Rapheal???

• 26 Odpowiedzi
  • 2154 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ilidan

• **
  • 174
  • Sprzęt: MDA VARIO 4 <-- htc diamond
Rapheal???
« dnia: Czerwiec 21, 2009, 19:11:30 »
Aktualnie mam diamonda i zastanawiam się czy nie przenieść się na Rapheal. Tylko proszę o opinie użytkowników czy warto. Jakie są wady zalety tego telefonu. Jedno co już zauważyłem to jest mało romów dostępnych więc bym próbował coś gotować więc czy byłby ktoś jeszcze tym zainteresowany potem korzystaniem z tego? bo jak tak to może mnie to zmobilizować i pomoże mi to podjąć decyzje. I jeszcze mam pytanie czy ktoś ma doświadczenie w ściąganiu simlocków? i teraz nasunęło mi się pytanie. Czy telefon z orange ma cida? bo na pewno będę zmieniać rom i radio a nie chce zostać z kawałkiem plastiku i metalu bezużytecznego. Liczę na jak najwięcej odpowiedzi opinii i komentarzy.

Pozdrawiam:)
ROM: poszukiwany
RadioROM: jeszcze bardziej poszukiwany

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
Odp: Rapheal???
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 21, 2009, 19:36:28 »
Chętnych do zmiany ROM'u jest zawsze dużo, ROM'ów jest mało bo mieliśmy praktycznie jednego kucharza w porywach dwóch, teraz odszedł do działu D2/TP2 nasz naczelny kucharz, więc jak jesteś dobry w gotowaniu to pewnie wiele osób by cię uściskało  :grin:, ale czy gotujesz czy nie to jesteś mile widziany w naszych szeregach i jeśli ci nie przeszkadza grubszy telefon niż masz teraz to chyba TP powinien być OK chyba karta pamięci i klawiatura to dobra zachęta do użytkowania.

Tak nawiasem mówiąc to jeśli byś sobie sprawił TP to fajnie by było zrobić jakąś miłą szkółkę w gotowaniu, bo teraz zostaliśmy zostawieni samym sobie i dosyć ciężko to idzie. Niby coś da radę wywalić, ale ja np. chciałbym mieć umiejętność ściągnięcia kuchni z XDA i przerobieniu jej na Polską wersję. Niestety kocioł paczek, konfiguracji, linków i brak jasnych wskazówek uniemożliwia to.

Jeśli chodzi o simlocka to ściągnięcie go jest raczej nieodwracalne i chyba najlepiej jest to zrobić kodem. Ostatnio był jakiś przypadek, że komuś zawrócili telefon za ściągniętego simlocka, ale ogólnie chyba bezprawnie - bo prawo dopuszcza ściąniecie simlocka bez utraty gwarancji pod warunkiem nieingerowania w soft.

Jeśli chodzi o oryginalne softy to niebrandowane i orange są już rozpracowane (nie wiem jak z erą) i można w razie czego wsadzić na czas wysyłki do naprawy.

Ogólnie to zapraszam

:ok:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 19:41:28 wysłana przez baciarek »
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline ilidan

• **
  • 174
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 21, 2009, 19:46:15 »
Gotować to ja nie umiem:) dopiero się uczę:) do diamonda planuje ale gorzej zacząć a myślę że jak bym siadł poczytał popróbował to może by coś z tego wyszło:) dla mnie największy problem to simlock żeby się go pozbyć i zeby nie rozwalić phona wgrywając nowego roma i radio. jutro będę się dowiadywać czy się uda sprzedać diamonda tak jak myślę a jak tak to allegro i będę szukać okazji:)

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 21, 2009, 20:09:49 »
Co do simlocka to na ebayu znalazłem kupno kodu za 16.88$ choć to już jakiś czas temu było może i taniej da się dostać (jeszcze nie skorzystałem), ewemtualnie Ł10 na oilpro. Co do cid'a to się to nic nie zmienia jak na diamondzie, hardslp i można romami żąglować, żeby radia z diamonda móc wrzucać potrzeba płatnego kompletnego unlocka urządzenia.

*

Offline ilidan

• **
  • 174
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 21, 2009, 20:32:51 »
wniosek? kupić bezpośrednio od HTC:) dzięki za info:)

*

Offline Mikeangelo

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 21, 2009, 20:38:09 »
Aktualnie mam diamonda i zastanawiam się czy nie przenieść się na Rapheal. Tylko proszę o opinie użytkowników czy warto. Jakie są wady zalety tego telefonu. Jedno co już zauważyłem to jest mało romów dostępnych więc bym próbował coś gotować więc czy byłby ktoś jeszcze tym zainteresowany potem korzystaniem z tego? bo jak tak to może mnie to zmobilizować i pomoże mi to podjąć decyzje. I jeszcze mam pytanie czy ktoś ma doświadczenie w ściąganiu simlocków? i teraz nasunęło mi się pytanie. Czy telefon z orange ma cida? bo na pewno będę zmieniać rom i radio a nie chce zostać z kawałkiem plastiku i metalu bezużytecznego. Liczę na jak najwięcej odpowiedzi opinii i komentarzy.

