STOCK ROM, rom warty uwagi.

• 67 Odpowiedzi
  • 13681 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jacoslav

• *
  • 98
  • Sprzęt: htc touch pro.
STOCK ROM, rom warty uwagi.
« dnia: Kwiecień 01, 2010, 10:03:56 »
Po doradzie Plomienia stwierdzialem, ze warto stworzyc specjalny temat dla tego romu.

Na zadnym romie nie zaobserwowalem tak duzej szybkosci dzialania. Najszybsze romy z jakimi mialem doczynienia przewyzsza szybkoscia dzialania o okolo 30-40 %, czasme wiecej.

Najnowszy stock rom, ma bardzo wiele rowzwiazan z wyzszych wersji systemu np. wiele klawiatur do wyboru ( w zasadzie te same co w romie amigantomek).
Rom jest ladny, prosty nie ma zbednych wizualnych urozmaicen.

Touchflo3d chodzi wybornie, osobiscie nie widze roznicy w szybkosci dzialania miedzy androidem na htc hero mojego znajomego a stock'rom na touch pro. ( moze czasem w niektorych aplikacjach wygrywa android).

Osobiscie BARDZO polcecam.

http://www.sunnysoft.com/htc/ @ oto link.

btw. mam jednak jeden problem, ktory byl rozwiazany np. w amigantomek. Kiedy ktos do mnie dzowni z nieznanego numeru i chce go potem dodac wyskakuje mi opcja zapisu do outlooka lub na karte SIM, nie mam pojecia jak wyrac zapis w pamieci telefonu, co jest dla mnie niezbedne bo podaje wiecej informacji mi 6-o znakowy tytul i jeden numer.

btw2. nie wiem czy warto podwiesic tego tematu, poniewaz jest to oficjalny i najszybszy rom dla htc touch pro, nie zaden port i to powinien wiedziec kazdy uzytkownik tego telefonu.

POZDRAWIAM :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2010, 10:36:23 wysłana przez jacoslav »
Panasonic -> Nokia 3210 -> nokia 3310 -> nokia 3330 -> nokia 6100 -> siemens cx75 -> LG Shine -> Nokia n80 ( pierwszy tel z systemem op ) -> nokia e50 -> htc hermes -> htc raphael

:-)

*

Offline j_lucas

• **
  • 127
  • Sprzęt: HTC: HD2
Odp: STOCK ROM, rom warty uwagi.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2010, 11:02:21 »
Ja również powróciłem do oryginalnego ROMu i radia.
Po tym jak w zawiódł mnie TAEL, postanowiłem już nie kombinować z ROMami.

Dodatkowo dograłem łatkę ze strony HTC dotyczącą GPS.

*

Offline jsek

• **
  • 101
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2010, 12:34:19 »
Ja próbowałem też wgrać ten rom i wszystko było ok lecz gdy chciałem zainstalować pakiet językowy to się on instalował i instalował w końcu przerwałem instalację. A jak wam Panowie poszła instalacja, może coś źle robiłem?

*

Offline Hornet15re1

• 421
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2010, 19:00:16 »
nie wgracie polskiej nakładki bo będzie zwiecha....chyba że macie polskiego nie sieciowego HTC TOUCH PRO...wtedy to oczywicie tak...ale niestety takich mało,ja sam mam htc anglika i jestem skazany na inne romy,ale całe szczescie jest Energy z nowymi wypiekami i nie ma co płakać :grin:
Nokia 3210-Nokia 3330-Nokia 6610-Nokia 6822a -Nokia N70 - HTC DIAMOND - HTC TOUCH PRO-SAMSUNG SPICA - HTC DESIRE Z

W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...

