Nowy HTC Touch Pro

• 21 Odpowiedzi
  • 2159 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nowy HTC Touch Pro
« dnia: Październik 27, 2008, 17:59:43 »
Na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi użytkownikami tego forum.

Od kilku dni jestem "szczęśliwym posiadaczem" pierwszego telefon z tak zaawansowanym ; systemem jak Windows Mobile.

Ostatnio korzystałem z biznesowej/symbianowej nokii E51. Z której jestem bardzo zadowolony.
Z zawodu i zainteresowania Informatyk, dlatego też staram się używać telefonu by jednocześnie rozwinąć swoje możliwości.

Jednak na początku każdej przygody pojawia się wiele pytań. Trochę czasu poświęciłem na czytanie archiwalnych postów,
by wiedzieć czy jestem osamotniony w swoich problemach.

Telefon kupiony w Polsce, bez simlocka, polska dystrybucja polskie menu,nowy nieuzywany itd itp

To co mnie w tej chwili najbardziej frapuje to:

1. telefon po kilku minutach (w zależności od ustawień) wygasza ekran. jednak w ciemności widać ze on jest jednak lekko podświetlony
   można go zauważyć leżącego na biurku ;)  czy tak powinno być?  Nokia E51 też lekko świeci bo w ciągu dnia można przeczytać godzinę,
   jednak wydaje mi się ze świeci zbyt mocno

2. mam podobne problemy jak kilka opisanych w innych postach. Telefon po jakimś czasie "zamula" się i działa bardzo wolno.
    pomaga dopiero restart.  Wspomnę o tym że to dzieje się na zupełnie czystym systemie zaraz po Hard Reset i wgraniu lokalizacji.
    bez instalowania dodatkowych programów. Sprawdziłem to także na 2 rożnych kartach sim (plusgsm i simplus). Niestety
    jest bez zmian.  Na razie nie wgrywałem softu z tematów przyklejonych w tym forum. Na początku chciałbym w końcu poznać jak wszystko działa, dodatkowo w końcu jak można sprzedawać sprzęt który ma takie problemy.

Zastanawiam się czy może problem jest z lokalizacją, dlatego też niedługo spróbuje popracować na czystym systemie bez wgrywania
   lokalizacji.   Te zwisy, zamulania dotyczą czasami całego systemu, czasem po otworzeniu bardzo wolno działają klawisze, a czasami
   trudnością jest nawet kliknięcie na przycisk odbierz narysowany na ekranie. To juz jak dla mnie ;) lekka przesada.

Zdaje sobie sprawę że niedługo spróbuje także softu/biosu który jest udostępniany na tym forum, ale zastanawiam się czy ktoś
  może miał podobne problemy i sobie z nimi poradził?

3. zamówiłem wlasnie kabel TVOut, ale mam pytanie czy jest jakaś w miarę prosta przejściówka która umożliwi mi podłączenie standardowych słuchawek? Tak widziałem schematy złącza, pytam czy po prostu coś estetycznego można kupić.

Pozdrawiam
  Yanks

*

Offline morion69

• *
  • 78
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Kingston 8GB
Odp: Nowy HTC Touch Pro
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 27, 2008, 18:11:00 »
1.też przez chwile tak miałem ale pomógł soft reset... zdarzyło się to raz na ponad miesiąc użytkowania
2.od razu wgraj HardSPL i soft 1.6Lite lub 2.0 nic nie muli i oglnie jest nieźle
3. są przejściówki z 3 gniazdami podłączone do gniazda w telefonie, można powiedzieć że to taki duplikator portów :)
..::jutro to dziś, tyle że jutro::..

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 27, 2008, 18:56:37 »
ad.3 wlaśnie to mnie męczy, mogli by chociaż dać microJack'a.
       tylko nie wiem o jakiej przejściówce piszesz, chyba nie chodzi o kabel tv-out?
       chociaż teoretycznie jest to jakiś sposób by podłączyć.
       Mam rozumieć, ze wersje Lite i Wypas, różnią się ilością zainstalowanego oprogramowania dodatkowego.
       Stąd pytanie na które, podejrzewam trudno odpowiedzieć:  1.6 czy 2.0 ? ;)

Y
Napisane: Październik 27, 2008, 18:36:30
mam jeszcze pytanie sprawdziłem moja wersja soft'u to

1.90.401.1 , 1.02.25.19 , 52.33.25.17U zerkam sobie na listę xda-devel...

http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Raphael_WM6.1_ROMs

ale nie widzę dokładnie takiego jak mam.

jest jakaś możliwość zaarchiwizowania programowania które mam na telefonie, przed wgraniem nowego ?

ps. chociaż nie - widze ze "numerki" pasują do wersji, NLD Version,  czy to nie dziwne?

