STOCK ROM, rom warty uwagi.

• 67 Odpowiedzi
  • 13694 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: STOCK ROM, rom warty uwagi.
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 08, 2010, 15:44:06 »
czy dobrze rozumiemze STOCK Rom to taki co mi w Orange na poczatku wgrali i okazuje sie najszybszy i nastabilniejszy? bo wlasnie mialem wgrywac cos innego  :mysli:

rom Orange to pomyłka ;)

*

Offline fateofangel

• 29
  • why?? - why not?!
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 08, 2010, 15:46:21 »
a jakie Radio można do niego dograć, obojetne>? i czy jest w ogole taka koniecznosc, bo chyba ten Rom to bedzie dla mnie najlepsze rozwiazanie
dzieki wielkie za odpowiedz  B)
Genio Slide => Raphael
Raphael Radio 1.14.25.35

« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 08, 2010, 15:49:33 »
a jakie Radio można do niego dograć, obojetne>? i czy jest w ogole taka koniecznosc, bo chyba ten Rom to bedzie dla mnie najlepsze rozwiazanie
dzieki wielkie za odpowiedz  B)

Chyba w 3 tematach sie pytałeś o radio, stock jest odrazu wgrywany z radiem.

Ale i tak moja odpowiedź dla Ciebie odnośnie radia to taka żebyś sam pokombinował bo na to dużo rzeczy może mieć wpływ, sieć z której korzystasz itp. itd.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 08, 2010, 17:50:33 »
Kompletną bzdurą jest stwierdzenie że jest najszybszy i najstabilniejszy,na podstawie jakich kryteriów wy oceniacie?
Po niespełna dobie podziękowałem stockowi.
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline fateofangel

• 29
  • why?? - why not?!
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 08, 2010, 19:13:27 »
100 ludzi 100 opinii, może powiesz cos wiecej co ci sie w stocku nie spodobalo i jakiego romu uzywasz i co jest w nim lepszego daras28-82 :ohreally:
byłbym wdzieczny za taka wypowiedź
Genio Slide => Raphael
Raphael Radio 1.14.25.35

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 08, 2010, 19:50:35 »
proven 2,3b jest wydajniejszy,szybszy,więcej opcji personalizacji,stabilność zbliżona,w pełni polski....

Na stocku need for speed zacinał tak że nie dało się grać,na provenie śmiga aż miło,co świadczy o wydajności obu romów.

To,że na stocku panowie Touch flo 3D chodzi troszkę płynniej nie świadczy kompletnie o niczym,ważne jak wykonuje zadania i kmini ciężkie aplikacje!
Jak do tej pory proven 3,2b najlepiej się wywiązuje u mnie z powierzonych obowiązków i wykazuje największą kompatybilność z softem zewnętrznym.
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline palkens

• 413
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 08, 2010, 20:30:49 »
nie ma to jak ocena szybkosci romu po zagraniu w gre....

tak czy siak czy chcemy czy nie rafalek ma slozyc jako TELEFON wiec podstawowe funkcje powinny dzialac szybko patrz manilla (spb, titanium co kto lubi)
Mam Touch prO i jest mi z tym dobrze:D

« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 08, 2010, 20:40:10 »
proven 2,3b jest wydajniejszy,szybszy,więcej opcji personalizacji,stabilność zbliżona,w pełni polski....

Na stocku need for speed zacinał tak że nie dało się grać,na provenie śmiga aż miło,co świadczy o wydajności obu romów.

To,że na stocku panowie Touch flo 3D chodzi troszkę płynniej nie świadczy kompletnie o niczym,ważne jak wykonuje zadania i kmini ciężkie aplikacje!
Jak do tej pory proven 3,2b najlepiej się wywiązuje u mnie z powierzonych obowiązków i wykazuje największą kompatybilność z softem zewnętrznym.

Bo proven ma portowe pakiety m.in. sterowników z innych urządzeń a stock jest pisany pod TP i nie chodzi troszeczkę a znacznie płynnej. stock'a też możesz mieć polskiego ale nakładka zamula o dziwo.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 08, 2010, 21:10:03 »
Nie oceniałem tylko na podstawie zagrania w grę,
Raphael ma służyć jako telefon?
Chyba tylko tobie.
Jak dla mnie to ostatnia rzecz z której w nim korzystam po aparacie.
PPC to nie telefon!

