Problem- brak rekacji wyświetlacza

• 10 Odpowiedzi
  • 1358 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tb.nate

• 48
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
Problem- brak rekacji wyświetlacza
« dnia: Sierpień 27, 2010, 22:01:44 »
Witam.

Wyświetlacz mojego HTC Touch Pro przestał dzisiaj reagować na dotyk. :worried:
Sytuacja ma się tak:
Koło godziny 18 wszystko było jeszcze wporządku. Telefon normalnie działał, wszystko było ok. Kiedy wracałem do domu ze sklepu (koło 21:20) chciałem zadzwonić do siostry, bo nie zabrałem kluczy. Nie udało się.
Podświetlenie działa, widać, że telefon normalnie działa, widać ekran główny. Klawisze pod wyświetlaczem również działają. Tak więc można zobaczyć po naciśnięcu zielonego dialer, a po dłuższym naciśnięciu przycisku o góry obudowy opcje (reset, wyłączanie, wygaszanie ekranu). Niestety telefon nie reaguje na dotyk, nie moge nic zrobić.

Zrobiłem SR licząc, że zamulił, ale to nic nie dało, nie moge teraz nawet wpisać kodu PIN.
HR również nie przyniósł skutków.

Co może być przyczyną tego uszkodzenia?

Zapewne jest to wina sprzętu, coś kiedyś czytałem o jakimś elemencie /digitizer/, który odpowiada za działanie wyświetlacza i czasami lubi się odkleić. Czy to jest to coś? Jeśli tak, to jak sobie z tym poradzić?

Telefon jest na gwarancji, więc nie ma problemu, żeby go tam wysłać, ale najpierw musze zmienić ROM na oryginalny (rekonstruowany) z Orange, a do tego potrzeba przecież używać wyświetlacza...

To pewnie nic nie wniesie do tematu, ale mój ROM to:
Energy.RAPHAEL.21914.Sense2.5.Cookie.GTX [z dn. 18.08]
RadioROM: 1.14.25.35, rilphone ten sam.

Proszę o pomoc!   :(
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2010, 22:06:38 wysłana przez tb.nate »

*

Offline WK89

• 343
  • Sprzęt: iPhone 2G 8GB
Odp: Problem- brak rekacji wyświetlacza
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 27, 2010, 22:21:18 »
Zapewne jest to wina sprzętu, coś kiedyś czytałem o jakimś elemencie /digitizer/, który odpowiada za działanie wyświetlacza i czasami lubi się odkleić. Czy to jest to coś? Jeśli tak, to jak sobie z tym poradzić?

nie odkleił sie możesz to sprawdzić pod sztucznum światłem np. monitora , rozmawiałeś na deszczu możliwe że to uszkodziło powłoke dotykową
HTC Hermes => Toshiba G900 => HTC Universal=> HTC Raphael=>Samsung OMNIA 8GB=> HTC Raphae=> Toshiba G910=>iPhone 2G 8GB

*

Offline tb.nate

• 48
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 27, 2010, 22:31:44 »
Tak, zgadza sie, dzisiaj cały dzień padało, używałem go na deszczu!

Ale co mam z tym fantem zrobić?

*

Offline WK89

• 343
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 28, 2010, 10:07:49 »
nigdy tego nie robilem ale najprawdopodobniej wystarczy rozdzielic obie warstwy dotykowe i wysuszyc , nie jestem pewnien czy zadzialala ale latwiej sprawdzic niz wydac kase na nowa warstwe
HTC Hermes => Toshiba G900 => HTC Universal=> HTC Raphael=>Samsung OMNIA 8GB=> HTC Raphae=> Toshiba G910=>iPhone 2G 8GB

*

Offline tb.nate

• 48
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 28, 2010, 14:11:58 »
Nie sprecyzowałem pytania.

TELEFON JEST NA GWARANCJI

Jak wgrać orginalny ROM od Orange bez użycia wyświetlacza?
I czy serwis uzna to jako usterkę do nieodpłatnej naprawy?

#EDIT:

PROSZĘ O POMOC! :(
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2010, 15:24:15 wysłana przez tb.nate »

*

Offline WK89

• 343
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 28, 2010, 16:20:41 »
przecierz podczas wgrywania romu nie potrzebny jest działajacy wyswietlacz chyba ze chodzi ci o kalibracje to mozesz ominac usuwajac pliik z autostartu przez AS

*

Offline jasiorr

• **
  • 131
  • Sprzęt: Samsung Omnia Pro B7610
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 28, 2010, 22:53:43 »
Nie sprecyzowałem pytania.
TELEFON JEST NA GWARANCJI
kolego jeżeli faktycznie jest na gwarancji to już niedługo może nie być nawet jeżeli uda Ci się wgrać oryginalny room w serwisie stwierdzą ci zawilgocenie i będzie po przysłowiowych ,,ptokach"
Tak czy inaczej nie masz nic do stracenia wgraj oryginalny room, spl i wyślij na gwarancję może zawilgocenie nie będzie duże - jeżeli zawilgocenie nie dotarło do płyty to serwis nie ma prawa odmówić naprawy gwarancyjnej  a przynajmniej tak jest w SE
W Moich Żyłach płynie benzyna, Zamiast Serca Świszczy Turbina..

*

Offline tb.nate

• 48
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 28, 2010, 23:18:22 »
Nie mam nic do stracenia. Spróbuję.
Dzięki za odpowiedzi.

Na pewno sie jeszcze odezwe.

*

Offline jasiorr

• **
  • 131
  • Sprzęt: Samsung Omnia Pro B7610
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 28, 2010, 23:30:23 »
Powodzenia...
Jako serwisant techniczny SE stałem się bardzo wyczulony na to aby unikać przyczyn zawilgocenia ( np rozmowy na deszczu) gdyż serwisanci są bezwzględni jeżeli o to chodzi gdyż takie telefony owszem mogą być naprawione ale jest duże ryzyko, że telefon wróci z reklamacją bo coś jeszcze się popsuło... Tak to jest z zawilgoceniem może wszystko działać przez 5 lat albo i może się posypać po 2 dniach...
W Moich Żyłach płynie benzyna, Zamiast Serca Świszczy Turbina..

*

Offline tb.nate

• 48
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 29, 2010, 00:25:09 »
Mam jeszcze jeden problem.
Mianowicie- po wgraniu romu od Orange nie mogę ominąć kalibracji ekranu, co dalej z tym fantem? do wgrania mam radio i HardSPL... :(

#EDIT: Ok, udało sie. Co prawda nie ominąłem kalibracji, ale na tym etapie /po wgraniu ROMa/ telefon był już widoczny przez AS [w sumie to ten nowy program z Win7 ;)] i wgrywanie przebiegło bez problemów :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2010, 00:29:31 wysłana przez tb.nate »

*

Offline tb.nate

• 48
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 12, 2010, 10:36:22 »
#############################################
Telefon został oddany do serwisu. Regenersis wymieniło mi GWARANCYJNIE panel LCD, klawisze nawigacyjne i górną belkę (czyli tak naprawdę cały przód).
#############################################

Temat do zamknięcia.