Sposoby na żywotność baterii

• 130 Odpowiedzi
  • 21760 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline grzegorzSA

• **
  • 201
  • Sprzęt: Qtek 8500, HTC TP
Odp: Sposoby na żywotność baterii
« Odpowiedź #60 dnia: Luty 02, 2009, 19:23:39 »
W advanced config jest możliwość wyłączenia logowania się do GPRS/EDGE

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #61 dnia: Luty 02, 2009, 19:25:53 »
W advanced config jest możliwość wyłączenia logowania się do GPRS/EDGE
Dzięki, właśnie to zrbiłem.
Pozdrawiam.

*

Offline hatek

• 18
« Odpowiedź #62 dnia: Luty 03, 2009, 19:08:59 »
Ja zauważyłem u siebie dziwną sprawę. Wieczorem naładowałem baterię do pełna, rano już sygnalizował, że bateria jest na wyczerpaniu i możliwa jest utrata danych. Po SR pokazał już trochę więcej energii w baterii i cały dzień trzyma. Jestem ciekawy jak długo jeszcze bateria potrzyma mimo ciągłego wskazywania krytycznego stanu naładowania.

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #63 dnia: Luty 03, 2009, 20:02:17 »
Podobno bardzo pomaga ładowanie przy wyłączonym urządzeniu. Kilka cykli wyładowania prawie do zera i ładowania na wyłączonym urządzeniu.
Ustawiłeś ręcznie pasmo i sieć?
U mnie przyniosło to ogromną poprawę.
Dodatkowo jeszcze wyłączyłem GPRS.
Przy umiarkowanym użytkowaniu telefonu (do 2h rozmów dziennie) trzyma mi 2-3 dni.
Na początkowych ustawieniach trzymał dzień.

*

Offline hatek

• 18
« Odpowiedź #64 dnia: Luty 03, 2009, 20:32:45 »
Pasmo ustawiłem ręcznie, GPRS zostawiłem bo czasami muszę korzystać., podświetlenie też przestawiłem na ręczne i mimo tego nie za dobrze. Spróbuję jeszcze ładowania na wyłączonym telefonie. Dzięki

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
  • Sprzęt: HD2 , DESIRE, SENSATION
« Odpowiedź #65 dnia: Luty 04, 2009, 00:41:04 »
ja proponuje zeby kazdy  napisal jeszcze jaki ma rom i radio !! od tego tez moze duzo zalezec!!

« Odpowiedź #66 dnia: Luty 04, 2009, 13:02:23 »
FireROM
Radio 1.09.25.20M

Bateria trzyma prawie 48h - malo rozmow, 4-6h muzyki - dokladnie nie wiem ile trzyma bo zazwyczaj telefon doladowuje wieczorem i rano mam full.

Zmienilem zasieg na GSM (jak potrzebuje szybciej to wlaczam 3G recznie) i recznie ustawilem czestotliwosc.
Posadzilem aplikacje Lumos - lepiej zarzadza zmianami podswietlenia ekranu.

T.

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #67 dnia: Marzec 03, 2009, 00:18:55 »
ja zaczalem testy programem Power Guard i testuje teraz inne radio zobaczymy co sie zmieni.jak bede mial wiecej czasu posprawdzam tez inne romu ale mam wrazenie ze jakos dziwnie duzo prądu zjada rom qsqi 2.3 wiem ze manila nie ma zadnego wplywu na pobór mocy!!jak bede mial jakas wieksza ilosc romów to wystawie tutaj jaka tableke lub cos podobnego :)

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #68 dnia: Marzec 03, 2009, 05:33:45 »
Dla zainteresowanych. Jakiś czas temu pojawiły się oryginalne powiększone baterię o pojemności 1800 mAh. Można ją kupić już od 149 zł wraz z pleckami.

