Problem z mikrofonem htc fuze/touch pro

• 11 Odpowiedzi
  • 3405 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z mikrofonem htc fuze/touch pro
« dnia: Luty 12, 2011, 14:05:17 »
Witam. Od jakiegoś czau mam bardzo denerwujacy problem ze swoim mikrofonem w htc fuze. Otóż kupiłem ten telefon w USA i przez miesiąc działał poprawnie na romie AmiganTomek, od nie dawna zaczely sie problemy z mikrofonem tzn. raz działa a raz nie, w rejestrze dzwieku czasem nagrywa bardzo dobrze a czasem w ogóle to samo jest z rozmowami (męczy mnie rozmowa na podstawie "halo halo,słyszysz mnie") dodam, że w rozmowie przeważnie słychać tez jakby zakłócenia. Zainstalowałem najnowszy Rom Energy i zadowolony myślałem, że to koniec moich problemów lecz jednak dalej to samo raz działa raz nie. Czy jest w stanie mi ktos pomóc? Pozdrawiam

*

Offline niemamkolan

• *
  • 89
  • No cóż...
  • Sprzęt: HTC Dream
Odp: Problem z mikrofonem htc fuze/touch pro
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 12, 2011, 15:50:19 »
może to kwestia hardwerowa?
SE J220i>Siemens C72>SE k550@w610>K9000>SE k550@w610>SPV M5000>Nokia N95>Nokia E65>Nokia 6131>SPV M5000>HP hw6515d>Toshiba G900>K750>Nokia N93>Nokia 5130>>Nokia N-GAGE>>TG01>>E200(chiński>>Nokia 6131>>Touch Pro>>HTC Dream

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2011, 22:58:10 »
Podpinając się pod kolegę wyżej (który pewnie ma racje skoro na dwóch rom`ach występuje ten sam problem)
Może to taśma? (My możemy jedynie zgadywać)

Ew. spróbuj zainstalować jeszcze stock`a.
Może jakieś pozostałości zaśmieciły system i nie jest dobrze wyczyszczony.

Uprzedzając pytanie co to jest i gdzie go dorwać:
http://www.sunnysoft.cz/htc/

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2011, 12:29:44 »
Ok to wgram podstawe, prztestuje i napisze czy pomogło. Dzięki za odpowiedzi.

Nie zapeszając, narazie działa wszystko perfect :D Mam jeszcze takie pytanie, czy musze teraz instalować hardspl żeby zmienić rom? Czy w ogóle opłaca mi się zmienić rom jak miałem taki problem z mikrofonem? Dziękuje bardzo bardzo za pomoc :)
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2011, 15:45:04 wysłana przez sebson93 »

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2011, 17:08:26 »
Najpierw poczekaj jeszcze chwilę czy aby na pewno wszystko działa...
Nie musisz wgrywać HardSPL`a bo już masz go wgranego.

Wszystko masz na forum dokładnie opisane.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 14, 2011, 20:20:20 »
Mikrofon smiga az pieknie  :smiley: widac wielka roznice w rozmowie i nagrywaniu jest glosniejsza i oczywiscie zadnych zaklocen ani problemow juz nie mam, 2 dni dzialal bez zarzutu co przedtem bylo niemozliwe bo raz dzialal a raz nie... Dziekuje bardzo bardzo za pomoc. Pozdrawiam serdecznie   

*

Offline genius88

• 402
  • Sprzęt: TyTn II, Touch Pro (8GB microSDHC)
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2011, 16:41:42 »
Jakis tydzien temu, moze wiecej, zaczal sie u mnie opisywany problem... Jeszcze nie minal rok czasu jak kupilem uzywanego TP. Najpierw rzadziej, pozniej notorycznie, a praktycznie zawsze... Nie mialem pojecia czego to wina, az dwa dni temu trafilem tutaj... Wrzucilem stockowy rom, pozniej 3 HR - mic dziala - wrzucilem rom Amigantomek, 3 HR - mic dziala - przywrocilem z backup'u reszte rzeczy - mic dalej dziala... Jakis czas pozniej, sprawdzam raz jeszcze, mikrofon NIE dziala... Meczylem sie i odrzucalem telefony odpisujac lub odbieralem i zwykle slyszalem tylko to, ze mnie nie slychac. :-/ Dzisiaj siedzac z telefonem w reku, to rozsuwajac to zamykajac klawiature, zauwazylem, ze ma cos z tym wspolnego (wczesniej probowalem uderzac telefon, pare razy zasymulowalem upadek z wysokosci kilku cm, przeczyscilem otworek od mikrofonu), raz dzialal, raz nie... W koncu zajrzalem przy rozsunietym, pod ta ruchoma blaszana zaslepke, zaczalem znowu testy, rozsuwajac ja, dotykajac stylusem tasiemki, to sprenzynki, przesuwajac ja i zauwazylem kolejna prawidlowosc... Okazalo sie, ze przy nagrywaniu, gdy sprezynka dotykala tasmy lub stylus jej dotykal (nie wiem dokladnie), zrywalo lub przerywalo dzwiek. Przyszlo mi do glowy, ze sprezynka mogla zle sie ulozyc i zaczela przecierac warste ochronna tasmy i wywolywac drobne zwarcia na niej. Jak wiadomo, mikrofon rowniez musi isc po tej tasmie, wiec wyglada na to, ze tutaj to jest problemem. Sprobuje jakos odizolowac sprezynke od tasmy, cos pokombinuje i dam znac o wynikach.
Ewentualnie mogla sie gdzies tasma poluzowac, styki rozlaczyc od ciaglego rozsuwania i skladania... Nie mam pojecia, ale dodam, ze nie zauwazylem innych problemow czy to z przyciskami czy wyswietlaczem.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 16:52:37 wysłana przez genius88 »
R: 1.71.09.01 emo  HSPL: 3.29   ROM: Makus 7  -K | TP-  R: 1.17.25.09   HSPL: 1.90 Unsigned   ROM: AMIGAnTOMEK 6.5.3.28244 sense2.5

