Sposoby na żywotność baterii

• 130 Odpowiedzi
  • 21782 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
Sposoby na żywotność baterii
« dnia: Styczeń 29, 2009, 09:16:14 »
Witam.
Temat kiepsko trzymających baterii przetacza się w kilku wątkach.
Postanowiłem założyć wątek, w którym wszyscy będą mogli wpisywać swoje sposoby na żywotność baterii w Raphaelu.
Mój Raphael, w którym mam oryginalny soft od Orange, bez dodatkowych programów, trzymał generalnie ok. 3 dni.
Ostatnio trzyma 24 godz.
Nie mam pojęcia od czego to zależy.
Może macie jakieś swoje sposoby na trwałość baterii?
Może jest jakieś oprogramowanie, które pozwala zarządzać energią?
Proszę o wpisywanie swoich spostrzeżeń.
Pozdrawiam.

*

Offline szmidt344

• **
  • 212
  • Sprzęt: HTC Touch HD 2x8GB
Odp: Sposoby na żywotność baterii
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 29, 2009, 10:58:21 »
mi baardzo cieniutko trzyma bateria.

ale ostatnio tu na forum widzialem rom ktory jest tak odchudzony ze trzyma do 6 dni czy jakos tak.
ROM: Energy 3.0 WM6.5
RADIO: 1.14.25.24

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2009, 11:01:11 »
A może jest jakis program do wyłączania części aplikacji w romie?

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 29, 2009, 11:50:22 »
Odkąd mam ten Rom ---> http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=469606 i radio 1.02.25.28 bateria średnio trzyma mi 2-3 dni. Chyba, że ostro katuję swoje maleństwo to mniej.

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 29, 2009, 11:54:57 »
Możecie sprawdzić, jaki macie Battery Current w stanie spoczynku telefonu?
U mnie wynosi on -64 [mA].
Sprawdzalem w programie PowerGuard.

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
  • Sprzęt: HD2 , DESIRE, SENSATION
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 29, 2009, 12:28:25 »
to ja moze wypowiam sie tak. kiedy tylko dostaje nowy telefon odrazu biore go na testy odnosnie zywotnosci bateri-czas ladowania i podstawowe funkcje czyli ogladanie filmu , wifi , telefon. w piatek i soboste bede mial wiecej czasu to chcialem sie tym zajac i udostepnie dane w tym watku.
ja mam najnowszy rom qsqi i wydaje mi sie ze najwiecej bateri zjada mi podczas rozmowy (szczegulowe dane w niedziele rano) zastanawialem sie rowniez nad czujnikiem swiatala ktory jest zamontowany w kamerze mam wrazenie ze on tez moze troche pobierac pradu zamaist go oszczedzac ale to wsyztsko sie okarze  :)

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 29, 2009, 12:36:37 »
to ja moze wypowiam sie tak. kiedy tylko dostaje nowy telefon odrazu biore go na testy odnosnie zywotnosci bateri-czas ladowania i podstawowe funkcje czyli ogladanie filmu , wifi , telefon. w piatek i soboste bede mial wiecej czasu to chcialem sie tym zajac i udostepnie dane w tym watku.
ja mam najnowszy rom qsqi i wydaje mi sie ze najwiecej bateri zjada mi podczas rozmowy (szczegulowe dane w niedziele rano) zastanawialem sie rowniez nad czujnikiem swiatala ktory jest zamontowany w kamerze mam wrazenie ze on tez moze troche pobierac pradu zamaist go oszczedzac ale to wsyztsko sie okarze  :)
OK.
Wielka prośba o wnioski po testach.
A wiesz może jak można wyłączyc ten czujnik światła?
Ja z niego wcale nie korzystam.

