Kilka pytań nowego użytkownika TP

• 6 Odpowiedzi
  • 867 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline barcik75

• 17
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Kilka pytań nowego użytkownika TP
« dnia: Lipiec 16, 2009, 20:44:48 »
Witam,

Jakiś tydzień temu stałem się szczęśliwym (:?:) posiadaczem TP. Wcześniej posiadałem Wizarda i nie da się ukryć, że się z nim zżyłem ;) Natomiast TP stanowi dla mnie cały czas zagadkę. Dlatego chciałem się Was zamytać o kilka rzeczy.

GPS:
1. W którym miejscu jest umieszczona antenaodbiornika GPS, bo wydaje mi się, że od spodu urządzenia. Tetsowałem z Wizardem+BT-359. W tym samym miejscu sygnał na Wizardzie w programie BeeLineGPS koło 40, na TP 25.
2. Czy da się gdzieś zmienić (podejrzewam rejestr) aby GPS chodził cały czas? A nie wyłączał się kiedy urządzenie wejdzie w stan czuwania, lub kiedy odbiorę połączenie telefoniczne. Pisząc cały czas mam na myśli cały czas uruchomienia aplikacji korzystającej z GPS-a. Na Wizardzie odpalałem GPS po blucie, aplikację BeeLineGPS do wykreślania drogi i wyłączałem wyświetlacz w celu oszczędzenia energii. W TP w tym momencie następuje wyłączenie GPSa. Jedynie co na plus w tym przypadku to to, że fixa łapie szybciej (wgrałem jakiegoś hotfixa do GPSa ze strony HTC)
3. Próbuję ustawić w aplikacji External GPS zewnętrzny GPS. Wpisuję port  i szybkość portu i po kliknięciu ok wszystko wraca do ustawień początkowych czyli Brak portu i 4800. Coś chyba nie tak?
4. Na jakiej prędkości działa port wewnęrznego GPSa? W niektórych programach poza portem trzeba podać prędkość tego portu.

Ogólnie telefon:
1. Przeczytałem wątek o oszczędzaniu baterii. Ustawiłem pasmo telefonu na GSM i UMTS 900+2100 i typ sieci na GSM. Mimo to wydaje mi się, że Wizard jednak dłużej trzymał baterię. Może to moje subiektywne odczucie bo na razie TP dość ostro testuję ;)
2. Wizard nauczył mnie, że nie należy mieć otwartych za dużo programów na raz ;) W TP mam je odpalonych kilka, ale dziwna sprawa, że niekiedy wszystkie się wyłączają samoistnie. Co może być przyczyną? Stukam w Menadżer zadań i mam uruchomione przypuśćmy 5 programów. Przejdę do głównego ekranu, znów stuknę w Menadżera i nic tam już nie ma. Nie stukam w wyłącz wszystkie.
3. Przy okazji zauważyłem, że mimo iż nie ma włączonych jakichkolwiek programów to telefon sam inicjuje połączenia z internetem. Aktualizacja automatyczna pogody, rssów, quickgpsa wyłączona. I trochę nie wie o co biega. Bo jednak chciałbym mieć jakąś kontrolę nad tym co się dzieje.
4. W Touch Flo mam włączone Uaktywnij dźwięki podczas przewijania i przesuwania palcem. O jakie dźwięki chodzi? Bo chyba nic u mnie w momencie przewijania palcem nie słychać...
5. Urządzenie wspomagające audio. Co to jest? I jak to powinno działać? Według mnie to zwykły korektor graficzny. Jednak albo słuchawki są kiepskie, albo mam drewniane ucho ;)

O samym TP (zakupiony w orenżadzie)
Wersja operatora: 31.190.9.694
Wersja pamięci ROM: 1.90.69.4 PLK
Data pamięci ROM: 09/24/08
Wersja radia: 1.02.25.19
Wersja protokołu: 52.33.25.17H

To chyba na razie tyle pytań :)
Dzięki i pozdrawiam
Barcik
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2009, 21:06:43 wysłana przez barcik75 »
--
Pozdrawiam
Barcik

