Najnowszy energy rom czy tael rom?

• 34 Odpowiedzi
  • 5992 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Najnowszy energy rom czy tael rom?
« dnia: Grudzień 18, 2009, 08:56:42 »
witam!przymierzam sie do zainstalowania energy badz tael rom.co polecacie?w energy podobno niedziala trym landscape?i co sadzicie o tej manili max?pozdrawiam

Odp: Najnowszy energy rom czy tael rom?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 18, 2009, 09:26:01 »
witam!przymierzam sie do zainstalowania energy badz tael rom.co polecacie?w energy podobno niedziala trym landscape?i co sadzicie o tej manili max?pozdrawiam

Nie działa w manili 2.5 ( choć  nie wiem tego w praktyce bo używam Energy z manila 2.1 ) acz myśle że NRG coś tam dodał ostatnio i chyba jest a nawet jak niema to można zawsze doinstalować. Tak to rom bardzo ok.

Teal'a nie używałem coś mi w nim nie pasowało tylko nie pamiętam co ;)

*

Offline karl3

• 25
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 18, 2009, 09:50:05 »
Hmm? Trudne pytanie, najlepiej sam sprawdź, który Ci pasuje. Osobiście ostatnio używam tylko TAEL, jak na razie nie mam do niego zastrzeżeń, z drugiej strony Energy ma więcej wbudowanych programów i jest ładniejszy jak dla mnie. Tak jak napisałem wcześniej, najlepiej sprawdzić samemu.

*

Offline j_lucas

• **
  • 127
  • Sprzęt: HTC: HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 18, 2009, 11:41:05 »
Problem z trybem landscape dotyczy manili 2.5, wiec to nie wina energy czy tael. Więc i tu i tam będzie ten problem.

Ja polecam tael rom.

*

slotwik

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 18, 2009, 13:13:49 »
Stanowczo Tael. Zainstalowalem rano najnowszy Energy ale wlasnie wracam do Taela

*

Offline matczar

• 43
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 18, 2009, 14:27:26 »
Stanowczo Tael
Akurat też dziś wgrałem najnowszego EnergyRoma... Skoro masz porównanie, to chciałbym się zapytać dlaczego tak stanowczo obstawiasz za Teal'em? Mógłbyś napisać kilka różnic / cech które Cie przekonały do powrotu do Teal'a?

*

slotwik

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 18, 2009, 14:51:19 »
Porownanie jest niezbyt "profesjonalne" ale wydaje mi sie ze chodzi troszke szybciej (nie ma takich "zaciec"), manila ta Taela bardziej mi odpowiada niz max cos tam. No i podstawowy problem ktory mam tylko na Energy: wszystkie daty z outlooka (urodziny, rocznice) sa przesuniete dzien do tylu. Wiem ze gdzies jest rozwiazanie ale nie lubie zbyt mocno grzebac w telefonie.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 18, 2009, 15:25:01 »
Dobra ale czytając wasze komentarze ciągle piszecie o manili 2.5 także może byście to dodawali? Bo np. ja śmiem twierdzić że w przypadku manili 2.1 to energy jest szybszy i bardziej dopracowany.

*

Offline cyther

• 403
  • W oczekiwaniu na nowe cudo z Jolla Mobile
  • Sprzęt: HTC Touch Pro/ Nokia n900/ Nokia n9/ LG 4X HD
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 19, 2009, 03:06:27 »
Dobra ale czytając wasze komentarze ciągle piszecie o manili 2.5 także może byście to dodawali? Bo np. ja śmiem twierdzić że w przypadku manili 2.1 to energy jest szybszy i bardziej dopracowany.