*

Offline palkens

• 413
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 08, 2010, 21:17:17 »
znaczy rozumiem ze nosisz drugi aparat telefoniczny np jakas nokie 3210 czy cos takiego? no bo on sluzy do dzwonienia a rafalek do robienia pizzy

ps rafalek to nie PPC a smartphone
skoro nie korzystasz z telefonu mogles kupic jakies mio np p560 czy cos i nie bylo by problemu
Mam Touch prO i jest mi z tym dobrze:D

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 08, 2010, 21:38:08 »
Smartfone to nokia n95 np lub inny sonericsson,raphael to PPC.

Dokładnie noszę nokię 6310i a urządzenia bez modułu gsm są dla mnie bezużyteczne bo latanie i szukanie hot spota to idiotyzm  :P

A skoro wspominasz o problemach to ja ich mam niezbyt wiele,pewnie dlatego tak żadko proszę o pomoc na forum  :P

*

Offline fateofangel

• 29
  • why?? - why not?!
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 09, 2010, 15:30:19 »
może jest jakieś inne źródło paczki jezykowej zeby sciagnac niz z sunnysoftu, wie ktos? bo niedziala

znalazłem taki temat:
http://pdaclub.pl/forum/raphael/zrekonstruowany-htc-rom-1-90-401-1/

na poczatku myslalem ze to ten sam Rom ktory mam ze strony sunnysoftu STOCK (tyle ze przerobiony juz na polski) ale teraz mam watpliwosci, moze mnie ktos oswiecic bo jak to rekonstrukcja cos jak z orange to ja podziekuje i wole miec po angielsku :E
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 16:12:34 wysłana przez fateofangel »
Genio Slide => Raphael
Raphael Radio 1.14.25.35

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 09, 2010, 17:22:37 »
W tamtym wątku masz dokładne odpowiedzi jaki to rom,ja już wiem a ty?
Będziesz czekał na podpowiedź czy poczytasz i włączysz myślenie?

*

Offline fateofangel

• 29
  • why?? - why not?!
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 09, 2010, 18:07:39 »
pzecież napisałem, że mam watpliwosci, czyli mysle ze ten sam ale pytam o potwierdzenie kogos bardziej doswiadczonego :O~ bo moge sie myslic, chce byc pewny.
btw
gdybys byl mily to bys odpowiedzial 2-3 słowami a nie pisał pusty post ktory sprowkowal rowniez u mnie off-top'a :-?
Genio Slide => Raphael
Raphael Radio 1.14.25.35

« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 09, 2010, 18:39:30 »
Przecież to jest starsza wersja stock'a z sunnysoft?

*

Offline yatkha

• 24
  • Sprzęt: prosiak
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 09, 2010, 19:44:57 »
Mam za sobą kilkanaście zmian wersji softu, między innymi: TAEL, ENERGY, PROven (każdy wygrywany w różnych wersjach, trzeba przyznać, że 3.2b był jednym z lepszych).
Urządzenie doprowadzało mnie już do szewskiej pasji swoim ślamazarnym działaniem w podstawowych funkcjach - wykonywanie połączeń głosowych, łączenie z netem, współpraca z centralką BT w aucie.
STOCK uchronił prosiaka od niechybnej śmierci przy nagłym zetknięciu z podłożem. Wiele razy chciałem to zrobić, ot tak dla higieny psychicznej, ale dałem mu ostatnią szansę i jak do tej pory jestem zadowolony.
Polecam wszystkim, którzy sprawdzili już kilka rom'ów i nie znaleźli nic dla siebie.

PS
(...) pewnie dlatego tak żadko proszę o pomoc na forum  :P
(...) czy poczytasz i włączysz myślenie?
Również radziłbym: poczytać więcej, włączyć myślenie, albo chociaż spell checking
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 19:55:45 wysłana przez yatkha »

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 09, 2010, 19:57:06 »
Dość prowokatorski nick,mnie jednak nie sprowokujesz bo dziś czuję się znacznie lepiej niż w dniu w którym to pisałem,jedyne 38 stopni gorączki to nie tak tragicznie ale odczuwam ogromną ulgę co wysoce poprawia mi humor.
Koniec yatkhi!

