Świerzak zapytuje o Rom?...

• 36 Odpowiedzi
  • 5589 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Świerzak zapytuje o Rom?...
« dnia: Wrzesień 21, 2009, 08:23:03 »
Na początek Witam Wszystkich!

Może przejdę do rzeczy:
Posiadam Raphaela, już dość długo - jeden z pierwszych w Orange.
Niestety byłem zmuszony kupić go z brandingiem Orange...
Już kiedyś przymierzałem się do zmiany softu, lecz moje obawy przed zepsuciem PDA przesuwały ten plan w czasie.
Jak widzę wystarczyło kilka miesięcy i jestem w tyle maksymalnie. Za dużo się tu dzieje, wtedy zaledwie kilka postów, a teraz...
Moje pytanie jest proste i niestety wynikające z niewiedzy:
Jaki Rom, Radio, itd zainstalować w Rafałku, za duży wybór tutaj jest już mam mętlik w głowie.
Z sunnysoft ściągnąłem rom 5.05.401.1 plus nakładkę językową, jest to dobry wybór, czy polecacie coś innego.
Stawiam na stabilność i szybkość, dopiero dalej na bajery, które też są mile widziane.
Niestety nie mam gdzie i u kogo przetestować innych romów.
To jest u mnie:
Radio 1.02.25.19
Protokół 52.33.25.17H
Rom 1.90.69.4 PLK
Operator 31.190.9.694
Data rom 90/24/08
Co polecacie, może jakiś link lub coś innego?

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2009, 08:28:48 wysłana przez spagat »

Odp: Świerzak zapytuje o Rom?...
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 21, 2009, 08:57:06 »
Stabilność i szybkość to polecam Proven 2.3 ze starszych opartych na WM 6.1 a z nowych to EnergyRom najnowszego na WM 6.5.

*

Offline Hornet15re1

• 421
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 21, 2009, 09:05:26 »
A ja Ci polecam ten Win6,1...stabilny,po polsku i Manilia 2,1 :ok: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=142776.0
Nokia 3210-Nokia 3330-Nokia 6610-Nokia 6822a -Nokia N70 - HTC DIAMOND - HTC TOUCH PRO-SAMSUNG SPICA - HTC DESIRE Z

W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...

*

Offline j_lucas

• **
  • 127
  • Sprzęt: HTC: HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2009, 09:09:09 »
A ja polecam EnergyROM :)

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 21, 2009, 09:29:20 »
Dalsze pytanka:
Czy jest możliwość zgrania z urządzenia oryginalnego brandowanego romu - tego mojego, by powrócić z nim w razie potrzeby?
Jakim programem i jak zrobić kopie wszystkich danych z PDA, kontakty, fotki, notatki, nagrania, muzyka, kalendarz?

Pozdrawiam.

*

Offline j_lucas

• **
  • 127
  • Sprzęt: HTC: HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2009, 09:35:27 »
Dalsze pytanka:
Czy jest możliwość zgrania z urządzenia oryginalnego brandowanego romu - tego mojego, by powrócić z nim w razie potrzeby?
Jakim programem i jak zrobić kopie wszystkich danych z PDA, kontakty, fotki, notatki, nagrania, muzyka, kalendarz?

Pozdrawiam.

gdzieś tu na forum jest temat jak powrócić do fabrycznego oprogramowania Orange. Są tam linki do ROMu i całej reszty splash'ów itp

ot drugi link: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=116261.0

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2009, 09:57:58 »
Owszem, to czytałem i znam, ale ja pytam w jaki sposób zgrać rom z mojego Rafała?
 Pozdrawiam.