Pozdrawiam:)

Sprzedałem Diamonda (miałem go rok) i mam Raphaela od Wtorku. Jedno co Ci mogę powiedzieć: zmieniaj. Klawiatura jest genialna. W ogóle bardziej mi się podoba :D

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 21, 2009, 21:11:57 »
wniosek? kupić bezpośrednio od HTC:) dzięki za info:)

Ja kupiłem w listopadzie w Vobisie - przynajmniej z głowy nakładki Operatorów, simlocki itp. . Miałem za to nakładkę Interwrite ROM  był spolszczony.
Dziś można poprzebierać na allegro, lub na tym forum w dziale sprzedam.

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 22, 2009, 17:16:29 »
A po co zdejmować SIM-locka skoro są karty TurboSIM za grosze????
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

*

Offline ilidan

• **
  • 174
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 22, 2009, 17:33:31 »
bo nie lubię delikatnie mówiąc z czegoś takiego korzystać:) złe wspomnienia:)

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 22, 2009, 18:27:09 »
ilidan - rozwiniesz wypowiedź? Z czym związane złe wspomnienia? Ja w tej chwili ma TurboSIM'a... i poza uciętymi nazwami kontaktów z karty SIM - nie zauważyłem innych problemów (a ten problem "rozwiązałęm" zapisują po prostu kontakty na telefonie).
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 22, 2009, 18:49:07 »
On ma chyba to samo co ja - sama świadomość spać mu nie daje  :grin:

*

Offline cyther

• 403
  • W oczekiwaniu na nowe cudo z Jolla Mobile
  • Sprzęt: HTC Touch Pro/ Nokia n900/ Nokia n9/ LG 4X HD
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 22, 2009, 20:02:01 »
Tutaj nie ma co nawet porównywać...

Na korzyść TP:
1. Klawa qwerty
2. Więcej ramu, więcej romu
3. TV-out.
4. Większa bateria.
5. Możliwość rozszerzenia pamięci kartami(do 32GB), 4 GB w Diamondzie w tym momencie wypada bardzo blado.

Na plus można też zaliczyć matową pokrywę baterii.

Reszta parametrów taka sama(procek, wyświetlacz, rozdziałka).
Jedyny minus TP to grubość i waga.

Co do ROM-ów, fakt Qsqa przerzuca się na D2, ale zostawia po sobie niezłą kolekcję i jest w czy wybierać.
Nie zapominajmy też o xda-dev, oni na bank nie pozwolą umrzeć TP z powodu braku nowych ROM-ków :)

TAEL ROM v5.23683 [30AUG10]
Radio 1.14.25.35

*

Offline ilidan

• **
  • 174
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 22, 2009, 20:21:15 »
złe wspomnienia z powodu złamanej karty sim:) bo do tej karty trzeba było wyciąć coś i się cała karta sim złamała:) a jeśli chodzi o TP to fajnie by było się przesiąść tylko kasa:) nie wiem jak to zrobić bo z diamonda wyciągnę ok 700zł a na TP trochę za mało. No chyba że ktoś z aktualnych użytkowników planuje sprzedać to proszę o kontakt:) waga mi zupełnie nie przeszkadza:) a grubość? będę musiał się przyzwyczaić. a z romami to jak będę mieć TP obiecuje że się nauczę gotować choć nie będzie to aż tak dobre jak qsqa ale zawsze na nowszym bulidzie:) zna ktoś kogoś kto chciałby kupić diamonda lub sprzedać rapheala?

*

Offline cyther

• 403
  • W oczekiwaniu na nowe cudo z Jolla Mobile
  • Sprzęt: HTC Touch Pro/ Nokia n900/ Nokia n9/ LG 4X HD
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 22, 2009, 20:33:13 »
Ja polowałem na swojego TP ponad 2 miesiące. Proponuję śledzić allego, nie tak dawno widziałem TP w opcji kup teraz za 1099 PLN. Nie zapominaj też odwiedzać działu kupna/sprzedaży na naszym forum... :)
TAEL ROM v5.23683 [30AUG10]
Radio 1.14.25.35

*

Offline ilidan

• **
  • 174
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 27, 2009, 21:11:22 »
a jak się sprawuje klawiatura? wygodna jest? jak wszystko pójdzie zgodnie z tym co zakładam że będę mieć wersje od ery. Czy ktoś wie coś o niej takiego co nie posiada albo posiada w porównaniu do oryginału? Jakieś wady?