*

Offline fateofangel

• 29
  • why?? - why not?!
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 09, 2010, 22:04:14 »
Mam za sobą kilkanaście zmian wersji softu, między innymi: TAEL, ENERGY, PROven (każdy wygrywany w różnych wersjach, trzeba przyznać, że 3.2b był jednym z lepszych).
Urządzenie doprowadzało mnie już do szewskiej pasji swoim ślamazarnym działaniem w podstawowych funkcjach - wykonywanie połączeń głosowych, łączenie z netem, współpraca z centralką BT w aucie.
STOCK uchronił prosiaka od niechybnej śmierci przy nagłym zetknięciu z podłożem. Wiele razy chciałem to zrobić, ot tak dla higieny psychicznej, ale dałem mu ostatnią szansę i jak do tej pory jestem zadowolony.
Polecam wszystkim, którzy sprawdzili już kilka rom'ów i nie znaleźli nic dla siebie.

PS
(...) pewnie dlatego tak żadko proszę o pomoc na forum  :P
(...) czy poczytasz i włączysz myślenie?
Również radziłbym: poczytać więcej, włączyć myślenie, albo chociaż spell checking

==> miejsce na trafny komentarz <==
Genio Slide => Raphael
Raphael Radio 1.14.25.35

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 18, 2010, 08:35:27 »
Witam. Mam touch pro od orange, jestem posiadaczem telefonu od niedawna i będzie to moja pierwsza zmiana Rom. Chciałbym się dowiedzieć czy potrzebuje HardSPL jeżeli to jest oficjalny Rom htc? Czy tracę gwarancje oddając telefon posiadajacy ten Rom bezpośrednio do serwisu htc? Czytalem o przywracaniu oryginalnego Rom od orange ale chodzi mi o sytuacje gdy to nie będzie możliwe. Pozdrawiam

« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 18, 2010, 18:03:53 »
Witam. Mam touch pro od orange, jestem posiadaczem telefonu od niedawna i będzie to moja pierwsza zmiana Rom. Chciałbym się dowiedzieć czy potrzebuje HardSPL jeżeli to jest oficjalny Rom htc? Czy tracę gwarancje oddając telefon posiadajacy ten Rom bezpośrednio do serwisu htc? Czytalem o przywracaniu oryginalnego Rom od orange ale chodzi mi o sytuacje gdy to nie będzie możliwe. Pozdrawiam

Odpowiedzi na te pytania są w FAQ.

« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 18, 2010, 20:13:03 »
Jeśli wgrywasz ROM od HTC na urządzenie kupione w Orange to musi być HardSPL.
Miałem sprzeczność miedzy tą odpowiedzą kolegi a FAQ i wychodzi na to że rom od orange jest z innego kanalu dystybucji niż oficjalny rom od htc dla europy. Prosiłbym o potwierdzenie tej informacji. I jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy zainstalowany HardSPL ma jakiś wpływ podczas aktualizacji do której nie jest on wymagany czyli dla romow z jednego kanalu dystybucji?

I jeszcze jedno, wiem ze nie w tym watku pytam. W temacie o przywroceniu gwarancji orange jest wersja pamieci ROM: 1.90.69.4 PLK . Ja mam 1.90.401.1 WWE . To znaczy ze poprzedni właściciel już robił jakieś aktuwalizacje rom czy to jeszcze jakas atarsza wersja od orange?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2010, 11:34:03 wysłana przez Rudyy247 »

*

Offline ainaruth

• **
  • 113
  • Sprzęt: HTC 7 Pro, Transformer Prime
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 24, 2010, 12:16:41 »
Swojego TP kupiłem niedawno i jestem na etapie szukania ROMu dla siebie. Po przeczytaniu tego i kilku innych tematów..

Plusy stocka
-niesamowicie szybki i stabilny (a na tym przede wszystkim mi zależy)

Minusy
-konieczność dogrania całego używanego przeze mnie oprogramowania, które widziałem w większości gotowanych ROMów (i tak po każdym HR)
-wolne działanie gier (pewnie przez brak odpowiednich sterowników - można dograć?)
-dość stary build (z tego co patrzę Stock ROM dla TP w supporcie HTC ma już rok. Czy to oznacza że nie ma szans na palcolubne menu? Może też można to jakoś zmienić?)

Ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi na te pytania odnośnie wad Stocka?
Nokia 3310 -> Nokia 5510 -> Nokia 6800 -> Nokia 6822 -> Samsung i600 -> SPV E650 -> SPV M3100 -> HTC Touch Pro -> HTC 7 Pro

HTC 7 Pro: Windows Phone 7 (Mango) -  Sianto v1.6 7.10.8835.35
Asus Transformer Prime TF201:  Android (JB) - 4.1.1

« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 24, 2010, 13:24:44 »
Co do gier możesz pokombinować z niektórymi sterownikami i zobaczyć ale nie sądzę żeby to coś dało, no może trochę poszukaj na xda tematów, Neodriver czy jakoś tak było nawet dobre,
Builda nie zmienisz i nieda sie dograć palcolubnego interface'u bo to zależy właśnie od builda, i tak stock ma już swój czas ale  HTC nie wypuści nowszego, a palcolubne buildy to są porty z nowszych urządzeń.

Co do dogrywania aplikacji, wiesz nie musisz codziennie trzepać HR'a... zresztą w sumie po to jest STOCK jako stabilny żeby go nie robić.

*

Offline ainaruth

• **
  • 113
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 24, 2010, 13:48:55 »
No niby wiem, że raz a porządnie skonfigurowany system nie powinien wymagać HR (w idealnym przypadku nawet SR;).. ale jednak trochę odstrasza brak wszystkich tweaków, które ludzie integrują, bo uważają je za 'must have'. Ja nie do końca jestem pewien co z tych rzeczy jest naprawdę niezbędne. A przepakowanie oryginalnego romu takimi dodatkami skończy się jeszcze gorzej niż wgranie czegoś ugotowanego.

Ale o przydatnych programach jest sporo tematów i sobie doczytam. Braku najnowszego Sense nie odczuję, bo ostatnio zasmakowałem w SPB shell.. jedyne co pozostaje to brak palcolubnego menu.. ale w sumie może się przyzwyczaję.. w końcy dopiero co przesiadłem się z Hermesa;)

Dzięki za odpowiedź - wieczorem biorę się za flashowanie.

Połączone: [time]Sierpień 24, 2010, 21:22:45[/time]
Support HTC nie przyjmuje mojego seriala i nie jestem w stanie ściągnąć Upgrade ROMu bezpośrednio od nich. A prawdę mówiąc wolałbym to, niż starszą wersję z sunnysoftu.

Znalazłem kilka numerów, w tym taki, który pozwala ściągnąć ROM w wersji EUR_WWE (zdaje się angielska, europejska)
HT834K001234
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2010, 09:25:19 wysłana przez ainaruth »
Nokia 3310 -> Nokia 5510 -> Nokia 6800 -> Nokia 6822 -> Samsung i600 -> SPV E650 -> SPV M3100 -> HTC Touch Pro -> HTC 7 Pro

« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 25, 2010, 12:12:56 »
No niby wiem, że raz a porządnie skonfigurowany system nie powinien wymagać HR (w idealnym przypadku nawet SR;).. ale jednak trochę odstrasza brak wszystkich tweaków, które ludzie integrują, bo uważają je za 'must have'. Ja nie do końca jestem pewien co z tych rzeczy jest naprawdę niezbędne. A przepakowanie oryginalnego romu takimi dodatkami skończy się jeszcze gorzej niż wgranie czegoś ugotowanego.

Ale o przydatnych programach jest sporo tematów i sobie doczytam. Braku najnowszego Sense nie odczuję, bo ostatnio zasmakowałem w SPB shell.. jedyne co pozostaje to brak palcolubnego menu.. ale w sumie może się przyzwyczaję.. w końcy dopiero co przesiadłem się z Hermesa;)

Dzięki za odpowiedź - wieczorem biorę się za flashowanie.

Połączone: [time]Sierpień 24, 2010, 21:22:45[/time]
Support HTC nie przyjmuje mojego seriala i nie jestem w stanie ściągnąć Upgrade ROMu bezpośrednio od nich. A prawdę mówiąc wolałbym to, niż starszą wersję z sunnysoftu.

