Potrzebny schemat Rafałka (bardzo krótki zasieg bluetooth i Wifi)

• 17 Odpowiedzi
  • 3061 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Artekz

• 23
  • Sprzęt: HTC Venus
Witam wszystkich.
Tak jak w temacie, potrzebuje serwisówki a dokładniej schematów do HTC Raphael z Orange.
Manuale znalazłem ale bez schematów.
A schematy potrzebne mi do naprawy bądź zdiagnozowania usterki w której bluetooth działa do ok 1 metra a wifi do ok. 3-4 metrów, oczywiście bez przeszkód na otwartej przestrzeni.
Usterka wystąpiła sama, na wifi nie pomogło nawet przestawienie suwaka na najlepszą wydajność.

Proszę o pomoc, ew o jakieś porady....
Pozdrawiam wszystkich.

Naprawdę nikt nie posiada schematów do Rafałka???  :(
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 21:57:19 wysłana przez Artekz »

Odp: Potrzebny schemat Rafałka (bardzo krótki zasieg bluetooth i Wifi)
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 07, 2011, 16:05:30 »
Być może wyskoczył kabel ze złącza, instrukcja rozbierania (gdzieś jest na forum) mówi iż jest on jednorazowy. Nakazuje wymienić przy każdym rozbieraniu.

*

Offline Artekz

• 23
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 07, 2011, 16:30:12 »
Dzięki kolego.
A możesz mi powiedzieć o jaki kabel dokładnie chodzi?

Czy to o ten który  zaznaczyłem na czerwono?

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 07, 2011, 17:25:55 »
Tak to jest kabel antenowy, tylko nie wiem czy on jest od wifi czy od gsm. Bo z tego co pamiętam to u góry jest antena 2.4 GHz a na dole gsm, co jest dość dziwnym rozwiązaniem.

*

Offline Artekz

• 23
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 07, 2011, 18:01:31 »
Już opisuje:

Sprawdzałem miernikiem przewodność tego kabla, i z wskazań miernika wychodzi na to że jest sprawny.
Z  moich własnych doświadczeń wynika iż jest to przewód antenowy GSM, gdyż wypinałem go docelowo dla "testu", żeby sprawdzić jaki zasięg zginie, i ginął wtedy zasięg GSM, także niestety nie ma On nic chyba nic wspólnego z zasięgiem Wifi i Bluetooth.

Oczywiście testy przeprowadzałem jak już mój Rafałek się uszkodził... :(
Z tego co zauważyłem to GPS też działa, czyli wg mnie musiała się uszkodzić jakaś końcówka mocy, tylko czy była by możliwość że jedna końcówka mocy jest odpowiedzialna za wifi i bluetooth jednocześnie???

Dziwna sprawa, wygląda tak jakby gdzieś zasilanie nie dopływało do jakiegoś układu, bo przecież wifi i Bt działa tylko że na bardzo krótką odległość... :(

Oczywiście Radia i ROMy zmieniałem, a teraz jestem na oryginalnym orangutanowym...
U góry Rafałka po rogach są styki do anten, niestety niema żadnej przewodności pomiędzy nimi, masą bądź jakimkolwiek elementem, ścieżki także nie są wypalone...

Jeżeli masz jakieś pomysły/propozycje czy sugestie, to jestem w stanie wykonać wszystko.
Jeżeli to ułatwi sprawę to mogę zrobić foto bdb jakości płyty głównej...

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 07, 2011, 22:52:55 »
Co do testu z odłączeniem kabla, jest on ryzykowny, bo można końcówkę upalić.

Co do końcówki od BT i wifi, to próba jednoczesnego używania a2dp i wifi kończy się niepowodzenie, bt się rozłącza.

GPS ma osobną antenę.

Co do zasilania końcówki mocy to wątpię, żeby cokolwiek wychodziło na zewnątrz się przedostawało jeśli by padło.

Choć nie jestem pewien czy tam nie było drugiego kabla antenowego, ale już kiepsko tą instrukcję pamiętam.
(Jestem tylko szarym userem, który się odrobinę swoim sprzętem interesuje)

*

Offline PyToN

• **
  • 174
  • Sprzęt: Dell X51v 625MHz | Gigabyte U60 | HTC Touch Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2011, 12:17:34 »
Skoro już rozkręciłeś rafałka to zrób duże i dobrej jakości zdjęcia i wrzuć na forum.

