Problem z nietypowym ładowaniem (sprzętowo-softwarowy)

• 10 Odpowiedzi
  • 1224 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matczar

• 43
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Problem z nietypowym ładowaniem (sprzętowo-softwarowy)
« dnia: Lipiec 04, 2010, 23:59:42 »
Witam,
zaistniała potrzeba abym ładował swojego TP z innego źródła niż oryginalna ładowarka i portu USB kompa.
Zasadniczo sprawa wydaje się prosta - mając wtyk miniUSB pod pin 1 podpinamy 5V, a pod pin 4 - GND i TP się ładuje. Niby tak, ale tylko prądem o max. natężeniu 100mA.

Z punktu widzenia pobierania prądu, urządzenie USB może działać w 4 trybach (jeśli się mylę to poprawcie):
  • pobiera max. 100mA
  • pobiera max. 500mA
  • jest zasilane z zewn. źródła i pobiera prąd rzędu kilku mA (2mA?)
  • pobiera max 1800mA
Pierwsze trzy tryby są standardowymi gdy podłączy się urządzenie np. do komputera. Ostatni nie ma nic wspólnego z komunikacją, a jest dedykowany do ładowarek - wtedy zwierane są piny 2 oraz 3 (D- i D+) i urządzenie wie że może pobierać więcej prądu.

A w świetle powyższego mój problem jest taki, że za nic nie potrafię wymóc ładowania TP większym prądem - zawsze pobiera 100mA. Mówię tu oczywiście o tym moim innym źródle zasilania nie będącym ładowarką tudzież komputerem. Zwierałem D- i D+, podawałem na te piny napięcie z dzielnika (ok. 3,3V - niektóre urządzenia tego wymagają), pozostawiałem te piny niepodłączone, ponadto w każdej z wymienionych kombinacji próbowałem z załączoną i wyłączoną opcją "nie ładowania urządzenia gdy jest załączone i podłączone do PC" (patrz: opcje zasilania PDA).

Powoli wyczerpują mi się pomysły co jeszcze może być nie tak - już dawno powinien się ładować większym prądem. Dodam, że poza tym ładowanie jest poprawne zarówno z ładowarki jak i portu USB kompa.

Co jeszcze mogę dodać:
- HTC T7272
- rom TAELROM_v4.23569_SENSE_21MAY10
- Raphael_Radio_1.17.25.09

Ma ktoś jakiś pomysł? Może ktoś konstruował taką ładowarkę?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2010, 17:59:05 wysłana przez matczar »

*

Offline SiGe

• *
  • 50
  • Elektronik
  • Sprzęt: HTC TP; EnergyRom 21903 St.M2.5; R:1.14.25.35
Odp: Problem z ładowaniem (sprzętowo-softwarowy)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 05, 2010, 11:40:12 »
Nie zagłębiałem się w temat ale wiem że niektóre ładowarki USB przy wyższym prądzie ładowania (powyżej 500mA) modulują napięcie jakąś częstotliwością najczęściej jest to 1kHz. Nie wiem czy w ładowarkach TP tak jest. Może to cie naprowadzi :)
Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.

*

Offline daras28-82

• 2158
Odp: Problem z nietypowym ładowaniem (sprzętowo-softwarowy)
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2010, 07:45:21 »
Ale co,na setce ci się nie ładuje czy jak?
Ładowarka ma zapas aby wyrobić w razie obciążenia urządzenia np transferem podczas ładowania,jak obciążysz sprzęt powinien pobrać wiecej.
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline matczar

• 43
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 06, 2010, 16:26:03 »
Wiem co to znaczy wydajność prądowa ładowarki  :wink:

Przy 100mA - owszem, ładuje się, ale jeśli wiem że da się znacznie więcej to chciałbym to uzyskać. Np. w tej chwili, ładuję oryginalną ładowarką i niejaki program Battery Log pokazuje że prąd ładowania wynosi 783mA i to faktycznie może się zgadzać bo w ciągu pisania tego posta bateria została doładowana o kilka 4%.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 06, 2010, 21:14:34 »
Dobra,ale w jakim celu chcesz to osiągnąć?
Dodaj sobie fakt że ładowarki HTC są lekkie więc nie są to transformatorówki a więc impulsowe...
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline matczar

• 43
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 06, 2010, 21:57:41 »
Dobra,ale w jakim celu chcesz to osiągnąć?
Możliwość ładowania TP dużymi prądami (większymi niż z USB), ale nie przy pomocy oryginalnej ładowarki.

