Sposoby na żywotność baterii

• 130 Odpowiedzi
  • 21806 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mcz79

• 16
Odp: Sposoby na żywotność baterii
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 30, 2009, 19:59:39 »
zauważyłem jeszcze jedna nieprawidłowość poziom bateri pokazuje mi dopiero jak wyłącze telefo  po ponownym włączeniu pokazuje prawidłowy stan . Potrafi czasem z 5 godz. pokazywac 80% a jak zresetuje pokaże np. 15 % .  Ale najbardziej zdziwiło mnie bo pokazywało własnie 15 a jak ponownie uruchomiłem pokazało 53 % :)) telefon praktycznie nie uzywany cały dzien.

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 30, 2009, 20:22:46 »
Co by nie mówić, to bateria w tym urządzeniu nie jest jego mocną stroną.
Myślę jednak, że kwestia kilku ustawien i jest znośnie (czytaj dwa dni).

« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 30, 2009, 20:50:07 »
Chyba się muszę również na dniach zmusić do wysłania tego telefonu...
bateria mi trzyma 1 dzień rom i radio niby w porządku a i tak 24h nie ma mowy żeby wytrzymał nawet nie używany.
z tego co widzę jak niektórzy mówią że nic nie zmieniali i tel im trzyma 2-3 dni a inni radzą powyłączać wszystko (podświetlenie 3g itp) aby jakoś choć trochę zwiększyć żywotność baterii to jest tu jednak coś nie tak.
Nie chce sobie ograniczać telefonu, on ma działać na normalnych ustawieniach a nie żebym ja pierwsze co robił to zmieniał rom radio wyłączał 3g z którego chce korzystać i jeszcze podświetlenie wyłączał no bez sensu... :S

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 30, 2009, 21:16:55 »
Z tego co widzę, to nikt nie może się pochwalić uzyskaniem czasu pracy baterii podawanym przez producenta.
O co tu chodzi.
Przebywam w centrum Warszawy - maksymalny sygnał.
Większość funkcji wyłączona.
A tu lipa z tą baterią.
HTC powinno wszystkim użytkownikom bezpłatnie wymienić baterie albo dodać po jednej gratis.
Teraz zanim gdzieś zadzwonię, to się zastanowię, co się bardziej opłaca - wykonać telefon i rozładować całkowicie baterie czy jednak czekać aż ktoś zadzwoni  :grin:
Bez sensu.

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 30, 2009, 22:45:22 »
Ja tam nie narzekam i uważam, że TP ma całkiem dobrą baterię. Wytrzymuje mi spokojnie 48 godzin i więcej, co mnie miło zaskoczyło, bo z regóły byłem przyzwyczajony do tego, że muszę ładować PDA codziennie. No oczywiście nie licząc mojego Palma TX w którym bateria trzyma tydzień  :E

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
  • Sprzęt: HD2 , DESIRE, SENSATION
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 30, 2009, 22:51:02 »
wnioski po pierwsyzm dniu testów :) wszystkie testy dzisiaj byly robione na WYLACZONYM 3G!!
wg mnie telefon wskazuje poziom naladowania baterii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
przy rozmowie glosowej w edge 6 min zjadlo 4 %
przy rozmowie glosowej w 3G 6 min zjadlo 1 %

ale co mi wyszlo troche glupoty ale napisze :
sluchanie muzyki  1H programem s2p przy wylaczonym ekranie zjadło   17%
ogladanie filmu  1H programem tcpmp przy wlaczonym ekranie zjadło   15%

ale musze przyznac ze wychodzac z domu mailem 92% bateri bawielm sie nim jak wsciekly czyli 1h muzyki 1h filmu gralem szykalem wifi rozmawialem jakies 20min moze 5 sms i zostalo jakies 30 - 35% baterii wiec jestem bardzo zadowolony. jutro sprawdzam z zasiegiem 3G (katowice) i mysle ze tutaj zje duzo wiecej gdyż niewiem czemu na tytn 2 w domu mialem zawsze sieg 3g a teraz czesto sie przelacza . bede rowniez testowal ladowanie baterii :) Pozdrawiam i do jutra :)

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 30, 2009, 23:54:01 »
niewiem czemu na tytn 2 w domu mialem zawsze sieg 3g a teraz czesto sie przelacza

To zależy głównie od radio romu. Może spróbuj na innym :)

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 31, 2009, 08:55:16 »
Nie wiem czy to ma jakiś sens, ale zauważyłem rzecz następującą:
telefon naładowany ładowarką samochodową trzyma dłużej niż ładowarką sieciową.
Czy jest to możliwe?
Różnica pomiędzy tymi ładowarkami jest taka, że samochodowa ma na wyjściu 2A a sieciowa 1A.
Nie wspomne o tym, że na samochodowej urządzenie ładuje się dużo szybciej. 