Y

*

Offline mattcrow

• **
  • 218
  • Sprzęt: HTC Touch Pro T7272 + 16GB     Samsung SGH-i900 16GB
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2008, 18:56:55 »
na 1.6 lite masz więcej pamięci wewnętrznej i wolnego ram'u.
jednak ja zapraszam tutaj:
http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=437
jeśli nie zależy Ci na polskim języku to poszukaj na xda ROM który będzie Ci pasował, a są dużo lepsze niż te by qsqa- z pełnym szacunkiem.

Nie musisz robić backup'u ROM'u (jeśli boisz się o utratę gwarancji)
Wystarczy że przed oddaniem do serwisu będziesz miał Shipped ROM- obojętnie którego.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 19:07:29 wysłana przez mattcrow »
Pozdrawiam.

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 27, 2008, 19:40:09 »
masz multi językowy rom zmień język na angielski będzie o niebo lepiej chodził

*

Offline DomBros

• **
  • 146
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 27, 2008, 22:36:05 »
AD 3
na allegro są takie przejściówki z miniUSB na jack'a, za 15zł.
HP iPAQ hx2410 => HTC Touch Pro EnergyROM 3.0

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2008, 22:59:40 »
Ok rozumiem. znalazłem faktyczne cos za 19zl bedacy ladowarka samochodowa z malym usb duzym usb i wyjsciem audio...
ale tez ładniejsze za 50-60 zlotych. będę musiał się zastanowić.

nikt nie odpowiedział w sprawie tego lekkiego podświetlenia.gdy urządzenie się wygasi...

Skorzystałem z porady, przejrzałem angielskojęzyczne forum xda i thread dotyczący romów, ale mając małe doświadczenie
trudno mi coś dla siebie wybrać. a nie będę wszystkiego sprawdzał, i to nie z lenistwa, po prostu czasami na to brakuje czasu..

Może ktoś z forumowiczów spotkał się z jakąś stroną opisującą/porównującą ciekawe romy...? może być po angielski.

wlaśnie aktualizuje bios..... 93% i już uśmiech od ucha do ucha. Na razie 2.0 full wypas... :D

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 28, 2008, 01:27:08 »
no i jestem znów w tym samym miejscu, pobawiłem się świeżo zainstalowanym romem 2 full, no i wolniej wolniej coraz wolniej do poziomu gdzie już nie dało się pracować :/

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 28, 2008, 07:45:12 »
Sprawdź, czy zamykasz uruchomione programy czy też tylko minimalizujesz - to może być przyczyną .

Poza tym polecam jednak 1.6

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 28, 2008, 09:20:39 »
zamykam zamykam :) jeśli nie od razu trzymając dłużej krzyżyk to później z paska statusu.

*

Offline dobrzann

• 45
  • Sprzęt: ETEN M700, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 28, 2008, 10:30:59 »
A według mnie to te wszystkie urządzenia to jedna wielka kicha, wszystkie które mają windows mobile!, bo posiadam Etena m700, teraz własnie bawiłem sie przez 3 dni Kaiserem i w każdym dzieje sie tak samo! po resecie chodzi super przez jakieś 7 godzin a potem zaczyna się tragedia o której pisze kolega, czyli wszystko tak zwalnia że nawet smsa ciężko napisać i wcale nie chodzi tu o wyciekanie pamięci bo nawet jak sie urządzenia nie używa u pamięci jest ciągle tyle samo to i tak zaczyna się mulić, więc nie wiem jakim cudem nikt tego nie zauważa i daje jakieś głupie rady jak w każdym takim urządzeniu dzieje sie tak samo. Czy dobrze mówię kolego Yanks997.

Pozdrawiam.

ps. ja już się wyleczyłem z Pocket PC!

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 28, 2008, 12:37:56 »
albo po prostu jest jakaś duża awaryjność. Nie znam jeszcze dobrze Windows Mobile, nie wiem jak działa w PDA typu ASUS, HP IPAQ, itd...
może do sprawa po prostu niedopracowanego oprogramowania.