Eh, przydałby się jakiś magik z oscyloskopem. Oryginalna ładowarka ma zwarte piny D- i D+, ale sam ten fakt nie powoduje że w moja ładowarka ładuje tak jak chcę. Ciekawym jest, że przy podpinaniu mojej, wydaje się że TP próbuje nawiązać połączenie via USB i po około 10s zaczyna się ładować prądem 100mA. Przy podpinaniu oryginalnej ładowarki ładowanie rozpoczyna się natychmiast dużym prądem (tj. ok. 400mA, a po 30s - ok. 700mA). Dzieje się tak nawet na zwykłym kablu USB-miniUSB, więc wniosek z tego taki że ładowarka w jakiś sposób "daje znać" TP że może się przełączyć w tryb ładowania (a nie komunikacji USB).

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 07, 2010, 07:21:04 »
Generalnie najwiekszy prąd uzyskasz podłączając bezpośrednio pod wyjście z elektrowni :P
Nadal nie rozumiem zamysłu,na setce się nie ładuje czy jak?

*

Offline palkens

• 413
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 07, 2010, 12:52:06 »
jemu chodzi o to ze ładuje sie za wolno zapewne
Mam Touch prO i jest mi z tym dobrze:D

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 07, 2010, 13:32:31 »
A czy ładowanie innyma prądama niż do tej pory to miało miejsce nie zmieni żywotniści baterii?

*

Offline matczar

• 43
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 07, 2010, 14:08:41 »
No tak, wydało się  :wink:
Jasne, że chodzi mi o to, żeby się naładowało szybciej - zdawało mi się że to oczywiste.

Ładowanie większym prądem (ok. 700mA) nie jest utrzymywane przez cały cykl ładowania - to raz.
Dwa - jakby mi się udało przełączyć TP w ten tryb ładowania, to prąd nie byłby jakoś niecodziennie większy - byłby dokładnie taki jak przy ładowaniu oryginalną ładowarką.

*

Offline matczar

• 43
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 14, 2010, 17:57:46 »
Po serii testów, wygrzebania wielu ciekawych info na google i jak widać - czasie, wybadałem jak się ma sprawa z tym zasilaniem.

TP zachowuje się prawidłowo (tj. zgodnie ze standardem USB) i przy zwarciu D- z D+ przechodzi w tryb ładowania. Jednak ważne jest napięcie jakie mu podajemy - od niego uzależnia prąd jakim się ładuje. Gdy napięcie ładowarki spadnie do ok. 4,8V to TP ładuje się już tylko prądem 100mA. Napięcie > ok. 5,3V gwarantuje że prąd ładowania może wzrosnąć do wspomnianych wcześniej wartości ok. 800mA. W moim zasilaczu napięcie spadało poniżej 5V i stąd tak słabo TP się ładował. Zatem ważne jest, aby zasilacz pod obciążeniem prądem do 1A utrzymywał odpowiednie napięcie na wyjściu.

Z innych moich obserwacji: po rozebraniu ładowarki USB samochodowej (5V, 1500mA) okazało się że po zwarciu na jej gniazdku USB pinu D- i D+, TP również może się ładować prądem rzędu 700-800mA. Dla sceptycznie nastawionych: z noty aplikacyjnej przetwornicy DC-DC w środku tej ładowarki wynika że faktycznie ma wydajność 1500mA, więc spokojnie wystarcza.