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 31, 2009, 12:23:49 »
Wydaje mi się, że coś znalazłem.
Przetestujcie jeszcze takie ustawienie, że oprócz ustawienia sieci z auto na GSM ustawcie pasmo z auto na GSM(900+1800)+UMTS(900+2100).
Ustawiłem tak wczoraj i naładowałem baterię na maksa.
Od wczoraj od godz 14 do dzisiaj do teraz jest 50% (tylko niestety najprawdopodobniej o godz 24, jak przeskoczyła data, włączył mi się wyświetlacz, a nie miałem ustawionego wyłączenia urządzenia po jakimś czasie nieużywania, tak więc zakładam, że od 24 do 8 rano był ciągle podświetlony ekran i to mi zżarło sporo energii).
Od 8 rano do teraz zeszły 3%.
Jeśli ktoś zmieni te ustawienia jak napisałem wyżej, to proszę o wnioski.

« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 31, 2009, 13:25:26 »
Ja tam nie narzekam i uważam, że TP ma całkiem dobrą baterię. Wytrzymuje mi spokojnie 48 godzin i więcej, co mnie miło zaskoczyło, bo z regóły byłem przyzwyczajony do tego, że muszę ładować PDA codziennie. No oczywiście nie licząc mojego Palma TX w którym bateria trzyma tydzień  :E

moje mda vario4 na fabrycznych ustawieniach, bez zainstalowanych dodatkowych aplikacji(poza fabrycznym TT7) przy praktycznie nie dzwonieniu, lezeniu grzecznie w jednym miejscu z zablokowana klawiatura(prawie nie podswietlane) maks jaki udalo sie uzyskac to prawie 4 dni-to jeden dzien dluzej niz w mojej poprzedniej nokii N80 lezacej w podobnych warunkach

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 31, 2009, 14:21:33 »
HTCTP: jeżeli napisałeś, że "nagle" się pogorszyło, zrób HR i zobacz, czy pomoże. Wątpię w uszkodzenie sprzętu.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 31, 2009, 15:02:04 »
HTCTP: jeżeli napisałeś, że "nagle" się pogorszyło, zrób HR i zobacz, czy pomoże. Wątpię w uszkodzenie sprzętu.
Dzięki za radę.
Na razie widzę bardzo mocną poprawę. Nastąpiła po ustawieniu sieci i pasma taj jak opisywałem wyżej.

*

Offline paulluck

• *
  • 50
  • Sprzęt: HTC One X
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 31, 2009, 16:47:03 »
Oryginalne Vario IV - bez kombinowania (wyłączone 3G bo i tak w moich okolicach nie ma), zasięg średni i słaby (wg mnie to ma największe znaczenie) i bez problemu chodzi 2 dni, 3 dni też potrafi uciągnąć.
Kilkadziesiąt minut rozmowy dziennie, ok 20 min WiFi, smsów kilka-kilkanaście.
Moim zdaniem jest OK, Compact 4 w tych warunkach trzymał 1-1,5 dnia.

HTC One X

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 31, 2009, 18:01:54 »
Prawda jest taka, że jak kto by nie sprawdzał czy testował to zawsze każdemu będzie inaczej trzymała bateria. Wiadomo, że dobrych rad nigdy wiele, ale w poprzednim wątku też testowaliśmy i sprawdzaliśmy a i tak jednym trzymał 3 dni a innym tylko 1.

Ja z swojego doświadczenia powiem tak - zmiana ROMu, radia, zmiana ustawień sieci i pasma oraz kilka zmian w adc i już nie narzekam. Ładuje, a raczej doładowywuje co ~24h. Mam wtedy jakieś 50-60% baterii. Mnie to wystarcza.

Wydaje mi się, że dużo baterii zużywa klawiatura sprzętowa. Kilka smsów i już poziom naładowania spada.