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 17, 2011, 16:09:18 »
Odpowiedź jest prosta "przerwała" Ci się taśma...
Powinieneś zastanowić się nad wymianą.
Zawsze, możesz też bawić się w podklejanie, ale wszystko tylko niewiele opóźni i tak przymusową wymianę taśmy.

*

Offline genius88

• 402
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 17, 2011, 16:16:05 »
Zaskocze Cie... Obecnie przy zlozonym telefonie jest wszystko ok... Jazda sie zaczyna gdy rozsune go, wtedy mikrofon przestaje odbierac... Z raz moze przestal dzialac gdy byl zsuniety... Procz tego, zadnych innych defektow... Wole sie nie spieszyc z wymiana, szczegolnie, ze nie wiem czy wiesz, ale kazdorazowe rozebranie urzadzenia prowokuje do uszkodzenia... ;-P Taka niepisana zasada, ktora czesto sie sprawdza.
R: 1.71.09.01 emo  HSPL: 3.29   ROM: Makus 7  -K | TP-  R: 1.17.25.09   HSPL: 1.90 Unsigned   ROM: AMIGAnTOMEK 6.5.3.28244 sense2.5

*

Offline genius88

• 402
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 23, 2011, 21:56:07 »
No niestety... Zrobilo sie jeszcze gorzej, a jak stylusem podwadzilem tasiemke i troche ja wyciagnalem, to sie okazalo, ze mam pare sciezek przerwanych juz na dobre... :/ Łatać pewnie sie tego nie uda -  a bym chcial :P - i czekam mnie koszt jakies 70zl i w zwyz, za sama tasme... :/ Poki co, bede musial korzystac ze sluchawek, ale dlugo tak sie nie da. Moze sie ktos wypowiedziec czy skomplikowana jest taka wymiana? Komorek specjalnie nie rozbieralem, ale laptopy zdarzalo mi sie rozkrecac i naprawiac.

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 24, 2011, 16:26:30 »
Zaskocze Cie... Obecnie przy zlozonym telefonie jest wszystko ok... Jazda sie zaczyna gdy rozsune go, wtedy mikrofon przestaje odbierac... Z raz moze przestal dzialac gdy byl zsuniety... Procz tego, zadnych innych defektow... Wole sie nie spieszyc z wymiana, szczegolnie, ze nie wiem czy wiesz, ale kazdorazowe rozebranie urzadzenia prowokuje do uszkodzenia... ;-P Taka niepisana zasada, ktora czesto sie sprawdza.
Zaskoczę Cie... Taśma jest przerwana...
Nie mówię, że Ty to masz naprawić, daj komuś kto się na tym zna...
Trudne, nie trudne. Jeżeli ktoś będzie uważał to "wszystko" da się zrobić.
Najbardziej to chyba trzeba uważać na głośniczek, żeby nie urwać przewodów.

*

Offline genius88

• 402
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 06, 2011, 21:12:35 »
Troche juz wody uplynelo i jak problemy byly z mikrofonem, tak pozniej z reakcja na dotyk, a w efekcie koncowym, calkiem na wyswietlaczu przestal pojawiac sie obraz... Jakis czas po tym oddalem do serwisu, tydzien czekalem na odebranie go i tutaj zaczal sie problem... To co przestalo dzialac, dzialalo, ale to co dzialalo, przestalo dzialac. :-/ Mianowicie, przestala mi dzialac przednia kamera i oddalem jeszcze raz, czekalem kolejne 3 tyg i nie naprawili mi tego, a serwisant twierdzil, ze drugi raz zostala wymieniona tasma (poprawili mi jedynie przycisk od sciszania glosnosci, ktory po pierwszej wymianie zostal pozbawiony kliku - jakby byl caly czas wcisniety). Serwisant twierdzi, ze wyslal go gdzie indziej by to poprawili. Problem z przednia kamera to blad o braku inicjalizacji. Przed oddaniem go do naprawy, w ksiazce serwisowej przeczytalem o uwadze, ze tasme nalezy wymieniac wraz z przednia kamera... Hmmm... Sam chcialem go rozebrac, ale balem sie komplikacji, ktorych i tak nie uniknalem a zaplacilem za to. Mialem jeszcze jakies dziwne zachowania, jak przycinajacy sie Raphael i pare podobnych spraw, wiec wgralem na nowo te samo Radio... Wyglada na to, ze pomoglo. Dodam, ze byl robiony na nim HR. Ktos sie wypowie?

Pozdrawiam