*

Offline jacoslav

• *
  • 98
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2010, 19:44:20 »
zna ktos rozwiazanie ?

btw. mam jednak jeden problem, ktory byl rozwiazany np. w amigantomek. Kiedy ktos do mnie dzowni z nieznanego numeru i chce go potem dodac wyskakuje mi opcja zapisu do outlooka lub na karte SIM, nie mam pojecia jak wyrac zapis w pamieci telefonu, co jest dla mnie niezbedne bo podaje wiecej informacji mi 6-o znakowy tytul i jeden numer.
Panasonic -> Nokia 3210 -> nokia 3310 -> nokia 3330 -> nokia 6100 -> siemens cx75 -> LG Shine -> Nokia n80 ( pierwszy tel z systemem op ) -> nokia e50 -> htc hermes -> htc raphael

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2010, 21:08:12 »
Niezbyt zrozumiale to napisałeś. Jeśli dobrze zgaduję o co Ci chodzi to zapis do Outlooka jest równoznaczny z zapisaniem kontaktu w pamięci telefonu.
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline palkens

• 413
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2010, 21:14:27 »
stock rom by mi pasowal jak by mial sense 2.1 :) pogoda na today jest zbyt fajna ^^
Mam Touch prO i jest mi z tym dobrze:D

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2010, 23:04:03 »
stock rom by mi pasowal jak by mial sense 2.1 :) pogoda na today jest zbyt fajna ^^

Doinstaluj sobie.

*

Offline jacoslav

• *
  • 98
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 03, 2010, 15:20:31 »
zainstalowalem sense 2.1 z xda developers wersje dla win 6.1 ( GSM ) i nic. wyskoczylo powiadomienie ze zakonczylo sie sukcesem, w today, items JEST, ale jak wybieram i robie ok to nic sie nie dzieje po ponowym wejsciu w ustawienia znowu jest ODZNACZONE.,

licze na pomoc

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 11, 2010, 23:29:51 »
Witam! Sorki za odkop, ale mam pytanie a temat idealnie do niego pasuje;)

Otóż mam Touch Pro z Vodafona i ROM AmiganTomek. Chciałbym Sobie zainstalować Oryginalny Rom skierowany na rynek europejski, ale zależy mi na PL języku. Są jakieś problemy z instalacją nakładki z PL? Skąd mógłbym ją pobrać?
[admin]Nie powielaj postów - zapoznaj się z regulaminem[/admin]
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2010, 19:41:08 wysłana przez ajed »

*

Offline sivyx

• 11
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 15, 2010, 14:00:32 »
Pytanie może banalne, ale czy hardspl musi być wgrany, czy może byc spl z orange?? I dalej nikt nie znalazł sposobu doinstalowania łatki do spolszczenia??

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 15, 2010, 14:32:03 »
Jeśli wgrywasz ROM od HTC na urządzenie kupione w Orange to musi być HardSPL.
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline sivyx

• 11
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 15, 2010, 17:00:28 »
A jakie radio do tego polecacie?? Najbardziej mi na zasięgu zależy.. Musze przyznać, że po zainstalowaniu tego romu, wyłączeniu tf3d i zainsatlowaniu spb mobile shell 3.5.3 na nowo polubiłem swój telefon. Teraz widze, że głupotą było używanie romów z kuchenki:P

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 17, 2010, 07:43:12 »
Witam
Koledzy jak to jest z tym spolszczeniem zainstalowalem a delej mam po angielsku?

*

Offline capo

• 26
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 24, 2010, 14:35:27 »
Witam. Ten Stock rom ze strony http://www.sunnysoft.com/htc/ to po prostu coś pięknego. Do tej pory używałem Provena 2.3 i muszę przyznać, że Stock jest dużo, ale to naprawdę dużo szybszy i jak kolega wcześniej napisał 30% wcale nie jest tutaj przesadzone. Przeglądarka po 3sekundach jest gotowa do użycia, a automapa potrzebuje tylko około 10sekund na załadowanie się. Nic się nie zamula, po paru tweakach z advancedconfiga i diamondtft3dconfiga tf3d chodzi jak marzenie i od nowa zaczał mi się raphael podobać. W końcu to wszystko śmiga jak należy. Co prawda nie ma żadnych wodotrysków, nie ma sense 2.1 tylko zwykłe tf3d, ale jeśli ktoś przedkłada szybkość nad bajery to to jest ROM dla niego. Po resecie windows zajmuje mi 66mb ramu. Mogę go nazwać takim bardzo szybkim czystym ROMem w wersji lite, bez zbędnych programów. Wszystko czego potrzebowałem dodałem w Cabach. To jest szczęśliwy koniec mojej tułaczki w poszukiwaniach szybkiego ROMu :)

ROM jest w wersji angielskiej, ale język Tf3d można sobie ustawić w opcjach na polski.