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #69 dnia: Marzec 04, 2009, 00:03:57 »
testuje baterie juz 2 dzien 4 programami
test polega na wlaczeniu modulu telefonu edge , ustawieniu recznie jasnosci podswietlenia telefonu na 4 kreske od prawej w czasie testów 0 rozmów 0 smsów sam wlaczony modul gsm, wylaczona manila oraz butler, pocketshiled itp
wynik byl taki ze przy wlaczonym ekranie 1 % baterii spadal co srednio 5- 6 min!!!!
gdy wylaczylem serwisy takie jak bluetooth audio getaway , synch bluetooth server , obex , bluetooth HID loader w Task manager w zakladce Services srednia 1 % wzrosla do ok 9 min!!!!!
teraz bede testowal z zalaczona manila ale to zajmie jakies 2 godz wiec pewnie dopiero jutro sie odezwe.
chcialem dodac ze wczoraj przy tych wszystkich dzialajacych pragramach ktore zostaly wipisane wyzej 1 % baterii spadal co 3 min wiec udalo mi sie juz wycisnac z baterii 3 razy tyle!
aha wazna sprawa wczesniej bateria uciakala tak samo szybko przy wylaczaonym ekranie jak przy wlaczonym co bylo bardzo dziewne.
wstawalem rano wyciagalem tel z ladowarki jechalem do pracy po godz wlaczma tel a tam bylo tylko 90 % !!
teraz kolejnym moim zadaniem bedzie dowiedziec sie ktory program zjada tyle pradu(mysle ze moze byc to pocketshiled i jego opcja wlaczania telefonu ruchem reki ale to wszytsko wyjdzie w testach)
chcialem jeszcze dodac ze bareria ma funkcje szybkiego ladowania - w 1 godz laduje sie z ok 15% do 85%!! nawet 800mA a po 85% zwalnia i doladowanie do 100% zajmuje prawie druga godz(ladowarka sieciowa - nie mylić z usb do komputera - tutaj wyniki sa 3 razy gorsze!!)
to chyba na tyle mam nadzieje ze przeczyta to jak najwiecej osob i w koncu beda sie cieszyc swoimi zabawkami a nie tylko i wylacznie je ladowac :)

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #70 dnia: Marzec 04, 2009, 08:00:47 »
Witam.
U mnie sytuacja się ustabilizowała.
Telefon działa 3-4 dni przy czasie rozmów do 1 godz. dziennie.
Reszta tak jak opisywałem wcześniej.
Pozdrawiam.

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #71 dnia: Marzec 04, 2009, 08:33:32 »
Witam.
U mnie sytuacja się ustabilizowała.
Telefon działa 3-4 dni przy czasie rozmów do 1 godz. dziennie.
Reszta tak jak opisywałem wcześniej.
Pozdrawiam.

mi średnio trzyma 2-3 dni, ale dużo rozmawiam i korzystam z netu przez EDGE, więc nie narzekam. Ostatnio zakupiłem baterię powiększoną, ale z racji tego, że zastanawiam się nad sprzedażą TP nie używałem jej jeszcze :)

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #72 dnia: Marzec 04, 2009, 10:53:32 »
dodaz ze używam romu qsqi 1.14 oraz wgralem nowsze radio 1.11.25.01

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #73 dnia: Marzec 05, 2009, 10:42:35 »
na pierwszej stronie napisane jest ktorego i gdzie sa zloty Kraków , Wrocław , Trójmiasto. jak mieszkasz niedaleko to jedz i napewno znajdzie sie ktos kto ma Pro i sprawdzisz ta baterie

*

Offline Apster

• 27
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
re
« Odpowiedź #74 dnia: Marzec 13, 2009, 20:35:17 »
U mnie sytuacja jest wręcz tragiczna. Soft itd itp fabryczny, podświetlenie na 2/10 poziomie (prawie najciemniejsze), Touch Flo 3D włączony, Bluetooth, WiFi itd wyłąoczone i bateria wytrzymuje 6-7h w STANIE CZUWANIA! Także po odłączeniu użądzenie od ładowarki zanim ide spać, rano już dostaje informację o niskim stanie baterii.
Gdy odłanczam użadzenie od ładowarki jak wstaje rano, to trzyma jakieś 7h, a stosunkowo mało używam (wyswietlacz wlanczam w tym czasie na jakies 30min)
Nie wiem czy to wina baterii czy użadzenia, ale fakt jest, że ogólnie to jest to porażka totalna
Właśnie ładuje mojego TP i chce wypróbować manulane ustawienie pasma itd tak jak wyżej to zalecano.
Beda wyniki to napisze
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2009, 20:37:02 wysłana przez Apster »