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 29, 2009, 12:39:29 »
ustawienia /zasilanie zakladka podswietlenie - autoamtycznie jest zaznaczone - tak samo podswietlenie klawiatury. w porownaniu z tytn 2 to trzyma krociutko a jak to musi wygladac w diamondzie :D:)  :mrgreen:

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 29, 2009, 12:52:32 »
ustawienia /zasilanie zakladka podswietlenie - autoamtycznie jest zaznaczone - tak samo podswietlenie klawiatury. w porownaniu z tytn 2 to trzyma krociutko a jak to musi wygladac w diamondzie :D:)  :mrgreen:
To akurat mam wyłączone.
Od dwóch dni bateria trzyma mi 24 godziny.
Mam wrażenie, że ma to jakis związek z QuikGPS, bo problem pojawił sie po komunikacie, że muszę go zaktualizować.
Czy QuikGPS korzysta on-line z anteny GPS?
A jesli tak, to jak to można wyłączyć?

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 29, 2009, 13:04:03 »
:) komunikat pojawil sie odrazu na pocztaku :) on sam sie aktualizuje przy podlaczeniu do komputera lub co 6 dni sam pobiera aktualizacje oczywiscie jest mozliwosc wylaczenia tego w opcjach ale to napewno nie to :)
zeby telefon dziala dluzej mozna ustawic mniejsza jasnosc oraz ustawic aby szybciej sie wylaczal przy tzn bezruchu :)

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 29, 2009, 13:07:50 »
:) komunikat pojawil sie odrazu na pocztaku :) on sam sie aktualizuje przy podlaczeniu do komputera lub co 6 dni sam pobiera aktualizacje oczywiscie jest mozliwosc wylaczenia tego w opcjach ale to napewno nie to :)
zeby telefon dziala dluzej mozna ustawic mniejsza jasnosc oraz ustawic aby szybciej sie wylaczal przy tzn bezruchu :)
najgorsze jest to, że telefon rozladowuje się siedząc spokojnie w kaburze  :mad:
za każdym razem jak go kontrolnie wyjmę, to jest 2% mniej baterii (no chyba ze poczekam z godzinke, to jest juz z 10% mniej  :|)
do tej pory nie bylo tego, dlatego mysle, ze cos przestawilem w ustawieniach i nie wiem teraz co.

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 29, 2009, 14:14:38 »
ja zauwazylem ze moj telefon zle wskauzje poziam baterii. od godziny nic sie nie zmienilo mimo sluchania muzyki grania i używania telefonu!!

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 29, 2009, 14:16:04 »
Czy mozna na oryginalnym romie wylaczyc TouchFlo3D?

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 29, 2009, 16:10:37 »
Start/ustawienia/dzisiaj/elemnty...

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 29, 2009, 16:26:19 »
Start/ustawienia/dzisiaj/elemnty...
:ok:
Dzięki.
Myślę, że to też ma wpływ na trwałość baterii.
Wyłączyłem - zobaczymy.

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 29, 2009, 18:18:25 »
najgorsze jest to, że telefon rozladowuje się siedząc spokojnie w kaburze  :mad:
za każdym razem jak go kontrolnie wyjmę, to jest 2% mniej baterii (no chyba ze poczekam z godzinke, to jest juz z 10% mniej  :|)
do tej pory nie bylo tego, dlatego mysle, ze cos przestawilem w ustawieniach i nie wiem teraz co.

Przypuszczam, ze masz wlaczone automatyczne wyszukiwanie sieci 3g. Bylo otym w innych watkach odnosnie baterii. Wylaczenie tego powinno znacznie wydluzyc czas pracy. Sorry ze bez polskich znakow ale jestem w pracy i pisze z PDA :)

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 29, 2009, 18:41:01 »
Dzięi za radę.
Ustawiłem sobie na GSM od samego początku użytkowania aparatu. To rzeczywiście wydłuża czas pracy.
Chyba jednak niechcący znalazłem jakieś rozwiązanie (nie wiem jakie), bo od godz 11 spadło mi zaledwie 7%!
W tej chcwili mam wyłączone TouchFlo3D i nie mam ustawionej tapety (czarna).
Sprawdzam to wszystko ciągle na PowerGuard i wychodzi na to, że w stanie spoczynku (jedynie przy włączonym ekranie) nie ma to wpływu na pobór prądu.
Jedyne co zauważyłem to to, że rano temp. baterii była rzędu 32 stopni a teraz jest 24,5  :S

