Parę pytań o Raphael'a

• 11 Odpowiedzi
  • 1923 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Parę pytań o Raphael'a
« dnia: Styczeń 05, 2012, 14:58:57 »
Witam, od pewnego czasu zastanawiam sie nad zakupem w/w telefonu, jak na razie posiadam Nokię c3, oglądałem chyba wszystkie możliwe video recenzje na temat Raprael'a, przeczytałem opisy, dane techniczne etc. ale dalej mam pare pytań, otóż:

1) Czy polecilibyście ten telefon? czy może Touch pro 2, Xperie x1, Nokię C6? lub inne w przedziale cenowym do 500-600 zł? ale skłaniam się właśnie do touch pro 1
2) Jest to wytrzymały telefon? jestem nastolatkiem i telefon dośc szybko ulega 'zużyciu', przynajmniej z wyglądu, jak slider- nie zacina się? nie drży?
3) Jest głośny? jest to dla mnie dość ważna funkcja
4) W c3 w odtwarzaczu miałem baaardzo przydatna funkcję wpisywania tytułu utworu co znacznie ułatwiało znalezienie danej piosenki, ten model też posiada coś takiego?
5) Co to właściwie jest ten cały ROM? śledząc forum dość często sie to pojawia, a do tej pory w nokii nie były mi potrzebne takie info, telefon służył mi głównie jako odtwarzacz muzyczny, do dzwonienia, pisania duuużej ilości smsów i prostego przeglądania internetu przez wi-fi (wi fi musi być obowiązkowy)
6) jakie aplikacje i programy mozna na niego zainstalować? skąd je pobrać? jak wgrać? (ale o tym chyba jescze za wcześnie :D)
7) istnieją inne motywy? na TF3D?
8- można włączyć flesz? tak by służył jako latarka? (też to dla mnie przydatna funkcja)
9) Powinienem wiedziec coś jeszcze o tym modelu? częste awarie, na co uważać, na co zwrucic uwagę przy zakupie itp.

z góry dziękuję i prosił bym o odpisanie w języku zrozumiałym dla niewtajemniczonych :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2012, 15:06:13 wysłana przez Supciak »

*

Offline fleszu2

• *
  • 75
Odp: Parę pytań o Raphael'a
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2012, 15:47:01 »
ad.1) To zależy. Touch Pro II jest ładniejszy ale to kwestia gustu (a o gustach się nie dyskutuje), o osiągi to nie widze różnicy. Reszta wymienionych telefonów to inna bajka. Tu jest system operacyjny WIN a reszta to android i symbian. W Rafałku może działać android http://pdaclub.pl/forum/raphael/android-2-0-1-eclair-(updated-16-01)/
ad.2) Telefon jest mocny naprawde. Mam go 4 rok i nic się z nim nie dzeje. Folia na ekraj i wszystko. Firmowe etuji się już rozpadło.
ad.3) Głośność zależy od ROM-u. Ale ogólnie jest bardzo głośny.(porównując do Nokii E52)
ad.4) I znów zależy od ROM-u. Może być taka funkcja.
ad.5) http://pdaclub.pl/forum/raphael/faq-htc-touch-promda-vario-iv-htc-raphael-rom-hardspl-rekonstrukcja-itd/ - lektura :)
Odnośnie reszt wymagań wszystko jest.
ad.6) http://pdaclub.pl/forum/raphael/kilka-udogodnien-dla-raphaela-bez-instalacji-oem-romow-(jako-caby)/  np.
ad.7) Wsystko można zrobić z tym sprzentem. Trzeba tyko poszukać na forum.
ad.8  ) Tak
ad.9) Często pada przycisk POWER i wejście USB - więcej nie wiem.
*Oczywiście nie jestem ekspertem więc mogę mieć nie pełne dane.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2012, 16:11:42 wysłana przez fleszu2 »