Wszystko jest kwestią gustu :P
Dla mnie Energy to jeden wielki "burdel". Przepraszam za porównanie, ale tak to wygląda po przesiadce z TAEL-a, nie mówiąc już o wypiekach monxa. Wiem, że dla kogoś kto siedzi w Energy od samego początku może wydawać to się dziwne, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że w romach Energy wszystko jest jakieś takie przekombinowane. Wracam do romu AMIGAnTOMEK z Manilą 2.1, ponieważ bardzo przypomina mi wypieki Taela i monxa, do których mam sentyment.
TAEL ROM v5.23683 [30AUG10]
Radio 1.14.25.35

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 19, 2009, 10:36:13 »
Dokładnie wszystko jest kwestią gustu dlatego warto dodawać dokładne informacje o czym się mówi a nie ogólnikami rzucać.

Kurcze żebym ja sobie przypomniał co mnie wkurzyło w tael'u :P nie wiem czy to nie było coś z sashimi związane.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 19, 2009, 10:55:59 »
a czy oreintuje sie ktos gdzie zmienia sie ustawienia kalendarza w energy?bo nie moge nigdzie znalesc a jest kilka rzeczy ktore mnie irytuja.pozdrawiam

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 19, 2009, 17:28:07 »
W jakim sensie ustawienia kalendarza?

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 19, 2009, 19:42:08 »
np. chce ustawic zeby tydzien zaczynal sie od poniedzialku a nie od niedzieli, lub kiedy w przypomnieniu nacisne snoze zeby pytalo czy za 5, 10 min czy np za dzien ma przypomniec

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 19, 2009, 20:11:52 »
np. chce ustawic zeby tydzien zaczynal sie od poniedzialku a nie od niedzieli, lub kiedy w przypomnieniu nacisne snoze zeby pytalo czy za 5, 10 min czy np za dzien ma przypomniec

z poniedziałkiem to ustawienia regionalne na polskie zmień. A z snooze za 5, 10 hmmm kurde to już chyba wariacja manili 2.1 jest. i trzeba by z tym żyć ;) ew. jakiś inny manager eventów.

*

Offline macsa

• 20
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 21, 2009, 14:19:50 »
Opcję "snooze" ma tylko TAEL, w Energy tego nie znajdziesz:

*

Offline matczar

• 43
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 21, 2009, 16:48:01 »

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 22, 2009, 21:26:15 »
dzieki wielkie!!!tego szukalem.pozdro

*

Offline dawidggg

• 467
  • Sprzęt: SX1,Nokia N73,n95 8GB ,HTC TP ,HTC TP2
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 23, 2009, 10:35:24 »
a który jest szybszy i bardziej stabilny
Jackos EVO ShowLite 1.3.0 +WimoSpeed 729.6 MHz
RADIO 4.49.25.91

*

Offline palkens

• 413
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 24, 2009, 01:10:46 »
dzis wgralem najnowszego taela (z sense ofc) i powiem wam ze dziala duzo szybciej i stabilniej od energy
jest to naprawde widoczne (np animacja zegara na 1 zakaldce) ma mniej bledow i ogolnie smiga ladnie jak potestuje przez swieta opisze cos wiecej
pozdrawiam
Mam Touch prO i jest mi z tym dobrze:D

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 24, 2009, 01:14:31 »
Eh aż muszę spróbować chociaż jak znów sashimi mi błędy wywali to się zeźle ;)

*

Offline cyther

• 403
  • W oczekiwaniu na nowe cudo z Jolla Mobile
  • Sprzęt: HTC Touch Pro/ Nokia n900/ Nokia n9/ LG 4X HD
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 24, 2009, 01:19:54 »

Sorry za OT, ale jakie sashimi? Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu :)
TAEL ROM v5.23683 [30AUG10]
Radio 1.14.25.35

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 24, 2009, 09:54:50 »

Sorry za OT, ale jakie sashimi? Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu :)

Sashimi to taki program dzięki któremu po instalacji nowego romu nie spędzam pół dnia na instalowaniu, rejestrowaniu, konfigurowaniu wwszystkiego na nowo.
Innymi słowami przed instalacją wyciąga mi wszystkie klucze z rejestru z moimi wskazanymi ustawieniami, a po rejestruje je na nowo i instaluje programy i tak dalej  i tak dalej i tak dalej ;) i na którymś starszym tael'u nie działało mi to.

