problem z synchronizacją/połaczeniem do PC

• 58 Odpowiedzi
  • 10721 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Duath

• 35
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
problem z synchronizacją/połaczeniem do PC
« dnia: Czerwiec 20, 2010, 16:53:01 »
Witam, mam strasznie irytujący problem ze swoim HTC Touch Pro. Otóż po podłączeniu urządzenia do PC w celu synchronizacji występuje problem: słychać dźwięk systemowy jakby urządzenie było podłączone, po czym jest dźwięk odłączenia urządzenia. Tak w kółko. Na HTC pokaże się okienko z wyborem rodzaju połączenia, lecz czasami jest tak, że nawet podczas tego okienka się rozłączy. Sprawdzane na 3 kompach i ciągle tak samo. Niezależnie czy to tryb synchronizacji czy pamięć masowa... Rom mam od Enegry. Początkowo rom był taki: Energy.RAPHAEL.21905.Sense2.5.Cookie.Jun.01, dziś zmieniłem na: Energy.RAPHAEL.21905.Sense2.5.Cookie.Dinik.Glass.Jun.07 i nie pomogło. Jak dostałem urządzenie, to 5 razy były wgrywane romy w celu sprawdzenia, ale nie przypominam sobie, żeby takie cyrki miały miejsce ... Obecny ROM wgrałem z karty pamięci jakby kto pytał. Możliwe jest to, że uwalony jest port USB? Ładować, ładuje normalnie...

dzięki wielkie za pomoc.

Odp: problem z synchronizacją/połaczeniem do PC
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 20, 2010, 17:10:20 »
próbowałeś różnymi kablami?

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 20, 2010, 17:12:51 »
tak, nic to nie dawało. Oryginalny kabelek HTC jak i jakieś inne... Radio może mieć coś do tego?

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 20, 2010, 21:58:07 »
a synchronizacja przez BT śmiga?

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 21, 2010, 00:10:55 »
z nią też jest problem. Udało mi się sparować lapsa z HTC ale po chwili przerwało komunikację i nie mogłem jej nawiązać ponownie ;/

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 21, 2010, 06:56:40 »
Jakiegoś AS killera nie masz?
Firewall ci nie uwala połączenia ?
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline Micros

• 23
  • Energy ROM | 27Jun2010 | Manila 2.5 | R 1.14.25.35
  • Sprzęt: B7610 | HTC Touch Pro | Benq E72 WM6.5
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 21, 2010, 12:13:12 »
Moim zdaniem radio ROM może mieć coś do gadania. Ja kiedyś po ostrym downgrade z 1.14.25.35 do 1.01.*.* miałem problem z synchronizacją z kompem - bardzo dłuugo się łączył, ActiveSync sypał błędami.

Choć wygląda to bardziej na problem sprzętowy Rafałka lub kabel USB.

Może zainstaluj sobie np. Radio 1.14.25.35 http://rapidshare.com/files/240769139/Raphael_Radio_1.14.25.35.zip i rilphone do tego (najlepiej CAB - masz tu: http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=191577&d=1244051852).
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2010, 12:18:47 wysłana przez Micros »
WM 6.5 build 21916 B7610DDJE2 Megalite by Daskalos
EB0: Eboot_B7610NXXJC2_HW_70 Phone: Phone_B7610XXJC1 CSC: B7610NXENJC2

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 21, 2010, 15:26:29 »
@daras28-82 nie mam czegoś takiego jak as killer, co do firewalla nic mi nie blokuje.

@Micros, wczoraj wgrałem RadioROM 1.08.25.20 i wyraźnie coś pomogło, lecz dalej nie jest tak jak należy. Połączenia z PC jestem w stanie nawiązać na nieco dłużej, lecz dalej potrafi się rozłączyć. Co do kabla, to na pewno można go wykluczyć, bo sprawdzałem na kilku. USB będzie pewnie sprawne, bo wszystkie przesyły, wszystko wszystko działa lecz rozłącza. na BT jest podobnie, tyle, że jak przerwie połączenie, to nie mogę go nawiązać ponownie ... W chwili wolnego czasu (dzisiaj) obadam pliczki od Ciebie i napiszę, czy coś pomogło.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 21, 2010, 16:10:20 »
Firewalle z natury są upierdliwe. Potrafi działać i blokować po wyłączeniu go. Żeby mieć pewność, to trzeba albo odinstalować, albo uruchomić system selektywnie. No ale jak testowałeś na różnych komputerach, to bym wstępnie go wykluczył jako powód.
A sprawdź jeszcze w opcjach zasilania czy nie masz czasem zaznaczonej fajki, która odpowiada za wyłączenie urządzenia jeśli jest nieużywane przez xxx czasu. I jeszcze sprawdź czy nie masz jakiejś automatycznej blokady urządzenia po xxx czasu - blokując się lubi przejść do trybu stand-by. I wtedy zrywa się połączenie z AS.