*

Offline papillon

• 7
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Garmin Mobile XT
Odp: re
« Odpowiedź #75 dnia: Marzec 14, 2009, 00:41:02 »
U mnie sytuacja jest wręcz tragiczna. Soft itd itp fabryczny, podświetlenie na 2/10 poziomie ....i bateria wytrzymuje 6-7h w STANIE CZUWANIA! T...
To ja napiszę coś zupełnie innego.
TP to dla mnie głównie telefon. Kilkanaście minut dziennie rozmów. Kilka razy sprawdzenie pogody przez wi-fi. Kilka razy[w tygodniu] synchronizacja z PC.
Używam programów:
-PocketShield
-PhoneWeaver.v1.3.2
-Mobiion MagiCall v1.2.2.93
-MSentinel
przy czym PhoneWeaver wyłącza mi moduł GSM o 23.00 i załącza następnego dnia o 7.00.
(mam jeszcze zainstalowany Garmin Mobile XT + mapy, ale nie używam)

Akumulator "trzyma" nawet ...9!!! dni. Wynik jak dla mnie bardzo dobry. Moje Motorole tyle nie wytrzymywały.
ROM od Orange, nic nie modyfikowane. Simlock ściągnięty kodem. Telefon pracuje w ERA. Ręczne ustawienie pasma itp. Wyłączenie UMTS.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony.
 :ok:
dodam jeszcze, że ZAWSZE ładuję akumulator przy wyłączonym urządzeniu, po całkowitym rozładowaniu i zawsze ładuję w nocy, min 8h.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 18:06:33 wysłana przez papillon »

*

Offline Apster

• 27
re
« Odpowiedź #76 dnia: Marzec 14, 2009, 11:36:39 »
no taki wynik to juz cudo. tak jak to mowilem, wyprobowalem wylaczenie automatyczne wybieranie pasma GSM/UMTS no i roznice sa minimalne o ile w ogole sa. Moze mi ktos poradzic co zrobic by bateria mi chociaz 24h trzymala? :(

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #77 dnia: Marzec 14, 2009, 11:54:52 »
napisz jaki masz rom i cos moze zaradzimy :)

« Odpowiedź #78 dnia: Marzec 14, 2009, 12:19:48 »
...
Akumulator "trzyma" nawet ...9!!! dni.
A możesz sprawdzić jaką masz baterie, bo zdaje się że są 2 rodzaje, pojemość niby ta sama, ale podejrzewam że, polimerowe są lepsze. (Są opisane, tylko z tego co pamiętam to na polimerowej pisze troche myląco: "Li-Ion Polymer" czy jakos podobbnie.)

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #79 dnia: Marzec 14, 2009, 16:20:35 »
...
A możesz sprawdzić jaką masz baterie, bo zdaje się że są 2 rodzaje, pojemość niby ta sama, ale podejrzewam że, polimerowe są lepsze. (Są opisane, tylko z tego co pamiętam to na polimerowej pisze troche myląco: "Li-Ion Polymer" czy jakos podobbnie.)

Ja mam 2 baterie i na obu pisze li-ion. Jedna to standardowa, druga to o powiększonej pojemności. Tej drugiej jeszcze nie używałem ponieważ sprzedaję swojego TP, więc nie wiem ile trzyma. Zwykła trzyma mi tak jak już pisałem 2-3 dni.

*

Offline Apster

• 27
« Odpowiedź #80 dnia: Marzec 14, 2009, 18:03:02 »
napisz jaki masz rom i cos moze zaradzimy :)
Tak jak pisalem, nic z oprogramowaniem nie robilem, wszystko orginalne od Orange
Sprzet jest jeszcze na gwarancji (bo mam go jakies 2 tygodnie), wiec moze powinnienem oddac go by cos z tym zrobili  :S
jesli potrzeba wiecej informacji co do mojego TP to pisac

za wszelkie proby pomocy dzieki wielkie ^^

Edit:
Pare info napisze jednak
Wersja operatora: 31.190.0.694
Wersja pamięci ROM: 1.90.69.4 PLK
Data pamięci ROM: 09/24/08
Wersja radia: 1.02.25.28
Wersja protokołu: 52.33.25.17U

(bateria orginalna)
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 18:12:13 wysłana przez Apster »

*

Offline papillon

• 7
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Garmin Mobile XT
« Odpowiedź #81 dnia: Marzec 14, 2009, 18:03:32 »
...
moge,
małymi literkami napisane jest:
Rechargeable Li-on Battery.
Model:DIAM171 Rating 3,7VDC  1340mAh Made in China

*

Offline robos31

• 10
  • HTC Touch PRO
« Odpowiedź #82 dnia: Marzec 14, 2009, 19:24:53 »
Nie będe zakladal nowego tematu napisze tu.
Ma ktos tak za na ładowarce sieciowej laduje mi baterie do 61% i STOP dalej nie chce.
Jak ładowałem na samochodowej to dojdzie do 100% szybciutko.
Ładowałem całą noc i dalej jest 61% rano podłączyłem do samochodowej i wciągu 1,5h naladowalo do 100%

Czy to jest normalne??

