Nowy sposób na podkręcenie CPU rafała: WinMoSpeed

• 39 Odpowiedzi
  • 6526 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nowy sposób na podkręcenie CPU rafała: WinMoSpeed
« dnia: Maj 16, 2011, 13:57:55 »
Znalazłem przypadkiem na forum Touch HD
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=887469

Najnowsza wersja WinMoSpeed 1.06 działa bez problemu z rafałem na romie orange.
Mój egzemplarz pracuje bez problemu na 672MHz (czyli 0 zwiech, do tej pory tyle udało mi się ustawić pod androidem, przy 690 pod andkiem się zawieszał, więc pod wm więcej nawet nie próbuję)

Chyba działa skalowanie procka, przy uśpieniu nie stwierdziłem zwiększonego poboru czy grzania się, ale to dopiero pierwszy dzień używania.

Przyspieszenie systemu zauważalne, przy odtwarzaniu materiału wideo widać dużą różnicę.

Uwaga: spróbowałem więcej, skończyło się stresująco: kolejna zwiecha, restart i system staje na ekranie z radio romem itd... Po wyjęciu i włożeniu baterii nie reaguje na ładowarkę, ale bootloader wykrywa połączenie usb z kompem. Na szczęście wystarczył HR, ładowanie tez wróciło. ufff.
Więc każdy używa na swoją odpowiedzialność.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2011, 01:26:36 wysłana przez krystianb »

*

Offline kolata

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Odp: Nowy sposób na podkręcenie CPU rafała: WinMoSpeed
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 17, 2011, 19:00:28 »
Cały dzień korzystam z ustawionej prędkości 670 i jak na razie w porządku, chociaż wydaje mi się że bateria strasznie szybko leci, aczkolwiek chciałbym to jeszcze dobrze sprawdzić bo poprawę faktycznie widać i może warto się temu bliżej przyjrzeć.

@krystianb: w jakiej sytuacji telefon Ci się zwiesił, możesz dać więcej szczegółów?

Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 17, 2011, 22:15:46 »
Znalazłem przypadkiem na forum Touch HD
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=887469

Najnowsza wersja WinMoSpeed 1.06 działa bez problemu z rafałem na romie orange.
Mój egzemplarz pracuje bez problemu na 672MHz (czyli 0 zwiech, do tej pory tyle udało mi się ustawić pod androidem, przy 690 pod andkiem się zawieszał, więc pod wm więcej nawet nie próbuję)

Chyba działa skalowanie procka, przy uśpieniu nie stwierdziłem zwiększonego poboru czy grzania się, ale to dopiero pierwszy dzień używania.

Przyspieszenie systemu zauważalne, przy odtwarzaniu materiału wideo widać dużą różnicę.

Uwaga: spróbowałem więcej, skończyło się stresująco: kolejna zwiecha, restart i system staje na ekranie z radio romem itd... Po wyjęciu i włożeniu baterii nie reaguje na ładowarkę, ale bootloader wykrywa połączenie usb z kompem. Na szczęście wystarczył HR, ładowanie tez wróciło. ufff.
Więc każdy używa na swoją odpowiedzialność.

u mnie to samo więcej jak 672 nie pójdzie,widocznie to ta sama szajska dystybucja na polskę i więcej nie pociśniemy ale lekki przyrost mocy jest i o to chodzi.btw testowane na wm

edit: wie ktos gdzie zapisują się skróty ustawień?
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2011, 22:20:35 wysłana przez zimnawodka »

*

Offline palkens

• 413
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2011, 10:45:01 »
Witam
na romie taela programik działa i wg mnie telefonik przyspieszył (szybsze otwieranie startu itd)

Co do baterii dzis zobacze jak bedzie schodzic jak z domu wyjde xD

ps też nie wiem gdzie są skróty
Mam Touch prO i jest mi z tym dobrze:D

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 18, 2011, 10:59:29 »
na romie energy 748.8 mhz dziala elegancko

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 18, 2011, 12:59:39 »
@kolata: Katastroficzna zwiecha nastąpiła przy próbie ustawienia ~710MHz, choć przy wcześniejszej próbie dotrwał do 740 powiesił się i bez problemu zrestartował. Nie jestem pewien czy za drugim razem nie trzymałem go za długo zawieszonego. Lepiej przy podkręcaniu mieć rysik w pogotowiu.