Znalazłem kilka numerów, w tym taki, który pozwala ściągnąć ROM w wersji EUR_WWE (zdaje się angielska, europejska)
HT834K001234

Ściągaj bez seriala, też mój nie pasował ale normalnie działało.

*

Offline ainaruth

• **
  • 113
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 25, 2010, 18:31:46 »
Wychodzi na to, że żaden brandowany TP nie ma odpowiedniego seriala. A bez seriala nie ma linku do ROMa (albo ja go nie widzę). W każdym razie z podanym przeze mnie serialem śmiga bez problemu.

Połączone: Sierpień 26, 2010, 15:04:58
od wczoraj działam na stocku bezpośrednio ze strony supportu HTC i moje przemyślenia wyglądają tak

:grin: ponad 120MB wolnego ramu!
:D działa płynniej i szybciej od tego co było wcześniej (coś od Orange i Amigantomek+Sense 2.5). Nie było żadnych zwiech.
:mysli: jakie to wszystko brzydkie i kanciaste.. jaki paskudny splash, taskbar itd.. zgroza!
:worried: jakieś durne rzeczy od HTC (np wkurzający filmik świeżo po instalacji i jakieś nieprzydatne opcje w menu) za to brakuje sporo rzeczy, które uważałem za oczywiste, używając gotowanych WM6.5
:S jakość połączeń jest lepsza niż wcześniej, ale GPS dalej nie chce złapać fixa (ale przynajmniej coś próbuje) i bateria schodzi jak szalona
:( przycinają się mp3 w S2P - nie jakoś strasznie, ale na każdym utworze jest taki moment 'czkawki'

Podsumowując: spędziłem trochę czasu na doprowadzaniu tego ROMu do jako takiej używalności. Na szczęście MS MyPhone, SPB Shell, S2U2 bezproblemowo przywróciły ustawienia, do których już zdążyłem się przyzwyczaić. Jednak inne komponenty systemu wymagały trochę kombinowania.
No i kończy się tak, że nadal szukam czegoś odpowiedniego dla siebie. Jako pierwszy biorę na celownik Exquisite.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 15:04:58 wysłana przez ainaruth »

« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 27, 2010, 09:05:22 »
:grin: ponad 120MB wolnego ramu!

Co w tym takiego fajnego? TP ma na tyle dużo RAMu, by się nim nie przejmować i nie zaśmiecać go programami typu "oczyszczacze RAMu" :D

i bateria schodzi jak szalona

Po pierwszym dniu to normalne. Po trzech dniach można się zaniepokoić.

No i kończy się tak, że nadal szukam czegoś odpowiedniego dla siebie. Jako pierwszy biorę na celownik Exquisite.
Jeśli chcesz coś niezawodnego, to polecam 4.14b z Sense 2.1. Trzeba tylko dograć CABa z fixem do SHIFTa i ja już na nim pracuję od czerwca bez żadnego HR po drodze :)

« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 27, 2010, 20:58:47 »

Jeśli chcesz coś niezawodnego, to polecam 4.14b z Sense 2.1. Trzeba tylko dograć CABa z fixem do SHIFTa i ja już na nim pracuję od czerwca bez żadnego HR po drodze :)

True, też od pewnego czasu siedzę na tym romie.

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 30, 2010, 08:41:14 »
Tak sobie czytam wątek, szczególnie wypowiedzi o szybkości działania...
Sprawdziłem pagepool - jest ustawiony na 6MB, skoro tak ładnie śmiga (nie instalowałem jeszcze) - to co działoby się, gdyby ustawić mu większy PP ?  :O
Czy ktoś to już sprawdzał?  :)

P.S. Zraziłem się właśnie do EnergyROM 23678 Sense 2.5  :S

« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 30, 2010, 09:38:05 »
Tak sobie czytam wątek, szczególnie wypowiedzi o szybkości działania...
Sprawdziłem pagepool - jest ustawiony na 6MB, skoro tak ładnie śmiga (nie instalowałem jeszcze) - to co działoby się, gdyby ustawić mu większy PP ?  :O
Czy ktoś to już sprawdzał?  :)

P.S. Zraziłem się właśnie do EnergyROM 23678 Sense 2.5  :S

W sumie to chyba nie, bo po co było zmieniać jak ładnie śmiga? ;)