Kiedyś kumpel powiedział, że ponoć najwięcej zużywa komunikacja między anteną telefonu a jego podzespołami. Zresztą przeczytajcie sami: http://tech.wp.pl/kat,1009781,wid,10692469,wiadomosc.html

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 01, 2009, 00:35:00 »
czytajac wasze wypowiedzi przeczytalem jeszcze raz tytul :) i dopiero teraz przeczytalem ze maja tutaj znajdowac sie sposoby na dluzej dzialajaca baterie natomiast ja poprostu testuje (sprawdzam) nie zastanawiajac sie co moze byc przyczyna :)
wyszlo mi ze na moim telefonie mozna sluchac 9 godz muzke z wylaczonym ekranem przy wlaczonym module gsm a dokladnie 3g (katowice)
wiem rowniez ze dalsze testy nie maja sesnu gdyż wskaznik bateri raz pokuje cos innego a raz zupelnie cos innego
przyklad wlaczam mp3 wylaczam ekran -> sprawdzam za 30 min -ubylo 5% -> po 30 min ubylo 1% gdzie tutaj sens i logika??
u mnie bateria trzyma dlugo ladowalem go o 17:30 i teraz mam jeszcze 92% a wyallem 3 smsy i robilem moze 5 fotek i jeszcze chwile grzebalem.
mysle ze duzo zalezy od RADIO jakie mamy zainstalowane na telefonie. Myslalem jeszcze ze active synch moze cos pobierac gdyz zawsze ejst w zadanaich ale okazalo sie ze nie :( a szkoda :) nastepnym moim punktem bylo wylaczenie wszytskich powiadomien w regeditor ale to tez nie to.
mysle ze wplyw moga miec pootwierane programy choc  sa w pamieci wiec co to pobiera ?? sam nie wiem
podsumowujac
dobre radio i wylaczanie 3g jesli nie korzystamy z wideo rozmow albo kiedy mamy slaby zasieg napewno pomoze!!

aha warto jeszcze sprawdzic to automatyczne podswietlenie ekranu i klawatury!! to tez moze jesc troche baterii!!
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 00:38:36 wysłana przez marianpower »

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 01, 2009, 04:07:45 »

przyklad wlaczam mp3 wylaczam ekran -> sprawdzam za 30 min -ubylo 5% -> po 30 min ubylo 1% gdzie tutaj sens i logika??

Ty się ciesz, że nie masz tak jak ja miałem w Toshibie g910. Patrzę na wskaźnik, pokazuje 70%. Myślę Ok. Wybieram numer próbuję nawiązać połączenie i co ? Tośka się wyłącza, a chwilę przed wyłączeniem pojawia się komunikat, że bateria rozładowana. To jest dopiero porażka. Więc nie narzekaj  :E

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 01, 2009, 13:13:59 »
UWAGA!!!
Niesamowita poprawa żywotności baterii po ustawieniu ręcznym zarówno sieci jak i pasma.
Wczoraj rano miałem 52% - teraz mam 32%.
Zrobiłem kilka zdjęć, rozmawiałem około 30min., wysłałem kilka sms-ów.
Do tej pory trzymało dobę praktycznie bez używania.
Wyłączyłem też 3D, chociaż nie wiem, czy ma to wpływ. Mi się po prostu ta nakładka nie podoba.

*

Offline LukAnt

• **
  • 228
« Odpowiedź #47 dnia: Luty 01, 2009, 16:06:41 »
Wie ktos może co oznacza opisany wcześniej symbol: mała literka E w lekko przyciemnionym kwadracie.
Też jestem ciekaw coz to jest...
Mi sie wydaje ze to poprostu jakis "bład" i dlatego kolr sie zmienia...
Najczęstsze kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 01, 2009, 16:57:15 »

Masz racje - wydaje Ci się. To żaden błąd. Swoją drogą czytaliście kiedykolwiek instrukcję - ikonka E pokazuje dostępność EDGE, czyli jak jest zaśnieżona/zakratkowana to znaczy, że EDGE po prostu nie jest dostępny lub nie używany.
Coś takiego można uzyskać, w celu oszczędzenia baterii, w ADC --> Data Connections --> GPRS auto attach: Disabled. Działa to do momentu otwarcia przeglądarki, pogodynki lub innych tego typu. By ponownie wyłączyć EDGE, należy zresetować moduł GSM.

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 01, 2009, 17:31:59 »

Masz racje - wydaje Ci się. To żaden błąd. Swoją drogą czytaliście kiedykolwiek instrukcję - ikonka E pokazuje dostępność EDGE, czyli jak jest zaśnieżona/zakratkowana to znaczy, że EDGE po prostu nie jest dostępny lub nie używany.
Coś takiego można uzyskać, w celu oszczędzenia baterii, w ADC --> Data Connections --> GPRS auto attach: Disabled. Działa to do momentu otwarcia przeglądarki, pogodynki lub innych tego typu. By ponownie wyłączyć EDGE, należy zresetować moduł GSM.
Instrukcję czytałem i nie ma w niej omówionego tego symbolu (szary kwadracik z małą lierką E).
Napisane: Luty 01, 2009, 17:14:55
Czy może ktoś wyjaśnić jak wyłączyć GPRS?
Nie mam zamiaru łączyć się za jego pomocą, jedynie czasami Wi-Fi.
Mam polskie menu, dlatego prośba o wyjaśnienie jak wyłączyć GPRS w tym menu.
Z góry dzięki.