Sam nie kupiłem telefonu dla szpanu, a do tego by mieć w miarę mobilne biuro, łącznie ze zdalnym pulpitem, a także dla pełnej klawiatury emaili sms,
wiem wszystko jest dostępne w dobrych telefonach bez WMobile. Jednak trzeba odkrywać nowe stąd też moja próba zapanowania nad tym urządzeniem...

mam nadzieje ze uda mi się znaleźć konfiguracje która będzie bezawaryjna. może to sprawa tego Flow 3D, bo czytałem opinie ze bez tego
chodzi lepiej, z drugiej strony czytałem tez opinie ze całość działa bez zarzutu...dlatego... myślę że to kwestia czasu. Nie rezygnuje równocześnie
z nokii E51, która po prostu działa prawie bez zarzutu, jest szybka, mimo ze to symbian - tylko trochę długo się startuje.

Jesli chodzi o HTC Touch Pro, to dzisiaj po wczorajszym wgraniu wersji romu 2.0, 2 razy miałem przypadek ze podczas rozmowy ekran zgasł,
i później mimo ze słyszałem odgłosy ze telefon działa - nie mogłem włączyć podswietlenia ekranu i nic nie widziałem...

aha.. jeśli chodzi o to wyciekanie pamięci, to jeśli jest tak jak w zwykłym windowsie i źle napisanym programie to nie ma co patrzeć na procentowe
wykorzystanie pamięci, często "wycieknięte" obszary pamięci nie są raportowane do systemu, a są dopiero zwalniane przy zamknięciu aplikacji...

Jestem Ciekaw, może jakaś otwarta implementacja Google Androida kiedyś załatwi sprawę ;)

« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 12:44:02 wysłana przez Yanks997 »

*

Offline Morfeusz

• 265
  • Sprzęt: Dużo różnych i będzie jeszcze więcej...
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 28, 2008, 15:28:16 »
Przyznam szczerze że użytkuje Pro od czwartku, nie zmieniałem Rom-u mam cały czas fabryczny + nakładka spolszczająca.
Mam zainstalowane masę programów (około 40) i nie zauważyłem problemów które występują u kolegi Yanks997.
Od nowości wykonałem kilka SR ale tylko dlatego by zakończyć poprawnie jakąś instalowaną aplikację.
Wszystko chodzi szybko, nic nie muli - no może, naprawdę minimalne spowalnianie przy korzystaniu z jakiś rozbudowanych aplikacji.
Ogólnie nie korzystam z TF 3D, przy korzystaniu zamulał i to czasem bardzo ale z czasem to minęło, teraz jak włączę TF 3D sporadycznie wszystko chodzi dobrze.
Pamięć RAM mam cały czas na poziomie 120 MB wolnego...

Ogólnie czytając wypowiedzi innych użytkowników PRO także można odnieść wrażenie że wszystko u nich chodzi dobrze.
W związku z tym spokojnie mogę powiedzieć że przypadek opisany tu przez kolegę Yanks997 jest raczej odosobniony, może sugerowałbym zmianę na jakiś inny ROM - może 1.6 LITE albo inny WWE z xda-developers. Jeśli to nie pomoże to chyba pozostaje tylko serwis...
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 15:38:40 wysłana przez Morfeusz »
iPhone 3GS (16GB) + Blackberry 8900 + Nokia N900 + Motorola Milestone + Kilkanaście innych leżących na biurku...

*

Offline mattcrow

• **
  • 218
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 28, 2008, 19:26:38 »
Zgadzam się z Morfeuszem.
Nigdy nie zanotowałem problemów z jakimkolwiek "zwolnieniem"
Może po prostu trafiliście na jakieś trefne modele... ja w takim przypadku już dawno oddał bym do serwisu.
Mój Pro miał na pokładzie chyba z 15 różnych ROM'ów i dziesiątki aplikacji- nigdy nie zauważyłem "zwolnień".
Miewałem różne problemy, ale tylko z mojej winy ;)
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 28, 2008, 20:04:06 »
"Ogólnie czytając wypowiedzi innych użytkowników PRO także można odnieść wrażenie że wszystko u nich chodzi dobrze."

ja nawet na tym forum zauważyłem inne osoby zgłaszające podobne problemy.

"bardzo ale z czasem to minęło, teraz jak włączę TF 3D sporadycznie wszystko chodzi"

może to sprawa właśnie TF 3D??? spróbuje przez jakiś czas nie używać.
  jeśli uruchamiasz TF 3D sporadycznie to możesz nie doczekać zwolnienia.... 