Skróty, są w /Program Files/WinMoSpeed/ Zależnie od wybranego miejsca instalacji albo w pamięci głównej, albo na karcie pamięci.

U mnie skróty tworzone przy instalacji w pamięci głównej działały, teraz zainstalowałem na karcie pamięci i brakuje im ikonki, przy próbie uruchomienia wywala błąd.
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2011, 13:15:11 wysłana przez krystianb »

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 18, 2011, 15:47:24 »
Rom Energy RAPHAEL 21916 Sense2.5. May 15  podkręcony WinMoSpeed do 748.8mhz  jade juz tak 4 dzien i żadnej zawiechy

*

Offline kolata

• *
  • 96
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 19, 2011, 01:07:50 »
Dziś cały dzień siedziałem na 670mhz i też bez zwiechy, bateria spadła raptem o 10 procent a rom mam Szczecinianina ostatnią wersję więc programik można polecić, a teraz rozpocznę zabawę z >700..:)

806mhz udało się ustawić więc na takiej wartości zaczynam testowanie do jutra
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2011, 01:27:31 wysłana przez kolata »

*

Offline palkens

• 413
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 19, 2011, 01:55:37 »
dopisujcie może jeszcze jaka wersje tp macie (czy mda vario czy z pl dystrybucji itd)

ja mojego narazie mam < 700

mój tp jest z belgii albo holandii z vodafone ale jest to TOUCH PRO ;) nie mda itp

Mam Touch prO i jest mi z tym dobrze:D

*

Offline kolata

• *
  • 96
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 19, 2011, 12:45:22 »
Powyżej 800 touch flo mi sie zawiesza, a reszta działa ok, jednak wrócilem do 748,8 mhz i od wczoraj wszystko ok

Htc z Polski z Orange, na romie Szczecinianina, Raphael_Radio_1.17.25.09

*

Offline morrow85

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC Wizard, HTC Touch Pro (Orange), Desire Z
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 19, 2011, 12:51:26 »
niestety na ROM'ie AMIGAnTOMEK 6.5.28244 nie działa, podczas odpalania aplikacji pojawia się ten nieszczęsny błąd z biblioteką .

*

Offline Paniki

• 337
  • [...] Jestem Ja i nie ma lepszych [...]
    • Audio SPA
  • Sprzęt: Chwilowo Spica :)... już po uff ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 19, 2011, 13:16:10 »
Ja, ale na Hero, nie mogłem ustawić ponad 700, ferelna sztuka się trafiła :D, na D2 jest o wiele lepiej, da się ustawić ponad 806, ale zwiecha zaraz, doszedłem do 767 :P
Typhon > G500 > Wizard > Trinity > 5300 XM (Przejściowo) > Blue Angel > G900 > TyTN II > Diamond > Hero > Diamond 2 > Wildfire S > Milestone > Desire > Desire Z > HD2 > Desire HD > V970 > Evo 3D > Evo 3D > Galaxy S II > Galaxy Spica :E > Galaxy S II >

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 19, 2011, 16:28:56 »
jak już ustawiacie te 700-800 to zróbcie po tym benchmark w coreplayerze i wtedy zobaczymy czy komuś stabilnie chodzi czy nie  :)
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2011, 16:30:30 wysłana przez zimnawodka »

*

Offline djdandi

• 48
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 19, 2011, 20:38:29 »
Powyżej 800 touch flo mi sie zawiesza, a reszta działa ok, jednak wrócilem do 748,8 mhz i od wczoraj wszystko ok

Htc z Polski z Orange, na romie Szczecinianina, Raphael_Radio_1.17.25.09

A jak to uruchomiłeś bo mi wywala błąd "nie może odnaleźć biblioteki DLL PInvoke 'WiMoSpeed.dll'
Instalowałem na telefonie nie na karcie pamięci a ty?
Oczywiście posiadam ten sam rom

ok już dałem radę potrzebny był reset
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2011, 21:03:20 wysłana przez djdandi »

