Problem z łącznością

• 8 Odpowiedzi
  • 1089 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z łącznością
« dnia: Maj 01, 2009, 23:03:46 »
Witam

Wertuje forum od 2 dni i nie znajduję nikogo z podobnym problemem, więc albo jestem pierwszy, albo źle szukam, albo rozwiązanie jest prostsze niż mi się wydaje.

Jestem posiadaczem HTC TP z przypadku - zawsze dotąd używałem smartphone Nokii na symbianie - obecnie otrzymałem wspomniane htc tp.

ROM 1.90.401.1 WWE
RADIO 1.02.25.19
PV 52.33.25.17U
ExtPkg 1.90.401.101

Mój problem jest dziwny - generalnie dotyczy łączności. Nie dochodzą do mnie wiadomości MMS, nie odbieram emaila, nie łączę się z internetem. Nie jest tak zawsze, gdy jestem w zasięgu HSDPA zawsze się łączy, synchronizuje pocztę - miód, malina - do momentu, aż nie straci zasięgu HSDPA, gdy w trakcie pobierania emaila zmieni się HSDPA na EDGE wyskakuje komunikat mówiący, iż nie można połączyć się z siecią. Z WI-FI nie ma problemów, jak mam zasięg działa.

MMS nie dochodzą również gdy ... TP wygasza ekran lub ja blokuje pojedynczym kliknięciem.

Co najdziwniejsze na Infolinii HTC powiedziano mi, że MMS nie będą dochodzić gdy telefon ma wygaszony ekran. "Taki urok tego modelu".

Nie wiem czy rzecz leży w ustawieniach, symbiana mam opanowanego a w WM 6.1 wszystko jest takie skomplikowane  :O i nie wiem czy ustawiam dobrze czy źle, czy wszystko itd.

Czy ktoś z was już spotkał się z takim problemem? Jakieś rady?

Mam wybrany "PAP authentication" w zakładce GPRS. SIM'a mam z PlusGSM

HTC Touch Pro

Odp: Problem z łącznością
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2009, 13:40:03 »
Ja wiem, że zadaję lamerskie pytanie na forum dla fachowców jednak nie każdy zna się na wszystkim; instrukcja do HTC TP mimo dużej objętości nie dotyka połowy problemów.

Czy to normalne, że po "kliknięciu" przycisku "wyłącz" gdy ekran się wygasza, przestają dochodzić MMS,y?

Zaktualizowałem TP korzystając z shipa (o ile dobrze to nazywam) HTC
ROM 5.05.401.1 WWE
Radio 1.11.25.01
PV 52.58.25.30U

Mam ten sam problem, który http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=122338.0, tam również nie ma odpowiedzi.
Konfiguracja skrzynki zgodnie z opisem http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=24802.0 chyba nie jest już aktualną, post z 2005 roku?

PS. Po zmianie ROM problemy z łączeniem z pocztą w większości ustąpiły. Pozostał problem z MMS - sieć PLUS

PPS. Ustawiał połączenie Autokonfigurator
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2009, 13:52:30 wysłana przez asmagus »
HTC Touch Pro

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2009, 16:19:54 »
MMSy generalnie działają w każdej sieci jakoś dziwnie, czasami dochodzą na stare rzęchy, a na nowe smartfony przychodzi link na stronę, gdzie możesz sobie odczytać MMSa, bo twój telefon nie obsługuje :)

Jak ci Internet normalnie działa to używaj maila, a MMSy olej
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2009, 16:45:24 »
Ja używam ale generalnie dostaję masę MMS i chciałbym je trzymywać a teraz albo ich nie dostaje w ogóle albo "linkę" po kilku godzinach.
HTC Touch Pro

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 14, 2009, 14:12:31 »
Szanuję użytkowników forum za wiedzę, samo forum za to, ze jest kopalnią wiedzy mimo tego muszę napisać posta pod postem. Od 2 tygodni jednak bije się z problemem, który opisałem, zmieniałem oprogramowanie, resetowałem itd. Nic się nie zmieniło, pogodziłem się z niedochodzącymi MMS jednak email to dla mnie podstawa pracy.

Obecnie połączeni z internetem działa normalnie gdy jestem w zasięgu "H" lub "3G". U mnie w mieście, gdzie przebywam 90% czasu dostępny jest "E" lub "G" - wtedy łączy się z pocztą raz, po włączeniu telefonu by połączyć się z poczta, internetem itd drugi raz muszę wyłączyć i włączyć telefon a i to raz na kilka razy nie skutkuje.

Wydaje mi się, że to problem ustawień - "normalne" ustawienia mam zrobione z "wizarda", próbowałem na identycznych z "cab" z działu download i ciągle to samo.

Będę wdzięczny za pomoc.

PS:
ROM 5.05.401.1 WWE
Radio 1.11.25.01
PV 52.58.25.30U

PPS.

Czy w plus gsm winno być zaznaczone w ustawieniach GPRS "PAP authentication" czy "CHAP authentication"?
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 14:34:05 wysłana przez asmagus »
HTC Touch Pro

*

Offline jb81

• 24
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 14, 2009, 15:02:29 »
powinno byc PAP Authentication (czyli za pomoca hasla)

CHAP to protokol ktory (w uproszeniu) autoryzuje nie na podstawie hasla tylko odpowiada na wezwanie serwera rozszyfrujac je i wysylajac swoj szyfr.
HTC Touch Pro a`ka Era MDA IV Vario <- never again

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 14, 2009, 16:16:26 »
Tak właśnie mam cały czas ustawione.
HTC Touch Pro

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 14, 2009, 16:21:02 »
A jaka sieć? Nie play przypadkiem?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline jb81

• 24
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 14, 2009, 20:49:43 »
A jaka sieć? Nie play przypadkiem?

yyyyy

SIM'a mam z PlusGSM

i

Pozostał problem z MMS - sieć PLUS

wydaje mi sie ze chyba Plus :)
HTC Touch Pro a`ka Era MDA IV Vario <- never again