Problemy z karta sdhc

• 21 Odpowiedzi
  • 2211 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline szmidt344

• **
  • 212
  • Sprzęt: HTC Touch HD 2x8GB
Problemy z karta sdhc
« dnia: Grudzień 30, 2008, 16:04:26 »
Kupilem karte kingston 4gb sdhc.

Przedtem mialem kingstona 512 (zwykla)
i nigdy nie mialem z nia problemow.

A z ta sdhc caly czas cos sie dzieje. Otoz od samego poczatku sformatowalem ja i wgralem rzeczy e starej karty.

Na kompie wszystko jest ok ale na TP owszem zawsze ja czyta ale raz podaje ze karta jest zapelniona na full mimo ze ma max 700mb albo dziala strasznie wolno, albo nawet nie chce czasem zainstalowac aplikacji z kkkarty.

Czy jest jakis sterownik do kart sdhc czy moze cos zle formatowalem?
ROM: Energy 3.0 WM6.5
RADIO: 1.14.25.24

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
Odp: Problemy z karta sdhc
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2008, 16:09:55 »
Raczej wina karty a dokładniej jej producenta. Kingston coś w ostatnim czasie strasznie podupadł na jakości. Ja ma w swoim TP kartę SanDiska 8GB Mobile Ultra class 8 i nie mam z nią żadnego problemu.
Już od jakiegoś czasu słyszę o problemach z kartami w różnych telefonach (nie tylko PDA) i bardzo często okazuje się, że po zmianie karty z Kingstona na kartę jakiegoś innego producenta problemy ustępują.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2008, 21:07:51 »
Raczej wina karty a dokładniej jej producenta. Kingston coś w ostatnim czasie strasznie podupadł na jakości. Ja ma w swoim TP kartę SanDiska 8GB Mobile Ultra class 8 i nie mam z nią żadnego problemu.
Już od jakiegoś czasu słyszę o problemach z kartami w różnych telefonach (nie tylko PDA) i bardzo często okazuje się, że po zmianie karty z Kingstona na kartę jakiegoś innego producenta problemy ustępują.

ja mam taka sama-ale to chyba class 6 o szybszych nie slyszalem a strona sandisk tez o takich milczy...

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 30, 2008, 21:31:01 »
Literówka, myślałem o szybkości o napisałem pojemność ;) W rzeczywistości jest oczywiście class 6.
FXP208 - CM10

*

Offline mattcrow

• **
  • 218
  • Sprzęt: HTC Touch Pro T7272 + 16GB     Samsung SGH-i900 16GB
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2008, 21:41:48 »
ja miałem 512mb, 8gb, teraz używam 16gb (wszystkie od SanDisk'a) i nie miałem nigdy żadnych problemów... pewnie jak pisał Klusek- wina karty... spróbuj ją wymienić, skoro nie działa poprawnie...
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2008, 22:14:41 »
ja miałem 512mb, 8gb, teraz używam 16gb (wszystkie od SanDisk'a) i nie miałem nigdy żadnych problemów... pewnie jak pisał Klusek- wina karty... spróbuj ją wymienić, skoro nie działa poprawnie...

myslalem nad 16giga sandiska ale sa na razie tylko class2-czyli duzo wolniejsze od class 6 8giga

*

Offline mattcrow

• **
  • 218
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 30, 2008, 22:45:25 »
szczerze mówiąc, nawet nie wiem jakiej klasy mam tą kartę, ale nie zauważyłem żeby chodziła wolno, a na pewno nie wolniej niż wcześniejsza ósemka...

edit:
no rzeczywiście class2
Pozdrawiam.

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 30, 2008, 23:07:05 »
Oznaczenie klasy nie oznacza ogólnej szybkości karty, bo bez względu na klasę wszystkie karty powinny mieć maksymalna prędkość zapisu taką samą. Klasa oznacza MINIMALNĄ prędkość zapisu, czyli np. dla karty class 2 prędkość zapisu może spać do 2 MB/s a dla karty class 6 prędkość ta nie powinna być mniejsza niż 6MB/s. Przy tworzeniu i kopiowaniu małych plików raczej nie powinno być widać żadnej różnicy, ewentualne różnice mogą się pojawić dopiero kiedy kopiujemy jakieś większe pliki lub większą ich ilość.
FXP208 - CM10

*

Offline szmidt344

• **
  • 212
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2008, 23:08:27 »
no to po jaką cholerę sprzedają karty które z założenia mają nie działac???????????????????????????????????????????????????

****** to jakaś paranoja.

*

Offline mattcrow

• **
  • 218
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2008, 23:11:15 »
z jakiego założenia... może trafiłeś akurat na wadliwą sztukę.
dla mnie to normalne, że jeśli coś nie działa tak jak powinno, to udaję się do sklepu i to wymieniam, lub oddaję... proste.
Pozdrawiam.