Pozdrawiam

*

Offline Artekz

• 23
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 08, 2011, 16:59:00 »
Ok.
Nie ma problemu. Może ktoś coś z forumowiczów przyuważy, a jak nie to pójdzie w celach naukowych.....
Jutro wrzucę fotki, przepraszam ale dziś się nie wyrobie... :(

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2011, 22:31:59 wysłana przez Artekz »

*

Offline cezary1808

• 19
  • Sprzęt: Touch Pro
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 10, 2011, 10:12:17 »
Witam, podepnę się pod temat, mam wielką prośbę: prosiłbym o zaznaczenie na tym zdjęciu, gdzie jest antena gps...
Proszę:)

*

Offline Artekz

• 23
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 10, 2011, 18:57:17 »
Witam.
Obiecane focie wnętrzności Rafałka:
Myślałem że lepiej wyjdą, ale cóż...

Proszę o propozycje/sugestie...
Rozważę każdą możliwość....

Pozdrawiam.

Witam, podepnę się pod temat, mam wielką prośbę: prosiłbym o zaznaczenie na tym zdjęciu, gdzie jest antena gps...
Proszę:)
Raczej na dole Rafałka, na tej części przymocowanej wraz z taśmą od której wychodzi kabel antenowy, tam gdzie znajduje się silnik wibracyjny. Tak mi się wydaje gdyż mi GPS działa tak jak i GSM, więc antena GPS raczej umiejscowiona jest niżej...
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 19:00:36 wysłana przez Artekz »

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2011, 10:32:45 »
A moim zdaniem antena gps jest na górze przy białym złączu i dodatkowym antenowym (prawdopodobnie kontrolne do gpsu)

Moduł wlan/bt siedzi pod naklejką PASS, nie ma tam przypadkiem zwarcia na wyjściu z metalowej obudowy?

*

Offline Artekz

• 23
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 11, 2011, 10:59:30 »
A moim zdaniem antena gps jest na górze przy białym złączu i dodatkowym antenowym (prawdopodobnie kontrolne do gpsu)
Nie wiem czy jest to możliwe gdyż GPS u mnie akurat działa, ale przejść prądu niema na złączach anteny jednej i drugiej, oczywiście na górnej części płyty... mogę jeszcze odizolować te złącza anten i złożyć Rafałka i wtedy uruchomić GPS, o ile ktoś będzie chciał, i komuś mój :test" się na coś przyda...
Moduł wlan/bt siedzi pod naklejką PASS, nie ma tam przypadkiem zwarcia na wyjściu z metalowej obudowy?
Jesteś pewien że Moduł wlan/bt siedzi pod naklejką PASS?  Wieczorem rozłożę Rafałka i odlutuje tą blaszkę.  Sprawdzę dokładnie elementy znajdujące się w tym miejscu.

Mój Touch pro po odlutowaniu blaszki :

Niestety chyba już jest spisany na straty gdyż obraz przekręcił się dla leworęcznych, klawiatura qwerty nie działa, przyłożenie silnego magnezu w czujnik rotacji też nie przynosi zamierzonego skutku obrócenia się ekranu do pozycji pionowej... Ekran można obrócić w ustawieniach, ale qwerty nie działa... HR nie pomaga... :(

Jedyny plus to działający GPS, także zapewne posłuży mi już tylko jako nawigacja....

Jeżeli ktoś posiada Touch pro z całym kompletem tylko że ze zbitym lcd, bądź z uszkodzoną taśma, proszę o kontakt.

Dziękuje wszystkim za pomoc.
Poddaje się.
Pozdrawiam wszystkich.

Temat można zamknąć, chyba nikt już nic tu nie wniesie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2011, 21:18:28 wysłana przez Artekz »

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 11, 2011, 21:36:38 »
Nie poddaj się ;-) Używane TP na allegro poszukaj, często do sprzedania są, tyle, że już coraz mniej. U mnie mam za to mało zasięgu GSM po wymianie głośnika(w regenesis). Teraz się zastanawiam czy mogli tego kabelka zaznaczonego na pierwszym zdjęciu nie dopiąć do końca... Klawa i reszta nie działa bo mogłeś coś uwalić przy kombinowaniu z blaszkami albo nie dopiąć odpowiedniej taśmy tak jak powinna być(np. odstaje jednym końcem a drugim jest w złączu). Rozbierz wszystko na czynniki pierwsze i poskładaj na nowo na spokojnie-u mnie zawsze pomaga jak coś nie chodzi w naprawianym telu.

*

Offline Artekz

• 23
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 11, 2011, 22:15:25 »
Nie poddaj się ;-) Używane TP na allegro poszukaj, często do sprzedania są, tyle, że już coraz mniej. U mnie mam za to mało zasięgu GSM po wymianie głośnika(w regenesis). Teraz się zastanawiam czy mogli tego kabelka zaznaczonego na pierwszym zdjęciu nie dopiąć do końca... Klawa i reszta nie działa bo mogłeś coś uwalić przy kombinowaniu z blaszkami albo nie dopiąć odpowiedniej taśmy tak jak powinna być(np. odstaje jednym końcem a drugim jest w złączu). Rozbierz wszystko na czynniki pierwsze i poskładaj na nowo na spokojnie-u mnie zawsze pomaga jak coś nie chodzi w naprawianym telu.