*

Offline palkens

• 413
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 24, 2009, 12:05:41 »
oj tam marudzisz jaki caly dzien
instalujesz 5-10 cabow kontakty synchronizujesz ustawienia exchange i po godzince masz swiezy nowy rom bez zadnych smieci
Mam Touch prO i jest mi z tym dobrze:D

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 24, 2009, 12:51:39 »
oj tam marudzisz jaki caly dzien
instalujesz 5-10 cabow kontakty synchronizujesz ustawienia exchange i po godzince masz swiezy nowy rom bez zadnych smieci

Yhym, lista moich cabów to około 35 pozycji, do tego profile dla G-profile, magicall, G-alarm, lumosa i touchlockpro, same pisanie profili dla tej piątki by mi zajęło około godziny myślę na nowo nie mówiąc już o wkurzeniu że znów to trzeba robić, teraz akurat g-profile i lumosa da sie exportować no ale nadal lepiej niech to z automatu poleci niż co rom ręcznie dodawać, klucze rejestracyjne do kolejnych programów, ustawienia sms erasera, dzwonki, owner id, regional settings, strefy czasowe dla 3 miast, ustawienia manili ( które i jak ustawione taby, jakie miasta w pogodzie itp. itd.) a no i na koniec wisienka czyli restore 500 kontaktów i jakiś 7000 smsów co zajmuje samo około 2 h. jak chce je jeszcze w threaded mode wstawić tak żeby było dobrze. Także jak mam się męczyć z tym co rom po x czasu to lepiej to sobie zautomatyzować.

Także nie gadaj że jęczę skoro nie wiesz jak to u mnie wygląda :)

*

Offline (ATG)

• **
  • 160
  • Sprzęt: Galaxy S4
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 24, 2009, 13:14:01 »
Wie ktoś może jak wyłączyć standardowy widok przy pisaniu sms w nowym TAELU bo jak chce użyć klawiatury to widać tylko ciemność a nie poto kupowałem telefon ze sprzętową klawą żeby jej teraz nie używać.

*

Offline dawidggg

• 467
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 24, 2009, 16:26:38 »
dzis wgralem najnowszego taela (z sense ofc) i powiem wam ze dziala duzo szybciej i stabilniej od energy
jest to naprawde widoczne (np animacja zegara na 1 zakaldce) ma mniej bledow i ogolnie smiga ladnie jak potestuje przez swieta opisze cos wiecej
pozdrawiam
to jest manila 2.1 sense czy 2.5 ?
RADIO 4.49.25.91

« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 24, 2009, 18:34:46 »
Wie ktoś może jak wyłączyć standardowy widok przy pisaniu sms w nowym TAELU bo jak chce użyć klawiatury to widać tylko ciemność a nie poto kupowałem telefon ze sprzętową klawą żeby jej teraz nie używać.

przypadkiem ten tael to nie jest manila 2.5 która nie obsługuje landscape?

*

Offline (ATG)

• **
  • 160
  • Sprzęt: Galaxy S4
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 24, 2009, 20:15:41 »
Tak to jest wersja Sense 2.5 ale np. jak miałem Energy z Sense 2.5 to akurat pisanie sms-ów przy pomocy klawiatury sprzętowej nie powodowało problemów.

« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 24, 2009, 20:31:12 »
Tak to jest wersja Sense 2.5 ale np. jak miałem Energy z Sense 2.5 to akurat pisanie sms-ów przy pomocy klawiatury sprzętowej nie powodowało problemów.

to wróć do NRG, a tak poważniej niema pełnego portu 2.5 na VGA i landscape jest tym głównym z brakujących elementów.

*

Offline dawidggg

• 467
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 24, 2009, 20:42:12 »
a co sądzicie o tym romie http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=559323 czy moze się równać to tych powyrzej
RADIO 4.49.25.91