HTC Raphael - pogodynka

• 12 Odpowiedzi
  • 3220 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
HTC Raphael - pogodynka
« dnia: Wrzesień 15, 2008, 17:14:26 »
Wiem, że nie jest to w Raphaelu najważniejszy temat, ale ... czy zauważyliście, że tak naprawdę w porównaniu z innymi programami podającymi pogodę (Spb Weather, SBSH PocketWeather) to pogodynka w Raphaelu to tylko gadżet?!?!

- Stan pogody pokazuje tylko na chwilę ściągnięcia update'u.
- Nie zmienia grafiki na ekranie nawet po 4 dniach.
- 5 dniowa pogoda jest tylko pogodą na dzień, bez rozbicia na pory dnia.

I tak piękna grafika jest tylko ... parą w gwizdek.

No chyba, że ktoś bardzo mądry albo przerobi tą zakładkę, żeby działała jak prawdziwa pogodynka, albo uda mu się zastosować grafikę oferowaną przez TP do prawdziwej pogodynki.

Bo jak na razie to grafika w tej zakładce jest łyżką miodu w beczce dziegciu.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
Odp: HTC Raphael - pogodynka
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2008, 21:58:37 »
Chłopaki z HTC za bardzo się zapatrzyli na iPhone'a - pewnie założyli , że każdy kto kupuje ich najnowszy sprzęt ma transmisję danych włączoną non stop.

A tak poważnie  - pogodynka w tym wydaniu jest ostatnią zakadką w moim Touch Pro, którą pokazuję jak komuś chcę zaimponować wycieraczką  :D

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 15, 2008, 22:10:47 »
faktycznie jest to bajer ale nie można pogodynce w wydaniu Tf3D odmówić, że jak już coś pokazuje to robi to z sensem, a właściwie stosunkowo dokładnie. Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji i porównana do rzeczywistej pogody.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 17, 2008, 11:36:23 »
faktycznie jest to bajer ale nie można pogodynce w wydaniu Tf3D odmówić, że jak już coś pokazuje to robi to z sensem, a właściwie stosunkowo dokładnie. Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji i porównana do rzeczywistej pogody.

Zgadza się choć tylko przez "chwilę" czyli w krótkim czasie od ściągnięcia..

Bo jak nie zaktualizujesz danych to np dziś w Rucianem jest ok 6 stopni, zachmurzenie całkowite i przelotne deszcze, a na ekranie sobotnim (jeszcze teoretycznie ważnym, bo przecież prognoza jest pięciodniowa) jest słońce i temperatura 12 stopni Celsjusza. I niemal tak było, ale właśnie w sobotę.

Więc póki co to chyba na SecondToday dogram jakąś uczciwą i działającą pogodynkę :) dopóki ktoś coś na tą nie poradzi.

A jako bajer do pokazywania wycieraczki to jest OK!!

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 17, 2008, 12:01:37 »
A ja się podepnę pod temat, bo mam mały problem z pogodynką. Dodałem swoje miasto (Szczecinek) do pogodynki wg przepisu z forum i wszystko na pierwszy rzut oka jest ok, ale tylko na pierwszy rzut oka, bo po tapnięciu w pogodę 5 dniową nie wyświetla mi się ona. Strona z pogodą się wyświetla jednak nie wyświetla mi danych. Zamiast dni tygodnia mam "IDS_UNKN...", wszędzie same słońca i temperaturę 0/0.
Czy tak ma być i dla dodanych miast pogoda 5 dniowa nie działa czy ja mam po prostu pecha lub robię coś nie tak.
Nie dziwiło by mnie to gdyby strona accuwether nie oferowała pogody na 5 dni dla Szczecinka, ale takie dane na stronie są.

Już po kłopocie, poradziłem sobie, okazało się, że jednak źle dodałem miasto  :smile:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 12:09:45 wysłana przez Klusek »
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 17, 2008, 12:28:48 »
skoro accuwether ma pogodę na kolejne 5 dni dla twojej miejscowości to i u ciebie powinno być ale jak to zwykle bywa gdy coś się może nie udać to się nie udaje ;). Zobacz czy masz pogodę pięciodniową dla innego miasta (takiego jakie jest na liście).