Siemens S8->Siemens S35->Siemens C45->Siemens S55->HTC Wizard->HTC Raphael

*

Offline ilidan

• **
  • 174
  • Sprzęt: MDA VARIO 4 <-- htc diamond
Odp: Kilka pytań nowego użytkownika TP
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 16, 2009, 22:51:22 »
więcej tych pytani nie było?
GPS:
1. nadajnik jest umieszczony tam gdzie myślisz. (zachęcam do zapoznania się z instrukcja telefonu). GPS może być słabszy bo jest gruba bateria. na diamondzie z grubsza bateria nie działa gps więc myślę że może mieć to znaczenie.
2. nie wiem. używam AM i mam wyłączony wyświetlacz a nawigacja działa. po uruchomieniu wyświetlacza tylko ok 30 sekund trzeba poczekać żeby pokazał dobrze mapę.
3. nie wiem nie używam zewnętrznego GPS
4. nie wiem.
ogólnie telefon:
1. żywotność baterii zależy od tego co Ci działa w tle. np wi-fi gps itd. zależy to też od radia.
2. może naciskasz krzyżyk? w tedy się zamyka.
3. jak chcesz to sobie zainstaluj nodata i w tedy nie połączy Ci się z netem. zakładam że masz jakiś program w tle działający który łączy się z netem. albo nieświadomie tapniesz na coś co łączy się z netem.
4. jak masz wyłączony dźwięk to na pewno go nie usłyszysz. nie wiem jak to działa bo nie korzystam z TF3D tylko z titanium
5. tak to zwykły kreator dźwięku. jak się nie mylę. nie korzystam z tego.

dam Ci dobrą rade. Przeczytaj sobie FAQ i zmień sobie roma (polecam na energyrom) i zmień sobie radioroma. nie będę się rozpisywać co dzięki temu zyskasz. na pewno będziesz mieć lepiej działający telefon i nie pożałujesz. ale robisz to na własną odpowiedzialność.
ROM: poszukiwany
RadioROM: jeszcze bardziej poszukiwany

*

Offline barcik75

• 17
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 17, 2009, 07:53:59 »
więcej tych pytani nie było?

Nie było :P Ale będą nowe ;)

GPS:
1. nadajnik jest umieszczony tam gdzie myślisz. (zachęcam do zapoznania się z instrukcja telefonu). GPS może być słabszy bo jest gruba bateria. na diamondzie z grubsza bateria nie działa gps więc myślę że może mieć to znaczenie.

Instrukcję czytałem. Nie wiedziałem, że jest to jedna uniwersalna antena.

2. nie wiem. używam AM i mam wyłączony wyświetlacz a nawigacja działa. po uruchomieniu wyświetlacza tylko ok 30 sekund trzeba poczekać żeby pokazał dobrze mapę.

Czyli chyba znów jednak szuka fixa. Chodzi mi o cos takiego jak w GPSCycleComputer. Z poziomu programu można wyłączyć podświetlanie, a GPS dalej chodzi. W tym poprzednim programie nie ma takiej opcji, myślałem, że można to jakoś wyłączyć z poziomu samego windowsa.

2. może naciskasz krzyżyk? w tedy się zamyka.

Pisałem wyraźnie, że nie naciskam krzyżyka.

3. jak chcesz to sobie zainstaluj nodata i w tedy nie połączy Ci się z netem. zakładam że masz jakiś program w tle działający który łączy się z netem. albo nieświadomie tapniesz na coś co łączy się z netem.

Pomysł z programem ok, ale jest to połowiczne rozwiązanie. Pewnie chodzi jakiś program, tylko, że w menadżerze programów nie ma żadnego uruchomionego, więc jak można sprawdzić jaki to program?

4. jak masz wyłączony dźwięk to na pewno go nie usłyszysz.

