Notorycznie zawieszający się Touch Pro

• 12 Odpowiedzi
  • 1725 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Notorycznie zawieszający się Touch Pro
« dnia: Październik 06, 2008, 13:10:12 »
Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego świetnego forum. Zakładam nowy wątek bo mam pytanie i problem. Kilka dni temu kupiłem Touch Pro i wszystko ładnie pięknie, spodobał mi się i działa bardzo dobrze.
Jest tylko jeden problem. Notorycznie sie zawiesza :( Jest to chyba problem z modułem GSM. Gdy jest aktywny to bardzo czesto wiesza Rafałka. Gdy zostawiam go na noc, zawsze rano  jest martwy i pomaga tylko soft reset. Wyłączyłem raz na noc GSM i rano działał bez problemów, nie zawiesił się. Wgrywałem romy 1,5 i 2.0 ale było to samo. Przetestowałem radio romy chyba cztery różne i ciągle to samo, albo w ogóle gubi zasięg i sieć i tylko ponowne włączenie GSM z menadzera działa. Po wykonanej rozmowie tel. prawie zawsze się zawiesza. Bardzo to uciążliwe i praktycznie eliminuje TP jako telefon. Pytanie które kieruję do was jest takie czy ktoś się z takich zachowaniem Rafałka już spotkał czy po prostu mam pecha? Będzie to wina softu (w co raczej już wątpię) czy jednak pozostaje mi tylko załadować fabryczne romy i dzwonić z reklamacją?
Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Tomek

*

Offline macgeb

• **
  • 232
  • H E I M D A L L
    • www.heimdall.net.pl
  • Sprzęt: HTC Touuch HD2 + 16GB
Odp: Notorycznie zawieszający się Touch Pro
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2008, 13:45:01 »
Gdy zostawiam go na noc, zawsze rano  jest martwy i pomaga tylko soft reset.

U mnie to zdarza się raz na jakiś czas ale się zdarza  :(
Życie to dziwka, w dodatku droga, a najgorsze jest to, że dziwkę trudno jest pokochać...

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2008, 13:53:55 »
Mój Rafałek jeszcze nigdy się zawiesił kiedy tylko ot tak sobie leżał w trybie czuwania. Zdarzyło mi się kilka razy go zawiesić, ale to wina kombinowania z różnego rodzaju softem i oprogramowaniem ;)
Skoro mówisz, że u Ciebie dzieje się to praktycznie cały czas i nie pomagają zmiany ROMu czy RADIA to nie ma się co oszukiwać, ale chyba jedynym wyjściem jest skorzystanie z gwarancji.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline Renexius

• **
  • 152
  • Sprzęt: Desire, Galaxy S
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2008, 13:59:23 »
Na początku też miałem problem z modułem GSM (podobne do tego co opisujesz) ale okazało się że to wina karty sim z Play, po wgraniu ustawień z wątku temu tematowi poświęconemu śmiga bez problemów. Możesz sprawdzić na wszelki wypadek z inna kartą sim (nawet jeśli nie masz Play to może i tak jakiś grymaśny typ karty) , jeżeli będzie tak samo to również proponuję serwis.

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2008, 14:03:25 »
no cóż, mój Rafi jest na prawdę super stabilny, obecnie go mocno zaśmieciłem programami rożnej maści i tylko czasem pozwoli sobie coś zamulić ale i tak sporadycznie. naprawdę jestem ze stabilności bardzo zadowolony.
Wracając jednak do tematu, tak na moje oko i doświadczenie (ponad dwa lata walki z Uni) większość problemów powodują programy "firm/osób trzecich" to one znacznie zamulają bądź powodują resety czy zawieszenia sprzętu. Jedyna rada to wykonać HR i nic nie dogrywać. Skonfigurować co tam trzeba np. pocztę, pogodę itp. ale nie instalować nic i obserwować z kilka dni czy nie ma niespodzianek.
Wiem, że to upierdliwe ale to jedyny sposób. W ten sposób wyłuskałem parę programów (zwłaszcza tych starszych) które destabilizują system.

Renexius dobrze prawi, zobacz też na innej karcie SIM.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2008, 14:05:31 wysłana przez icemont »
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline mattcrow

