PROven czy ENERGY-który lepszy?

• 11 Odpowiedzi
  • 1760 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Minte77

• *
  • 55
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
PROven czy ENERGY-który lepszy?
« dnia: Marzec 28, 2009, 16:57:43 »
Używam obecnie PROven 2.4WWE ale ma troche błedow a ten 3.1 tez jak widzę po przeczytanych postach bezbledny nie jest (najbardziej chyba jakość rozmowy by mi przeszkadzała). Czytałem też posty o ENERGY rom który tęż ma pewne bugi wiec moje pytanie czy moglisbyście napisać który według Was jest lepszy z naciskiem na poprawną pracę?

Z góry dzięki :) :ok:

*

Offline zdzichuM

• *
  • 50
  • traveling somewhere
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Odp: PROven czy ENERGY-który lepszy?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 28, 2009, 19:34:04 »
Po przesiadce z provena 2.4 na 3.0 a pozniej na 3.1 przerzucilem sie na Energy 2.0. W 3.0 i 3.1 mialem problemy z pisaniem sms`ow. Opisalem to w temacie odnosnie provena 2.3 na tym forum - w Energy nie mam tego problemu. Proven z kolei wydaje sie szybszy przy przejsciach miedzy zakladkami tf3d. Energy czesciej sie przycina.
Nie wrocilem do v2.4, ktora dzialala naprawde dobrze ,poniewaz nowa Manila Rhodium mimo, ze niedopracowana to przekonuje mnie swoim wygladem i funkcjonalnoscia.
Poza tym wszystkie te wersje nowsze od 2.4, bazujace na rhodium zzeraja wiecej zasobow, ponad 50% przy wlaczonej manili.
Wybor nalezy do ciebie.

*

Offline michallus

• **
  • 111
  • Sprzęt: HD2, SGN
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2009, 01:02:41 »
Energy mogę z czystym sumieniem polecić. Najnowsza wersja jest wg. mnie dopracowana.

*

Offline jj.binks

• 40
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2009, 01:12:40 »
Sprawdzałem kilka wersji EnergyROM (ostatnio build 32609). Niestety po kilku godzinach od resetu miałem dostępną pamięć na poziomie kilku procent (niebardzo wiem czemu, ale nie znalazłem ani na naszym forum, ani na forum xda innych z takim problemem :O). Strasznie wtedy mulił (do tego stopnia, że czasem trzeba było czekać po kilka sekund na reakcję).
Teraz używam PROven'a 3.1 WWE i jestem zadowolony (zarówno z szybkości jak i stabilności).

Na razie (w tym wątku) 2:1 dla EnergyROM :wink:. Jednak tak jak napisał kolega zdzichuM wybór należy do Ciebie.
Carpe diem

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2009, 09:57:45 »
Na dzień dzisiejszy EnergyROM jest lepszy i to zdecydowanie! ALE... już dzisiaj wieczorem ma wyjść 3.2 PROven PLK i wtedy moja opinia może być nieaktualna :)

PS. jj.binks - to chyba jakiś twój indywidualny błąd, ja mam cały czas koło 50% dostępnej pamięci a kilka programików pracuje w tle... Może powinieneś spróbować HR po wgraniu...
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
  • Sprzęt: HD2 , DESIRE, SENSATION
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 30, 2009, 11:18:59 »
provena 3.0 lub 3.1 moim zdaniem uzywa jeszcze malo osob na tym forum  gdyz najwiecej postów 
w zakladce z proven  brzki - "kiedy wersja pl" :)
jak narazie e - p 1:0

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 30, 2009, 12:41:56 »
Ciekawe jakby EnergyROM spolszczyć... mógłby to być bardzoo popularny rom.
Instrukcja spolszczenia jest na forum ale ja niestety poza brakiem czasu nie mam potrzebnych plików.
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline jj.binks

• 40
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 30, 2009, 17:18:22 »
PS. jj.binks - to chyba jakiś twój indywidualny błąd, ja mam cały czas koło 50% dostępnej pamięci a kilka programików pracuje w tle... Może powinieneś spróbować HR po wgraniu...
Robiłem HR zaraz po skończeniu wgrywania romu. Rom wgrywałem z karty (zresztą tak jak provena). Podejrzewam, że to faktycznie coś u mnie (tylko co ???), bo nigdzie nie znalazłem in formacji o podobnym objawie  :-|.
Pytanie do bardziej doświadczonych: czy kwestia RadioRomu może mieć tu znaczenie (mam 1.08.25.20M)?
Carpe diem

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 30, 2009, 18:22:49 »
moim zdaniem miales pootwieranych mnustwo programów nic wiecej!! ja mam wolnych 51% i to jest taka srednia przy wlaczonej manili
aby sprawdzic jakie programy mamy pootwierane i ile zabieraja miejsca nalezy (wstyd to pisac ale napisze moze ktos nie wie :) )
start->programs->utilties->task manager ->zakladka processes
jest to opis dla energy rom

*

Offline jj.binks

• 40
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 30, 2009, 23:11:03 »
moim zdaniem miales pootwieranych mnustwo programów
No właśnie problem w tym, że działo się tak bez uruchomionych dodatkowych programów. Faktycznie zaczynał z około 51%, aby po paru godzinach (w tym czasie kilka telefonów, czasem mail czy sms) osiągnąć 90-97%. Przy takim obciążeniu pamięci nic już właściwie nie działa. Po soft resecie zaczynał znowu od 51% i tak w kółko. Zanim zmieniłem na provena zaliczyłem kilka HR, ale i to nie pomagało. Więc na razie zrezygnowałem z Energy, aczkolwiek gdybym powiedział, że rom mi się nie podobał to bym skłamał  :mrgreen:
Carpe diem

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 02, 2009, 10:09:22 »
odkrylem nastepepujacy proces. odrazu po resecie fona wlaczam otwieram start-> system->memory i zwracam owahe jak znika miejsce z program po wlaczeniu systemu ale nie alczeniu sie jeszcze manili zostaje uzytych jakies 50-60 mb po wlaczeniu manili 80-90mb
odkrylem ze majac karte pamieci 8gb  i jakies 3-4 gb muzyki odzwierciedla sie to na uzyte pamiec  programow!!!!!
po wyjeciu karty oszczedzam jakies 5-10 mb
to taki maly wywid nie na temat ale odnosnie ostatniej wypowiedzi

a wgrywal juz ktos proven 3.2 i moge go porownac z energy 0326 ??

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 02, 2009, 10:57:45 »
Aktualnie mam provena 3.2 i boję się go porównać z najnowszym energy....
Pomimo, że nie mam żadnych problemów z angielskim to jednak miło jest w telefonie mieć wszystko po polsku i może dlatego zostaję przy provenie, do tego jeszcze może dlatego, że jak widzę jakiś problem to staram się go rozwiązać lub podać problem na forum żeby następne wersje wyszły lepsze.
A co do energy to uważam, że jest bliski ideału, te błędy które jeszcze pozostały są niezauważalne przy normalnym używania.
I na koniec dodam, że jeśli qsqa popracuje jeszcze nad tym romem to będzie on tak idealny jak stary dobry 2.3, tylko że z nową manilą i wtedy ma szansę przegonić energy.