luźny slider

• 23 Odpowiedzi
  • 2699 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

luźny slider
« dnia: Styczeń 10, 2009, 20:47:52 »
mam mojego MDA okolo 2 tygodni, z klawiatury rozsuwanej rzadko korzystam...ale to wystarczylo, zeby zaczeła "latać" tzn przy złożonej klawiaturze naciskajac lewą gorna badz dolna czesc(ta strone po ktorej sa klawisze regulacji głośności)  odchyla sie ona o jakies 2 mm pod kątem(trzymamy za dolną a naciskamy te na ktorej jest wyswietlacz).to jakas zenada-nie chce oddawac do crc bo boje sie, ze cos innego zepsuja albo oddadza w tym samym stanie.
naciskajac w polowie dlugosci klapki wszystko jest ok, w innych kierunkach tez brak luzow-jedynie te na rogach obudowy.
reasumujac -tez tak macie?

tu sa zdjecia tego o czym mowie:   http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=438267&highlight=wobble&page=2
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 20:57:40 wysłana przez kaosone »

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
Odp: luźny slider
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2009, 21:25:34 »
to chyba taki urok tego sprzętu i nic na to się nieporadzi

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 10, 2009, 21:27:07 »
Wiesz lekki luz musi być, żeby rafałek w ogole dał się rozsunąć. Ja mam standardowego w wersji 100 (raph100) no i luzu na samy rogu jest koło 1mm - dużo mniej niż na tych zdjęciach. Dopiero ta szpara pomiędzy częściami slidera jest martwiąca, na tamtych zdjęciach też taką masz? Jeśli tak to się ciesze że na mda nie czekałem.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 10, 2009, 21:34:13 »
Wiesz lekki luz musi być, żeby rafałek w ogole dał się rozsunąć. Ja mam standardowego w wersji 100 (raph100) no i luzu na samy rogu jest koło 1mm - dużo mniej niż na tych zdjęciach. Dopiero ta szpara pomiędzy częściami slidera jest martwiąca, na tamtych zdjęciach też taką masz? Jeśli tak to się ciesze że na mda nie czekałem.

nie mam tej pomiedzy czesciami(tzn jak podwaze paznokciem miedzy czesciami to sie zwieksza o jakis 1mm-ale jest to niezauwazalne), a ta ukosna u mnie tez jest mniejsza....ale moj sprzet ma 2 tygodnie i byl rozsuwany w sumie z 20 razy maks-ale co bedzie za rok?
a tekst "dobrze, ze na MDA nie czekalem" ma tu niewielkie znaczenie gdyz mechanizm zapewne jest identyczny i porownywalnie podatny na lapanie luzu co w TP
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 21:38:06 wysłana przez kaosone »

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2009, 22:06:45 »
Nie no przestraszyła mnie ta szpara, mechanizm nie musi być ten sam dość znacznie te telefony względem obudowy się różnią, a nawet jeśli to bardziej kwestia serii, też po części używania bo jeśli ciągle się rozsuwa za bok to wiadomo. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że takie luzy w pierwszym okresie użytkowania najszybciej się pojawiają, potem juz raczej tak zostaje i bardziej się nie pogłębiają. A jak juz napisałem nawet nówki muszą mieć luz, żeby dały się bez siły pudziana rozsunąć.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 10, 2009, 22:21:31 »

nie mam tej pomiedzy czesciami(tzn jak podwaze paznokciem miedzy czesciami to sie zwieksza o jakis 1mm-ale jest to niezauwazalne), a ta ukosna u mnie tez jest mniejsza....ale moj sprzet ma 2 tygodnie i byl rozsuwany w sumie z 20 razy maks-ale co bedzie za rok?
a tekst "dobrze, ze na MDA nie czekalem" ma tu niewielkie znaczenie gdyz mechanizm zapewne jest identyczny i porownywalnie podatny na lapanie luzu co w TP
A mozesz wstawic fotki bo jakos nie bardzo wierze
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

slotwik

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 10, 2009, 22:55:10 »
u mnie tez jest taki luz ale nie wiem czy jestem tak tolerancyjny ze mi to wcale nie przeszkadza, jakby nie wiem np. klawiatura z ekranem sie sama rozsuwala w kieszeni czy cos w tym stylu ale to sprzet ktory pracuje i chyba ma prawo do odrobiny luzu :-)