Pomysł doinstalowania na niego sense 2.1 wg mnie mija się z celem, bo nie chodziło to już tak idealnie jak na oryginale, a w dodatku nie chciała mi się updatować pogoda, więc z niego zrezygnowałem i zupełnie nie żałuję jak patrzę jak to wszystko płynnie teraz działa. Pozdrawiam i polecam każdemu w celu zobaczenia jak może ładnie działać raphael :)
adrenalina uzależnia

*

don.kamillo

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 24, 2010, 17:28:52 »
Tak, ten ROM jest najszybszy. Miałem swego czasu rom od TAELi, ale tam to cięło nieprzyjemnie. Tutaj wszystko śmiga. No i na starcie jest tyle wolnego RAMu, że aż nieprawdopodobne :)
Capo, jak chcesz wodotrysków, to zainstaluj mobile shell i dodaj do tego skin z Sense, z tej strony. Wszystko tu działa, pogoda się ładnie aktualizuje, twitter działa. Udało mi się okiełznać nawet ten mobilszelowski program do facebooka, więc nawet zdjęcia znajomych sobie zaktualizujesz.
Na starcie jest jakieś 125 MB wolnego RAMu. Dodatkowo nadpisz sobie systemowe menu i masz super sprzęt :) Bez zacięć.

*

Offline jacoslav

• *
  • 98
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 25, 2010, 23:53:40 »
Tak jak pisal przedmówca.
Stock rom + mobi shell 3.5 + skin sense na mobi shell ze strony ktora podana jest w poscie wyzej powoduje, ze telefon jest szybki, przejrzyszy i ma mase funkcji.
Mobishell mozna ustawic na polski wiec wlasciwie wszystko jest po polsku.

Do tego polecam aplikacje OMARKET. Odpowiednik androidowego marketu - mase programow - wszystko pieknie dziala. POLECAM :).

Pozdrawiam

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 26, 2010, 08:55:21 »
Tak, ten ROM jest najszybszy. Miałem swego czasu rom od TAELi, ale tam to cięło nieprzyjemnie. Tutaj wszystko śmiga. No i na starcie jest tyle wolnego RAMu, że aż nieprawdopodobne :)
Capo, jak chcesz wodotrysków, to zainstaluj mobile shell i dodaj do tego skin z Sense, z tej strony. Wszystko tu działa, pogoda się ładnie aktualizuje, twitter działa. Udało mi się okiełznać nawet ten mobilszelowski program do facebooka, więc nawet zdjęcia znajomych sobie zaktualizujesz.
Na starcie jest jakieś 125 MB wolnego RAMu. Dodatkowo nadpisz sobie systemowe menu i masz super sprzęt :) Bez zacięć.

no ten theme wygląda całkiem całkiem, a jest może jakiś na podobieństwo sense 2.1? A. ka bez masy buttonów?

I drugie pytanie udało się komuś w pełni zaintalować oddzielnie sense 2.1 do Stock'a?

*

Offline jacoslav

• *
  • 98
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 26, 2010, 09:46:07 »
Ja zainstalowalem. Niestety chodzi tak jak na innych romach. Nie ma juz przyjemnosci z uzytkowania.

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 26, 2010, 10:28:25 »
Ja zainstalowalem. Niestety chodzi tak jak na innych romach. Nie ma juz przyjemnosci z uzytkowania.