Aż takim lamerem nie jestem :S

dam Ci dobrą rade. Przeczytaj sobie FAQ i zmień sobie roma (polecam na energyrom) i zmień sobie radioroma. nie będę się rozpisywać co dzięki temu zyskasz. na pewno będziesz mieć lepiej działający telefon i nie pożałujesz. ale robisz to na własną odpowiedzialność.

Ok, Pobawię się w zmiany. Na razie jeszcze potestuję sobie to co mam oryginalnie wgrane.
W każdym razie dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Barcik
--
Pozdrawiam
Barcik

*

Offline ilidan

• **
  • 174
  • Sprzęt: MDA VARIO 4 <-- htc diamond
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 17, 2009, 18:38:33 »
jeśli chodzi o 2 pytanie to albo się nie rozumiemy albo nie wiem:) mi am działa w tle i wyświetlacz mam włączony komunikaty głosowe są. dziś nawet z tego korzystałem.
ad 3. poszukaj na forum. kiedyś widziałem program który pokazywał co dokładnie łączy się z netem ale nie pamiętam jak się nazywał.
ROM: poszukiwany
RadioROM: jeszcze bardziej poszukiwany

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 17, 2009, 18:49:28 »
jak chcesz wyłączyć tylko ekran to zainstaluj psshoutxp czy coś takiego, potem naciskasz długo klawisz wyłączania i wyskakuje okienko -> klikasz 1 ikonkę od lewej.

co do baterii. Zmień radio, ono dużo zmienia. Pozatym możesz użyć innych programów i tweaków do oszczędzania baterii, ale to poszukaj sam.

*

Offline barcik75

• 17
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2009, 08:22:06 »
Dziękuję za podpowiedzi.
Radio zmieniłem na 1.14.25.35
Co do ROMów. Trochę się pobawiłem i PROeven 4.4 nie do końca mnie satysfakcjonuje ;) (ma trochę bugów) Energy ROM z wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=127183.0 źle mi się chyba ściągnął i nie chciał się załadować. Zaciągnąłem  EnergyROM 'Mercury' z xda i na razie się nim bawię. Ma jedną zasadniczą wadę. Nie jest po polsku ;)

Postanowiłem się pobawić w ugotowanie własnego ROMu z wątku http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=474406 i mam kilka pytań z tym związanych.
1. Ściągnąłem plik WM65-21928-Fuze-TouchPro.rar i WM65-21925-ALL-DPI-0415-need-common-from-0409.rar. Rozpakowałem ten pierwszy do pustego katalogu. Z drugim miałem mały problem. I w związku z tym pytania. Czy dobrze rozumiem, że powinienem zrobić katalogi 0415 w tych miejscach gdzie są katalogi 0409 w strukturze katalogów? I wgrać tam podobne pliki, tylko z końcówką 0415? I co zrobić z katalogami których brakuje? Na przykład mam Transcriber_lang_0409, ale nie mam tego katalogu z końcówką 0415. Tak samo z VoiceCommand.
2. Jak dodac własne programy do takiego ROMu? Mam je na przykład w cabach? Da się robiąć własny ROM, czy trzeba później doinstalowywać osobno?
3. Podejrzewam, że katalog Transcriber odpowiada za słownik T9, można gdzieś to dociągnąć? Tak samo z Voice Command.
4. W momencie tworzenia ROMu wyskakuje okienko, że brakuje katalogu OEM\RAPHAEL\0415\OEM_Lang_0415. Jest taki katalog z 0409, ale nie wiem czy zamiana końcówki nazwy katalogu jest dopuszczalna. Nie wiem dokładnie za co ten katalog odpowiada.

To tyle pytań początkującego kucharza ;)
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
--
Pozdrawiam
Barcik

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2009, 09:14:57 »
barcik75 nie może być tak, że w jednym wątku będziesz zadawał mnóstwo różnych pytań i dostawał odpowiedzi (w dziale Wizarda też tak jest). Temat ma jasno określać o co pytasz, nowe pytania nowy temat, pod warunkiem, że nie było o tym na forum.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G