*

Offline Hornet15re1

• 421
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2009, 10:22:11 »
A po co zgrywać rom jak masz dostępne takie romy orangutana już w pliku
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2009, 10:26:31 wysłana przez Hornet15re1 »
Nokia 3210-Nokia 3330-Nokia 6610-Nokia 6822a -Nokia N70 - HTC DIAMOND - HTC TOUCH PRO-SAMSUNG SPICA - HTC DESIRE Z

W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 21, 2009, 11:45:27 »
Nie mam jak teraz sprawdzić czy tam jest dokładnie taki orangutan jak ja mam, ale to zrobię później.
Wróćmy do drugiego pytania, czym najlepiej i najdokładniej zrobić kopię danych z PDA - wszystkich...?

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 21, 2009, 11:53:27 »
Backup danych - pojęcie zbyt ogólne.

Ja robie tak :

Programy, ustawienia tych że programów w rejestrze, ich klucze rejestracyjne, ustawienia wifi, dzwonki i ogólnie cały folder my documents przywracam używając SASHIMI.

Do backup'u kontaktów historii połączeń, zdarzeń ( i do tej pory do SMS'ów ) używam PIM backup'a.

Ale PIM backup ma kłopoty z przywracaniem SMS'ów na WM 6.5 jeśli backup był wykonany w threaded mode i do takiego przywracany jest i bodajże jeśli jest ich duża liczba i od tego flasha mam zamiar używać PowerSMS.

*

Offline iHarry666

• 8
  • Sprzęt: HTC touch pro
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 21, 2009, 12:45:10 »
Przed chwilą wgrałem sobie Energy roma i jestm mile zaskoczony! :) Polecaam CI go bardzo:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=536751

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 22, 2009, 21:15:20 »
A co Sadzicie o tym romie co napisalem, Ktos testowal?

Pozdrawiam.

*

Offline 5pirit

• **
  • 184
  • Gadżeciarz - Fotograf - Militarysta :P
  • Sprzęt: LG L7
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 22, 2009, 22:39:44 »
To się podczepię pod ten temat. Czy zna ktoś jakiś ROM który nie posiada w sobie Manili bo to jest okropny pożeracz baterii. Po przejściu na SPB Mobile Shell długość żywotności baterii wzrósł o co najmniej jeden dzień, no i Mobile Shell jest dla mnie bardziej intuicyjny i ładniejszy.

Wiem że Manilę można wyłączyć, ale też nie chcę żeby nie potrzebnie zajmowało mi miejsce w Rafałku.

Może być ROM polski jak i angielski, nie robi różnicy, byle bez Manili.

Czy jedyne wyjście to ugotować samemu?
SPV M3000 --> Qtek 8300 --> LOOX N560 --> SPV M3100 --> HTC TyTn II Kaiser --> HTC Touch HD --> HTC Raphael --> Samsung Spica i5700 --> Samsung OMNIA Pro B7350 --> HTC Wildfire S --> Samsung Galaxy ACE --> SPV M3100 --> LG L7 ....

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 23, 2009, 08:16:01 »
A co Sadzicie o tym romie co napisalem, Ktos testowal?

Pozdrawiam.

O jakim romie? Nie widzę tu byś pisał o innym niz Oranga.
Napisane: Wrzesień 23, 2009, 08:15:31
To się podczepię pod ten temat. Czy zna ktoś jakiś ROM który nie posiada w sobie Manili bo to jest okropny pożeracz baterii. Po przejściu na SPB Mobile Shell długość żywotności baterii wzrósł o co najmniej jeden dzień, no i Mobile Shell jest dla mnie bardziej intuicyjny i ładniejszy.

Wiem że Manilę można wyłączyć, ale też nie chcę żeby nie potrzebnie zajmowało mi miejsce w Rafałku.

Może być ROM polski jak i angielski, nie robi różnicy, byle bez Manili.

Czy jedyne wyjście to ugotować samemu?

EnergyRom - wersja titanium. Ew. każdy rom i wyłącz sobie manile.

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 23, 2009, 09:51:09 »
Z sunnysoft ściągnąłem rom 5.05.401.1 plus nakładkę językową, jest to dobry wybór, czy polecacie coś innego.
Stawiam na stabilność i szybkość, dopiero dalej na bajery, które też są mile widziane.

