WM6.5 23658 stock-like Kitchen, 1.10.Olinex

*

Offline Nickname

• 333
Przyznam się szczerze, że byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś podał mi link do ROM-u i radioROM-u by jak najbardziej mi uprościć tę operację. Tak jak już wspomniałem, pierwszy raz będę to robił i wolałbym uniknąć wszelkich komplikacji.

FAQ oczywiście już przeczytałem. Tam opisana jest tylko procedura wgrywania ROM-u via AS. To najlepsza i zarazem najbezpieczniejsza metoda?

Jeśli ktoś byłby na tyle miły, to bym bardzo prosił o link do ROM-u i RadioROM-u z Manilą 2.1 i WM 6.5 (jak lepszy jest z 6.1 to oczywiście może być). Zależy mi przede wszystkim na szybkości i stabilności. Może być EN lub PL.

Z góry dziękuję.

Edit.

Znajdę gdzieś w Internecie instrukcję wgrywania ROM-u z karty pamięci? To ta sama co jest w dziale Diamonda? Tak samo ma nazywać się ten plik czy dla TP jest inaczej?

Czy ROM-y i RadioROM-y z Diamonda działają na Touch Pro?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2010, 15:48:59 wysłana przez Nickname »

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
Odp: Touch Pro i simlock - trzeba go zdjemować przed flashowaniem? Jaki ROM wybrać?
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 19, 2010, 16:50:27 »
.

FAQ oczywiście już przeczytałem. Tam opisana jest tylko procedura wgrywania ROM-u via AS. To najlepsza i zarazem najbezpieczniejsza metoda?

za pomoca AS jest najmniej bezpieczne
w 5 kroku wprowadz w bot
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=142496.0
tu masz opis jak zrobic z karty, zalecam karty 1 giga wprowadz w bot i sam wgra nie zapomnij o hardspl lub sspl
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Nickname

• 333
Odp: Touch Pro i simlock - trzeba go zdjemować przed flashowaniem? Jaki ROM wybrać?
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 19, 2010, 17:13:08 »
Co do linka, który podałeś: pierwszy raz wgrywam ROM, muszę wykonywać tą operację?
Dlaczego polecasz karty 1GB? Ja mam tylko 8GB, nie nada się?
Rozumiem, że karta musi być sformatowana przed wrzuceniem ROM-u?
Bo flashu można ponownie sformatować kartę i wrzucić swoje dane?

Czytałem, że muszę wrzucić HardSPL. Co to 'sspl'? Muszę mieć i to i to?

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 19, 2010, 20:21:07 »
hard w faq masz opisane. sspl jast tymczasowy ( do pierwszego soft resetu) hard staly
co do kart do 4 giga sa przwaznie sd 1.0 powyzej sa sd 2.0 dlatego czesto widzisz "kupilem karte sdhc 4 giga i jej nie widzi". czesto starsze romy maja problemy z kartami "no name" czyli kingston, data itd. kupione za 10 zeta. i takiej karty moze nie zobaczyc rafal z botloadera 4 gigowej lub wiekszej, chyba ,ze masz cos porzadnego
zalecany jest format kart.
jak bedziesz mial hardspl wgrany to juz mu nic nie grozi. nie zapomnij dograc bibliotek netcf 3.5 na kompa
A wlasciwie to jak masz hard to z kompa laduj i tak mu nic nie bedzie nawet jak sie rozkraczy bo uratujesz go z karty w razie czego
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2010, 20:25:21 wysłana przez romulus »
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Nickname

• 333
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 19, 2010, 22:43:48 »
Mam kartę 8GB class 6 Sandiska, więc chyba się nada, nie?

Lepiej zainstalować Hard czy sspl?

Jak sprawdzić jakie biblioteki netcf mam na kompie?

Dziękuję.

*

Offline Nickname

• 333
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 20, 2010, 22:08:54 »
Ciągle czekam na propozycje :)

Trochę poczytałem, poszukałem i chyba najlepszym wyborem będzie jakiś ROM w języku angielskim. Jaki jest najbardziej dopracowany? Wiadomo, pogoda na Today jest fajnym rozwiązaniem, ale mimo wszystko mi bardziej zależy na szybkości działania i efektywności. Jak już wspomniałem obecnie mam ROM Orange PL, jeśli zmieniać, to na coś lepszego, więc chyba pozostaje mi Manila 2.1. W zwykłej Manili (nie Sense) nie ma pogody w zegarku na Today?

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 20, 2010, 22:40:27 »
wlasciwie to nawet jak wgrasz najbardziej wypasiony w fajerwerki to i tak bedzie szybszy od orangutowanego o jakies 25%, czytaj, ucz sie, ja mam magica i tez musze sie meczyc :) zeby przejsc na nowy system nic o nim nie wiedzac
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2010, 22:48:13 wysłana przez romulus »

*

Offline Nickname

• 333
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 23, 2010, 12:20:02 »
Jako że w przeciągu tygodnia wgrywam nowy ROM, to może ktoś ma coś do zarekomendowania? :)

*

Offline safian

• 20
  • Sprzęt: Touch PRO
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 23, 2010, 18:56:59 »
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=536751

Energy z WM 6.5 Manila 2.1 build 21889

Uzywam i jak narazie jestem zadowolony :)