*

Offline szmidt344

• **
  • 212
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2008, 23:55:13 »
proste tyle że chyba wywaliłem karte gwarancyjną ...  :mad:

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 31, 2008, 13:08:29 »
proste tyle że chyba wywaliłem karte gwarancyjną ...  :mad:

kingston (jezeli to nie podroba) jako jedyny ma dozywotnia gwarancję. z tego co sie dowiadywalem w serwisie kingstona z tego powodu paragon nie jest konieczny (bo nie jest wazna data zakupu).
wejdz na www.ultramedia.pl oni serwisuja/wymieniaja  i dowiedz sie u nich wiecej

*

Offline Renexius

• **
  • 152
  • Sprzęt: Desire, Galaxy S
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 31, 2008, 14:32:25 »
Na moim i żonki TP mamy 2x 4GB Kingstona SDHC i nie ma problemów, musiałeś po prostu tak trafić. Z drugiej strony muszę ponarzekać na SD USB Sandiska, miałem 3x 1GB. Pierwsza mi padła ale wymienili mi na nową. W trakcie procedury reklamacyjnej kupiłem trzecią. Dwie ostatnie też różne problemy mi sprawiały ale może dlatego że były typu USB. Pomimo to Sandisk u mnie na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o karty.
Co do wieczystej gwarancji Kingstona to potwierdzam, kumpel z pracy ze 2 miesiące temu wymienił staruteńką 32mb CF na nową 2gb bez papierów i opakowania (wszystko bezproblemowo)

*

Offline szmidt344

• **
  • 212
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 31, 2008, 17:01:37 »
A z rachunkiem przyjmą i bez opakowania?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 31, 2008, 17:42:18 »
Powinni przyjąć ale to zależy od sklepu (po co im te blistry to nie wiem). Ja mogę Ci powiedzieć z doświadczenia od Kingstona z daleka, używam SanDiska 8GB i bez problemów.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline zmrok

• **
  • 128
    • Urban Highline Festival w Lublinie
  • Sprzęt: DHD
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 01, 2009, 13:55:35 »
ja mam 8GB kingstona, class 6. wszystko dziala sprawnie i szybko.

a co do dozywotniej gwarancji to juz nie tylko kingston taka daje, jesli mnie pamiec nie myli kupujac polskiego goodrama 2GB do wizarda tez taka dostalem ;]

*

Offline Rainman

• *
  • 82
  • Sprzęt: SGS 2
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 02, 2009, 20:00:09 »
Koledzy
jak by nie było obecnie pamięci flash to masówka, a przy tej ilości naprawdę łatwo trafić na bubel, nie ważne czy to SunDisc czy Kingston. Jak dla mnie najważniejsza jest przepustowość długość gwarancji. Ja w swoim Rafku mam Kingstona SDHC 4GB i nie ma z nim żadnych problemów, a co do SunDisca również mam jedną sztukę 1GB i złego słowa powiedzieć nie mogę. Chociaż u nas w firmie używamy kart SD jednej i drugiej firmy  do archiwizacji danych maszynowych i z przykrością muszę stwierdzić że na około 150szt kingstona padło 6 sztuk z czego 2 nie działały już po zakupie, reszta albo traciła dane lub miała badbloki:/. 

PS: do jakiej pojemności ma ograniczenie rafek? Ponieważ z tego co pamiętam w instrukcji pisało że do 8GB
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2009, 20:02:41 wysłana przez Rainman »
HTC Touch Pro: PROven 1.14 (tymczasowo PROven 4.3) ->Samsung Wave GT-S8500 -> Samsung Galaxy S 2 (made in Korea)

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 02, 2009, 21:43:55 »
Koledzy
jak by nie było obecnie pamięci flash to masówka, a przy tej ilości naprawdę łatwo trafić na bubel, nie ważne czy to SunDisc czy Kingston. Jak dla mnie najważniejsza jest przepustowość długość gwarancji. Ja w swoim Rafku mam Kingstona SDHC 4GB i nie ma z nim żadnych problemów, a co do SunDisca również mam jedną sztukę 1GB i złego słowa powiedzieć nie mogę. Chociaż u nas w firmie używamy kart SD jednej i drugiej firmy  do archiwizacji danych maszynowych i z przykrością muszę stwierdzić że na około 150szt kingstona padło 6 sztuk z czego 2 nie działały już po zakupie, reszta albo traciła dane lub miała badbloki:/. 

PS: do jakiej pojemności ma ograniczenie rafek? Ponieważ z tego co pamiętam w instrukcji pisało że do 8GB

na stronie sandisk jest napisane, ze 16giga(ktos pisal, ze takiej karty uzywa bez problemu) pytanie brzmi, czy jak wymysla wieksze to czy bedzie obslugiwal?  ale na dzien dzisiejszy wystarcza mi 8 giga a co dopiero mowic o16...

*

Offline mattcrow

• **
  • 218
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 02, 2009, 23:00:28 »
ja używam 16ki SanDisk'a
TP obsłuży maksymalnie 32gb

też używałem długo 8ki, ale nie starczało mi miejsca więc kupiłem 16kę. proste.
pozdrawiam.
Pozdrawiam.

*

Offline luqasss

• 423
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO 2
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 04, 2009, 19:07:28 »
też używałem długo 8ki, ale nie starczało mi miejsca więc kupiłem 16kę. proste.

Miałem kupować 16tke ale dla mnie jest zbyt wolna. 8GB to i tak dużo a szybkość zapisu/odczytu jest dla mnie ważna
SE P910i >> HTC Hermes >> HTC Kaiser >> HTC Raphael >> HTC Rhodium

ROM:  ¯`·.¸¸.- Energy -.¸¸.·´¯
RADIO: 4.49.25.77

*

Offline mattcrow

• **
  • 218
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 04, 2009, 21:23:15 »
a ja kupiłem, i jak na razie nie zauważyłem spowolnienia w stosunku do 8ki ;)
Pozdrawiam.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 05, 2009, 15:35:33 »
jest sterownik ale to wina karty
tu plik
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.