O tym romie piszę.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 23, 2009, 09:54:32 »
Napisane: Wrzesień 23, 2009, 09:54:05

O tym romie piszę.
Pozdrawiam.

A to nie jest zwykły stock rom od HTC?

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 30, 2009, 15:18:44 »
Witam ponownie!
Mam już trochę czasu, żeby się zająć na dobre swoim Rafałem, zrobiłem kopię wszystkich ważnych plików.

Więc potrzebuję romu który jest stabilny i działają w nim wszystkie funkcje. W tych co podaliście są jak widzę zawsze jakieś problemy... nie mogę sobie na to pozwolić.
Potrzebuję wszystkiego po trochu, od wideorozmów, po odtwarzacze audio i wideo, aparat foto i kamerę, kalendarz, itd. Słowem ma wszystko działać jak należy. Tak jest od momentu kupna Rafała, tyle tylko, że z brandingiem Orange jest wolny. Miło by było jakby był rozszerzony o dogodne aplikacje, działające bezproblemowo.

Czekam na wskazówki i cenne rady.

Pozdrawiam.

*

Offline fryczu0

• 21
  • Sprzęt: High Tech Computer Touch Pro
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 30, 2009, 16:16:05 »
Czekam na wskazówki i cenne rady.

Najlepsza wskazówka:
poszukaj informacji na forum :E 99,9% pytań znalazło już odpowiedź   :mrgreen:

Osobiście polecam PROven 2.3.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 30, 2009, 18:56:56 »
Owszem, to czytałem i znam, ale ja pytam w jaki sposób zgrać rom z mojego Rafała?
 Pozdrawiam.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64803.msg424889#msg424889
Cale czas zgrywa sie tak samo bez zmiana. zmieniasz tylko adresy zaznaczone na czerwono
Program musi byc na dysku gdzie nazwa nie zawiera spacji.

Kopiujemy plik itsutils.dll do pocketa  :\windows\itsutils.dll
W pockecie zmieniamy rejestr
HKLM\Security\Policies\Policies
valuename '00001001' was set to dword:2, zmienic na dword:1
Restart.
Robimy poprawna synchronizacje.

Start -> uruchom -> cmd.exe
 cd c:\itsutils

Pliki raw nie beda zawieraly IPL/SPL

Zaden plik przy kopiowaniu nie moze zglosic bledu.

C:\itsutils>pdocread.exe -l                                                

C:\itsutils>pdocread -w -d FLASHDR -p Part00 -t              
real nr of sectors: 6398  -   3.12Mbyte (0x31fc00)            
C:\itsutils>pdocread -w -d FLASHDR -p Part01 -t                
real nr of sectors: 5888  -   2.88Mbyte (0x2e0000)              
C:\itsutils>pdocread -w -d FLASHDR -p Part02 -t                
real nr of sectors: 104192  -  50.88Mbyte (0x32e0000)        
C:\itsutils>pdocread -w -d FLASHDR -p Part03 -t                  
real nr of sectors: 118784  -  58.00Mbyte (0x3a00000)        
Nas interesuja 3 pierwsze bloki

C:\itsutils>pdocread -w -d FLASHDR -p Part00 0 0x31fc00 Part00.raw          
CopyTFFSToFile(0x0, 0x31fc00, Part00.raw)
C:\itsutils>pdocread -w -d FLASHDR -p Part01 0 0x2e0000 Part01.raw        
CopyTFFSToFile(0x0, 0x2e0000, Part01.raw)
C:\itsutils>pdocread -w -d FLASHDR -p Part02 0 0x32e0000 Part02_0.raw    
CopyTFFSToFile(0x0, 0x32e0000, Part02_0.raw)

jezeli odbylo sie bez bledow to
teraz sprawdzamy

C:\itsutils>dir Part0?.raw
       3.275.776 Part00.raw                                                                    
       3.014.656 Part01.raw
       53.346.304 Part02.raw
I mamy kopie surowego romu w .RAW
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 01, 2009, 18:56:36 »
OSChecker wywala mi błąd:

MissingMethodException
Nie można odnaleźć nazwy pliku lub
zestawu 'System.Windows.Forms,
Version=2.0.0.0, Culture=neutral,
PublicKeyToken=B77A5C561934E089'
albo jednej z zależności.