Ogólnie serwis to chyba ostateczność, bo mogę się spotkać z podobnym komentarzem przecież wszystko działa dobrze.
Na razie będę walczył. Może dojdę w czym problem

*

Offline mattcrow

• **
  • 218
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 28, 2008, 20:39:52 »
@Yanks997
"może to sprawa właśnie TF 3D??? spróbuje przez jakiś czas nie używać."

Heh :) Ja już dawno rozstałem się z TF3D, i wyszło mi to tylko na dobre. Korzystam z SPB Pocket Shell, jest szybciej, stabilniej, może nie tak efektownie ale dla mnie po prostu lepiej.
Główną przyczyną wywalenia TF3D były zwisy jakie Pro zaliczał w czasie długiego ładowania w nocy, a rano zastawałem szary ekran zamiast dźwięku budzika ;)
Pozdrawiam.

*

Offline poiuyt

• 17
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 28, 2008, 22:25:31 »
a jak wyłączyć TF3D  :-|

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 28, 2008, 22:46:04 »
a jak wyłączyć TF3D  :-|
Start -> Ustawienia -> Dzisiaj -> Elementy -> i "odptaszkuj" TouchFLO 3D
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 30, 2008, 14:52:33 »
już powoli tracę cierpliwość i być może będę go oddawał do serwisu,
spróbowałem romów:
2.0 full wypas
i najnowszego ROMeOS'a z xda-devel
jeszcze sprawdzę na 1.6 lite,  ale:   tak naprawdę to wcześniej czy później mam te same objawy:

sprzęt zaczyna bardzo wolno działać - wtedy także - równocześnie - wygaszenie wyświetlacza, nie ważne czy przez przycisk czy przez aplikacje blackme,
generuje lekko podświetlony wyświetlacz, który jasnością różni się od tego który otrzymuje gdy monitorek usypia w kilka minut po restarcie urządzenia,

Faktycznie bez 3D flo, system był dużo stabilniejszy, ale przecież przyjemność i funkcjonalność też ma znaczenie

powoli tracę już pomysły co jeszcze mogę zrobić.  :/

Jeśli chodzi o oddanie do serwisu - to co powinienem zrobić?  wgrać jakiś standardowy rom? czy gdzieś jest do sciągnięcia ten polski? usunąć nietypowy bootloader?  może ktoś napisać w 3 zdaniach co i jak. Dzięki

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 02, 2008, 22:10:36 »
Mam jeszcze jedną poszlakę... :) związaną z awariami mojego touch pro.... zauważyłem że większość opisywanych przeze mnie problemów
nie występuje gdy aparat jest podłączony i się ładuje. jeszcze ogólnie będę to testować (od 2-3 godzin to robie ....)

może wystarczy nosić ze sobą akumulator samochodowy i ładowarkę :):):)  a tak poważnie może komuś coś zaświta? jakiś pomysł?

sam myślę, że może do sprawa baterii, jakaś walnięta,... albo samego układu oprogramowania sterującego obsługą baterii i oszczędzania energii???

przypomnę jeszcze w skrócie moje problemy występujące niezależnie od 5-6 różnych romów wgranych:

- po kilkunastominutowym czasami kilkugodzinnym używaniu lub po prostu patrzeniu na telefon --- znacząco spada wydajność, dochodząca do niemożności
  używania urządzenia

- gdy system jest już lekko zmęczony - nawet gdy nie ma jeszcze objawów zmulenia próba uśpienia/wygaszenia wyświetlacza pozostawia lekką poświatę -
  która jest zauważalna i prąd leci...   szybki restart i wygaszony ekran staje się po prostu czarny

- sporadycznie błędy sterowników / programów   device.exe    - np. przy wlączaniu aparatu, bądź równocześnie czarny ekran zamiast widoku z obiektywu

- otworzenie zewnętrznej klawiatury, czasami nie powoduje jej podświetlenia, bądź nie działa klawiatura mimo otworzenia, bądź system natychmiast traci wydajność, nawet po zamknięciu klawiatury pomaga tylko reset.

*

Offline roboepa

• *
  • 68
  • Sprzęt: HTC TouchPro
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 03, 2008, 11:49:55 »
Jeśli masz możliwość to spróbuj użyć innej karty SIM. Może to rozwiąże problem, chociaż w moim przypadku to od razu miałem takie jazdy, że nie dawało się nic na telefonie zrobić. Tak mi się skojarzyło z błędami device.exe, które wtedy występowały.
Robert

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 03, 2008, 12:15:15 »
mam jeszcze simplusa, z którym próbowałem, ale karta podobnie zniszczona, także może kupie jakiś starter za 5zł i potestuje...