UPDATE:
hehe, pisałem to pisałem i widzę, że po ptakach. Ważne że już działa  :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 12:30:27 wysłana przez icemont »
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 23, 2008, 17:02:48 »
A ja się podepnę pod temat, bo mam mały problem z pogodynką. Dodałem swoje miasto (Szczecinek) do pogodynki wg przepisu z forum i wszystko na pierwszy rzut oka jest ok...

Już po kłopocie, poradziłem sobie, okazało się, że jednak źle dodałem miasto  :smile:

Jeśli dodawanie miast odbywa się poprzez edycję pliku HH_0409_WeatherCities w katalogu /windows/ to nie wim dlaczego ale w moim Raphael-u w tym katalogu tego pliku nie ma.
Czy może jest zaszyty w innym miejscu - nie wiem gdzie szukać? ???
Sony Xperia Z3 Compact + TomTom GPS Navigation Traffic

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 23, 2008, 17:37:14 »
Ja do edycji miast użyłem programu Weather Batabase Editor i wszystko działa. Nawet nie sprawdzałem czy u mnie jest taki plik, bo nie był mi on do niczego potrzebny.
FXP208 - CM10

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 23, 2008, 17:52:29 »
Ja do edycji miast użyłem programu Weather Batabase Editor i wszystko działa. Nawet nie sprawdzałem czy u mnie jest taki plik, bo nie był mi on do niczego potrzebny.

wyskoczyłem z tym pytaniem nie potrzebnie, właśnie znalazlem w/w program i opis na xda i zaczynam edycje...Tak czy inaczej dzięki!

Wydaje się, że WBE ma jakies ograniczenia jeśli chodzi o ilość dopisanych miejscowości np. wielokrotne próby dopisania Mrągowa powiodły się wtedy gdy usunąłem Elbląg - obie miejscowości mają kod: EUR|PL|PL014|.
Sytuacja jest teraz taka, że mając na liście miejscowości Mrągowo, Elbląg się do niej nie dopisuje ???

Jednak nie ma ograniczeń... aby dodać miejscowości należy po prostu wyłączyć TF3D
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 11:59:17 wysłana przez andgoldi »

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 24, 2008, 12:19:12 »

Wydaje się, że WBE ma jakies ograniczenia jeśli chodzi o ilość dopisanych miejscowości np. wielokrotne próby dopisania Mrągowa powiodły się wtedy gdy usunąłem Elbląg - obie miejscowości mają kod: EUR|PL|PL014|.

A jak teraz doinstalujesz Elbląg ( z tym samym numerem kodu) to się przekonasz, że wskazania pogody dla tych miast są/mogą być różne. Widać strona oprócz kody rozróżnia też nazwę miejscowości.

*

Offline macgeb

• **
  • 232
  • H E I M D A L L
    • www.heimdall.net.pl
  • Sprzęt: HTC Touuch HD2 + 16GB
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 24, 2008, 13:12:02 »
 :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 13:20:01 wysłana przez macgeb »
Życie to dziwka, w dodatku droga, a najgorsze jest to, że dziwkę trudno jest pokochać...

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 24, 2008, 13:21:10 »
Wchodzisz na stronę AccuWeather, wyszukujesz miasto jakie chcesz a kod masz w adresie strony.
Przykładowo dla Wąchocka kod w adresie pogrubiłem.
h**p://www.accuweather.com/world-index-forecast.asp?partner=accuweather&locCode=EUR|PL|PL013|WACHOCK|&u=1
FXP208 - CM10

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 24, 2008, 15:04:12 »

A jak teraz doinstalujesz Elbląg ( z tym samym numerem kodu) to się przekonasz, że wskazania pogody dla tych miast są/mogą być różne. Widać strona oprócz kody rozróżnia też nazwę miejscowości.

Tak to jest jasne inaczej dodawanie kolejnych miast mijałoby się z celem.
Rożnicę w prognozie widać zarówno na stronie accuweather jak i w Pro. Elblągiem posłużyłem się tylko jako przykładem gdy pierwotnie miałem problem z dodaniem miejscowości ale tak jak napisałem wcześniej już wiem co było tego przyczyną i teraz każdą miejscowość dodaję bez problemów.
Należałoby wspomnieć jeszcze, że aby uniknąć problemów z identyfikacją miejscowości o tych samych nazwach należy w miejscu "state" wpisać dodatkowo województwo w którym dana miejscowość się znajduje.