*

Offline Mikeangelo

• *
  • 76
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 27, 2009, 22:01:19 »
Mam wersje z Ery, jest super. Bardziej mi sie podoba niz wersja z HTC. Soft z Ery tez jest OK. Klawiatura jest swietna, wygodna i super sie na niej pisze.

*

Offline ilidan

• **
  • 174
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 27, 2009, 22:58:02 »
ale wy mnie kusicie:) tylko z kąt ja wezmę kasę? no dobra:) kupie i będę się bawić. Chciałbym mieć roma jak najbardziej zbliżonego do romu Mike Windows Revolution z diamonda. może mi się uda:) z pomocą jego i wszystkich:) Mikeangelo korzystałeś kiedyś z wm6.5? jest dużo leprze:) i ile masz użytego ramu po SR?

*

Offline Mikeangelo

• *
  • 76
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 27, 2009, 23:06:20 »
Kup, nie bedziesz zalowal. Mam go ponad tydzien, jestem naprawde zadowolony. Bardziej niz z Diamonda. Nie korzystalem, co jest np lepsze? Po SR mam 139 mega wolnego (32% zajetego RAMu) po instalacji programow. Na czystko po HR bylo cos 142 jak sie nie myle.

*

Offline BaGRoS

• 641
    • Bielizna damska
  • Sprzęt: HTC Touch PRO + Samsung OMNIA 8GB x2szt
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 28, 2009, 14:10:19 »
złe wspomnienia z powodu złamanej karty sim:) bo do tej karty trzeba było wyciąć coś i się cała karta sim złamała:)

Kładziesz na równej powierzchni, bierzesz nóż do tapet z grubym ostrzem, następnie kładziesz nóż na karcie na szerokość chipa (ok. 4mm) i mocno naciskasz, robisz tak z drugim nacięciem...
Pozostaje wyciąć teraz wewnętrzny bo kwadratu najpierw ostrze kładzie się w początek cięcie kierując ostrzem w stronę drugiego cięcia i leciutko się naciska (nie do końca) później druga strona w analogiczny sposób. Operację powtarza się od drugiej strony, nic nie można złamać.
Opis oczywiście dla kart z chipem na narożniku.
8) BaGRoS 8)
REGULAMIN!

*

Offline ilidan

• **
  • 174
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 28, 2009, 15:46:04 »
jak uda mi się sprzedać diamonda na dniach (im szybciej tym lepiej) to będę mieć raphaela. dzięki wszystkim za komentarze bo pomogły podjąć decyzje:)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2009, 21:18:34 wysłana przez ilidan »

*

Offline ilidan

• **
  • 174
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 06, 2009, 21:19:13 »
no to wszystkie znaki na ziemi i na niebie wskazują że będę mieć raphaela. Mam takie pytanie. Jaki polecacie rom i radio?

Sorry że 2 posty pod sobą ale chce by ktoś to zauważył i odpowiedział.

*

Offline MiruK

• *
  • 68
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 06, 2009, 21:32:51 »
polecam najnowszy ENERGYRom
HD2 + NexusHD2-Gingerbread_V3.2a_NAND_(Android-2.3.7)

*

Offline ilidan

• **
  • 174
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 07, 2009, 23:33:12 »
Już mam:) dużo lepszy telefon:) tylko go skonfigurować pod siebie. wgrałem sobie ENERGYRom i chce sobie wrzucić nowe radio. Czy mogę to robić spokojnie i bezpiecznie? czy powinienem coś mieć wgrane/odblokowane? i jak to sprawdzić?i jakie radio polecacie?

*

Offline rafalk

• 7
  • Sprzęt: Motorola Milestone 2
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 08, 2009, 04:03:09 »
Jak chcesz to za 50 zł mogę załatwić kod do simlocka.

*

Offline ilidan

• **
  • 174
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 08, 2009, 09:58:16 »
nie mam simlocka. precyzując mam MDA vario 4. i radio jest beznadziejne:)

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 12, 2009, 23:09:59 »
rafalk - a możesz napisać coś wiecej odnośnie tego kodu? Czy jesto on generowany na podstawie IMEI?

Ewentualnie jakieś namiary na co/gdzie/jak ;)
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline rafalk

• 7
  • Sprzęt: Motorola Milestone 2
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 13, 2009, 02:30:25 »
A co można napisać więcej odnośnie kodu?;) Potrzebny imei i tyle. Mam wykupiony dostęp do jednego ze sklepów internetowych sprzedających kody i dla forumowicza mogę po kosztach zrobić.