*

Offline kolata

• *
  • 96
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 20, 2011, 00:20:13 »
Caly dzień śmigał aż miło na 748.8 jednak 2 razy nie wybudził mi się po naciśnieciu przycisku u góry, jednak poza tym nie mam zastrzeżeń:)
przestawiam się na 768:)

*

Offline mtonio

• *
  • 75
  • Kto pyta nie błądzi :)
  • Sprzęt: HTC DESIRE Z, HTC TouchPro
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 20, 2011, 19:47:40 »
no moje MDA na romie szczecinianina niestety nie dalo rady odpalic programu ;/ ten sam blad co wyzej ;/ wie moze ktos co zrobic zeby to zadzialalo??  :mrgreen:
ANDROID 2.3.3

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 21, 2011, 00:14:56 »
Jaki błąd? Ta aplikacja wymaga .net CF 3.5

*

Offline drunkenmunky

• **
  • 203
  • Sprzęt: Nokia Lumia 800, LG P920 3D
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 21, 2011, 13:10:38 »
Fajny program
Tp Model T7272 Raphael (raph100) Rom Energy 21916 sens 2.5 Os Wersion 5.2.21916(21.916.5.0.93) Manila Version 2.5.20191914.0 i Radio Version 1.11.25.01
WiMoSpeed procek podkrecony do 729.6 i wiecej nie da rady. Ale roznica w szybkosci kolosalna. Chyba dosc dokladne dane
Rom chyba dla mnie najlepszy mam go wgrany juz 4 miesiac (bo wczesniej testowalem inne) ale ten jest najlepszy.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2011, 10:36:18 wysłana przez drunkenmunky »

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 21, 2011, 14:04:42 »
dopisujcie jakie macie radia,wersje tp i romy,wtedu ustalimy na czym najlepiej się kręci.

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 21, 2011, 15:06:33 »
Moim zdaniem zależy to od danego egzemplarza a nie romu czy radia.
Jak ktoś ma chęć to może poeksperymentować i przedstawić wyniki.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 15:08:13 wysłana przez krystianb »

*

Offline mtonio

• *
  • 75
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 21, 2011, 19:27:12 »
Jaki błąd? Ta aplikacja wymaga .net CF 3.5

A co to?? jak to pobrac i jak to zainstalowac. POmozcie bo chcialbym sprawdzic jak to dziala.
ANDROID 2.3.3

*

Offline drunkenmunky

• **
  • 203
  • Sprzęt: Nokia Lumia 800, LG P920 3D
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 21, 2011, 23:25:28 »

*

Offline mtonio

• *
  • 75
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 22, 2011, 14:41:18 »
Dziekuje za pomoc, ale mimo to niestety ;/ nie udalo sie. Jak odpalam CABa na urzadzeniu wyskakuje mi ze plik nie jest przeznaczony dla tej wersji urzadzenia  :undecided:
zalezy mi na  tym zeby podkrecic rafala ;/
ANDROID 2.3.3

*

Offline Paniki

• 337
  • [...] Jestem Ja i nie ma lepszych [...]
    • Audio SPA
  • Sprzęt: Chwilowo Spica :)... już po uff ;)
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 24, 2011, 21:35:54 »
To spróbuj jeszcze tym drugim programem w google powinieneś znaleźć "msm7200 speed" czy coś podobnego ;)
Typhon > G500 > Wizard > Trinity > 5300 XM (Przejściowo) > Blue Angel > G900 > TyTN II > Diamond > Hero > Diamond 2 > Wildfire S > Milestone > Desire > Desire Z > HD2 > Desire HD > V970 > Evo 3D > Evo 3D > Galaxy S II > Galaxy Spica :E > Galaxy S II >

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 28, 2011, 20:25:42 »
Dziekuje za pomoc, ale mimo to niestety ;/ nie udalo sie. Jak odpalam CABa na urzadzeniu wyskakuje mi ze plik nie jest przeznaczony dla tej wersji urzadzenia  :undecided:
zalezy mi na  tym zeby podkrecic rafala ;/

Mi też tak wyskoczyło. Ja zainstalowałem wersję 1.07 nie 1.06 WiMoSpeed, no i mogłem odpalić program bez problemów.