Zależy co uważasz przez to stwierdzenie, mi np. chodzi płynnie, do póki nie wejde w smsy gdzie przez liczbę smsów ma zwiechy,
( TAEL, Exquisite ) ale przy wróceniu do stocka raczej chodzi mi o to, że przy gotowanych romach zauważyłem że po jakimś bodajże miesiącu zaczynają się jakieś crashe, zwiechy, itp. itd. ( no może oprócz Exquisit'a) no i niemam pojęcia czym to jest związane.

*

Offline jacoslav

• *
  • 98
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 26, 2010, 18:00:42 »
Ja jestem bardzo uczulony na wolne dzialanie urzadzen. Tak naprawde pylnnie chodiz HD2 i nexus one oraz iphone.

Raphael na stock rom chodzi tak 70 % z tego co wyzej wyminione @ oczywiscie bez sense 2.1 bo wtedy chodzi dla mnie wolno.

*

don.kamillo

« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 26, 2010, 22:20:12 »
Jeśli mi się wiesza coś w tym romie, to raczej na wskutek źle działających aplikacji. Normalnie nie narzekam na szybkość.
Porównywanie PRO z HD2 mija się z celem, bo jedyną ich cechą wspólną jest obecność WM. Pozostałe parametry urządzeń (RAM, ROM, procesor, wyświetlacz etc.) są zupełnie inne, to jakby porównywać sprzęty sprzed epoki.

« Odpowiedź #22 dnia: Maj 28, 2010, 10:46:15 »
witam!przymierzam sie do zainstalowania tego romu.Mam kilka pytań:
1.Czy mozna go zainstalowac jesli jest zdjeta blokada HardSPL?
2.czy potem chcac wgrac jakis kucharzony rom ponownie te blokade sciagnac?
3.jaki radio rom polecacie do tego romu?

z gory dziekuje za odpowiedz.pozdrawiam

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 28, 2010, 11:09:31 »
witam!przymierzam sie do zainstalowania tego romu.Mam kilka pytań:
1.Czy mozna go zainstalowac jesli jest zdjeta blokada HardSPL?
2.czy potem chcac wgrac jakis kucharzony rom ponownie te blokade sciagnac?
3.jaki radio rom polecacie do tego romu?

z gory dziekuje za odpowiedz.pozdrawiam

1.W sensie że masz wgrany HardSPL? ja  tak instalowałem i było ok.
2.no żeby wgrać cook'a musisz mieć HardSPL'a nie?
3.rom idzie już z radiem.

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 28, 2010, 14:44:48 »
chodzilo mi o to ze mam zdjetego hardSPL
i pytam czy to nie robi problemu?oraz czy po wgraniu tego romu hardSPL zostani9e ponownie zalozony

*

Offline palkens

• 413
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 28, 2010, 14:58:09 »
nie mozna miec zdjetego hard spl ...
mozesz miec wgranego hardspl

« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 04, 2010, 09:16:33 »
kilka dni pracuje na tym romie i ogolnie jestem zadowolony...ale strasznie zżera baterie.Jak u was wyglada sprawa z bateria?dzis przez noc z 45% spadło do 9%. Mam dograna nakladke spb mobile shell 3.5.4 +mobile sense 3.5.3 byc moze to ma jakis wpływ?pzdr

*

Offline j_lucas

• **
  • 127
  • Sprzęt: HTC: HD2
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 06, 2010, 15:41:46 »
Ja używam stock rom lecz bez tych dodatków i bateria trzyma rewelacyjnie, zwłaszcza w porównaniu z romami palcolubnymi. Niebo a ziemia.

*

Offline fateofangel

• 29
  • why?? - why not?!
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 08, 2010, 15:33:04 »
czy dobrze rozumiemze STOCK Rom to taki co mi w Orange na poczatku wgrali i okazuje sie najszybszy i nastabilniejszy? bo wlasnie mialem wgrywac cos innego  :mysli:
Genio Slide => Raphael
Raphael Radio 1.14.25.35

*

Offline palkens

• 413
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 08, 2010, 15:38:53 »
oooooj nie
:)
stock rom to taki rom ktory bys dostal kupujac rafalka w sklepie bez abonamentu