Czyli co to znaczy? Co źle robię?...
Robić kopię, czy się nie nadaje?

« Odpowiedź #20 dnia: Październik 06, 2009, 10:30:44 »
Dziękuję za dotychczasową pomoc, po walce z notebookiem i pda udało mi się zainstalować rom ze strony http://www.sunnysoft.com/htc/.

Wszystko ładnie chodzi, tyle tylko, że rom jest w języku angielskim...
Pobrałem więc rozszerzenie z językiem polskim z tej strony. Wszystko się ładnie zainstalowało, zgodnie z http://www.sunnysoft.com/htc/sub/, jednak po HR pda stoi przy samym końcu instalacji.
Na ekranie mam Customization logo Windows Mobile pasek postępu zapełniony w 99% pod paskiem Instaling HTC_Raphael_5in1_EEU_5_05_401... i tak stoi, co dalej zrobić? Po SR mam tylko rom w języku angielskim...?

Pomoże mi Ktoś?

Dodam, że nie ma różnicy czy HR jest robiony z kartą SIM, czy bez niej.
Przy tak zatrzymanym PDA nic nie można zrobić nie reaguje na żadne przyciski, nawet na qwerty, jednak po rozsunięciu obraz zmienia się na panoramiczny, tylko SR pozostaje...

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2009, 11:47:51 wysłana przez spagat »

*

Offline Hornet15re1

• 421
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 07, 2009, 00:07:16 »
Dziękuję za dotychczasową pomoc, po walce z notebookiem i pda udało mi się zainstalować rom ze strony http://www.sunnysoft.com/htc/.

Wszystko ładnie chodzi, tyle tylko, że rom jest w języku angielskim...
Pobrałem więc rozszerzenie z językiem polskim z tej strony. Wszystko się ładnie zainstalowało, zgodnie z http://www.sunnysoft.com/htc/sub/, jednak po HR pda stoi przy samym końcu instalacji.
Na ekranie mam Customization logo Windows Mobile pasek postępu zapełniony w 99% pod paskiem Instaling HTC_Raphael_5in1_EEU_5_05_401... i tak stoi, co dalej zrobić? Po SR mam tylko rom w języku angielskim...?

U mnie to samo...zwiecha na koncu :S wgraj sobie PROven ROM w resji 2.3 jest po polsku,super stabilny i działa wszystko jak trzeba

Pomoże mi Ktoś?

Dodam, że nie ma różnicy czy HR jest robiony z kartą SIM, czy bez niej.
Przy tak zatrzymanym PDA nic nie można zrobić nie reaguje na żadne przyciski, nawet na qwerty, jednak po rozsunięciu obraz zmienia się na panoramiczny, tylko SR pozostaje...

Pozdrawiam.

U mnie to samo...zwiecha na koncu :S wgraj sobie PROven ROM w resji 2.3 jest po polsku,super stabilny i działa wszystko jak trzeba
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 10:47:51 wysłana przez Hornet15re1 »

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
  • Sprzęt: HD2 , DESIRE, SENSATION
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 07, 2009, 00:34:23 »
trzeba bylo wgrac przadny rom a nie jakies dziwne spolszczenia :) chciales masz :)

poszukaj na forum jak sie wchodzi do trybi bootloader podlacz kabel  i wgraj inny rom albo ten sam

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 07, 2009, 06:52:40 »
Wiem jak się wchodzi w tryb BL, lecz nie wiem jak przy jego pomocy zainstalować rom lub spolszczenie, będę wdzięczny za jakąś wskazówkę.