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 21, 2010, 18:46:38 »
wszystko jest ustawione tak, że nie mogło przeszkadzać w transmisji. Cały czas działałem na urządzeniu podłączonym do PC, więc nie mógł przejść w tryb uśpienia/czuwania.

EDIT:
@Micros, mam wrażenie, że po wgraniu radia polecanego przez Ciebie siła sygnału dość znacząco zmalała ;/
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2010, 19:34:42 wysłana przez Duath »

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 23, 2010, 13:50:32 »
Właśnie o tych opcjach zasilania tez przed chwilą myślałem,miałem z tym kiedys problem na HTC Pharos w oryginalnym romie,jak mialem zaznaczone że ma nie ładować to nie diabła nie łączył.

Co do radia to panowie ono jest odpowiedzialne jedynie za połącznia bezprzewodowe a kabel do takich nie należy.
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 23, 2010, 16:15:42 »
sprawdź jeszcze czy w ustawieniach połączenia w pda nie masz zaznaczonego "włącz zaawansowane funkcje sieci". odznaczenie tego powinno pomóc
end of fear
yo is here

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 23, 2010, 17:30:30 »
Wgranie radia od Microsa nic nie dało...

@daras28-82, jak Ci się wydaje? Co to może być?

@yo sprawdzam wszędzie i nie widzę tej opcji... szukam dalej ...

EDIT: zapomniałem dodać, że po graniu radia zaproponowanego przez Microsa na początku jest połączenie (przez około 1-2 min) po czym znów zaczyna się w kółko rozłączać. Wada hardware?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2010, 17:32:23 wysłana przez Duath »

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 23, 2010, 19:13:14 »
Jak już ci odpisałem na PW,gniazdo w bezruchu powinno trzymać aż nie ruszysz po złapaniu połączenia.

Czy masz włączone wyłączanie urządzenia podczas ładowania w opcjach zasilania?
Po wyłączeniu ustają wszelkie połączenia,jeżeli sprzęt ci się rozłącza wraz ze zgaśnięciem ekranu to masz przyczynę problemu.

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 24, 2010, 13:54:45 »
Mam włączone wyłączenie urządzenia podczas ładowania ale dopiero po 30 minutach a te cyrki dzieją się znacznie wcześniej.

ROMy nie pomagają ... radia nie pomagają ... wgrałem rom od qsqki 4.3 i fakt chodziło szybko ale kilka niedogodności tam jest ... wracam na rom Energy. Jeśli nic nie wskuram to będzie trzeba przywrócić SPLa i iść do serwisu z tel ...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2010, 18:52:56 wysłana przez Duath »

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 24, 2010, 22:44:17 »
witam

ja tez mam problem z synchro ale zobaczylem ze zaczelo sie odkad zmienilem softa na Energy.RAPHAEL.23569.Sense2.5.Cookie.Dinik.Glass.Jun.19
moze cos zwalone w Energy sofcie jest,

niby zaczyna synchro kontaktow, wylapuje ile jest kontaktow ale za cholere nic nie chce zgrac na kompa.

pozdrawiam 

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 25, 2010, 00:31:20 »
może spróbuj wyczyścić telefon tak konkretnie? Zrobisz to np. instalując ROM z sunnysoftu. Czasami pomaga na takie dziwne schorzenia.

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 25, 2010, 11:06:07 »
@fistral

a miałeś coś takiego, że urządzenie łączy Ci się z PC i rozłącza po chwili?

EDIT:
poza tym teraz stosuję metodę kolegi (z Hermesa). Po wgraniu ROMu gdy załaduje się wszystko i pokaże się wiadomość, żeby tapnąć na ekran w celu kalibracji robię HR. U kolegów jest to wymagane do uzyskania stabilności systemu. Zrobiłem tak z romem Energy.RAPHAEL.23569.Sense2.5.Cookie.Jun.19.7z. Radio mam 1.14.25.35. W poście Microsa są linki. Jak na razie działa. Nie wiem tylko jak długo. Btw, ciekawa sprawa była, bo próbowałem zrobić downgrade radia do 1.08** ale przy 99% wywaliło błąd (z poziomu PC). PDA zrobiło sobie recovery, dograłem rilphone i tak jak mówię, na razie działa ^^. Jak coś będzie nie tak, to napiszę. Wątek poruszyłem jeszcze na XDA, więc jak tam dowiem się czegoś nowego, też się podzielę.

EDIT2:

minęło jakieś 10-15 i tel zaczął się rozłączać ... wcześniej miałem NK n73 i szlag mnie z nią trafiał. Kupiłem tego HTC i mam takie problemy ... Co prawda często nie korzystam z kabla, bo mam kartę pamięci, adapter, ROM wgrywam z karty. No ale kurde ... jeśli coś jest to ma działać.