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 10, 2009, 23:05:34 »
u mnie tez jest taki luz ale nie wiem czy jestem tak tolerancyjny ze mi to wcale nie przeszkadza, jakby nie wiem np. klawiatura z ekranem sie sama rozsuwala w kieszeni czy cos w tym stylu ale to sprzet ktory pracuje i chyba ma prawo do odrobiny luzu :-)

mnie wkurza- szczegolnie jak wciskam przycisk od zwiekszania glosnosci i mi sie obudowa przesuwa!
a co do sprzetu ktory ma prawo pracujac do odrobiny luzu...na zdjeciach z xda widac do czego z biegiem czasu ta "odrobina" prowadzi...
powiem tak-mialem przez prawie 3 lata nokie N80 upadala, slidera uzywalem kilkadziesiat razy dziennie i minimalny luz ktory byl od poczatku nigdy sie nie zwiekszyl-ale tam szyna miala dlugosc prawie calej dlugosci obudowy a w TP ma ona z 1cm!!!! (zobaczcie instrukcje rozmontowania tp ktore sa w necie-tam ja widac) powiem, ze optymistycznie to nie nastraja...

*

Offline mitriandir

• 45
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 29, 2009, 13:34:00 »
czy istnieje możliwość przykręcenia slidera? zauważyłem że jest luźniejszy niż w dniu zakupu.
Musze iść do serwisu czy można samemu ten slider dokręcić?

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 29, 2009, 20:11:34 »
czy istnieje możliwość przykręcenia slidera? zauważyłem że jest luźniejszy niż w dniu zakupu.
mi sie wydaje, ze to nie kwestia dokrecania tylko dogięcia bocznych listkow(łapek) albo wymiany tego elementu(byc moze są nowe rewizje wykonane  z nieco bardziej twardej taśmy metalu, jest ona dosyć cienka i ma szerokość nie większą niz 1 cm-więc duże siły skrętne na nią działają

*

Offline mattcrow

• **
  • 218
  • Sprzęt: HTC Touch Pro T7272 + 16GB     Samsung SGH-i900 16GB
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 01, 2009, 12:46:34 »
;| przecież to normalne że zawsze będzie jakiś mały luz...
nie wiem, mi to w ogóle nie przeszkadza, zdążyłem się przyzwyczaić...
i co Wy byście chcieli tam ku*wa mieć? zatrzask?!
a co do fotek, przecież koleś przesuwa obudowę palcem ;| nie rozumiem... czy jak trzymasz Pro za spodnią część (tylną klapkę) i nim potrzęsiesz, to ekran lata? nie! więc wszystko jest jak należy...
Pozdrawiam.

*

Offline Tobiash

• 15
  • Sprzęt: HTC Touch Pro->HTC Hero->???
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 13, 2009, 00:06:35 »

Wczoraj Rafałek wypadł mi z kieszeni (był w pokrowcu) i zauważyłem, że od tego momentu obudowa znacznie się poluzowała!
Czy ktoś wie jak można dokręcić dwie części - żeby luz był taki jak było fabrycznie, a nie na grubość rysika!
Pozdrawiam

*

Offline zdzichuM

• *
  • 50
  • traveling somewhere
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 14, 2009, 00:36:54 »
Wczoraj Rafałek wypadł mi z kieszeni (był w pokrowcu) i zauważyłem, że od tego momentu obudowa znacznie się poluzowała!
Czy ktoś wie jak można dokręcić dwie części - żeby luz był taki jak było fabrycznie, a nie na grubość rysika!
Pozdrawiam

Na xda-dev jest instrukcja jak to podokrecac. Niestety po tej zabawie traci sie gwarancje bo trzeba troche tp rozczlonkowac wpierw.