Dzięki za podtrzymanie mnie na duchu, ale z każdym dniem i z każdą chwilą tracę nadzieje na normalne użytkowanie tegoż PDA...

Raz jeszcze jutro spróbuje, ale wątpię aby to coś pomogło... Tyle razy go już rozkręcałem i skręcałem że mogę to już w nocy robić o macku i to bez obawy że coś uszkodzę, no ale spróbuje...
 :ok:

...rozłożyłem na części na spokojnie wg powyższej porady kolegi, wypiłem herbatkę i złożyłem...
Okazało się że od tego ciągłego rozbierania/składania, nie zawsze łączy gniazdo klawiatury qwerty na złączu. Widocznie się gdzieś odkształciło, bądź któraś blaszka w złączu się wygięła...

Obecnie utknąłem na etapie takim że działa wszystko łącznie z Bluetooth i Wifi tylko że Bluetooth i Wifi mają mały zasięg.

Odpuszczam sobie naprawienie tej usterki, będę się czaił nad zakupem uszkodzonego Rafałka (zbity lcd, uszkodzona taśma), w celu przełożenia mego wyświetlacza bądź taśmy, tylko że...

Mam jeszcze jedno pytanie:
W rozsuwanych telefonach, zazwyczaj problemem są taśmy, jeżeli coś nie działa.... Nie pomyślałem na początku o tym. Czy jest możliwe że taśma lcd ma coś wspólnego z tym WiFi i bluetooth? Niby płyta główna jest wpięta do tej taśmy, ale teraz jak składałem Rafałka to zauważyłem na taśmie lcd na środku takie wgniecenie długości 1mm, niby nie mam żadnych kłopotów z wyświetlaniem obrazu ale może jakieś ścieżki mogą być przerwane...

Co Wy o tym myślicie?
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2011, 21:47:20 wysłana przez Artekz »

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 13, 2011, 00:07:29 »

Jesteś pewien że Moduł wlan/bt siedzi pod naklejką PASS?  Wieczorem rozłożę Rafałka i odlutuje tą blaszkę.  Sprawdzę dokładnie elementy znajdujące się w tym miejscu.

Pewności nie mam. Po obejrzeniu mojego z zewnątrz jestem pewien, że są 2 niezależne anteny. A o zrobienie złącza testowego do bt/wifi nie podejrzewał bym żadnego producenta. Więc jeśli drugie złącze jest od gpsu to to musi być od wifi, a z niego pięknie ścieżka wchodzi pod "PASS"a. Ten ostatni element wygląda dość fatalnie czy to tylko opiłki cyny? Kto wie może jednak coś z nim jest nie tak.

*

Offline Artekz

• 23
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 13, 2011, 13:41:25 »

Pewności nie mam. Po obejrzeniu mojego z zewnątrz jestem pewien, że są 2 niezależne anteny. A o zrobienie złącza testowego do bt/wifi nie podejrzewał bym żadnego producenta. Więc jeśli drugie złącze jest od gpsu to to musi być od wifi, a z niego pięknie ścieżka wchodzi pod "PASS"a. Ten ostatni element wygląda dość fatalnie czy to tylko opiłki cyny? Kto wie może jednak coś z nim jest nie tak.

Przyjrzałem się dokładnie, to są tylko opiłki cyny... Aczkolwiek od złącza anteny do tego elementu prąd dopływa. W zasadzie od tego elementu wewnątrz byłej blaszki "pass" prąd już nie dopływa nigdzie, chyba że po prostu nie potrafię tego sprawdzić...
No nic. Z tym już się pogodziłem.
Nurtuje mnie tylko ta taśma czy może mieć coś z tym wspólnego?

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 13, 2011, 14:56:37 »
Przez żaden tranzystor prąd tak sobie nie popłynie. Z resztą elektronika to przede wszystkim prąd przemienny, wiele tu się omobierzem nie zdziała.
A Twoje domysły co do taśmy, są niczym nie uzasadnione. Szansa na takie coś to jet jak 1 do 10^6.

*

Offline Artekz

• 23
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 13, 2011, 16:59:39 »
Przez żaden tranzystor prąd tak sobie nie popłynie. Z resztą elektronika to przede wszystkim prąd przemienny, wiele tu się omobierzem nie zdziała.
A Twoje domysły co do taśmy, są niczym nie uzasadnione. Szansa na takie coś to jet jak 1 do 10^6.

Rozumiem.
W takim razie nic już więcej sam nie podziałam.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.

Temat do zamknięcia.