Do tego linku gdzie był CF  3.5 są jeszcze jakieś pliczki Lumos i BacklightHotFix . Ja siedzę teraz na ROMie Tael, używacie tego Lumosa albo BacklightHotFixa? Zaciekawiły mnie ale nie wiem czy jest mi to potrzebne czy nie ^ ^.

Jak na razie jest 672 i nie ma problemu. Kumpel mówił, że jak kręcił to po miesiącu bateria mu spuchła i lipa była. To był htc s710. 

ok kręcę do 700...   jest 710.
Czy jest możliwe, ze na mniejszym taktowaniu touch flo będzie chodził lepiej?  Jak na razie mam 710, wbije mu 729 i na tym koniec, ale wydawało mi się, że chyba przy przesuwaniu ekranu mniej zamulało na 600 coś niż na ponad 700, ale może tylko mi się tak wydaje ;)

729 max, później już zacięło to szybko res i ustawie na 710Mhz.   Jeżeli coś by się złego działo to napiszę tutaj ;).
Powodzenia przy kręceniu.

*

Offline kolata

• *
  • 96
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 28, 2011, 22:49:51 »
"no i skończyło się rumakowanie!"

Fajny cytacik, ale najgorsze że prawdziwy... Programik działał normalnie przez kilka dni a teraz nie chce się włączyć i wyskakuje błąd biblioteki. SR nie pomaga.

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 29, 2011, 00:10:51 »
możliwe, ze na mniejszym taktowaniu touch flo będzie chodził lepiej?  Jak na razie mam 710, wbije mu 729 i na tym koniec, ale wydawało mi się, że chyba przy przesuwaniu ekranu mniej zamulało na 600 coś niż na ponad 700, ale może tylko mi się tak wydaje ;)
IMO możliwe, u mnie nic się nie zmieniło stabilne 672MHz teraz na zimnym telefonie udało mi się zrobić 691.2 ale widać na ekranie błędy, choćby przy animacji koperty (mail) latają na około jakieś pixele) przy odtwarzaniu mpeg widać błędy odczytu (duże kwadraty, pojawiające się sporadycznie) Powrót do jednego słusznego mnożnika daje poprawę.

Co do działania aplikacji to od czasu opisanego HR nie mam problemów. Działam cały czas na 1.06. Dziś zainstalowałem 1.07 i też działa.

Aha powodem wolnego działania telefonu może też być przywieszka jednego ze składników systemu, czasem po starcie i podkręceniu zauważam obciążenie procesowa 100% wtedy chodzi gorzej jak przed podkręceniem.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2011, 00:45:27 wysłana przez krystianb »

*

Offline n3cRo

• 22
  • Sprzęt: HTC TP, HTC HERMES
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 31, 2011, 19:20:29 »
Moj jak narazie stabilnie na 710 mhz

Rom proven 4.4

Wersja htc tuch pro z angli.

*

Offline kolata

• *
  • 96
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 31, 2011, 23:25:31 »
Zrobiłem dziś HR i nadal mi nie działa...

*

Offline morrow85

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC Wizard, HTC Touch Pro (Orange), Desire Z
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 01, 2011, 09:08:35 »
nie wiem jakim cudem ( bo nic nie robiłem ) po x czasie i x soft resetach zaczęło działać mi na ROM'ie AMIGAnTOMEK 6.5.28244 ( z sens 2,5 ) .

ha po restarcie znów zaczął pojawiać się błąd, więc zacząłem odtwarzać to co robiłem, doszedłem do wniosku, że jak odpalę androida i zrobię softreset to potem pod WM mogę normalnie odpalić WinMoSpeed
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2011, 10:43:08 wysłana przez morrow85 »