Przypuszczam, ze masz wlaczone automatyczne wyszukiwanie sieci 3g. Bylo otym w innych watkach odnosnie baterii. Wylaczenie tego powinno znacznie wydluzyc czas pracy. Sorry ze bez polskich znakow ale jestem w pracy i pisze z PDA :)

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 30, 2009, 09:08:37 »
No dobra, każdy ma jakieś swoje sposoby na podtrzymanie baterii.
Ile w takim razie wytrzymuja wasze baterie?

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 30, 2009, 09:19:02 »
No dobra, każdy ma jakieś swoje sposoby na podtrzymanie baterii.
Ile w takim razie wytrzymuja wasze baterie?
U mnie taki zestaw jak w podpisie wytrzymuje spokojnie 48 godzin.
Wyłączone 3G, WiFi i Bluetooth w razie potrzeby, dziennie ok. 20 smsów odebranych i wysłanych oraz ok 30 minut rozmowy. Kiedy mniej go używam potrafi wytrzymać i 3 do 4 dni.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 30, 2009, 09:53:17 »
Dołożyłem jeszcze na próbe pasmo GSM 900-1800 i UMTS 1800-2100 zamiast automatu.
Różnice widzę od razu: do tej pory pokazywało mi zasięg symbolem E w jakimś takim kwadraciku lekko zacieniowanym (nie wiem co to oznacza), teraz pokazuje dużą literę E (rozumiem że to oznacza zasięg Edge) i ma maksymalny zasięg. Przy tym wczesniejszym znaczku i pokazywało maksymalnego zasięgu.
Wie ktos może co oznacza opisany wcześniej symbol: mała literka E w lekko przyciemnionym kwadracie.

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 30, 2009, 10:29:18 »
ja zauwazylem ze moj telefon zle wskauzje poziam baterii. od godziny nic sie nie zmienilo mimo sluchania muzyki grania i używania telefonu!!

ja mialem to samo. wyslalem tel. do serwisu. jak wroci napisze co oni tam wykombinowali  :evil:

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 30, 2009, 11:15:47 »
Przerabiał ktoś temat ręcznego ustawienia pasma?
Sieć wiadomo, można sobie ręcznie na GSM?
A co z pasmem?
Ja właśnie testuje ręczne ustawienie i zobaczymy, czy cos ono zmieni (na razie ładuję telefon, bo bateria padła  :D :ok: )

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 30, 2009, 13:07:26 »
Jest jeszcze jedna sprawa: bateria od stanu 7% do stanu 80% ładuje sie w 20min a od tych 80% do 100% ładuje sie co najmniej 3 godz. a czasami wcale nie chce sie do konca naładować.
Wie ktos może w czym tkwi problem?
Czy to wina baterii czy może ten typ tak ma?

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 30, 2009, 14:05:11 »
Jest jeszcze jedna sprawa: bateria od stanu 7% do stanu 80% ładuje sie w 20min a od tych 80% do 100% ładuje sie co najmniej 3 godz. a czasami wcale nie chce sie do konca naładować.
Wie ktos może w czym tkwi problem?
Czy to wina baterii czy może ten typ tak ma?
I jeszcze jedno: wyłączenie aparatu powoduje, że bateria w 5 minut naładowuje sie do pełna.
Nic z tego nie rozumiem.
Tak jakby ładowarka nie miała siły na włączonym urządzeniu naładować baterii do pełna.
Kiedyś tak było w nokiach - płaskie ładowarki ładowały telefon bardzo szybko, a te stare ładowarki, wieksze, miały kłopot z naładowaniem do pełna.

Czy do HTC są różne ładowarki, o różnej mocy?
Moja ma OUTPUT: 5V i 1A.
Są mocniejsze?

« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 30, 2009, 14:48:49 »
I jeszcze jedno: wyłączenie aparatu powoduje, że bateria w 5 minut naładowuje sie do pełna.
Nic z tego nie rozumiem.
...
Są mocniejsze?
Kolego masz albo baterie albo uład kontroli wałowania rozwalony, nie da rady takiej baterii w 5min naładować, bo byś razem z nią wyleciał w powietrze. Normalnie czy przy wyłączonym czy przy włączonym, rozładowana bateria (=wyłącznie pda) ładuje się nie mniej niż 3h, powolne ładowania ma zabezpieczyć baterie przez zbyt szybkim zużyciem. Podobno moc ładowarki nawet w 50% nie jest wykorzystywana (wszystkie sa identyczne tak jak piszesz 5V/1A nie wiem czy też zauważyłes że samochowa ma 2A, ale przecież się na niej szybciej sprzęt nie ładuje)

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 30, 2009, 15:01:32 »
Nic z tego nie rozumiem.
...
Są mocniejsze?
Kolego masz albo baterie albo uład kontroli wałowania rozwalony, nie da rady takiej baterii w 5min naładować, bo byś razem z nią wyleciał w powietrze. Normalnie czy przy wyłączonym czy przy włączonym, rozładowana bateria (=wyłącznie pda) ładuje się nie mniej niż 3h, powolne ładowania ma zabezpieczyć baterie przez zbyt szybkim zużyciem. Podobno moc ładowarki nawet w 50% nie jest wykorzystywana (wszystkie sa identyczne tak jak piszesz 5V/1A nie wiem czy też zauważyłes że samochowa ma 2A, ale przecież się na niej szybciej sprzęt nie ładuje)
Nie zrozumiałeś mnie: ładuje sie przez godzinke, dochodzi do 90% i stoi, mijaja kolejne godzinki i dalej stoi na 90% - wtedy wyłączam urzadzenie i po minucie jest dobite do 100%.
A co do tego, czy ładowarka samochodowa ładuje szybciej to musze powiedzieć, że właśnie zauważyłem, że w samochodzie po ok. 1,5 urządzenie ładuje sie na maksa. Te 2A na wyjściu przyspieszaja proces ladowania. Nie wiem tylko, czy mozna kupic taka ladowarke sieciowa.

*

nothin

« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 30, 2009, 15:13:55 »
zaraz mnie wygonicie, ale wrzucę swoje trzy grosze...
- flashujcie maszynę przy naładowanej do pełna baterii,
- cykl prawie pełne rozładowanie - pełne ładowanie przydaje się, by maszyna się niejako "nauczyła" zakresów poprawnie.
- disablepowermanagement - wpisy

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\SDCARD\ClientDrivers\Class\SDMemory_Class]
"DisablePowerManagement"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Comm\AsyncMac1\Parms]
"DisablePowerManagement"=dword:0

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Comm\Irsir1\Parms]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\SDCARD\ClientDrivers\Class\SDMemory_Class\High_Capacity]
"DisablePowerManagement"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Comm\Irsir1\Parms]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Comm\PPTP1\Parms]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Comm\L2TP1\Parms]

i ewentualnie inne(w zalezności od maszyny) mogą się przyczynić do mniejszego zużycia energii - warto pamiętać, że pewnych rzeczy nie instaluje się na kartę.
(00000000, czy 0 nie ma znaczenia)

- wyłaczajcie to:

- duży pagepool = większe zejście plus mniej ramu free.
- wersja radia ma znaczenie
- rom ma znaczenie.
tyle na razie...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 15:17:05 wysłana przez nothin »

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 30, 2009, 16:20:42 »
No niestety, jestem zbytnim laikiem zeby zrozumiec kolege powyzej.

*

Offline mcz79

• 16
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 30, 2009, 16:23:08 »
a ja niose telefon na reklamacje 12-14 godz to dlamnie za mało , prawie wcale go nie  uzywam

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 30, 2009, 17:40:43 »
a ja niose telefon na reklamacje 12-14 godz to dlamnie za mało , prawie wcale go nie  uzywam
No u mnie na szczęście nie jest tak źle.