@wujtruj spróbuję ROM, który poleciłeś. Jeśli on nie pomoże to serwis zostaje? Btw możliwe, że to przez wgranie HardSPL takie rzeczy się dzieją?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 11:27:18 wysłana przez Duath »

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 25, 2010, 15:40:59 »
sprawdź provena 3,2b,z tym co wgrywałeś też miałem problemy,z tym provenem nie mam ich.
Chyba że uparcie musisz mieć WM6,5...

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 25, 2010, 17:37:55 »
Chodzi o to z tym ROMem z sunnysoftu, że jako jedyny czyści Ci cały telefon bardzo dokładnie. Coś a'la porządne formatowanie.

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 25, 2010, 22:48:20 »
@daras28-82, wiesz, rom od Energy najbardziej mi odpowiada ze wszystkich :) Nie chodzi tu o WM6.5... tylko o całość :) Na ROMach PROvena czułem się jakoś nieswojo :D

@wujtruj, na stronie napisane jest, że ROM jest dostępny dla urządzenia z konkretnym numerem P/N. Mój jest trochę inny (też zaczyna się na 99...). W takim przypadku należy iść na stronę producenta. Ale coś to filtrowanie im nie chce działać albo ja jestem jakiś .. ekhem :D
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 22:58:01 wysłana przez Duath »

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 26, 2010, 01:37:48 »
wchodzisz na http://sunnysoft.com/htc/ i klikasz "pobierz ROM" (oczywiście dla TP). Tylko pamiętaj, że musisz mieć HardSPL zainstalowane przed zmianą ROMu.

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 26, 2010, 11:34:24 »
In case you do not own localized device (different PN), please visit our Download Page and Software Shop. Mój P/N się nieco różni. Nie sugerować się tym?

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 26, 2010, 18:43:30 »
Z tego co wiem, to wystarczy że masz HardSPLa. Ale niech potwierdzi to ktoś, kto instalował wcześniej soft z sunnysoftu. Bo szczerze mówiąc, nigdy nie instalowałem, jedynie na forum czytałem że czasami pomaga to, jak się dzieją jaja z telefonem. Alternatywą która również czyści porządnie telefon, jest program MTTY (działa tak samo skutecznie jak instalacja sofu z sunnysoftu). Ale jak już mówiłem: nie przeprowadzałem tej operacji wcześniej, albo doczytaj, albo poczekaj aż się wypowie ktoś doświadczony w tym temacie :)

*

Offline cyther

• 403
  • W oczekiwaniu na nowe cudo z Jolla Mobile
  • Sprzęt: HTC Touch Pro/ Nokia n900/ Nokia n9/ LG 4X HD
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 26, 2010, 20:43:27 »
In case you do not own localized device (different PN), please visit our Download Page and Software Shop. Mój P/N się nieco różni. Nie sugerować się tym?

Jak masz HardSPL, spokojnie możesz wgrywać ten rom, do którego linka podał Ci kolega wujtruj

Pamiętaj tylko, żeby przed wgrywaniem naładować baterię...

Sprawdź jeszcze jedną rzecz, wejdź na TP w tryb bootloadera, poczekaj aż pojawi się napis Serial, podłącz TP do kompa, jeśli zmieni Ci się ten napis na USB, z połączeniem po kablu jest wszystko ok. W ten sposób też możesz wgrać nowy rom, wystarczy że w tym momencie uruchomisz instalkę romu...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 20:49:37 wysłana przez cyther »
TAEL ROM v5.23683 [30AUG10]
Radio 1.14.25.35

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 26, 2010, 22:14:42 »
Rozumiem, jeżeli po wgraniu sunnysoftu wszystko będzie chodziło to wgrywać inny ROM i ma działać?

« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 26, 2010, 23:09:36 »
Rozumiem, jeżeli po wgraniu sunnysoftu wszystko będzie chodziło to wgrywać inny ROM i ma działać?

Teoretycznie tak :)

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 26, 2010, 23:18:09 »
Ale niestety nie pomógł ;/ na ROMie z synnysoftu jeszcze szybciej się rozłącza z PC niż na wcześniejszych. Zauważyłem też, że razem z ROMem wgrał się RadioROM ... Lecz jak ktoś wcześniej wspomniał... radio nie odpowiada za połączenia kablowe ;/

*

Offline cyther

• 403
  • W oczekiwaniu na nowe cudo z Jolla Mobile
  • Sprzęt: HTC Touch Pro/ Nokia n900/ Nokia n9/ LG 4X HD
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 26, 2010, 23:42:32 »
A wgrywałeś rom przez kartę czy po kablu?
TAEL ROM v5.23683 [30AUG10]
Radio 1.14.25.35

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 27, 2010, 00:27:23 »
ROM poszedł po kablu. Zauważyłem, że jak wprawię TP w stan bootloadera to nie ma najmniejszego problemu z komunikacją przez kabel. Jedynie jak system wystartuje, jaki by nie był to DC ma miejsce ...