*

Offline genius88

• 402
  • Sprzęt: TyTn II, Touch Pro (8GB microSDHC)
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 06, 2012, 13:44:12 »
Od siebie moge dodac, ze czesta przypadloscia TP (Touch Pro) jest "uporczywa" klawiatura, a mianowicie klejenie, ktore jest uzyte w procesie produkcji, potrafi pod wplywem ciepla i wilgoci (np. latem) troszke sie rozszerzyc/wylac i wtedy zaczynaja poszczegolne przyciski nawalac - najczesciej jest to backspace. Sposobem na to jest rozwarstwienie klawiatury, przetarcie stykow i ponowne sklejenie, w troszke bardziej racjonalny sposob. Inna przypadloscia jest rozwarstwiajacy digitizer (czesc odpowiadajaca za dotyk), w efekcie czego, znowu pod wplywem ciepla, powietrze rozszerza sie i powoduje co raz mocniejsze rozwarstwienie. W sporym stopniu moze dojsc do niego, ale gdy przekroczy prog graniczny, dotyk zaczyna dzialac nieprawidlowo lub w ogole (przerabialem to wszystko juz raz). Kolejna rzecza jest tasma laczaca gorna czesc z dolna. Dwa razy u mnie ulegla uszkodzeniu. Bardzo czesto korzystam z klawiatury (czy to sms'y czy gg) i trzeba obnosic sie z duzym szacunkiem do niej, w miare mozliwosci starajac sie nie rozsuwac i chowac klawiatury, bo po prostu sie tasma szybciej uszkodzi. Nienalepsze to moim zdaniem wykonanie.

Mimo tych wszystkich uwag, to jest moj drugi telefon na Windows Mobile, ale rowniez moj drugi TP. Gdy pierwszy mi nawalil, postanowilem zakupic uszkodzony na czesci, a sie okazalo, ze da sie z niego normalnie korzystac, bo w zasadzie jest sprawny. Po ponad 3 letnich doswiadczeniach z WM, moge powiedziec, ze warto. Psuje sie, czasem sie zacina, trzeba sie liczyc z czestym ladowaniem baterii (raz na dzien, czasem na dwa), to przy rozsadnym uzytkowaniu daje nie male mozliwosci. By korzystac z tego PDA, miec radoche i pozytek, trzeba byc gadzeciarzem i miec zaciecie majsterkowicza. ;) Moj nie raz byl poddawany drobnym naprawom w domowym zaciszu. :D
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2012, 13:48:56 wysłana przez genius88 »
R: 1.71.09.01 emo  HSPL: 3.29   ROM: Makus 7  -K | TP-  R: 1.17.25.09   HSPL: 1.90 Unsigned   ROM: AMIGAnTOMEK 6.5.3.28244 sense2.5

*

Offline gregorem

• 43
  • Raphael
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2012, 16:17:48 »
Ja użytkuję ten telefon od trzech lat i jestem z niego zadowolony. Powinieneś wiedzieć, że system, - windows mobile - na którym jest oparty Raphael już nie jest wspierany. Słabą stroną na pewno jest bateria. Przy zabawie z wifi, słuchaniem muzy itd wytrzymuje parę godzin. Aplikacji na winmo jest od groma, instaluje się je bardzo łatwo, te z rozszerzeniem cab z poziomu tela. Spokojnie znajdziesz również latarkę - aplikacje, która wykorzystuje diodę. Możesz spersonalizować ekran główny jak tylko chcesz, dużo dostępnych dodatków.
Jest to telefon, który trzeba poznać, żeby polubić.

*

Offline palkens

• 413
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2012, 19:27:04 »
Używałem rafałka przez 2 lata i byłem bardzo zadowolony ;) Jednak dziś jest to już telefon słaby. Dla mnie dużo za wolny (obecnie siedzę na HTC Desire S)
I andek jest dużo przyjemniejszy;)

ale wracając do tp:
- bateria w moim trzymała cały dzień (od rana do nocy wi fi + bt + kilka rozmów ) także nie było źle
- wytrzymałość ponadprzeciętna
- nic mi się nie posypało do momentu kiedy znajomy mi go zalał:(
- przycisk power czy klawiatura wszystko śmigało bez problemu

za podobną cenę na allegro jest już sporo telefonów na andku z klawiaturą np flipout czy xperia mini pro
Mam Touch prO i jest mi z tym dobrze:D