*

Offline Lunez

• *
  • 93
  • "Thug Life" To jest mój nowy sposób myślenia
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO , HTC P3600 (Trinity)
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 14, 2009, 11:58:19 »
ZdzichuM a mógłbyś zapodać linka do tej strony na Xda- dev ???
HTC TOUCH PRO aka Raphael                 HTC P3600 aka Trinity
Rom: WM. 6.1  5.05.401.1                        Rom: 030S by Tommi
Radio: 1.14.25.01                                   Radio: 1.38.00.11

*

Offline zdzichuM

• *
  • 50
  • traveling somewhere
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 14, 2009, 21:11:19 »
To nie jest dokladnie ten watek ktory mialem na mysli, ale ten tez opisuje rozwiazanie tego problemu :

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=491452

EDIT: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=3408104&postcount=43
 to jest ten konkretny post
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 21:14:32 wysłana przez zdzichuM »

*

Offline grzegorzb50

• 455
  • Sprzęt: iPhone 4,  LG E900
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 14, 2009, 21:49:51 »
to jest normalne,klawiatura jest wysuwana przez  polautomatyczny mechanizm sprezynowy. sprezyna poddaje sie sile nacisku i tak to wyglada ogolnie. gdyby byla mocniejsza sprezyna to pocket bylby sztywniejszy ,ale ciezej by sie go rozsuwalo.

*

Offline zdzichuM

• *
  • 50
  • traveling somewhere
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 14, 2009, 21:52:44 »
Wszystko byloby ok gdyby nie to ze z czasem ten mechanizm robi sie coraz luzniejszy.

*

Offline grzegorzb50

• 455
  • Sprzęt: iPhone 4,  LG E900
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 14, 2009, 21:58:14 »
to znaczy ze sprezyna jest wyrobiona ,lub poprostu slabej jakosci

*

Offline zdzichuM

• *
  • 50
  • traveling somewhere
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 14, 2009, 22:01:06 »
Raczej nie chodzi o to ze sie wyrabiaja bo rozwiazaniem problemu jest po prostu ich dokrecenie.

*

Offline mygumas

• *
  • 52
  • nastał styczeń i kupiłem... :D
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 15, 2009, 11:08:11 »
U mnie minimalnie sie poluznil od czasu zakupu i nic dalej sie nie dzieje. Uważam, ze to taki urok slider'a we wszystkich modelach nokii i nie tylko wiec pewnie z htc jest to samo.
białe majteczki lalalalalalal...

*

Offline majkeljj

• **
  • 129
  • Sprzęt: HTC Touch Pro, HTC 7 Mozart
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 17, 2009, 12:30:03 »
ja jak kupowalem swoj to sprzedawca polozyl mi na stole 3 TP i wybralem ten z min. szpara pomiedzy klawiatura a ekranem, ale w pozostalych to nawet do 1,5 mm bylo odstepu. Po 5 m-cach uzytkowania nie zauwazylem poluzowania mechanizmu i nawet po rozciągnięciu paznokciami nie mam 1 mm.

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 17, 2009, 17:40:11 »
to znaczy ze sprezyna jest wyrobiona ,lub poprostu slabej jakosci

to nie sprezyna-chodzi o odchylenia "skrętne" to kwestia wyginania/wyrobienia "łapek" od prowadnic...

*

Offline michallus

• **
  • 111
  • Sprzęt: HD2, SGN
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 17, 2009, 23:10:45 »
Po kilku dniach użytkowania  luz na milimetr, zastanawiam się czy nie słać Raphalea to CRC bo... taki objaw mam po ich ingerencji w sprzęt (wymiana płyty)....

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 17, 2009, 23:46:36 »
No to się kwalifikuje na naprawę... Niestety zawsze jak jest ingerencja na gwarancji to sprzęt już nigdy nie jest taki jak z pudełka, dla przykładu w asusie konkretnie p750 tak w serwisie dokręcali śrubki że obudowa pękała po kilku dniach aż do skrajnych przypadków gdzie odpadał kawałek obudowy, oczywiście wymieniali ją na gwarancji i od nowa to samo...
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)