Problem z pełnym ładowaniem baterii

• 10 Odpowiedzi
  • 1298 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Nickname

• 333
  • Sprzęt: HTC HD2
Problem z pełnym ładowaniem baterii
« dnia: Maj 26, 2009, 12:54:41 »
Witam,

Mam Raphaela od około miesiąca, z Orange. Do tej pory spokojnie go ładowałem, problem pojawił się ostatnio. Mianowicie, dwa razy zostawiłem TP na nocne ładowanie, rano się budzę, a tu pokazuje jeszcze ładowanie, mimo iż gdy odłączę ładowarkę, jest pełny stan.
Wkurza mnie to, ponieważ sprawdzam stan naładowania głównie świeceniem się pierścienia, więc teraz muszę i tak włączać ekran i sprawdzać w opcjach baterii.
Kompletnie nie wiem, co się stało. Nie zmieniałem ROM-u, nie wgrywałem nowego taskbara, nie wrzucałem żadnych programów ingerujących w pracę baterii.
Może ktoś się spotkał z podobnym problemem?

Pozdrawiam

*

Offline Kozuch

• 3
  • Nic nie jest bardziej dziwne niż inne.
Odp: Problem z pełnym ładowaniem baterii
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2009, 18:48:34 »
Czasami mam ten sam problem ale wystarczy soft reset i wszystko wraca do normy. Zreszta bateria w moim Rafałku jest dla mnie zagadka niedorozgryzienia. Czasami od 20 % ładuje sie 8 godzin i jeszcze nie ma 100%, nieraz od skrajnego wyładowania do 100% ładuje sie niecałe 4 godziny. Do tego często nienaladowana do konca bateria przy takim samym uzytkowaniu co zawsze chodzi dłuzej niz jakby byla naladowana na maksa. W kazdym razie przestałem juz z tym walczyc bo nic to nie zmienia sam telefon sprawuje sie bardzo dobrze a majac mozliwosc ladowania telefonu ladowarka, kablem z kompa, czy w samochodzie nie narzekam na czas ladowania.

*

Offline nicus

• 632
  • Sprzęt: Milestone
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2009, 23:23:12 »
Mialem tak przez pierwsze 3 miesiace tez na ROMie orange... nie wiem czy przypadkiem zmiana romu nie "wyleczyla" tez tego problemu... Pozatym ladowanie lubi zglupiec gdy doladowywujemy czesto baterie... PS. jest temat o bateriach i obchodzeniu sie z nimi na tym forum poszukaj :)

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2009, 23:30:58 »
Kiedyś ktoś stwierdził, że pomogło podłączenie kabla najpierw do TP a później do prądu. Możesz spróbować, ale na własną odpowiedzialność.
Tak jak nicus powiedział, poszukaj bo ten temat już był poruszany.

*

Offline LukAnt

• **
  • 228
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 26, 2009, 23:47:24 »
Kiedyś ktoś stwierdził, że pomogło podłączenie kabla najpierw do TP a później do prądu. Możesz spróbować, ale na własną odpowiedzialność.
Tak jak nicus powiedział, poszukaj bo ten temat już był poruszany.
a coś się stanie jak sie podłączy w takiej kolejnosci?:):>
Najczęstsze kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem

*

Offline bizum

• **
  • 114
  • Sprzęt: Galaxy Tab, BB9300, 9810, N900
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 27, 2009, 10:40:40 »
kolega szarik napisal to w sposob ktory sugeruje ze z ladowarki na TP pojdzie conajmniej 230V :)

A w temacie - nic sie nie stanie

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 27, 2009, 21:15:47 »
Szczerze to nie wiem czy coś się stanie. Ja jestem przyzwyczajony do tego ze najpierw włączam do prądu a dopiero później do TP. Choć w instrukcji jest napisane by robić to w kolejności TP -> gniazdko.

*

Offline Nickname

• 333
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 03, 2009, 10:24:17 »
Problem staje się coraz bardziej denerwujący, ponieważ teraz już praktycznie przy każdym ładowaniu się pojawia. Np. dzisiaj podłączyłem ładowarkę o 6:00, o 10:00 było 68%. Myślę niemożliwe. Odłączam, SR i 100% naładowania.
Znalazł ktoś już jakiś fix na to?

Pozdrawiam

*

Offline JotCe

• 42
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 03, 2009, 12:54:50 »
Nie ma co się denerwować. Chyba trzeba się z tym pogodzić i przyzwyczaić do SR każdorazowo po ładowaniu. Według instrukcji akumulator jest w pełni naładowany po ok. 3h ładowania, więc jeśli po tym czasie odłączamy ładowarkę, robimy SR i jest 100% to można powiedzieć, że jest ok. Gorzej, jeśli np. po 4h ładowania i zrobieniu SR będzie wskazywać dużo niższe wartości niż 100%, ale u mnie jeszcze się tak nie zdarzyło.
Ważniejsze dla mnie jest to, że mimo problemu "<100%", akumulator dosyć długo wytrzymuje (średnio 4 dni).
Pozdrawiam.

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
  • Sprzęt: HD2 , DESIRE, SENSATION
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 05, 2009, 20:46:20 »
pisalem juz o tym w watku o oszczedzaniu baterii. wskaznik zawsze ale pokazuje choc u mnie zawsze pokazuje 100% moj sposob to gdy wgrywam rom rozladowuje telefon do ok 20% a potem laduje do pelna- cala noc potem znowu rozladowuje do ok 20% i bateria trzyma naprawde dlugo . dodam jeszcze tylko ze używam romu z opisu i za kazdym zmianie romu powtarzam czynnosc.

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 06, 2009, 10:08:42 »
Miałem ten przypadek i na mój gust winne jest ustawienie wyłączania urządzenia w Power settings > Advanced i jeżeli mamy długi czas dla sytuacji "On external power - Turn off device not used for" np. 30 min. to po naładowaniu wydaje mi się, że urządzenie nie jest doładowywane ale z uwagi na fakt, że jest na kablu zasilającym to włączone jest przez przykładowe 30 min i w tym czasie się rozładowuje.
Od kiedy ustawiłem czas na powiedzmy 2 min problem nie występuje - Myślę, że jest to typowe dla niektórych ROMów.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)