*

Offline grzegorzSA

• **
  • 201
  • Sprzęt: Qtek 8500, HTC TP
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 01, 2009, 18:52:55 »
Program NODATA załatwia ten "problem"

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #51 dnia: Luty 01, 2009, 20:35:53 »
Nie ma żadnych wątpliwości, że w moim przypadku zmiana ustawień pasma i sieci wydłużyła czas pracy baterii.
Przez sobotę i niedzielę straciłem 40%, a rozmawiałem w sumie ok. 2h i sporo czasu spędziłem na zabawę w ustawienia.
Do tego kilka zdjęć i kilkanaście sms-ów.
Teraz jestem w pełni zadowolony z baterii.
Wszystkim proponuję ręczne ustawienie pasma a nie tylko sieci, tak jak to było wcześniej kilka razy podane.
Pozdrawiam.

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #52 dnia: Luty 01, 2009, 20:44:49 »
napisze tak - jadac autobusem i sluchajac muzyki co jakis czas slychac ajk cos przeskakuje  i mam wrazenie ze to wlasnie szukanie sieci wiic napewno zaoszczedzi troche pradu jednakrze ja u siebie mam opcje gsm(900 +1800) + umts (2100) zasiegu 3g brak :(

HTCTP napewno u Ciebie jest tak ??
z auto na GSM ustawcie pasmo z auto na GSM(900+1800)+UMTS(900+2100).

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #53 dnia: Luty 01, 2009, 21:06:17 »
napisze tak - jadac autobusem i sluchajac muzyki co jakis czas slychac ajk cos przeskakuje  i mam wrazenie ze to wlasnie szukanie sieci wiic napewno zaoszczedzi troche pradu jednakrze ja u siebie mam opcje gsm(900 +1800) + umts (2100) zasiegu 3g brak :(

HTCTP napewno u Ciebie jest tak ??
z auto na GSM ustawcie pasmo z auto na GSM(900+1800)+UMTS(900+2100).
Tak, dokładnie u mnie jest tak:
"Wybierz swe pasmo GSM/UMTS:
GSM(900+1800)+UMTS(900+2100)"

Jest też możliwość UMTS(2100), ale ja mam wybrane 900+2100

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #54 dnia: Luty 01, 2009, 21:11:37 »
a ja takiej opcji nie mam :( mam tylko :
auto
gsm (900 +1800) + umts (2100)
gsm (1900 + 850) + umts (1900+850)
umts(2100 + 800)

« Odpowiedź #55 dnia: Luty 01, 2009, 21:16:05 »
Tak, dokładnie u mnie jest tak:
"Wybierz swe pasmo GSM/UMTS:
GSM(900+1800)+UMTS(900+2100)"
Nie ma sensu ustawiąć umtsu 900+2100 bo wtedy szuka czegoś czego nigdy nie znajdzie (oczywiście przy włączonym 3g)

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #56 dnia: Luty 01, 2009, 21:20:25 »
wlasnie na taka odp czekalem :) gdyż zakret czestotliwosci to GSM 900 / 1800 / 1900 / HSDPA 2100 / GPS - nie ma umts 900!!
ale gdy w ustawieniach sieci wybiore gsm  a w wyborze pasma gsm (900 +1800) + umts (2100) automatycznie wylacz mi sie 3g w comm manager!!
gdy wlacze 3g automatycznie w siec wlacza sie na auto :( tez tak macie rom qsqi :( 

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #57 dnia: Luty 01, 2009, 21:38:03 »
Już zmieniłem pasmo na GSM(900+1800)+UMTS(2100)
To chyba generalnie nie ma wpływu na czas pracy na baterii. Chodzi tu raczej tylko o fakt usunięcia automatycznego wyboru pasma.
3G mnie nie interesuje.
Czy istnieje opcja całkowitego wyłączenia EDGE/GPRS?
Nie mam zamiaru korzystać z netu w inny sposób niż przez Wi-Fi.

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #58 dnia: Luty 01, 2009, 21:44:16 »
rozumiem o co Ci chodzi zeby nie tracil energi na szukanie!
a ja mam na mysli wideo rozmowy :(

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #59 dnia: Luty 01, 2009, 21:48:03 »
rozumiem o co Ci chodzi zeby nie tracil energi na szukanie!
a ja mam na mysli wideo rozmowy :(
a wiesz jak wyłaczyć GPRS/EDGE?