Pozdrawiam.

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
  • Sprzęt: HTC HD2, Nokia Lumia 820
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 07, 2009, 14:44:37 »
Normalnie. Uruchasz BL podłaczasz Rafałka do kompa a potem postepujesz tak samo jak przy wgrywaniu kazdego ROMu. Nie musisz czekać na połączenie AS bo go nie będzie. Tak wgrasz ROM. Spolszczenia nie.
Jeśli podoba Ci się mój ROM i chcesz zostać donatorem wyślij mi PW.

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 07, 2009, 20:33:03 »
Więc w przypadku mojego Rafałka nie ma różnicy czy rom wgrany jest przez ActivSync'a, czy przez BL, sprawdziłem. Zachowanie jest identyczne, rom się zainstaluje i dobrze działa, tyle, że w angielskim. Spolszczenia nie idzie dograć, zatrzymuje się tak samo, tylko SR ratuje.

Wobec czego cofam się do pytania początkowego topicu: Jaki rom polecacie?
Wymagania:
Stabilność, oryginalny rom orange, był stabilny ale powolny.
Dobrze żeby był wyposażony przynajmniej tak jak oryginalny, ten co teraz wgrałem.
W języku polskim - wszystko.

Prosiłbym o sprawdzone romy, żeby nie było jak w tematach na forum typu: zrywa połączeni po 30 sekundach, wifi nie działa, nie ma wideorozmów, żre baterie, nie łapie sygnału...itd.

Nie interesuje mnie testowanie romów, chcę zainstalować jedena stabilny i porządny rom, dlatego decydowałem się na oryginalny i zostałbym przy nim gdyby nie brak języka polskiego.

Gdzie jest jakiś spis oryginalnych romów dystrybucji HTC i skąd można je pobrać, tak żeby działały bezproblemowo.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

*

Offline Hornet15re1

• 421
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 07, 2009, 23:20:26 »
Jedyny rom co spełnia Twoje kryteria to PROven ROM w resji 2.3  :ok:

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 08, 2009, 08:53:34 »
Sprawdzę go zatem.

Lecz po czasie spędzonym na lekturze i rozmyślaniach gnębi mnie jeszcze jedna sprawa. Jakby zainstalować gołego windows'a mobile i doinstalować poszczególne elementy?
Co musiałbym doinstalować, a co WM ma w sobie i który byłby w tym przypadku efektywnym rozwiązaniem?
Którą manilę wtedy najlepiej dograć i skąd, czy to w ogóle dobry pomysł?

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #28 dnia: Październik 08, 2009, 09:03:51 »
Hmm goły WM to nie baudzo ;) co najwyżej któryś rom bez manili.
Ale jeśli chcesz jak najbardziej czysta wersje to:

Instalujesz Stock Rom'a który Ci najbardziej odpowiada.
Wyłączasz manile i zmieniasz na interface który Ci pasuje czy tam ją zostawiasz.
Doinstalowujesz sobie wszystkie programy, które chcesz.

Tylko tutaj raczej pojawią się kłopoty z doinstalowaniem manili czy też zmianą jej wersji.
Raczej nie ściąga się wersji rom'u bez manili by ja potem dogrywać.

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 08, 2009, 12:09:30 »
Więc tak, manila to TF3D - dobrze rozumuję? Zrodził się chytry plan zastąpienia TF3D, przez SPB Mobille Shell.
Chodzi mi także o takiego WM by miał wszystkie potrzebne duperele do obsługi Rafała (sterowniki): kamery, rozsuwana klawiatura, czujnik oświetlenia, czujnik wyjęcia rysika, kółko z klawiszami itd... Bo jeśli chodzi o programy to bym sobie je doinstalował (jakąś przeglądarkę internetową, jakiś eksplorator plików, jakiś odtwarzacz audio/video itd.)
Dobrze myślę, czy zbyt bardzo wzoruję się zasadami użytkowania zwykłego pcta?

Pozdrawiam.