• **
  • 218
  • Sprzęt: HTC Touch Pro T7272 + 16GB     Samsung SGH-i900 16GB
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 06, 2008, 23:06:34 »
Nie byłbym taki pewny tego że zawiechy powodują programy osób trzecich ;)
Miałem podobny problem, z zawiechami rano, dwa razy spóźniłem się przez to draństwo do pracy :D
Ale nie miewałem problemów z gsm. Na moje "poranne zawiechy" pomogło wyłączenie TF3D...
Teraz używam SPB Shell'a, wg mnie jest bardziej funkcjonalny, a napewno stabilniejszy, bo od czasu zmiany,
TP nie wiesza mi się wcale.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 19, 2008, 23:32:36 »
Witam ponownie. Piszę bo rozwiązałem problem i być może komuś ta informacja może pomóc.  :ok: Obyło się bez serwisu na szczęście. Za radą forumowiczów sprawdziłem kartę SIM. Wgrałem oryginalny rom i użyłem innej karty Plusa i TP nie zawiesił się ani razu. Powodem była moja stara już paro letnia karta SIM. Wiele lat w abonamencie a karta ciągle ta sama. Pojechałem do punktu plusa i poprosiłem o wymianę karty SIM na nową. Zapłaciłem 60 zł i od razu dostałem nową kartę. Od tego czasu HTC nie zawiesił się ani razu! Byłem w szoku, że powód był taki prosty. Teraz działa na romie v 1.6  LITE naszego niezastąpionego qsqa i kompletnie nic sie nie dzieje. Dobrze, że się nie poddałem i mimo początkowych naprawdę denerwujących problemów HTC został u mnie a nie wyleciał przez zamknięte okno na ulicę :P Dobrze, że cierpliwy jestem ;) Dziękuję za wszystkie rady i pozdrawiam

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 20, 2008, 00:02:43 »
ale, że skasowali cię na 60 zyli to już przegięcie i nie chodzi mi o kwotę ale o fakt. Wiadomo, że technologia idzie do przodu nowe aparaty, usługi itp. a ci jeszcze kasę za wymianę karty chcieli - ehhh szkoda gadać. Dobrze, że nie kazali ci we własnym zakresie SIMa sobie wystrugać pożyczyć czy to tam jeszcze :)
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline Renexius

• **
  • 152
  • Sprzęt: Desire, Galaxy S
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 20, 2008, 16:07:36 »
Ja kiedyś w orange wymieniałem karte SIM. Wiedziałem że są normalnie pobierane opłaty (ok 2005 też pobierali 60 zł) ale jak powiedziałem że mi telefon gubi zasięg albo wywala mi komunikat że nie może zalogować się do sieci to wymiana odbyła się bez opłat. Uważam że tak jak w Twoim wypadku karta była źródłem problemów to wymiana powinna być zwolniona z opłaty, a tylko jak ktoś zgubi albo sam zniszczy to niech pobierają ustaloną stawkę.

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 24, 2008, 08:40:05 »
niestety też mnie dopada jakaś dziwna zwiecha  TP wszystko działa śmiga po chwili nie reagują ani przyciski ani ekran ale w tle wszystko działa komunikaty się wyświetlają sygnał dzwonka też jest ale za cholerę nie chce się ruszyć :/ czy tak wyglądała u was zwiecha? mam około 2-3 letnia kartę sim z Ery czy to ona może mi robić problemy?

EDIT

jednak znalazłem przyczynę zwiechy niechcący zainstalowałem cab-a z kaisera  "disable sms threading" i to on powodował problem ... :P
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2008, 16:36:38 wysłana przez medive »

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 24, 2008, 19:26:37 »
Oczywiście mógł bym zareklamować kartę, jednak to potrwało by parę dni. Tak powiedział pan z plusa. Raczej nie gwarantował wymiany, bo karta działała z innymi telefonami oferowanymi przez plusa, więc niby nie mieli powodów aby uznać, że karta jest niesprawna. Nie mają TP w ofercie wiec niby nie muszą gwarantować, że będzie z nim działać. Trochę to dziwne, oczywiscie mógł bym spróbować i kombinować, ale nie miałem czasu na jakieś spory i reklamacje bo kilka dni później miałem samolot do Finlandii ;) Pal licho te 60 zł. Ważne, że teraz działa bardzo dobrze :)
Pozdrawiam
Tomek

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 26, 2008, 02:38:00 »
Touch Pro sprzedaja w mpunkt a to autoryzowany salon plusa

ja wymienialem karte w play za darmo piekna pani powiedziala ze bedziemy dotad podmieniac az zadziala (ZA DARMO)

ale sa standardy i standardy

*

Offline Activnoiz

• 4
  • Sprzęt: HTC PHAROS & TOUCH PRO
Notorycznie zawieszający się Touch Pro PODOBNY PROBLEM
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 07, 2011, 11:50:10 »
Witam !

Mam podobny problem jak Wy chłopaki, z tym że po wgraniu dowolnego ROM'U (oprócz orginalnego oczywiście).
Występuje problem zawieszania, ale np: gdy odtwarzam muzykę lub pogram w gry (Teeter szczególnie) jeśli są włączone dźwięki. Tak przy normalnej rozmowie, czy otrzymywaniu smsów nic się nie dzieje.

A co do karty SIM jak tutaj mówicie - taki problem miałem z HTC PHAROS z romem 6.5 jesli włożyłem kartę SIM Play wszystkie dźwięki szły w górę z "pinchtem" (w odtwarzaczu śpiewały "smerfy", a dzwonki powiadomień nie działały w ogóle).
Gdy tylko przekładałem na plusa wszystko ok. Próbowałem zmieniać radia, ale niestety bez rezultatu

Wracając do pytania o TP:
ma ktoś jakąś radę ?
Obecnie używam ROM'u: AMIGAnTOMEK WM 6.5 builds 28244.
Radio 1.02.25.11

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2011, 12:21:36 wysłana przez Activnoiz »