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 07, 2012, 12:02:38 »
dziękuję za odpowiedzi, bardzo mi pomogły, przeraża mnie jednak najbardziej ta bateria, u mnie w c3 trzyma spokojnie 3-4 dni przy słuchaniu muzyki ponad 2-3 godziny na full, dziennie. Chyba nie ma telefonu, który nie ma wad, część to kwestia gustu ofc. po ostatnim w890i mam cholerny uraz do SE jakiegokolwiek typu. Zastanawiam się już bardziej nad wyborem pomiędzy pro a pro 2
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2012, 12:08:44 wysłana przez Supciak »

*

Offline genius88

• 402
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 07, 2012, 12:20:08 »
Nie wiem jak z jakoscia wykonania, ale jezeli chodzi o specyfike urzadzenia, a glownie jego bebechy, to masz praktycznie starsza wersje TP. Jestem jeszcze ciekawy jak dziala w nim mechanizm odchylania. Ten w Kaiserze byl w porzadku, jednak jak kazdy zawias, po pewnym czasie przestaje stawiac tak duzy opor i lapie luzy. No i to jest kolejny problem w wypadku tasmy, na ktora wplywa dodatkowe zginanie (w Kaiserze z tego powodu dotyk mi przestal reagowac - po rozkreceniu nie znalazlem widocznych uszkodzen, a po zlozeniu dalej dziala jak dzialal, ale bez dotyku w dalszym ciagu). Poczytaj na forach co mysla o mechanizmie rozsuwania itd. Niestety przy rozsuwanych telefonach tego typu to jest jeden z elementow bardziej podatnych na eksploatacje, a wiele osob nie zdaje sobie z tego sprawy. Chce tylko przestrzec by to byl swiadomy wybor tego typu urzadzenia (bocznie rozsuwanego).
R: 1.71.09.01 emo  HSPL: 3.29   ROM: Makus 7  -K | TP-  R: 1.17.25.09   HSPL: 1.90 Unsigned   ROM: AMIGAnTOMEK 6.5.3.28244 sense2.5

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 08, 2012, 17:53:08 »
a czy do touch pro/  pro 2 są (lub czy można wgrać) gry z iphona lub podobne?

*

Offline genius88

• 402
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 08, 2012, 18:14:53 »
a czy do touch pro/  pro 2 są (lub czy można wgrać) gry z iphona lub podobne?
Nie ta liga... HTC dopiero od niedawna robi telefony rowniez pod katem multimediow... A w zasadzie, to gdzies w okolicy wypuszczenia pierwszego na Androidzie. Z emulatorow, to istnieje MorphGear, na ktorym mozesz odpalac gry z GameBoy'a czy NES'a i raczej na tym sie konczy. Nie przyszalejesz tu z grami, bo oba HTC'ki sa zbyt slabe graficznie.

*

Offline palkens

• 413
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 10, 2012, 10:45:11 »
jest też emulator psxa ale to po 1 potrzebny chudziutki rom po 2 mniej wymagające gierki :) (gta 1 było grywalne u mnie) także da się pokombinować
ps i tak nic bardziej grywalnego od bouble breaker nie znajdziesz!
Mam Touch prO i jest mi z tym dobrze:D

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 08, 2012, 10:28:45 »
Ja tak trochę odświeżę temat, bo zastanawiam się poważnie nad kupnem TP :p. I mam pytanie odnośnie ekranu. TP ma 2,8 cala i 480x640, a TP2 ma niby 480x800 (niby nie jakaś super wielka różnica), ale już ma ekran 3,6 cala. Czy ta różnica jakoś poważnie wpływa na korzystanie z telefonu? Jest duża różnica np. w oglądaniu filmów na youtube, czy z karty pamięci? Czy nie jest jakoś przesadnie zauważalna?

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 10, 2012, 13:40:25 »
Co do filmów to oczywiście 2 będzie lepsza, bo ma "lepsze" proporcje ekranu. Na TP przy filmie 16:9 większość ekranu zajmują czarne paski.
Ale co do kupna to tp i tp2 to już zabytki są (oba mają ten sam procek), raczej tak niezbyt dobrze się nadają do filmów, z reszta nie wiem czy jeszcze jakiś działający pod WM klient YT się ostał.