*

Offline Apster

• 27
« Odpowiedź #83 dnia: Marzec 14, 2009, 20:25:30 »
Podobny problem juz zostal poruszony gdzies na tym forum, chyba nawet w tym temacie, przynajmniej cos takiego mi sie obilo o uszy.

A co do mojej baterii to po wylaczeniu automatycznego wybierania pasma bateria trzymala dalej podobnie krotko, rozladowala sie, naladowalem do pelna i teraz trzymie dluzej... wyglada na to ze do 12h dojdzie, co prawda powinno by byc i tak wiecej ale juz aby cos

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #84 dnia: Marzec 14, 2009, 20:37:06 »
robos31
Umieść cytat
Nie będe zakladal nowego tematu napisze tu.
Ma ktos tak za na ładowarce sieciowej laduje mi baterie do 61% i STOP dalej nie chce.
Jak ładowałem na samochodowej to dojdzie do 100% szybciutko.
Ładowałem całą noc i dalej jest 61% rano podłączyłem do samochodowej i wciągu 1,5h naladowalo do 100%

Czy to jest normalne??

odp : przeczytaj pare watków wyżej (Wysłane: Marzec 04, 2009, 00:03:57) opisalem tam jak sie laduje bateria  nawet z jaka predkoscia.
 zainstaluj sobie ten program  screen http://www.filedropper.com/battery
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Diamond_Testing_Tool i loguj sobie np co 1 min i sprawdz jak naprawde wyglada sytuacja!!

ja na twoim miejscu powylaczam bym serwisy rownież pisalem o tym wczesniej oraz zrobil hardreset wlaczyl jakis film wifi itp tak zeby rozladowac baterie do 15-10 % a potem naladował ja do 100% nawet jakby mialo to trwac do rana!! wiem czytalem ze baterie te nie maja widma pamieci ale u mnie jakos to sprawia ze bateria trzyam 2 dni przy naprawde duzym uzywaniu
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 21:10:34 wysłana przez marianpower »

*

Offline Apster

• 27
« Odpowiedź #85 dnia: Marzec 14, 2009, 20:42:24 »
ja na twoim miejscu powylaczam bym serwisy rownież pisalem o tym wczesniej oraz zrobil hardreset wlaczyl jakis film wifi itp tak zeby rozladowac baterie do 15-10 % a potem naladował ja do 100% nawet jakby mialo to trwac do rana!! wiem czytalem ze baterie te nie maja widma pamieci ale u mnie jakos to sprawia ze bateria trzyam 2 dni przy naprawde duzym uzywaniu

jesli to sie tyczy mnie to robilem z bateria cos takiego, a dokladnie ladowalem przez 12h, wyladowalem, ladowalem przez 12h, wyladowalem, ladowalem przez 12h, wyladowalem i naladowalem do pelna.

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #86 dnia: Marzec 14, 2009, 20:47:33 »
co to znaczy wyladowalem?? do 0 ??

ja zawsze robie tak po wgraniu nowego romu tak jakby zeby nauczyc system jaka jest bateria :) wg mnie pomoglo.

*

Offline Apster

• 27
« Odpowiedź #87 dnia: Marzec 14, 2009, 20:51:53 »
tak do 0... to zle? :-?
u mnie to nie pomoglo raczej, bo zrobilem to w drugi-trzeci dzien posiadania mojego TC (a dokladniej zaczolem wtedy) wiec mama porowaninie i roznicy nie bylo znacznej
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 20:54:42 wysłana przez Apster »

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #88 dnia: Marzec 14, 2009, 20:58:48 »

*

Offline Apster

• 27
« Odpowiedź #89 dnia: Marzec 14, 2009, 21:36:15 »
tak jak mowiles chcialm sobie sciagnac ten program, TBattery 0.60 ale nigdzie go nie moge znalezc...
a co do hard reseta, to dosc nieciekawie sie sklada bo mam pare programow zainstalowanych na urzadzeniu, jest taka opcja zeby zkopiowac sobie dane z pamieci urzadzenia i po resecie je znowu na nim umiescic?